Festival chutí
27.-28.5. 2023
Festival chutí
Když si pivaři řeknou Morava
Řemeslný pivovar Morava byl založen v roce 2013 na místě bývalé restaurace Morava ve Frýdku-Místku. Od počátku své existence se soustředí na výrobu piva tradiční recepturou, tedy zejména spodně kvašených ležáků plzeňského typu.
„Martin Gajdáček, nejostřílenější sládek v řemeslném pivovaru Morava, a jeho tým, který tvoří zkušený Marek Blahut a sládek z mladé generace Ondřej Staniowski, se však nebojí experimentů, proto během roku připravují velmi žádané sezónní speciály, například osvěžující svrchně kvašená piva typu IPA v létě, nebo silnější speciály jako jsou Imperial Stout nebo Porter v chladnějších měsících,“ poznamenal ředitel marketingu Václav Menšík.
Při výrobě spodně kvašených ležáků používají sládci Řemeslného pivovaru Morava pouze a výhradně české suroviny, nikdy žádné náhražky a moderní přípravky. Dodržují léty prověřené postupy a nikam nespěchají. Kvašení piva v Řemeslném pivovaru Morava trvá sedm až čtrnáct dní, poté pivo leží v ležáckých tancích vždy tři a ž čtyři týdny, ležáky dokonce až 60 dní. „Jen díky tomu získá pivo ten správný a přirozený charakter a nezaměnitelnou chuť. Proto z produkce tohoto místeckého pivovaru nečekejte uniformní „europivo“ ale naopak opravdu poctivé a řízné nepasterizované české pivo. Takové jaké pili naši otcové a dědové,“ líčí Menšík.
Koho by si chtěl pivovar Morava projít, může si domluvit prohlídku, komentovanou jedním ze sládků, která je samozřejmě spojená s degustací piva z běžné nabídky i sezónních speciálů.
Seznam restaurací, které čepují pivo Morava, se neustále rozrůstá a naleznete jej na webu pivovárku. Pivo Morava v sudech a lahvích můžete zakoupit také v hypermarketech Globus Opava, Ostrava i Havířov a také v Makro Ostrava. Vždy pečlivě chlazené ve stylové a nepřehlédnutelné velkoobjemové lednici.
„V restauraci Morava, která se nachází nad pivovarem, ochutnáte pět druhů tankového piva v té nejlepší kvalitě – přímo z pivovaru. Výčepu velí a vysokou úroveň péče o pivo garantují Mistři výčepní Antonín Kašperák a Jaroslav Filip,“ popsal Václav Menšík.
Šéfkuchař Martin Grygar servíruje to nejlepší z české kuchyně a rozličné sezónní speciality, které jsou vyladěny tak, aby se perfektně hodily k sezónním pivním speciálům z produkce pivovaru.
Foto: Archiv Pivovaru Morava |