Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Naprosto rekordní číslo návštěvníků si k roku 2018 připíše společnost Veletrhy Brno – 1 250 000. S nadsázkou se dá říci, že do pisáreckého areálu postupně přijela celá Praha. Jednoznačně tak brněnské výstaviště převálcovalo všechny jihomoravské turistické cíle. Ano, nejnavštěvovanějším místem kraje je brněnské výstaviště, které si připomnělo 90 let od svého vzniku a 60 let mezinárodního strojírenského veletrhu.

Rekord roku 2018: 1 250 000 návštěvníků výstaviště

Naprosto rekordní číslo návštěvníků si k roku 2018 připíše společnost Veletrhy Brno – 1 250 000. S nadsázkou se dá říci, že do pisáreckého areálu postupně přijela celá Praha. Jednoznačně tak brněnské výstaviště převálcovalo všechny jihomoravské turistické cíle. Ano, nejnavštěvovanějším místem kraje je brněnské výstaviště, které si připomnělo 90 let od svého vzniku a 60 let mezinárodního strojírenského veletrhu. Připomeňme si onen návštěvnický „top ten“.

Šedesátiletý „strojírák“

Nejdůležitější pro Veletrhy Brno, samotný areál i město Brno je jednoznačně strojírenský veletrh. Na jubilejní šedesátý ročník zamířilo na 80 tisíc návštěvníků. A žilo jím celé Brno, ať díky speciální akci Brno Fair City nebo výstavě 100RIES o průmyslových legendách, která se u příležitosti výročí odehrála. „Strojírák“ se svým záběrem, moderními tématy, počtem vystavovatelů a prodanou výstavní plochou zůstává vlajkovou lodí Veletrhů Brno.

Vyprodané Techagro

Našlapáno od střechy po sklep, tak by se daly nadneseně popsat dubnové zemědělské a lesnické veletrhy Techagro. Jde o akci, kde se kvůli obřímu zájmu vystavovatelů musí montovat jeden celý pavilon navíc. Prostě bylo vyprodáno – 87 tisíc metrů čtverečních si mezi sebou rozporcovalo 724 firem z 37 zemí. A během pěti dnů přišlo na Techagro 110 000 návštěvníků.

Oslavná Re:publika

100 let republiky, 90 let výstaviště, to je důvod k veliké oslavě. Proto město Brno a tým pod vedení kreativního ředitele Pavla Anděla stvořil třítýdenní Festival Re:publika. A stejně jako při oslavách deseti let československé státnosti v roce 1928, díky nimž brněnské výstaviště vyrostlo, představili svoji verzi „výstavy soudobé kultury“. Smršť koncertů, divadelních představení, literárních pořadů, sportovních příležitostí či výtvarných aktivit přilákala na výstaviště 170 tisíc návštěvníků.

Olympijský festival

157 271. Tolik lidí během šestnácti dnů přišlo vyzkoušet na čtyřicítku olympijských i neolympijských sportů na Olympijský festival. Brněnská premiéra této sportovní akce klapla na jedničku. Pavilon Z a jeho okolí se proměnilo v jeden obří sportovní areál s kluzišti, ledovou cestou či skokanskými můstky. Sportovalo se zde a fandilo českým olympionikům, kteří bojovali v jihokorejském Pchjongčchangu, mnoho z nich pak do Brna také zavítalo. Zajímavých čísel má Olympijský festival na kontě ještě mnohem víc.

Unikátní Mucha

Hned dvakrát se Veletrhy Brno v roce 2018 staly i samotným vystavovatelem. U MSV to byla výstava průmyslových legend 100RIES a od května až do konce roku našla v pavilonu H svůj dočasný domov slavná Slovanská epopej. A nejen to, v neuvěřitelně krátkém čase se podařilo k devíti obřím plátnům Alfonse Muchy připojit také jeho plakáty. Stalo se tak vůbec poprvé. Na toto unikátní spojení „dvou Muchových světů“ si jen do půle prosince našlo cestu 70 tisíc návštěvníků.

Rozjetý Motosalon

Dva permanentně narvané pavilony, řev motorů, nablýskané stroje, dechberoucí kaskadérské show a také neodmyslitelné krásné ženy či celebrity – to byl Motosalon. Za čtyři dny si přišlo novinky i stálice jedné stopy prohlédnout k 60 tisícům zájemců.

V hlavní roli pavilon P

Největší pavilon ve střední Evropě, P, se může změnit, v co chcete a potřebujete. Několikrát se stal regulérním divadlem, to když zde našly útočiště balet či opera Národního divadla Brno. Ve svém domovském Janáčkově divadle umělci kvůli opravám hrát nemohli. V žádném případě nešlo o žádnou znouzecnost, naopak divadelníci si obrovské prostory užili – od architektů, scénografů po režiséry a samotné protagonisty. Pavilon P hrál ve vyprodaných West Side Story, Faustovi a Markétě či Libuši jednu z hlavních rolí a jeho možnosti recenzenti opěvovali.

