GO
2.-5.11. 2023
Veletrh průmyslu cestovního ruchu
REGIONTOUR
2.-5.11. 2023
Veletrh turistických možností v regionech
Na výstavišti korunovali trojnásobného kuchařského šampióna
Zapamatujte si jméno Vojtěch Petržela. Žák odborné školy z Poděbrad už potřetí za sebou triumfoval v nejprestižnější juniorské gastronomické soutěži, která v neděli vyvrcholila v pavilonu P. O tituly nejlepšího mladého kuchaře, cukráře, číšníka, barmana, baristy a teatendera zde bojovalo 125 finalistů z více než 30 odborných škol.
Studenti gastronomických oborů na výstavišti poměřují své dovednosti už 25 let. Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je Mezinárodním mistrovstvím ČR, do kterého se probojují ti nejlepší z regionálních kol. Letos opět museli prokázat nejen kvalitu přípravy, ale i spoustu odvahy a pevné nervy. Výkony soutěžících sledovala veřejnost a doprovázel živý komentář moderující herečky a kuchařky Markéty Hrubešové.
„Studenti měli velkou odvahu vystoupit nejen před odbornou porotou, ale také před publikem, za což jim děkuji,“ vysekl finalistům poklonu viceprezident České barmanské asociace Kamil Hégr. Zároveň poděkoval pedagogům a celému organizačním týmu. Vyhlášení výsledků se zúčastnil také ředitel veletrhů GO a Regiontour Miloň Mlčák. „Jsem rád, že se jako Veletrhy Brno můžeme podílet na této soutěži a tím i na přípravě a růstu nových profesionálů v oboru cestovního ruchu, který vás v budoucnu bude velmi potřebovat,“ řekl soutěžícím. A celou soutěž zhodnotil prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec: „Byly to krásné čtyři dny, které se vydařily podle plánů a přání nás organizátorů. Těšíme se na další čtvrtstoletí soutěže Gastro Junior Brno, protože prvních 25 let tímto končí a vstupujeme do nové etapy. První čtvrtstoletí bylo velmi úspěšné a věřím, že to další bude taky.“
Kuchařina patří mužům, v cukrařině dominují ženy
A jak napínavé boje Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019 dopadly? Výsledky kuchařské kategorie potvrdily, že této profesi dominují muži. Vojtěch Petržela z HŠ, VOŠ hotelnictví a turismu a JŠ Poděbrady se z vítězství radoval už potřetí za sebou, což je v historii soutěže unikátní úspěch. Na druhém místě skončil David Hamršmíd ze SŠ řemesel a služeb Děčín a na třetím Vojtěch Prášek z SPV InterContinental Praha.
Kategorii cukrář-cukrářka naopak ovládly ženy a získaly opravdu sladké odměny. Medailistky se zúčastní školení s mistrem světa v cukrářství Mieczysławem Chojnowskim a navštíví cukrářský veletrh Expo Sweet ve Varšavě. Zlatou cukrářkou se stala Vanesa Kantnerová ze SŠ Klatovy, stříbro patří Tereze Bouchalové ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka a bronz Zuzaně Sližové reprezentující Albrechtovu SŠ Český Těšín.
Ke kategorii číšník – servírka přibyly v posledních dvou ročnících další tři příbuzné soutěžní disciplíny: barman, barista a teatender. Co se naopak nemění, je dlouhodobá úspěšnost adeptů číšnické profese z pořádající pořádající SŠ Brno, Charbulova. Ani letošek nebyl výjimkou, třebaže se pořadí medailistek oproti minulému roku otočilo. Loňská zlatá servírka – „domácí“ Eliška Syrůčková – tentokrát skončila na třetím místě. O příčku lépe se umístila Nikola Varvařovská rovněž ze SŠ Brno, Charbulova.
Zlato letos putuje do Soukromé HŠ Bukaschool Most zásluhou loni bronzové Dominiky Hoffmannové. A právě tato dívka se zapsala do historie soutěže dalším unikátním výsledkem, protože se jí podařilo zvítězit hned ve dvou kategoriích. Zlatý úspěch si zopakovala ještě v nové kategorii teatenderů neboli odborníků na přípravu čaje. Na druhém místě zde skončila Tereza Holková z ISŠ Slavkov u Brna a na třetím My Anh Tranová ze SŠ Brno, Charbulova.
Po loňské premiéře pokračovaly soutěže v kategoriích barmanů a baristů, které přinesly dvě zlaté medaile žákům SOŠ a SOU Polička. Mezi baristy byl nejlepší loni stříbrný Ondřej Kaňka, druhá skončila Martina Bártová z HŠVP a OA Jeseník a třetí Nicola Carajiová ze Soukromé HŠ Bukaschool Most. V Poličce letos připravili také nejlepší mladou barmanku, kterou se stala Kateřina Vymazalová. Stříbro putuje do SSŠG Svídnická Praha za výkon Barbory Kociánové a bronz vybojovala Eliška Doušová ze SŠ hotelnictví a gastronomie Praha Klánovice.
Novinkou bylo týmové uspořádání soutěže, které přineslo dvě speciální ceny. Nejlepší tým ve složení barista – číšník do soutěže vyslala Soukromá HŠ Bukaschool Most a tvořily ho Nicol Caraijová a Dominika Hoffmannová. V soutěži týmů teatender – číšník zvítězila sestava My Anh Tranová a Nikola Varvařovská ze SŠ Brno, Charbulova. Počtvrté se na soutěži Gastro Junior Brno – Bidfood Cup vyhlašovala také nejúspěšnější škola v součtu výsledků všech kategorií. Tou se letos stala Soukromá hotelová škola Bukaschool Most.
Při této slavnostní příležitosti byly zároveň předány certifikáty dvěma školám, které nově splnily požadavky k získání certifikace podle kritérií Světové asociace kuchařů WACS. Konkrétně jde o SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec a SŠ gastronomickou a hotelovou Praha 4, Vrbova. „Jsem rád, že se nám rozšířil počet škol certifikovaných Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Splněním podmínek převzatých od Světové asociace kuchařů dáváme veřejnosti i budoucím studentům gastronomie vědět, kde správně a dobře předávají zkušenosti nové generaci,“ zdůraznil Miroslav Kubec.
Nechyběl ani tradiční ceremoniál, při němž byl do síně slávy Gastro Junior Brno uveden Mistr kuchař Vladimír Picka. Miroslav Kubec mu poděkoval za usilovnou práci jak při samotné soutěži, kterou dlouhá léta provázel jako člen komise a odborný poradce, tak na školách, kde předával své zkušenosti a pomáhal s odbornou přípravou. „Prvních dvacet ročníků soutěže Gastro Junior Brno jsem byl předsedou kuchařské komise. Soutěž se mi stala velmi blízkou a s nostalgií a rád na ni vzpomínám,“ řekl Vladimír Picka a vyslovil potěšení z dalšího rozvoje a vysoké úrovně klání mladých talentů gastronomie po dalších pěti letech.
Současně také
Caravaning Brno
2.-5.11.2023
Mohlo by vás zajímat
Vybíráme z firem