GO
2.-5.11. 2023
Veletrh průmyslu cestovního ruchu
REGIONTOUR
2.-5.11. 2023
Veletrh turistických možností v regionech
Zibura, královna marmelád, digitální nomádi. Setkejte se se zajímavými osobnostmi
Cestovatelé, dobrodruzi, ale také gastronomické hvězdy a známé tváře jsou součástí GO a Regiontour. Koho zajímavého můžete na výstavišti mezi 18. a 21. lednem potkat?
Fenomén novodobých nomádů
Čtyři cestovatelské projekty se vystřídají na hlavním pódiu pavilonu F a stánku Lidovek.cz. Foto: Bronconamiestohotela |
Nebojí se rozprodat
majetek, postavit nebo upravit si speciální vůz, hodit za hlavu konvence a
vyrazit napříč světem – novodobí nomádi. Taky se jim říká digitální, protože
díky možnosti připojení odkudkoliv na svých cestách pracují a své zážitky
sdělují na blozích a sociálních sítích. Že opravdu jde cestovat jinak než „letadlem
do čtyřhvězdičkového hotelu a po týdnu zpět“, poznají ti, kdo dorazí do
pavilonu F. Setkají se zde s českými a slovenskými cestovateli, kteří se
do širšího povědomí dostali díky seriálu Nomádi zpravodajského serveru Lidovky.cz.
„Reprezentují čtyři různé způsoby
cestování: Martin Magnusek jezdí sám na motorce, zatímco Vojtěch Wertich
cestuje letitou obytnou Avií a vždy kolem sebe vytvoří expediční tým. Projekt
Bronco namiesto hotela popisuje, jak to dopadne, když se architekt a jeho žena
pustí do stavby expedičního speciálu. A nakonec projekt Hugo a my ukazuje, jak
je možné skloubit práci na dálku s životem v dodávce v různých koutech
Evropy,“ popsal Tomáš Málek, vedoucí webu Lidovky.cz. Rozpis jednotlivých přednášek najdete zde.
Královna marmelád pod Marmoladou
Foto: Archiv Blanky Milfaitové |
Vypadá to jako promyšlený tah, ale je to čistá náhoda – královna marmelád
Blanka Milfaitová se usadila pod dolomitskou horou Marmolada. Češka, která se
před pár lety rozhodla obrátit si život vzhůru nohama a upřednostnit svobodu a
dobrodružstvím před teplým místečkem, přijede svůj nový domov a také zbrusu
novou knihu představit do Brna na GO a Regiontour. Život
„na samotě u hory“, v kempu, který teď s rodinou provozuje, si nemůže
vynachválit. Čerstvou třetí knihu psala už
v Dolomitech, po přestěhováních a po nocích. „Jasně, občas něco dostává na
frak, ale odskáče to spíš spaní, nebo partner, protože marmeládovat se musí,
psát se chce a být s malejma indiánkama v toulání po okolí, to je snad i lék,“
je nadšená. Neúnavná cestovatelka hned v únoru sbalí celou rodinu a vyrazí
na další ze svých dlouhých expedic, tentokrát do Afriky.
Průvodcem v KLDR
Průvodce Karel Starý bude o KLDR vyprávět v pátek od 14.30 v pavilonu P. Foto: Archiv Karla Starého |
O Severní Koreji, tamních poměrech, totalitním režimu se hodně mluví. Málokdo ale ví, že se do nejizolovanější země světa dá vycestovat. Už třikrát se tam jako průvodce podíval Karel Starý ze žďárské cestovní kanceláře Nomád. Jak říká, země se neustále mění a navzdory otřesné politické situaci a alespoň na první pohled se otevírá a modernizuje. Oplývá také nádhernou přírodou. Jaké to je do KLDR cestovat, co člověk uvidí a jak s ním situace zamává, povypráví Karel Starý v pátek 19. ledna ve 14.30 hodin. „Do KLDR bych zavedl povinné školní výlety,“ říká.
Cestovatelská elita
Ladislav Zibura bude o své poslední cestě vyprávět na GO Kameře v neděli. Foto: www.gokamera.cz |
Jedno velké cestovatelské jméno za druhým se sejde na 21. ročníku festivalu Go
Kamera, který pořádá CK Livingstone v čele s Rudolfem Švaříčkem. „Ve
čtyřdenním maratonu přednášek a promítání se naživo představí mimořádně silná
sestava více než padesáti účinkujících,“ vypočítal Švaříček. Letošním ústředním
tématem je Východní Afrika, slavnostního zahájení se tedy ve čtvrtek ujme
Kateřina Chauveau, která stojí za organizací Bwindi Orphans. Ta se stará o
školu v Ugandě i adopce na dálku, na aktivity mohou návštěvníci přispět. A co dalšího vás čeká? Projdete se světem s Láďou Ziburou, vylezete na
osmitisícovky s Radkem Jarošem nebo Josefem Šimůnkem, své africké hraní
přiblíží Jura Pavlica, proletíte se s výtvarníkem Davidem Černým, dozvíte
se více o novém filmu Václava Marhoula, prohlédnete se fotky Jana Šibíka nebo
Zdeňka Thomy. A to je jen zlomek z nabitého programu. Přednášky doplňují
výstavy, koncerty, promítání, besedy.
Anděl tvoří Re:publiku
Pavel Anděl (vpravo) s šéfem Baletu Národního divadla Brno Máriem Radačovským na tiskové konferenci k Dance 100 Brno. Taneční festival bude součástí Re:publiky. Foto: Archiv Re:publika |
Kvůli němu si statisíce lidí zapínali v sobotu večer ČT2, teď se jich co
nejvíce na přelomu května a června pokusí přitáhnout na brněnské výstaviště a
do ulic. Pavel Anděl, někdejší tvář legendární Noci s Andělem, je
momentálně hlavní postavou připravovaného obřího projektu Re:publika 1918-2018. Právě v Brně má velkolepě připomenout 100. výročí vzniku republiky, 90.
výročí vzniku brněnského výstaviště, které vyrostlo kvůli monumentální Výstavě
soudobé kultury, a stejně jako v roce 1928 oslavit úspěchy. Připomenout
vše, co Česko během sta let zažilo - převratné historické
momenty, nezapomenutelné osobnosti, slavná vítězství, užitečné vynálezy, bezkonkurenční
umělecká díla i vaše osobní příběhy. Co a kde se bude přesně odehrávat,
organizátoři třítýdenního festivalu, který se koná od 26. května do 17. června,
prozradí na GO a Regiontour. Pavla Anděla a jeho kolegy potkáte při
prezentacích projektu na stánku města Brna, které projekt iniciovalo.
Mistr kávy
Adama Troubila potkáte na stánku města Brna. Foto: Marie Schmerková |
Třikrát se brněnský barista Adam Troubil stal Mistrem kávy. A díky čemu,
poznáte v expozici města Brna, kde se po čas GO a Regiontour usadí
prvorepubliková kavárna. Právě v ní bude Troubil předvádět své umění a
také osvětlí, jak se jeho osudový nápoj připravoval a pil nejen ve dvacátých
letech. Kdo se zúčastní speciální soutěže, může vyhrát ochutnávku právě od
Mistra kávy.
Šéfkuchaři špičkových restaurací
U gastronomie ještě zůstaneme, a to u té nejvyšší. Součástí veletrhů totiž bude gurmánské posezení, na nichž svá degustační menu vytvoří šéfkuchaři těch nejlepších brněnských restaurací – Koishi, Pavillonu, Signature, Kohout na víně, Konfit, Palazzo nebo Borgo Agnese. Kdo bude chtít, za zvýhodněnou cenu si speciální menu koupí, ale pokrmy bude možné vyhrát v soutěži. A co třeba bude k ochutnání? Martin Babica z Koishi chystá Thai Bouillabaisse z ryb, mořských plodů, marinované shiitake nebo pak choi, k tomu se bude podávat Chardonnay 2015 z vinařství Nepraš. Borgo Agnese zvolilo Veltlínské zelené 2015 zemské Arte Vini z Nového Šaldorfu, aby doplnilo skvělou tresku s pórkem a bernskou omáčkou Lukáše Greguše a Tomáše Jangla. Restaurace Konfit a její šéfkuchař Vlastimil Prchal nabídne jemně pikantní zadělávané dršťky doladěné kabinetním moravským muškátem ze sklepů vinařství Sonberk.
Kdo vymyslel Turistické známky
Určitě jich pár doma máte, nebo jste je minimálně při svých výletech zahlédli – Turistické známky. První pěticentimetrové dřevěné kolečko s vypáleným motivem turistického cíle spatřilo světlo světa před více než dvaceti lety a byl to Praděd. Dnes jich je 2 456 a příběh tvůrců Davida Holuba a Ladislava „Gina“ Šína stojí za přečtení. Na výstavišti je můžete potkat a zájemci si i zašifrují o autoatlas.
Současně také
Caravaning Brno
2.-5.11.2023
Mohlo by vás zajímat
Vybíráme z firem