Studentský rej

Kde slaví studenti svůj Majáles? No přece na výstavišti! A letos sem průvod brněnských vysokých škol přišel už popáté ze své patnáctileté historie. Jde bezesporu díky prostoru výstaviště o jeden z největších hudebních festivalů v Brně, který už dávno netáhne jen samotné studenty. Koncerty Tomáše Kluse, Rybiček 48, Leny nebo Mirai na několika stagích + speciální youtuberingový program přitáhne každoročně desetitisíce lidí.

Tady to žije. Life!

Naprosto výjimečný v práci Veletrhů Brno je listopadový obrovský Life!, původně sportovně laděný veletrh, který se postupem času přetvořil ve festival sportu, tance a zábavy. Vedle MSV a Techagra jde o další akci, která zabere komplet celé výstaviště. Letos si přišlo zapařit hry, zkouknout pole dance nebo otestovat taneční workshopy, zaběhat si, zalézt na horolezeckých stěnách, vyzkoušet sporty brněnských spolků, potkat olympioniky, napumpovat si do těla adrenalin nebo překonat taneční rekord 51 000 lidí.

Závody mezi pavilony

Prudká točka před „éčkem“ a „géčkem“, pozvolnější před „áčkem“. Po trati zvané rohlík se na brněnském výstavišti proháněla auta už ve 30. letech. Na upravenější trasu se vydávají historické vozy a motorky i dnes, už druhým rokem v červnu u příležitosti akce Brno Revival. A je jedno, jestli prší nebo pálí slunce, na atraktivní závody mezi pavilony přichází další tisíce diváků.

Vyhledat můj veletrh

BRNO – VELETRŽNÍ MĚSTO

Brno je veletržní město. Stalo se jím před šedesáti roky, stojí na něm jeho dnešní otevřenost a kosmopolita. Že je to nostalgické vzpomínání na staré časy? Nenechte se mýlit, Veletrhy Brno mají na město zásadní vliv i dnes. Díky veletrhům je dnes jihomoravská metropole prosperujícím místem, které ostatní trumfuje kvalitou života, úrovní služeb a vysokým životním standardem. Jakou roli v tom veletrhy hrají?

Cože? Veletrhy Brno mohou něco exportovat? Vždyť přece jen pořádají veletrhy na brněnském výstavišti! S tímto názorem se setkáváme každou chvíli. Přitom je to právě naopak. Jen za rok 2016 vyvezla naše společnost služby za více jak 320 milionů korun. Do exportu se počítají tržby, které zahraniční vystavovatelé u nás utratí. Ať už za účast na veletrhu nebo třeba za kvalitní a moderní expozici, kterou pro ně připravíme. Ostatně expozice jezdí naši kolegové stavět po celém světě na ty nejprestižnější světové veletržní akce. Úzce spolupracujeme se společností Messe Düsseldorf, veletrhy ale připravujeme opravdu po celém světě. Letos naši kolegové byli třeba v Šanghaji, Číně i ve Spojených státech. Peníze, které za práci odvedenou pro zahraniční klienty utržíme, přitom prospívají k prosperitě České republiky

Co byste řekli? Jaké jsou největší turistické taháky na jižní Moravě? Vila Tugendhat? Lednicko-valtický areál? Nebo snad motocyklová Grand Prix? Kdepak, nejvíc návštěvníků zamíří za rok v celém kraji na brněnské výstaviště. Dohromady se v něm vystřídá 780 tisíc návštěvníků. Na poměry Brna a jižní Moravy je to bezkonkurenční číslo a ani v celostátním srovnání si nevedeme špatně. Vždyť nejatraktivnější atrakci naší země – Pražský hrad – navštívilo loni 2,1 milionu návštěvníků. Ani ne třikrát tolik, co přijde na brněnské výstaviště!

Samotná společnost Veletrhy Brno sice zaměstnává jen něco přes dvě stovky pracovníků, jenže na veletržní byznys je v Brně navázáno neuvěřitelné množství služeb, které dávají práci dalším lidem. Dohromady jich je víc jak sedmnáct set. Služby, které tito lidé poskytují našim vystavovatelům a návštěvníkům, jsou navíc nadstandardně ohodnocené. Vždyť třeba při Mezinárodním strojírenském veletrhu stoupá průměrná cena ubytování v Brně o desítky procent, výjimkou není ani trojnásobný nárůst ceny. A i tak bývá ve většině hotelů plno.

Brno je prostě veletržní město!

 

Areál výstaviště