SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
SPZI: V restauracích si nejdřív musíme uklidit, každá třetí při kontrole chybovala!
Od 1. ledna 2015 byla novelou zákona o potravinách Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pověřena kontrolami provozoven společného stravování. Do její kompetence tak začalo spadat na 110 000 podniků. V roce 2015 provedla SZPI celkem 15 051 kontrol, kdy se zaměřila zejména na restaurace, rychlé občerstvení, cukrárny, pivnice, bary a další provozovny. A výsledek? U 32 % kontrol – celkem 4832 – inspektoři zjistili porušení právních předpisů.
„Část provozoven představovala významné zdravotní riziko pro spotřebitele a jejich provozovatelům chybělo právní povědomí o elementárních pravidlech bezpečnosti,“ uvedl Jindřich Pokora, který dnes na brněnském veletrhu SALIMA představoval výsledky kontrol SZPI. Z hygienických důvodů bylo na místě uzavřeno 144 provozoven společného stravování, což představuje přes dvě třetiny všech provozoven uzavřených v roce 2015. K typickým důvodům patřil zanedbaný úklid, zaplísnění prostor a chladících zařízení, výskyt škůdců, chybějící přívod teplé vody, nevyhovující podmínky skladování a další.
Kontroly také poukázaly na chyby ve značení alergenů nebo používání prošlých potravin. „V jedné pizzerii na severní Moravě jsme zjistili 15 druhů prošlých sýrů, které se používaly při přípravě pizzy,“ uvedl Jindřich Pokora jeden z příkladů pochybení. Inspekce rovněž zjistila případy klamání spotřebitele, například klamavé použití názvu sýr a mléko u výrobků z mléčných náhražek, podvody v oblasti nabízeného vína a piva, klamavé označování čokoládových nápojů, které byly vyrobeny ze směsí s menším obsahem kakaa, šunkové nářezy či salámy vydávané za šunku atd.