SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Rybízové víno chutná i léčí
Originální kvalitní víno z černého rybízu, které má vysoký obsah vitamínů i antioxidantů a prokazatelné příznivé zdravotní účinky, můžete ochutnat na stánku vinařství Pereg v pavilonu A1, v rámci expozice Regionální potraviny Jihomoravského kraje.
Víno z černého rybízu je dlouhodobě nejrozšířenější a nejoblíbenější ovocné víno, které dnes znovu získává uznání konzumentů i odborníků. „Víno z černého rybízu dělal už stařeček, ale to bylo hodně přeslazené, s vysokým zbytkovým cukrem a obsahem alkoholu, takže rychle stoupalo do hlavy. Naše víno už je jinde, obsah alkoholu má 11 procent a hlavně vyniká vysokým obsahem vitamínu C, má příznivé účinky na čištění krve a léčbu zánětů, celkově čistí organismus a uklidňuje,“ popisuje přednosti rybízového vína jeho výrobce František Cigánek. Jihomoravskou tradici spojil se slovenským černým rybízem, který je vyzrálejší a vhodnější ke zpracování, a výsledkem je produkt žádaný jak pro svou delikátní chuť, tak pro zdravotní účinky. „Naše rybízové víno dodáváme do lékáren, prodejen zdravé výživy i cukráren. Objednávají si je lidé, kteří mají problémy s krví či zánětlivá onemocnění. A účastníme se také vinařských slavností. Zpočátku na nás vinaři hleděli skrz prsty, ale dnes už mezi nimi máme stálé odběratele,“ dodává František Cigánek.
V pavilonu A1 můžete ochutnat jak klasické červené rybízové víno, tak růžové víno nebo cuvée smíchané z čistého rybízu a arónie. Víno z arónie neboli jeřábu černého má zajímavou chuť čokolády se skořicí a jde o vitamínovou bombu s mimořádným obsahem zdraví prospěšných látek, které podporují srdeční činnost a čistí krev. Stejně jako rybízové víno příznivě ovlivňuje také hladinu cholesterolu a imunitní systém. Zatímco vína z arónie se doporučuje vypít jen maximálně 150 ml denně jako lék, víno z černého rybízu lze pít i na chuť. Nejlépe ladí s pokrmy ze zvěřiny, hovězího masa a steaky.