SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Dobrý Václav, šéf mlékárny a teď také sýr se Zlatou Salimou
Olešnickou mlékárnu už léta vede Václav Mirvald. Podle Oldřicha Gojiše, generálního ředitele společnosti INTERLACTO, pod níž olešnický závod spadá, je to dobrý a poctivý člověk. A jelikož mu vedení chtělo složit poklonu ještě větší, pojmenovalo po něm nový sýr. Jmenuje se Dobrý Václav. A od 27. února se může pyšnit oceněním Zlatá Salima 2018.
Na snímku zleva: generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš, ředitel Mlékárny Olešnice Václav Mirvald, ministr zemědělství Jiří Milek a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a předseda letošní komise Zlaté Salimy Martin Klanica. Foto: Archiv BVV
Jde o sýr zrající pod mazem, uhnízděný v opakovaně uzavíratelné krabičce, aby neosychal, neztrácel aroma a vůbec žádné vlastnosti.
Porota okomentovala udělení titulu slovy: „Jedná se o přírodní polotučný, poloměkký zrající sýr. Povrch sýra tvoří souvislá vrstva mazu oranžové barvy, na řezu je sýr bílý až smetanově nažloutlý. Sýr je určen především k přímé konzumaci a je vhodný i k pivu nebo vínu.“
Mlékárna Olešnice, rolnické mlékařské družstvo, jejíž historie se píše od listopadu 1937, je na sýry machr. Některé z nich už Zlatou Salimu mají, třeba tu předposlední za sýr Herold. Od počátku její výrobní sortiment tvořilo konzumní mléko, smetana, máslo, podmáslí, tvaroh, zrající sýry a gouda. V roce 1953 byla mlékárna znárodněna a dlouhá léta spadala pod národní podnik Lacrum Brno. Dnes – opět ve formě rolnického mlékařského družstva – od roku 2006 spadá pod gigant INTERLACTO.
V současné době patří společnost k významným výrobcům másla, speciálních tvarohů, sýrových specialit, čerstvého mléka a zejména bílých sýrů akawi, které tvoří také rozhodující podíl z realizovaných exportů. Dokladem toho, že společnost nespoléhá pouze na svou mnohaletou tradici, je i další rozvoj. Významnými kroky v tomto směru byly v posledních letech rozšíření sortimentu tvarohů o nové druhy splňující parametry takzvané funkční potraviny, dále pak zhodnocení syrovátky formou jejího zahuštění.
Olešnická mlékárna sídlící na samém okraji Českomoravské vysočiny nakupuje syrové mléko především z Blanenska, Svitavska a Žďárska, tedy z oblastí patřících k ekologicky nejméně zatíženým v rámci ČR. Mléko od zdejších prvovýrobců skutečně splňuje veškeré požadavky na surovinu pro výrobu vysoce jakostních výrobků.
Jejího právě oceněného Dobrého Václava najdete na stánku INTERLACTO v pavilonu V na stánku 61.