Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MOBITEX
23.-26.4. 2014

Mezinárodní veletrh nábytku a interiérového designu

Iveta Tomková / variabilní textilní sedák, textilní závěs Odraz na hladině

 

Studentka 2. ročníku oboru Textilní tvorby na Univerzitě Hradec Králové na Katedře výtvarné kultury a textilní tvorby. V roce 2012 absolvovala na Střední škole uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí, obor Textilní výtvarnictví. Zajímá se o bytový design a oděvní návrhářství.

Variabilní textilní sedák

Zadáním bylo vytvořit sedací nábytek s využitím vazebné struktury. Autorka chtěla vytvořit předmět s přesnými, jasně danými tvary, se kterým lze různě manipulovat a skládat je. Byla si jistá, že chce využít geometrie, která se zabývá otázkami tvarů, velikostí, proporcí a vzájemných vztahů obrazců a útvarů, ale také vlastnostmi prostorů. Tím je součástí architektury stejně jako umění nebo designu. Harmonie objektů, kterými se geometrie zabývá, je natolik krásná, že je škoda ji v interiéru neuplatnit. Při rozhodování jaké geometrické tvary použít hrál roli nález starých matrací na půdě a představa jejich nového použití a zhodnocení.

Cílem bylo vytvořit sedací nábytek, který bude možné různě skládat, a tím pádem bude mít mnohem širší využití. Autorka se rozhodla vytvořit 3 kusy, na kterých chtěla potahovým materiálem vytvořit vyvážený a zároveň zajímavý geometrický vzor za použití tkaní po obvodu matrací. Požadavek neobvyklého materiálu, se kterým je možné tkát ručně bez využití stavu, po dlouhém hledání splnily tzv. hobby špagáty - ručně namotané pásky z bavlny, vyrobené z odřezků pletenin. Špagáty se vyrábí z kvalitních zbytkových materiálů módního textilního průmyslu z České republiky.

Materiál: špagáty, textilie (kepr a plátno), polyesterové nitě, molitan

Rozměry: sedák: 650 x 800 x 100 mm

Textilní závěs Odraz na hladině

Při realizaci tištěné bytové textilie – závěsu do kuchyně, měla autorka v podstatě volnou ruku, co se týče návrhu a vytvoření kompozice. Inspiračním zdrojem pro ni byla vodní hladina. Výskyt vody na naší planetě je mnohem vyšší než na ostatních planetách sluneční soustavy. Při pohledu z vesmíru vypadá Země jako modrobílá planeta: bílá od vodní páry a modrá od vody. A zákonitě všechny formy života závisejí na vodě. Voda je nejen důležitá, ale také vizuálně velmi zajímavá. Například odraz krajiny nebo slunce v hladině jezera je něco opravdu nádherného, čeho by byla škoda nevyužít.

Cílem bylo vytvořit kuchyňský závěs, který vnese do interiéru kuchyně pohyb a energii vodního živlu.

Jelikož závěs nebyl vytvářen do určitého interiéru, rozhodla se autorka využít barevnost, která nenaruší tištěnou strukturu kompozice. Zvolila kombinaci šedé, zelené a žluté barvy, která umocňuje její výtvarný záměr. Při kompozici vzoru vycházela z postupně se překrývajících se kružnic od dopadajících kapek vody, které poté zdeformovala a vytvořila dojem odrazu na hladině.

Materiál: polyesterová textilie, barvy na textil, bavlněné plátno, šicí nitě

Rozměry: 1500 x 2000 mm

Současně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště