SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Ochutnejte chorvatské speciality
V pavilonu A1 se ve společné expozici prezentuje šest menších výrobců potravin z Chorvatska. Návštěva určitě stojí za to, ochutnáte zde třeba marinované filety z mořských ryb, likér z třešní maraschino nebo fíkový džem.
Chorvatské speciality si řada Čechů oblíbila na letních dovolených. Komu chuť typických uzenin, ovoce či destilátů schází, může si ji připomenout na veletrhu SALIMA, odkud by chorvatští producenti rádi prorazili i do české obchodní sítě. Šest menších výrobců se domluvilo a přijelo vystavovat do Brna, kde propagují chutě Chorvatska i bez podpory své vlády.
„Na veletrhu SALIMA vystavujeme poprvé, a to společně s pěti dalšími firmami z Chorvatska, většinou malými rodinnými farmami. Přijeli jsme s jediným cílem - představit naše produkty, protože během léta k nám přijíždí hodně českých turistů, kterým naše výrobky velmi chutnají,“ říká Ana Aralica z rodinné společnosti OPG Aralica v chorvatském Šibeniku. Čeští turisté si podle ní oblíbili především speciální pálenku rakija ochucenou různými druhy bylinek. Do Brna přivezli také extra panenský olivový olej domácí výroby, fíkový džem, mandle v cukru nebo džem z višní maraschino. „Jde o typický chorvatský produkt a třešně maraschino naložené v brandy jsou výborné třeba se zmrzlinou nebo do zákusků. Vyrábíme z nich také likér a další speciální likér kombinuje chuť třešní a čokolády,“ vysvětluje zástupkyně chorvatského ekologického zemědělství.
Dalším vystavovatelem je firma Riba Dražin z tradičního rybářského městečka Kaštel Kambelovcu. Její výrobky kombinují marinované rybí filety s paprikami, kapary a olivami do jedinečných a pro nás exotických chutí. Stáčírna a výrobna léčivých aromatických olejů TOP Bjelovar na veletrh přivezla bylinné oleje s širokým využitím. Například olej z černého kmínu posiluje imunitu a za studena lisovaný olej z konopí funguje jako čistič organismu. Na chorvatském stánku ochutnáte také typické pečivo a chuť letní dovolené připomenou uzeniny z Čakovce.