SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Kuchařské exhibice lákají: Ochutnejte Českou republiku!
Je 13 hodin, v pavilonu A2 čekají čtyři desítky hostů u prostřených stolů a na pódiu se představují tři kuchařské týmy. Příprava předkrmu bude v režii brněnské restaurace Boulevard, hlavní chod čeká na mistrovství brněnského hotelu Slovan a na závěr se o sladké překvapení postarají kreativní kuchaři z restaurace na zámku Liblice nedaleko Mělníka. Začíná kuchařská exhibice, jejímž hlavním cílem je propagovat českou kuchyni.
Ještě před tím, než před zraky diváků začne kuchařský koncert, přenášený kamerou na velké plátno a živě komentovaný moderátorem, zmiňuje manažerka Asociace hotelů a restaurací Alžběta Cedidlová bílomodrou značku Czech Specials, podle níž běžný zákazník pozná, že se nachází v restauraci, kde se vaří tradiční české pokrmy. Ty jsou mimo jiné servírovány třikrát denně po celou dobu trvání veletrhu SALIMA díky kuchařskému umění špičkových šéfkuchařů a jejich spolupracovníků. Jen pro představu – středečního předkrmu se ujal Jaroslav Kolbasovský, který připravil uzený filet sumce na zauzených plátcích brambor s křenovou pěnou. Šéfkuchař hotelu Slovan Antonín Svoboda nabídl králičí hřbet plněný čerstvým chřestem, zabalený v domácí slanině, houbovou omáčku se šafránem a bramborové škubánky. Zámecký šéfkuchař Roman Rendl pak zakončil gastronomický zážitek čokoládovým dortíkem s nočky a ovocnou omáčkou. Menu doprovázelo víno z vinařství Veritas. Na závěr ochutnávky si tři hosté mohli vyzkoušet zručnost při servírování dezertu a získat tak od organizátorů věcné ceny.