SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Salima je důležitá pro informovanost spotřebitelů, říká slovenská ministryně zemědělství
Místopředsedkyně vlády a ministryně zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky Gabriela Matečná se na brněnském veletrhu zúčastnila mezinárodní konference FOOD FORUM, kde hovořila na téma konkurenceschopnosti evropského potravinářství a dvojí kvality potravin. Zeptali jsme se jí na roli veletrhu Salima při edukaci spotřebitelů a účast slovenských vystavovatelů.
Paní
ministryně, zdůrazňujete význam vzdělávání spotřebitelů, aby si vybírali
kvalitnější a zdravější potraviny. Jak v tom může pomoci veletrh jako
Salima?
Salima je veletrh, kam přichází hodně návštěvníků z řad
odborné i laické veřejnosti, což je pro edukaci spotřebitelů dobře. Možná by se
zde mohl najít prostor také pro otevřené pódiové prezentace potravinářských
výrobců a odborníků, kteří se věnují třeba aditivům, protože ne každé „éčko“ je
špatné „éčko“. Mohla by tak vzniknout i platforma pro výuku, kam by mohlo přicházet
více škol. Spotřebitel by měl být informovaný a výstavy jsou místem, kde by
taková edukace měla probíhat.
Veletrh
Salima má dlouhou historii, v prvních ročnících byl ještě veletrhem
československým. Jaká je v současnosti účast slovenských firem?
Máme tu slovenské
vystavovatele, které jsem byla na veletrhu navštívit. Je tu třeba slovenská
medovina a také výrobce pohankové mouky v bio kvalitě i komerční kvalitě. Další
slovenský vystavovatel Berto zpracovává maso a vyrábí šunky a párky v naprosto
top kvalitě, s vysokým podílem masa. Používá chemická aditiva jen v té nejnižší
nutné míře, jediným konzervantem je sůl a v rámci inovací používá přírodní
aditiva. Doporučuji navštívit a ochutnat, už i stánek ve stylu slovenské dřevěné
koliby stojí za zhlédnutí.