Festival chutí
27.-28.5. 2023
Festival chutí
Hauskrecht přiveze svůj nejsilnější speciál
Brněnskou pivovarnickou společnost založil zkušený sládek Petr Hauskrecht spolu se dvěma kamarády. Spojuje v sobě návrat ke kořenům starého brněnského pivovarnictví s nejmodernějšími pivovarnickými postupy. Piva, nesoucí hrdě značku Petr Hauskrecht – Parní pivovar, potvrzují tradici, ale přinášejí i nové výzvy v podobě Petrových speciálů vařených, kvašených a dozrávajících podle jeho autorských receptur.
Pivovar se nachází v trochu tajemné historické budově na Porážce v areálu bývalých brněnských jatek. Brněnskou 11, Brněnskou 12 a aktuálně uvařené speciály prodává v láhvích, sudech i PET přímo z pivovaru. Velkému zájmu se těší pravidelné prohlídky, většinou pod vedením Petra Hauskrechta osobně.
Piva, která budou na Festivalu chutí na výčepu, resp. v balené formě:
Brněnská 12
„Řekl bych královna mezi pivy. Uvařit dobrou dvanáctku, to je malá maturita pro každého sládka. Cílem Brněnské 12 není udivit ani překvapit, jen potěšit. Podobně jako ostatní naše piva je vařena s láskou a řemeslným umem, bez následné filtrace a pasterizace. Díky výraznějšímu podílu neprokvašeného extraktu, který dodává pivu vyšší plnost (chlebnatost) a pivovarským kvasinkám dodávajícím tělu tolik potřebné vitamíny a minerály, je Brněnská dvanáctka hustá tak akorát, aby se dala „kousat“.“ Petr Hauskrecht
PH 14 Carni Vale
Divadelní masopustní speciál
Masopust – poslední tři dny před Popeleční středou, naplněné nezřízeným veselím, tancem, dobrým jídlem i pitím. Po návsi pobíhají maškary a seriózní občané konají věci nezvyklé. Inspirován masopustem a Městským divadlem Brno, jehož režiséři často inscenují klasiku v novém pojetí, vzal Petr tradiční spodně kvašenou čtrnáctku, do role herců obsadil pět sladů (plzeňský, mnichovský, karamelový, pražený, pšeničný), osvědčené odrůdy žateckých chmelů (Premiant, Vital, Sládek a ŽPČ) a na hostování při studeném chmelení přizval aromatické odrůdy Kazbek a Mandarina Bavaria. Výsledný kus – PH 14 Carni Vale má díky hvězdnému sladovému obsazení plné, zakulacené tělo. Z brilantní souhry chmelových stálic i hostujících odrůd vzešlo neobyčejné aroma meduňky podbarvené tóny citrusů.
Black Barrel DobleReserva de Caribe
Nejsilnější speciál pivovaru, doppelbock PH 21 Consagrator byl na tři měsíce svěřen do péče stařeného dubu, napuštěného třtinovým rumem Black Barrel® z Panenských ostrovů v Karibiku, aby v klidu a za nepřístupu vzduchu dozrál. S takovým pivem je radno zacházet jako s pravým sherry nebo portským: po malých skleničkách si ho během večera pomalu užívat….