SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
České potraviny jsou nejbezpečnější
Vyplývá to z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) realizovaných v loňském roce. Zároveň se meziročně téměř zdvojnásobila výše uložených pokut a trendem je sankce dále zpřísňovat. Představitelé SZPI o tom informovali na tiskové konferenci pořádané při veletrhu SALIMA.
V roce 2013 SZPI uskutečnila celkem 35 686 plnohodnotných kontrol, což je o 550 více než v předchozím roce. Většina z nich, téměř 26 tisíc, proběhla v maloobchodní síti, kde bylo zjištěno pětkrát více nevyhovujících vzorků než u výrobců. Problémy byly zjištěny u 23 procent kontrolovaných šarží. „Neznamená to však, že by pětina výrobků v košíku spotřebitele nevyhovovala. Kontroly provádíme cíleně tam, kde lze očekávat nějaký problém, případně na podnět veřejnosti," vysvětlil ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Z hlediska původu potravin byly nejméně problémové tuzemské výrobky, kde inspekce obdobně jako v předchozím roce zjistila pochybení u 17 % kontrolovaných šarží. U potravin ze zemí EU inspekce vyhodnotila jako nevyhovující 28 % kontrolovaných šarží a v případě potravin ze zemí mimo EU nevyhovělo požadavkům legislativy 38 % šarží. „Opět se ukázalo, že české potraviny mají velmi vysoký standard, a to v evropském i světovém kontextu,“ komentoval tyto výsledky Martin Klanica. Jak dodal, nepříznivé zjištění u potravin ze zemí mimo EU jej nepřekvapilo, ale zarážející jsou výsledky kontrol u potravin z dalších evropských zemí. „Kdyby si každý zametl před vlastním prahem, všichni provozovatelé v členských zemích EU dělali vše podle předpisů a jejich dozorové orgány fungovaly stejně efektivně jako v České republice, měly by výsledky být na stejné hladině jako u nás," konstatoval ředitel Klanica.
Vůbec nejvyšší podíl závadných šarží SZPI loni zjistila u čokolád a cukrovinek, kde požadavkům legislativy nevyhovělo 75 % odebraných vzorků. Následovaly segmenty medů a dehydratovaných výrobků s 53 % nevyhovujících šarží, dále čerstvé ovoce, kde inspekce konstatovala nevyhovující parametry u 44 % hodnocených šarží, a víno s 36 %. Naopak nejméně závadných šarží inspekce zjistila u obilnin, tabákových výrobků, cukrářských výrobků, přírodních sladidel a studené kuchyně.
Inspekce zároveň přitvrdila v oblasti sankcí. Zatímco počet pokut uložených SZPI se loni meziročně snížil o 160 na 1570, jejich celková výše vrostla ze 35 na 64 milionů korun. Zároveň SZPI zakázala uvádět do oběhu zboží v hodnotě přes 32 milionů korun. Nejvyšší loňskou pokutu, pět milionů korun, dostal subjekt zapletený do metanolové kauzy. "Pokuta má být prostředkem k nápravě, nikoli cílem. Proto nás mrzí, že k tomu tak někteří obchodníci nepřistupují. Pokud se situace nebude měnit, jsme připraveni pokuty zvyšovat," uvedl Martin Klanica. Příkladem problémů, kde SZPI hodlá dále zpřísňovat sankce, jsou hrubá porušení hygienických předpisů typu výskytu myší v maloobchodních provozovnách. Loni SZPI z těchto důvodů zakázala užívání prostor ve 20 prodejnách, z toho v devíti případech šlo o pobočky supermarketů renomovaných obchodních společností. Na vině je podle ředitele SZPI podcenění prevence v honbě obchodních řetězců za co nejvyšším ziskem.