SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Apimed získal Zlatou Salimu už počtvrté
Kam slovenská firma Apimed vkročí, odtud si odnáší ocenění. Konkrétně se Zlaté Salimy už počtvrté! V letošním klání zabodovala se svým Medovým aperitivem Ambrózia Original.
Na snímku zleva: generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš, majitel firmy Apimed Peter Kudláč, ministr zemědělství Jiří Milek a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a předseda letošní komise Zlaté Salimy Martin Klanica. Foto: Archiv BVV
Osmičlenná porota letošního ročníku své rozhodnutí okomentovala slovy: „Aperitivní nápoj vyrobený na bázi medoviny bez dolihování. Lahodná chuť medu a jemná hořkost 18ti druhů léčivých bylin a koření vytváří dokonalou harmonii chuti.“
Ambrózia se vyrábí ve třech variacích – original, citrus a ginger a má nízký obsah alkoholu, 13,5%. A proč právě název Ambrózia? „Je božská. Její majestátní název pochází z dávné doby řeckých bohů. Vládcové pili medový nápoj a věřili, že je učiní nesmrtelnými. Dodával jim sílu, odvahu, moudrost a krásu. Už ve starověkém Řecku objevili magickou energii, kterou čerpali z ambrózie,“ vysvětluje na webových stránkách majitel firmy a tvůrce medovin Petr Kudláč.
Přijďte zlatavou delikatesu ochutnat i vy do pavilonu A2 na stánek 43.
Společnost Apimed byla založena v roce 1998 a patří k významným slovenským zpracovatelům medu, vedle vlastního včelstva má síť přibližně tři sta dodavatelů medu z ekologicky nejčistších oblastní Slovenska. Majitelé – manželé Mária a Peter Kudláčovi – se od počátku zaměřili na vzkříšení tradičního vykvašeného nápoje starých Slovanů. Výroba každé medoviny trvá od kvašení po finalizaci zhruba rok a o její vysoké kvalitě svědčí dlouhá řada mezinárodních ocenění, mimojiné i z USA nebo Austrálie, v Británii loni společnost bodovala na prestižní soutěži Great Taste právě s Ambrozií. Apimed dodává také med v různých baleních, a to zejména na slovenský trh.
V Česku se setkáte s jejich medovinami, z nichž každá je vyrobena z jiného druhu medu. V nabídce má Apimed zhruba desítku druhů, čtyři takzvané prémiové. První byla Trnavská medovina z květového medu, bylinek a koření. Postupně si trh vyžádal další druhy, Staroslovanskou světlou medovinu z akátového medu, Slovenskou medovinu vyrobenou hlavně z lipového medu a Staroslovanskou medovinu tmavou, která je ze smíšeného lesního medu – ta mimo jiné vyhrála Zlatou Salimu před dvěma lety. Tyto prémiové druhy doplňuje Medovina Barrique z akátového medu, která dozrává v barikovém sudu. Další tři medoviny jsou ochucené, jde o přírodní příchutě cherry, ořechu a mandle. Naposledy přibyla Ambrózia ve třech variantách.
Kdo by si chtěl některou z medovin Apimed pořídit, najde je v dárkových obchodech, vinotékách, prodejnách zdravé výživy nebo v menších obchůdcích. Na českém trhu se firma pohybuje již sedmnáctým rokem, potravinářský veletrh Salima nikdy nevynechá. Kromě dalších kontaktů si odnáší prestižní „nálepku“. Ve Zlaté Salimě už Apimed bodoval v letech 2010, 2014 a 2016.