SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Když káva, tak italská, když čaj, tak cejlonský
Společnost Espresso již téměř 20 let přináší na český trh ty nejlepší tradice spojené s kulturou horkých nápojů, samozřejmě včetně kvalitních produktů i technologií potřebných k jejich přípravě. Na veletrhu SALIMA je pravidelným účastníkem a letos svými čtyřmi stánky vévodí sekci kávy v pavilonu A1. Co zajímavého zde návštěvníci uvidí a také ochutnají, v rozhovoru prozradila výkonná ředitelka společnosti Espresso Eva Moravcová.
Společnost Espresso
pojala letošní účast ve velkém stylu. Na co všechno se u vás návštěvníci mohou
těšit?
Máme tu celkem čtyři stánky. V jednom představujeme technologie
značky Faema, která patří k lídrům na italském trhu profesionálních
kávovarů. Přivezli jsme také unikátní model kávovaru Faema E 61, který se
vyrábí stále stejně již od roku 1961 a i první vyrobené kávovary E 61 dosud
perfektně slouží. Další stánek prezentuje Café Vergnano, což je nejstarší
italská značka kávy založená již v roce 1882 a stále vlastněná rodinou
Vergnano, dnes již třetí generací. V sousedním pralesně laděném stánku
představujeme vynikající kávu Café Reserva, autorský
projekt kávového specialisty pana Gianluigiho Nory. Pan Nora má 82 let,
kávě se věnoval celý život a na jeho sklonku připravil unikátní koncept kávy
ručně sbírané ve stínu pralesních stromů. Café Reserva má certifikát Rainforest Alliance a na českém trhu je dva
roky.
Poslední stánek představuje pravý cejlonský čaj Dilmah. Tato firma ze Srí Lanky vznikla v šedesátých letech a dnes distribuuje čaj do devadesáti zemí světa. Čaj Dilmah je unikátní tím, že se do 48 hodin po sklizni balí do vakuovaných obalů, tak aby v čaji zůstalo zachováno maximum antioxidantů. Jde hlavně o černý, zelený a bílý čaj, přičemž černé čaje Dilmah mohou být ochuceny macerovanými šťávami z ovoce. Vedle klasické přípravy čaje našim partnerům nabízíme také čajovou mixologii, což znamená receptury a školení, jak zákazníky zaujmout v době, kdy se čaj tolik nepije. Jde o ledové čaje a čajové koktejly s alkoholem i nealko, s ovocem či různými bylinkami.
To všechno mohou
zájemci ochutnat i v pavilonu A1?
Všechno mohou ochutnat a všechno je můžeme i naučit. Jsme tady hlavně
kvůli zákazníkům z gastronomie, což jsou naši partneři ve vztahu ke
koncovým klientům. Snažíme se jim pomoci v tom, aby byli na trhu úspěšní. Vedle
kávy a čaje nabízíme také horkou čokoládu, a to francouzskou s velkou
příměsí kakaových bobů. Umíme zákazníkům nabídnout ucelený koncept včetně
technologie ušité na míru podle typu provozu. Školíme i baristy v několika
stupních a tento školicí servis poskytujeme trvale, tak aby barista vždy
poskytl konečným zákazníkům to nejlepší v souladu se zavedenou italskou
kulturou. Například dnes tu máme dámu, která byla první barmade v České
republice, pracovala ve slavném koktejlovém baru Radisson a na veletrhu
připravuje vynikající koktejly z čaje Dilmah.
Co byste
návštěvníkům doporučila ochutnat na čajovém baru?
Každý se může rozhodnout podle své chuti, výběr je na přání. Kdo má rád
zelený čaj, může ho ochutnat s marockou mátou a plátkem limetky. Moje
oblíbená varianta černého čaje je s mangem a ochucený jahodovým plátkem.
Můžeme nabídnout také koktejl s kapkou alkoholu, tyto nápoje už mají
specifické názvy, třeba Cirkus citrus je černý čaj s citronovou šťávou,
mírně oslazený a se snítkou bylinky.
Pokolikáté jste na
veletrhu SALIMA a co vám tato prezentace přináší?
Naše společnost je na českém trhu od roku 1998, kdy jsme se začali
zabývat prodejem a distribucí kávy jak do gastronomických provozů, tak do
maloobchodní sítě, supermarketů, specializovaných obchodů s kávou a čajem,
ale třeba i do velkoobchodu Makro. Na veletrhu SALIMA vystavujeme pravidelně,
ještě nikdy jsme nevynechali. Účast nám přináší nové akvizice na trhu a můžeme
tady zákazníkům z celé České republiky představit naše nové projekty.
Ukazujeme jim, že jsme stále zde a inovativně přicházíme s novými
nápady, které pomohou i jim v jejich podnikání na měnícím se trhu.