Life!
24.-26.11. 2023
Festival sportu, tance a zábavy
Kvůli nemoci jsem změnila svůj jídelníček, líčí Denisa Cziglová
Milovala sladkosti, čokolády i buchty. Jenže pak do jejího života vstoupil nádor v hlavě a všechno bylo jinak. Brňanka Denisa Cziglová se rozhodla, že boj s nemocí podpoří změnou jídelníčku.
Ze své stravy vyřadila nejen cukr, ale i maso, mléko a mouku. „Když jsem to na začátku někomu řekla, zeptal se, co vlastně jím,“ vypráví mladá žena. Doplňuje, že přechod z běžné stravy pro ni byl hodně těžký. „Vždy jsem si ráda dopřála sladké, takže rozloučit se s cukrem pro mě bylo horší než s masem. Dá se říct, že jsem měla abstinenční příznaky a tři týdny jsem byla nervózní a podrážděná, než jsem si zvykla dát si místo čokolády ovoce nebo fresh džus,“ popisuje Cziglová.
Teď jí už sladké nechybí. „Je to vlastně naopak. Když jsem po dlouhé době ochutnala malou lžičku dezertu od babičky, který jsem předtím milovala, tak se mi to zdálo přeslazené,“ uvádí. Ve chvílích, kdy ji honí mlsná, si zajde na raw dezert. „Jinak mám ráda sušené ovoce, raw tyčinky nebo ořechy, což nyní považuji za své sladkosti,“ usmívá se Cziglová.
I v ostatních směrech stravování je na sebe stále přísná. „Maso stále nejím, ale občas si dám rybu. Nejvíce asi pstruha, pokud vím, odkud pochází,“ říká. Mléko pije pouze rostlinné a sem tam ochutná sýr. „Minimálně jím i pečivo,“ podotýká žena.
Oblíbeným pokrmem mladé Brňanky je teď Dhal. „Jedná se o červenou čočku na indický způsob chilli a rýží. Miluji ale všechny luštěniny na jakýkoliv způsob,“ sděluje.
Přestože změna jídelníčku nebyla jednoduchá, nelituje jí. „Myslím si, že je to hlavně o prioritách. Pokud je člověk nemocný a má rád svůj život, zabojuje, a udělá maximum pro to, aby se uzdravil. Klidně tak vynechá to, co je pro tělo škodlivé,“ míní Cziglová.
Aby podpořila ostatní, kteří se ocitnou ve stejné situaci, začala psát recepty na sociální síť. „Ze začátku totiž bylo hodně těžké najít jídla, která by byla bez cukru a masa, ale přitom zajímavá. Proto když jsem uvařila něco dobrého, zveřejnila jsem to na svém Facebooku,“ líčí.
S přibývajícími recepty jí kamarádi začali navrhovat, aby vytvořila blog. „Měla jsem po operaci a byla jsem na neschopence, takže jsem kromě vaření a rekonvalescence neměla moc věcí na práci. Takže jsem se pustila do blogování a začala psát nejen recepty, ale i svůj příběh o nemoci,“ vzpomíná na založení blogu Food Therapy by Denisa.
Informace o léčbě i vaření sdělí ve svých přednáškách i návštěvníkům veletrhu Life! STYLE. „Vím, že i přes pokroky medicíny je počet pacientů s rakovinou stále vysoký. Ne každý ale dokáže o svých problémech mluvit. Proto bych chtěla těm, kteří s nemocí bojují, dodat trochu síly a odvahy,“ vysvětluje. Zdravým lidem pak touží naznačit, že by se měli starat nejen o svůj zevnějšek. „Skutečně jsme totiž to, co jíme,“ uzavírá Cziglová.