SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Jižní Morava plná chutí
Jedno z křídel pavilonu A1 obsadili lokální výrobci potravinářských a nápojových specialit. Pod hlavičkou Jihomoravského kraje a Regionální agrární komory najdete dvě desítky stánků, které nabízejí k ochutnávce i prodeji v obchodní síti příliš nevídané výrobky.
„Stejně jako v minulých letech jsme zde poskytli prostor našim regionálním producentům, především vítězům a pravidelným účastníkům potravinářských soutěží jako Zlatá chuť jižní Moravy nebo Regionální potravina. Zároveň tu máme spolupracující odborné školy, Mendelovu univerzitu a také střední školy, které zajišťují catering a kuchařskou show,“ vysvětluje Iveta Macurová, organizátorka expozice za Jihomoravský kraj. Návštěvníci se mohou těšit na prezentaci Střední vinařské školy Valtice s ochutnávkou vína nebo na kuchařské a cukrářské dovednosti žáků z odborných škol ve Znojmě, Slavkově a Bzenci.
Z producentů regionálních potravin je zastoupena například společnost Punkevní pstruh, která se jediná v Evropě zabývá chovem pstruhů a sivenů v krasové vodě a její tradice sahá až do 18. století. Ochutnat si určitě zaslouží čerstvé kozí sýry z faremní mlékárny Sedlák v Moravském krasu. Nejen vegetariáni a vegani znají hrachovou směs Hrašku, která při zahušťování pokrmů nahrazuje mouku i vejce. Návštěvníci vysoce oceňují také ochucené medy s praktickou pumpičkou nebo zdravá vína z černého rybízu. Opět nechybějí ani uzenářské speciality z židlochovické společnosti Janíček & Čupa, dále vystavuje třeba Horňácká farma, Slavkovský pivovar, Rašner - pekařství, Vesnický pivovar Ohrada nebo vinařství Maňák.