GO
2.-5.11. 2023
Veletrh průmyslu cestovního ruchu
REGIONTOUR
2.-5.11. 2023
Veletrh turistických možností v regionech
Lukáš Hejlík i Gastrokroužek v akci
Herec a autor dnes již vyhlášeného průvodce Gastromapa po bistrech, restauracích a podnicích v České republice Lukáš Hejlík se stal jednou z tváří brněnských cestovatelských veletrhů a především té části v pavilonu F, která je věnována gastronomii. Na FoodParku v sobotu mimo jiné představil členy a aktivity Gastrokroužku, podepisoval knihy a na pódiu oslavil s přáteli své čtyřicáté narozeniny, k nimž dostal i speciální limitovanou edici piva zvanou Hejlejl. V neděli se na pódiu objeví jak v roli moderátora, tak asistenta šéfkuchaře restaurace Signature z Popůvek.
„Je to jeden z programů na hlavním pódiu v pavilonu F, kde je spousta skvělého jídla. To bude nejen občas komentované na pódiu, ale především se za ním bude moci každý vypravit přímo tam, kde vzniká. Zpravidla když někdo za podnikem stojí, tak tu i sám je. Myslím, že takto je to skvělé – z ruky do ruky, z očí do očí,“ říká Lukáš Hejlík. Přímo v pavilonu F je zastoupeno devatenáct restaurací, které jsou uvedeny v jeho knize 365 Gastromamapa Lukáše Hejlíka, takže návštěvníci mohou získat nejen něco na zub, ale i příslušná razítka do sbírky.
V sobotu se Lukáš objevil na pódiu s jedenácti dospěláckými i dětskými členy Gastrokroužku poté, co s nimi dopoledne kouzlil v kancelářské veletržní kuchyňce. „Scházíme se, abychom společně vařili, u toho se bavili, vymyslíme si nějaké téma a každý z nás uvaří jeden chod. Dneska, abychom to přizpůsobili cestovatelskému festivalu, máme téma světové kontinenty,“ dodal a postupně nechal přítomné okomentovat ještě vonící pokrmy, inspirované Asií, Blízkým východem, Afrikou, ale i Evropou, konkrétně Portugalskem. Publiku se také dostalo zasvěcené informace o nové knize Neplecha na plechu a především o tom, jak vznikla společná kniha Gastrokroužek s podtitulem Spojilo nás jídlo, která v deseti kapitolách obsahuje 70 receptů.
Sejděte se a vařte spolu
„Smyslem je, abyste se scházeli a společně vařili. Recepty jsou občas i jednoduché, některá témata jsou vtipnější, jako třeba školní jídelna, kdy jsme se zaměřili na dobře známá jídla ze školních jídelen v perfektním provedení. Ke každé kapitole existuje i video,“ nabádal dnes návštěvníky Lukáš Hejlík. Všichni přítomní se pak podělili o své příběhy, mapující cestu ke společnému vaření. Například food bloggerka Markéta Pavleje se k jídlu profesionálně dostala až poté, co se dvanáct let pohybovala v oblasti módy. Hobby však proměnila v práci a brněnský FoodPark si pochvaluje. „Jak se mi líbí premiéra? Samozřejmě líbí, vzhledem k tomu, že jídlo a celou tuto tematiku mám ráda. Dopoledne jsme vařili, tak teď se chystáme trochu prozkoumat pavilon. Mám to ráda, protože člověk třeba přijde na nové podniky, které na sebe tímto způsobem upozorní. Člověk tak má příležitost inspirovat se, kam pak reálně ve městě zajít.“
„Je to skvělý nápad,“ dodává Lukáš Hejlík na adresu FoodParku. „Veletrh cestovního ruchu je velmi tradiční, ale koneckonců celé moje počínání s Gastromapou ukazuje, že poslední tři roky se neskutečně moc jezdí za jídlem. Dokonce někdy je jídlo to hlavní, proč se člověk vydá do Beskyd nebo do Krkonoš. Takže spojení jídla a cestování je naprosto skvělé a myslím si, že food festival má větší perspektivu než obory, do kterých výrazně zasáhl nebo které dokonce nahradil internet. Jídlo je pořád jídlo. To nemůžeme sníst on line.“
Současně také
Caravaning Brno
2.-5.11.2023
Mohlo by vás zajímat
Vybíráme z firem