SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
České cechovní normy jsou návratem ke kvalitě
Veletrh SALIMA se stal dějištěm prvního oficiálního představení Českých cechovních norem, které po vzoru Rakouska zavádí Potravinářská komora ČR. Certifikáty si převzalo prvních osm výrobců.
„Podporujeme kvalitní potraviny a projekt České cechovní normy je o tom, že se do výrobků českých výrobců dávají kvalitní suroviny. To je nám sympatické, a protože tak standardně vyrábíme, neváhali jsme se k novému projektu připojit,“ vysvětlil na veletrhu generální ředitel společnosti Boneco Zdeněk Štěpánek. V porovnání s jinými značkami kvalitních potravin jako například Klasa cechovní normy stvrzují, že firma vyrábí dle určeného technologického postupu. „Klasa je trošku jiný projekt, kde značku může získat více výrobků jednoho druhu dělaných podle různých receptur. Cechovní norma je napsaná jednoznačně a určuje, co se do daného výrobku má použít, což pro nás není problém splnit. Slibujeme si od toho marketingovou podporu výrobkům. Věříme, že spotřebitelé časem začnou takové produkty vyhledávat a konečně si uvědomí, že čeští potravináři vyrábějí kvalitně,“ dodal Zdeněk Štěpánek.
Společnost Boneco získala v Brně licenci na osm svých výrobků. Spolu s ní převzalo certifikáty Českých cechovních norem ještě dalších sedm výrobců potravin, konkrétně společnosti Madeta, Maso uzeniny Písek, Choceňská mlékárna, Česká vejce, Zlatá vejce, Velkopavlovické drůbežářské závody a Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách.
„Nové České cechovní normy jsou odpovědí na volání spotřebitele po
kvalitních a normálních potravinách. Myslím, že tyto normy najdou uplatnění
nejenom ve vztahu ke spotřebiteli, ale i při vyjednávání cen s řetězci, protože
se při produkci normálních potravin nechceme tlačit dolů pod cenu a chceme
používat kvalitní suroviny,“ konstatoval na veletržní tiskové konferenci
prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Systém ideově vychází z
bývalých československých státních norem a současných českých technických
norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky
proti srovnatelným výrobkům na trhu. V Rakousku se cechovní normy vztahují na
třicet tisíc produktů, u nás by se první loga či slovní označení na výrobcích
měla objevit do tří měsíců.





