Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Festival RE:PUBLIKA
26.5. - 17.6. 2018

Velkolepá připomínka 100. výročí vzniku republiky

Okuste prvorepubliková jídla

 

Během celého festivalu pro vás bude připraveno speciální menu, které bude ukázkou gastronomie první republiky. Můžete ochutnat douzené brambory ve slupce, taliány nebo nákyp s kopřivami.





 

Provozní doba Gastro zóny

ne - čt 9:00 - 21:00 (11:00 - 20:00 hlavní gastro)
pá a so 9:00 - 23:00 (11:00 - 22:00 hlavní gastro)

 

Menu, které bude k dostání každý den

  • Stánek 1

200g      Masový nákyp s kopřivami, celá cibule, krajíc chleba (selský masový nákyp s čerstvě nasekanými, mladými kopřivami, douzený v udírně)

100g      Uherský hovězí guláš s cibulí, krajíc chleba      

100g      Vepřové klobásy z udírny s pečeným zelím, hrubozrnná hořčice, močák, krajíc chleba (letitá receptura řeznické rodiny Francouzů ze Sobětuch u Chrudimě)

1ks         Tradiční buchty s tvarohem, povidly nebo mákem (replika receptu Anny Ježkové, manželky mlynáře Ježka z Libuně, okres Jičín. Buchty jsou dvojitě plněny náplní z máku nebo tvarohu)

  • Stánek 2

100g      Tradiční Uggého taliáni, hrubozrnná hořčice, strouhaný křen, krajíc chleba (replika receptury italského řezníka, který počátkem 20. století provozoval řeznictví v Praze. Ugge prodával tento tip klobásy pod neznámým názvem, sami obyvatelé Prahy začali používat podle něj název talián, který nakonec zůstal)

150g      Pečená vepřová žebra na medu, douzená na olši, pečená omáčka s česnekem, krajíc chleba (předpečená vepřová žebra, alias klasická „obíračka“, žebra se na místě douzují v udírně, použité dřevo olše, jedná se o typ tepelné úpravy 30tých let)

1ks         Bramborové placky s máslem, cukrem a mákem (klasická receptura našich babiček, tradiční placka z bramborového těsta pečená na plátu, sypaná cukrem, mákem a přelitá máslem)

1ks         Tradiční buchty s tvarohem, povidly nebo mákem

 

Rozšířené menu na víkend

  • Stánek 3

250g      Uzený kapr, kysané zelí, krajíc chleba (vesnická specialita, která se jedla v podzimním období, při výlovech rybníků. Čerstvý kapr je pouze nasolen a uzen v udírně, použité dřevo opět olše. Ryba se čerstvě vyuzená expeduje přímo klientovi.)

2ks         Pečené zelňáky s nakládanými cibulkami (pečené placky se zelí se škvírkami – placky se pečou na kovovém plátu, vše se servíruje s nakládanou cibulí)

100g      Obilná kaše s ořechy, rozinkami a pampeliškovým medem (kaše se často používaly jako vydatná snídaně pro dělníky pracující na poli, často na sladko s přírodními doplňky)

  • Stánek 4

5ks         Uzené brambory ve slupce s tvarohem, kysaným zelím a smaženou cibulí (pečené brambory ve slupce, které se dopékají v udírně, lehká úprava jídla, které se peklo v ohni, tradiční večeře pasáků dobytka)

100g      Pečené bramboráky s kysaným zelím (rodinný recept rodiny Machatých z Horních Ředic)

2ks         Lívance s cukrem a šípkovou marmeládou

Foto: TIC Brno

 

Mohlo by vás zajímat

Festival Re:publika

Video - Re:publika 2018

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště