REGIONTOUR
16.-19.1. 2014
Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech
GO
16.-19.1. 2014
Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu
Gastro Junior Brno 2014 - Bidvest Cup
16. – 18. ledna 2014
Mezinárodní mistrovství České republiky
Již po dvacáté soutěžili studenti gastronomických oborů ve dnech 16. – 18. ledna na brněnském výstavišti, kde Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, a. s. Veletrhy Brno a Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno pořádala mezinárodní finále soutěže Gastro Junior Brno 2014 – Bidvest Cup. Záštitu nad soutěží převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, primátor statutárního města Brna Roman Onderka a kontinentální ředitel WACS pro Střední Evropu, prezident AKC ČR - Bc. Miroslav Kubec. Více informací v přiložené tiskové zprávě.
Výsledky: OBOR KUCHAŘ – KUCHAŘKA
pdf 357,75 KB
Výsledky: OBOR CUKRÁŘ – CUKRÁŘKA
pdf 349,78 KB
Výsledky: OBOR ČÍŠNÍK – SERVÍRKA
pdf 437,45 KB
-
Tisková zpráva GJB-BC 2014
pdf 107,22 KB
-
Propozice GJB 2014
pdf 1,37 MB
-
Přihláška - dotazník - kalkulace GJB 2014
document 217,50 KB
-
Ubytování - objednávka GJB 2014
document 62,00 KB
Regionální kola Gastro Junior –
Bidvest Cup:
1.
kolo: 16. – 17. 10. 2013, Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD, Praha
9 –Klánovice
2.
kolo: 14. – 15. 11. 2013, Hotelová škola, Frenštát p. R.
Více informací o soutěži zde.
POŘADATELÉ:
Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Brno | |
Veletrhy Brno, a.s. |
ORGANIZÁTOR:
Střední škola potravinářská, obchodu a služeb Brno Charbulova 106 |
ODBORNÍ GARANTI:
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky | |
Asociace číšníků České republiky |
GENERÁLNÍ SPONZOR:
Bidvest Czech Republic |
HLAVNÍ SPONZOŘI:
InterGast, a. s.
MEDIÁLNÍ PARTNER:
T&M CREATIVE, s.r.o.
SOUTĚŽNÍ OBORY:
kuchař - kuchařka
cukrář - cukrářka
číšník - servírka
SOUTĚŽ JE URČENA:
Pro studenty středních škol s gastronomickým zaměřením do věku 21 let. Soutěž je pojata jako pódiová.
MÍSTO KONÁNÍ:
Brno – Výstaviště, pavilon F
TERMÍN SOUTĚŽE:
16. – 18. ledna 2013 (čt – so)
Slavnostní zahájení
čtvrtek 16. ledna 2014 v 9,30 hodin – Brno –
Výstaviště, pavilon F
Slavnostní vyhlášení výsledků
sobota 18. ledna 2014 v hotelu Hotelu Voroněž
Hodnotitelské komise budou složeny z předních odborníků v gastronomii, členů Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků ČR.
Všichni soutěžící obdrží diplomy podle počtu získaných bodů (zlaté, stříbrné, bronzové ocenění), resp. zlaté, stříbrné a bronzové medaile. Vítězové na 1. – 3. místě obdrží poháry a diplomy za umístění a věcné ceny.
Počet soutěžících z České republiky: obor kuchař 30, obor cukrář 30, obor číšník 30. Jsou to postupující ze dvou regionálních kol, která se budou konat v v Praze – Klánovicích a Frenštátu pod Radhoštěm. Dále předběžně přislíbili účast soutěžící ze Slovenské republiky a Polska.
-
Plánek GJB 2014
pdf 7,09 MB
Soutěžní úkoly
OBOR KUCHAŘ – KUCHAŘKA
Předseda soutěžní komise oboru kuchař: Bc. Marek Svoboda, certifikovaný komisař WACS
Příprava 4 porcí moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou je zvěřina (Prase divoké – lat.:Sus scrofa). Soutěžící bude pracovat s kýtou bez kosti a hřbetem bez kosti. Obě suroviny jsou opracovány v kvalitě kuchyňské úpravy. Každý(á) soutěžící obdrží od technického komisaře cca 480-500 g masa v poměru: 1 díl kýty bez kosti a 1 díl hřbetu bez kosti. Součást soutěžního úkolu je zapracování dvou z pěti tajných surovin ze spotřebního koše, které si soutěžící vylosuje 20 minut před samotnou soutěží. Všechny tajné suroviny budou voleny tak, aby chuťově odpovídaly kombinacím se základní surovinou. Po vylosování tajných surovin může soutěžící konzultovat danou recepturu se svým trenérem. Zapracování tajné suroviny do pokrmu je nedílnou součástí hodnocení soutěžícího. Seznam tajných surovin nebude pro regionální kola předem uveřejněn z důvodu respektování pravidel kuchařských soutěží WACS.
Celé zadání soutěžního úkolu pro obor kuchař:
-
Soutěžní úkol GJB 2014 - kuchař
pdf 243,94 KB
OBOR CUKRÁŘ – CUKRÁŘKA
Předsedkyně soutěžní komise oboru cukrář: Pavlína Berzsiová
Příprava 4 porcí teplého nebo studeného moučníků za použití modrého máku v časovém limitu 45 minut. V moučníku musí být mák tepelně zpracovaný. Moučník musí obsahovat surovinu z tajného koše a je součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu.Tajnou surovinu si soutěžící vylosuje 20 minut před zahájením soutěže. Písemně nebo ústně si připraví odpovědi na otázky, které zodpoví po skončení soutěžního času.
Otázky:
1. Jakou tajnou suroviny jste
použil.
2. V jakém množství.
3. Jak jste ji upravil.
4. Jakým způsobem jste ji
zapracoval.
Celé zadání soutěžního úkolu pro obor cukrář:
-
Soutěžní úkol GJB 2014 - cukrář
pdf 161,02 KB
OBOR ČÍŠNÍK – SERVÍRKA
Předseda hodnotitelské komise oboru číšník: PaedDr. Jaroslav Morávek
A/ příprava
nealkoholického a alkoholického punče po 2 porcích včetně přípravy ozdob a servisu před zraky hostů. Suroviny a inventář na přípravu
ukázek – vlastní.
Pracovní úkol zahrnuje:
-
přípravu nealkoholického punče
-
přípravu alkoholického punče
B/ jazyková zkouška – komunikace s hostem v jazyce anglickém, německém nebo ruském po skončení soutěžních úkolů. Učitele jazyků zajistí organizátor. Komunikace soutěžícího s použitím mikroportu.
Časové limity:
Příprava soutěžních úkolů – 15 minut
Provedení soutěžních
úkolů – 15 minut
Celé zadání soutěžního úkolu pro obor číšník:
-
Soutěžní úkol GJB 2014 - číšník
pdf 44,91 KB
Současně také
Caravaning Brno
2.-5.11.2023
Mohlo by vás zajímat
Vybíráme z firem