Festival chutí
27.-28.5. 2023
Festival chutí
Otestujte ověřené skvosty od Pegasa
„Jdem do Pegasa.“ Odpusťte tu nespisovnou češtinu, ale tak se to prostě v Brně říká. Už mnoho let. A stejně tak mnoho let se stává, že pokud nemáte rezervaci, v podniku v Jakubské ulici vyhlášeném svým originálním pivem, si prostě nesednete. Chodí se sem na pšeničné s citronem, dámy mají rády tmavé „karamelové“… A ochutnat jejich speciality bude moci i na Festivalu chutí. Které přesně, se ještě rozhoduje, ale zklamáni nebudete, ať představitelé jednoho z nejstarších minipivovarů v České republice vyberou, co chtějí.
Pegas je rozhodně nejstarším podnikem svého druhu na Moravě. Nápad přestavět budovu v samém cestru Brna, jejíž základy pochází ze 14. století, vznikl v roce 1990 a již v září roku 1992 byl uveden do provozu nejen pivovar, ale i restaurační a hotelová část.
Srdcem pivovaru je třínádobová varna, umístěná v prostorách pivnice. Objem jedné várky činí 20 hektolitrů. „Hlavní kvašení probíhá v nerezových cylindricko-kónických tancích o objemu 22 hektolitrů. Mladé pivo poté dozrává v ležáckých tancích o kapacitě 20 nebo 40 hektolitrů,“ uvedl sládek Jan Rádek.
K výrobě je používán slad z humnové sladovny v Záhlinicích a speciální slady ze sladovny Weyermann. Chmelení žateckým chmelem. K výrobě speciálních piv jsou používány i zahraniční odrůdy chmelů a speciální kmeny kvasnic.
Roční výstav se pohybuje okolo 2 100 hektolitrů. Téměř 80 procent produkce se zkonzumuje v pivovarské restauraci. Základní nabídku piv představuje Světlý ležák, Oatmeal Stout, svrchně kvašené Pšeničné pivo a polotmavé speciální pivo Gold. Mimo to jsou v průběhu roku připravována speciální piva v limitovaných množstvích 20 nebo 40 hektolitrů, která se střídají na páté pípě.