GO
2.-5.11. 2023
Veletrh průmyslu cestovního ruchu
REGIONTOUR
2.-5.11. 2023
Veletrh turistických možností v regionech
RegFoodFest: Kachní zlato z rodinné konzervárny
Na gurmánském RegFoodFestu budete moci ochutnat i speciální kachní stehýnka od zábřežské společnosti Via Delicia, která komisaři ocenili titulem Regionální potravina.
Rodinnou konzervárnu, malou manufakturu, založil v roce 2011 Olin Bezchleba po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925.
Původní majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty. Bohatost čerstvých surovin od pozdního jara do podzimu a zároveň omezené možnosti uchování potravin ji vedly k využívání tehdy moderní konzervace sterilování v zavařovacích sklenicích. Zásoby pak vydržely celou zimu až do jara. Zpracovávalo se vše ze zahrady, dvorku, rybníku i lesa.
Některé recepty byly ponechány v původní podobě, jiné jsou mírně upravené a na dalších se stále ještě pracuje. Veškeré produkty jsou vyráběny z velké části ručně, ale mlýnek na maso s klikou nebo ruční struhadlo zeleniny se už ve výrobě opravdu nějakou dobu nepoužívá.
Hlavním cílem je pokračovat ve výrobě kvalitních delikates, které budou pocházet z poctivých surovin. Na složení výrobků je kladen velký důraz. Nenajdete v nich žádné konzervanty. Když to šlo bez nich dříve, tak proč by to nešlo i dnes? Džemy obsahují pouze přírodní citrusový pektin. Aby byly výrobky co nejvíce autentické, společnost se rozhodla pro tradiční patentní sklenice značky Weck. Některé tvary této značky se skutečně používaly už koncem 19. století.
Oceněná kachní stehýnka jsou nejprve pečena s kmínem. Sádlo, které je pod kůží, se postupně rozpouští a tím jsou pak stehýnka během pečení polévána. Potom jsou po dvou naskládána do skleniček a zalita sádlem a výpekem. Stehýnka se dají podávat studená se salátem, ale nejlepší jsou rozpečená na pánvičce nebo v troubě na trošce sádla, ve kterém jsou obalená. Podávat můžeme se zelím a knedlíkem, nebo s opékanými brambůrky či s šouletem.
Přijďte ochutnat mezi 17. a 20. lednem do pavilonu P.
Foto: SZIF
Současně také
Caravaning Brno
2.-5.11.2023
Mohlo by vás zajímat
Vybíráme z firem