SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Když se mi povedl knedlík, věděl jsem, že se můžu ženit, vzpomíná Langmajer
Herec Lukáš Langmajer má k vaření kladný vztah. Čas strávený v kuchyni ho ale musí bavit. „Znamená to, že nejsem ten, který vaří každý den,“ řekl na soutěži Pekař roku, která se koná společně s potravinářskými veletrhy SALIMA.
Máte nějakou
oblíbenou kuchyni?
Tu, která mi chutná. A je mi úplně jedno, jestli je
italská nebo česká. Momentálně je třeba období masopustu, takže preferuji
vegetariánská jídla.
Jí tyto pokrmy i
vaše děti?
Máme chlapečka, kterému je pět let a je po nemoci, takže
jsme rádi, že jí, co jí. Převážně mu tedy vaříme maso a ryby. Holčičce, které
ještě není ani rok, se přizpůsobujeme ještě více.
Spousta dětí se
chce stát kuchařem. Měl jste také tento sen?
Pamatuji si, že jsem byl jako malý kluk jednou na
maškarním za kuchaře. Ale nesklidil jsem moc úspěch, takže nevím, jestli bych
ho měl, kdybych se kuchařem opravdu stal. Ale musím říct, že poslední dobou
toto povolání nabírá na prestiži a určitě není ostuda být kuchař, je to umění.
Jak jste na tom
s pečením?
Už jsem upekl chleba, sem tam i nějakou bábovku. Chléb
beru jako boží dar. Myslím si, že když se povede dobrý chleba, tak pak už
všechno. Takže když jsem zvládnul chléb, věděl jsem, že udělám i knedlík. A když
se mi povedl i ten, věděl jsem, že už se můžu ženit.
Když vaříte,
držíte se receptů, nebo experimentujete?
Jakmile jsem si v přípravě jistý, tak povolím uzdu
své vášni. Vesměs se ale snažím alespoň ze začátku držet receptů, protože už je
někdo vymyslel, a to nejspíš dobře. Zrovna u chleba ale začínám víc a víc
experimentovat.
Máte domácí
pekárnu, nebo chléb připravujete klasicky?
Dělám ho v troubě. Kromě rýžovače nemáme
v kuchyni žádné moderní výdobytky. Možná i proto, že bych je nedokázal
ovládat. Skončil jsem totiž u rychlovarné konvice.