SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Co takhle dát si čajový koktejl?
Nový trend je zdravý, ekologický a atraktivní pro barmany i zákazníky. Čaj v netradičních podobách můžete ochutnat v pavilonu A1 na stánku společnosti Espresso, která na českém trhu zastupuje proslulou čajovou značku Dilmah.
České pohostinství servíruje čaj zpravidla v podobě sáčku a horké vody, kdy vlastní přípravu nechává na hostovi. Tím jednak riskuje, že příprava nebude správná, a především se ochuzuje o řadu dalších možností, které tento tradiční nápoj nabízí. „Společnost Dilmah ze Srí Lanky nejde jen klasickou cestou teplého nápoje. Smyslem naší prezentace je propagace pravého čaje, jeho různých variant a především správné přípravy, kterou chceme ukázat zákazníkům,“ vysvětluje Václav Malý, produktový manažer firmy Espresso pro značku Dilmah, a dodává: „Je to vlastně obrovská revoluce v podávání čaje, protože zákazník by na stůl měl dostat hotový nápoj, ne vodu a sáček. Správná příprava čaje je totiž otázkou technologického postupu, který stejně jako v případě kávy nejlépe ovládá profesionál.“
Ale nejde jen o tradiční teplý nápoj, návštěvníkům pavilonu A1 se představuje především pravý ledový čaj. „Je to alternativa nesmyslně drahých přeslazených chemických limonád, které se prodávají pod názvem ledový čaj, i když čaj tvoří jen 0,01 % obsahu. Chceme barmany i veřejnost naučit, jak jej správně připravit,“ říká Václav Malý. Příprava ledového čaje je jednoduchá, teplý výluh se lehce osladí a prudce zchladí kostkovým ledem. Čaj si tak zachová své vlastnosti, chuť i vůni. „Pro barmana takový nápoj znamená ekonomický zisk, protože náklady na čaj jako surovinu jsou daleko nižší než na hotový nápoj v plastové lahvi. A zákazník dostane zdravý a čerstvě připravený nápoj bez jakýchkoli konzervantů, při jehož přípravě není nijak zatíženo životní prostření, nejsou potřeba žádné plastové lahve a jejich doprava, chlazení,“ vypočítává Malý výhody ledových nápojů s čajovým základem.
O lahodné chuti těchto netradičních koktejlů se všichni zájemci mohou přesvědčit na stánku, kde profesionální barmani míchají koktejly z čaje takovým způsobem, aby v nápoji chuť čaje zůstala zachována. „Ať ochutnáte alkoholický nebo nealkoholický koktejl, stále v něm čaj ucítíte a ostatní ingredience slouží k jeho podpoře a dochucení,“ zdůrazňuje odborník. Nabízené alkoholické koktejly jsou na bázi ginu nebo bílého rumu. Můžete ochutnat třeba Beach Cruiser, jehož základem je černý čaj s příchutí manga a jahody v kombinaci s bílým rumem, cukrovým sirupem a limetkovou šťávou, ozdobený ovocem. Osvěžují letní koktejl Summer Shower je z čaje s příchutí citronu a limetky, čerstvého jablečného džusu, cukru, limetkové šťávy. Tyto koktejly návštěvníkům připraví dva profesionální barmani, mezi nimi i mistr České republiky v míchání koktejlů Martin Vogeltanz. Zároveň zde během veletrhu proběhnou čtyři workshopy věnované správnému míchání drinků, ale i přípravě kvalitního ledového čaje, která může proběhnout také doma.