SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Cukr se stopadesátiletou historií
Taky jste jako malí rádi u babičky sahali do modrobílé krabice a vytahovali piky, káry, kříže a srdce. Jenže jste je nenesli na stůl, ale rovnou do pusy? Řeč je o cukru ve tvaru karetních symbolů, který už dlouhá desetiletí odchází do obchodů z Vrbátek na Olomoucku. A také krystal, moučka nebo kostky a třtinový. Zdejší cukrovar je nositelem značky Klasa a představí se na brněnském veletrhu Salima.
Cukrovar Vrbátky byl založen v roce 1870 jako první rolnický akciový cukrovar na Moravě a v této podobě existoval do roku 1948, kdy byl znárodněn a stal se součástí státní společnosti, která sdružovala cukrovary jižní a střední Moravy. Od 1. května 1992 je Cukrovar Vrbátky samostatnou akciovou společností.
Cukrovar Vrbátky je situován v
oblasti Hané mezi městy Prostějov a Olomouc. Tato oblast má nejlepší podmínky
pro pěstování cukrové řepy na Moravě. Cukrovka se v této oblasti pěstuje více
jak sto let a je součástí tradičního osevního postupu. V současné době cukrovar
zpracovává přibližně 200 tisíc tun cukrovky za kampaň a vyrábí 30 tisíc tun
krystalového cukru.
Společnost se dnes může opřít o téměř 150letou
tradici výroby dobré kvality, což není jen obchodní slogan, ale kvalita našeho
cukru je podložena řadou úprav v technologii s cílem splnit zákazníkovi
požadavky na kvalitu.
Ve své podnikatelské činnosti se cukrovar, kromě
výroby cukru a jeho modifikací zabývá mimo jiné ještě obchodní činností,
hostinskou činností, silniční motorovou dopravou, zprostředkovatelskou činností,
výrobou potravinářských výrobků. V roce 2002 byla založena dceřinná společnost
Pikant Ostrava, s.r.o. která se zabývá výrobou hořčice a octu.
Co všechno Cukrovar Vrbátky nabízí, poznají tedy zájemci v expozici Kvalitních potravin a Státního zemědělského intervenčního fondu při ministerstvu zemědělství, který je garantem titulů Regionální potravina a Klasa.
Foto: BVV