GO
2.-5.11. 2023
Veletrh průmyslu cestovního ruchu
REGIONTOUR
2.-5.11. 2023
Veletrh turistických možností v regionech
Na RegFoodFestu poznáte i Zlatou chuť jižní Moravy
Rádi si vychutnáváte dobré moravské jídlo a objevujete regionální potraviny, které ještě neznáte? Právě pro milovníky různých pochoutek je již popáté připraven RegFoodFest, který se koná souběžně s cestovatelskými veletrhy GO a Regiontour na brněnském výstavišti.
Dnes byli slavnostně představeni výherci 12. ročníku soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2017 a Regionální potravina Jihomoravského kraje. Tyto krajské speciality přímo od majitelů (zpravidla) rodinných podniků můžete na místě ochutnat a zakoupit. O titul Regionální potraviny se soutěží v celé republice, v pavilonu P najdou zájemci 28 držitelů. Mezi nimi například jihočeský Karamelový sen, moravskoslezskou Fajnou pastu, žatecký pivovar a další.
Jak se výrobce „dopracuje“ k ocenění Chuť jižní Moravy? „Komise hodnotí v jedenácti kategoriích, jako jsou například pekařské, cukrářské či masné výrobky,“ uvedl Jaromír Musil, šéf pořadatelské Regionální agrární komory Jihomoravského kraje. Komisaři posuzují pět kritérií kvality jednotlivých soutěžních výrobků – například inovativnost či použité materiály. Velkou roli samozřejmě hraje sensorika, tedy chuť a vůně. Zjišťuje se způsob výroby. „Kontroluje se, zda je výrobek skutečně specialitou jižní Moravy. Tedy že je stoprocentně vyroben v kraji, sledujeme původ použitých potravin ve výrobku,“ popsal Musil. Stranou nesmí zůstat vliv, který má výrobek na lidské zdraví – měří se třeba obsah vitamínů a bílkovin. „A pak se věnujeme designu výrobku, tady se hodnotí nejen obal a etiketa, ale také vzhled samotné potraviny,“ dodal ředitel jihomoravské agrární komory.
Výrobce s nejvyšším počtem bodů získá jedinečné ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2017. Všichni, kteří splní nutné podmínky a počet bodů, pak získají ocenění Chuť jižní Moravy 2017, kterým se mohou chlubit na etiketě svého výrobku.
Úžasná menu
Součástí RegFoodFestu je i dění ve veletržním kuchařském studiu – letos budou svá originální menu představovat šéfkuchaři devíti brněnských špičkových restaurací. Koho uvidíte nad pánvemi a talíři kouzlit, se dočtete zde.
A nesmí chybět velká nabídka jihomoravských vín.
Přijďte si na GO a Regiontour vybrat dovolenou či najít zajímavý tip na výlet. A odreagovat se u dobrého jídla a pití.
Krajské speciality také na Salimě
Regionální potraviny se budou prezentovat také na Mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA, který se uskuteční na brněnském výstavišti od 27. února do 2. března. Veletrh nabídne kompletní přehled o potravinářských oborech. Letos poprvé jej doplní nový veletrh SALIMA Technology, který se zaměří na oborové technologie, automatizaci a robotizaci. Dobré jídlo a pití ochutnají návštěvníci také na novém Festivalu chutí, na němž se představí na 50 minipivovarů. Festival se bude konat od 1. do 3. března v pavilonu C.
Současně také
Caravaning Brno
2.-5.11.2023
Mohlo by vás zajímat
Vybíráme z firem