SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Jarospol – to je kompletní pekárenská výbava
Firma Jarospol technology s.r.o. na letošním ročníku
veletrhu SalimaTech předvede průřez jejich pekařskou technikou. To znamená, že
zde můžete vidět mísící a tvarovací stroje, hnětače, děličku těsta, stroje na
kynutí a prodloužené kynutí těsta. Nejedná se pouze o výstavu statických
strojů. Jedná se o představení techniky, technologií, průběhu zpracovávání a
výsledného produktu.
Jak říká Martin Jaroš, jednatel společnosti Jarospol: „Srdcem každé pekárny je pec, takže tu tady návštěvníci mohou vidět i v provozu.“ Díky tomu můžeme ochutnat výrobky, které jsou připravované inovativní řemeslnou technologií PANEOTRAD, což je technologie, která dokáže dělit již nakynutá těsta, což pekařům umožňuje nechat těsta kynout v celém bloku.
Kromě pece je v provozu chladící a teplá kynárna. V chladící kynárně se již včera připravovala těsta na dnešní den. Jedná se o dlouho zrající těsta, kdy jejich fermentace probíhala zhruba 24 hodin a tím výrobek dostává lepší aroma i lehce nakyslejší chuť. Kyselost, která tam vzniká zabraňuje dalším organismům, aby došlo k předčasnému stárnutí a plísním, čímž se prodlužuje trvanlivost pečiva. U kváskového pečiva je doba přípravy zase o jeden až o dva dny delší.
Každou hodinu můžeme být svědky pekařské show, kdy se do pece vloží opět nová várka pečiva různých tvarů a chutí. Například baton, slaná houstička, která je hmotnostně podobná klasickému, českému rohlíku a dá se kombinovat s různými ingrediencemi. První várkou dnešního dne byla příchuť s kurkumou a ementálem, posypaná sezamem.
Firma Jarospol se zaměřuje především na vybavení malých, řemeslných pekáren, kde mohou potencionální zákazníky nalákat i na relativně novou technologii, která spočívá v prodlouženém kynutí těsta, které kyne přes noc, tím pádem je i zvýšená produktivita práce, protože pekaři nemusí chodit na noční směnu.
Malé pekárny ale nejsou jediným jejich odběratelem. Jsou schopni vám připravit i pekárnu na klíč či zařídit větší, průmyslové pekárny, které ale nevznikají tak často. Nabízejí i opravu či poradenství v rámci pekárenských technologií.