Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Ovcí a koz u domu přibývá, šetří rodinný rozpočet

 

Jaké jsou trendy v chovu domácích a hospodářských zvířat ukáže blížící se Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně v termínu od 27. do 30. června. Ustájeno zde bude na sedm set zvířat nejrozšířenějších, ale i těch méně známých plemen skotu, ovcí , koz, prasat a koní. Návštěvníci se dozví, jak jaký užitek zvířata přináší a jak správně s jejich chovem.

Národní výstava v Brně odráží současnou situaci v živočišné výrobě. Jednou z věcí, která bude na výstavě patrná je i rostoucí zájem o chov ovcí a koz na venkově u domu. Důvodem je úspora v rodinných financích. Navíc domácí chov vyhovuje trendu biopotravin. Když člověk ví, čím kozu a ovci krmí, má jistotu o kvalitě jejího mléka, sýra i masa. Další skupina lidí si pořizuje celý chov zvířat na obživu.

Rostoucí oblibu chovu malých přežvýkavců, potvrzuje i předseda Svazu chovatelů ovcí a koz  Ing. Vít Mareš: „Početní stavy ovcí a koz pokračují v trendu dlouhodobého růstu. Početní stavy ovcí se od roku 2000, kdy se chovalo pouze 84 108 kusů, zvýšily na 221 014 kusů v roce 2012, což představuje nárůst o 161,4 %. Početní stavy koz mají také stoupající úroveň, i když ne tak výraznou jako u chovu ovcí. V roce 2012 bylo evidováno celkem 23 620 kusů koz.“  

Více než dvě stě oveček a k tomu stovka koz
Svaz představí na Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně širokou škálu plemen ovcí a koz chovaných v České republice. K vidění budou i méně známá a netradiční plemena. Jak informoval Ing.Vít Mareš, budou jednotlivá plemena předvedena společně s jehňaty a kůzlaty. „Chceme vystavit asi 200 oveček a 100 koz. V České republice je z masných plemen ovcí nejrozšířenější plemeno suffolk, mezi kombinovanými plemeny je to plemeno romney. Mezi plemeny koz se chová nejvíce česká bílá krátkosrstá koza. Návštěvníkům výstavy chceme představit nové plemeno ovcí, které se k nám dovezlo z Rakouska. Jedná se o plemeno shropshire, používá se na vypásání plantáží s vánočními stromky, které při pastvě nepoškozuje“, doplnil předseda svazu.

Využití pro maso, mléko i vlnu
Přímo na výstavišti uvidí návštěvníci také ukázky stříže ovcí, ruční zpracování vlny předením, plstěním. „Po velmi dobrých zkušenostech z předcházejících akcí chceme návštěvníkům výstavy předvádět zpracování ovčího a kozího masa spojené s ochutnávkou masných výrobků. V sobotu a v neděli na malém předvadišti pavilonu P všem zájemcům předvede své úžasné kuchařské znalosti mistr Kšána, ukáže bourání a zpracování jehněčího masa. Hotové speciality budou moci návštěvníci ochutnat. Před pavilonem P chystáme občerstvení s  jehněčími a kůzlečími specialitami ve stánku Oveko. Další chovatelé nabídnou výrobky z ovčího a kozího mléka – sýry zakysané výrobky a řadu dalších pamlsků včetně kozí zmrzliny.
Všem bude k dispozici stánek Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR s řadou odborných publikací, kde budeme připraveni zájemcům o chov ovcí a koz poskytnout informace a rady, jak s chovem malých přežvýkavců začít a jak vytvořit nejlepší podmínky pro jejich prosperitu,“ uzavřel Vít Mareš.

Datum: 18.6.2013 8:20:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště