Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

SALIMATECH
7.-9.2. 2023

Veletrh pro potravinářství a gastronomii

Svoje pálenky představí Lihovar Lžín

 

Meruňkovice, třešňovice, višňovice, ale také datlovice, vínovice nebo pivovice vyráží do světa z lihovaru ve Lžíně na Táborsku. A také hruškovice a zlatá slivovice, které jsou tak výborné, že dostaly ocenění Regionální potravina.

Historie pálení ovoce ve Lžíně se datuje už do 19. století, kdy vedle lihovaru stával i místní pivovar a produkci se staral rod Schönburg-Hartensteinů. Zatímco pivovar roku 1881 dosloužil a byl zbourán, lihovar vydržel do dnešních dní. Do roku 1971 sloužil jako zemědělský a vycházel z něj surový líh z brambor. Poté byl přestavěn na ovocný lihovar a pálenky se v něm vyráběly do roku 1992. O čtyři roky později jej převzala společnost Lihovar Lžín, spol. s r.o. a začala novodobá historie korunovaná mnoha oceněními. V podniku vyrostla nová kvasírna, palírna a sklad a rozjela se nová výroba ovocných destilátů.

Jako první si v roce 2011 odnesla titul Regionální potravina místní hruškovice. O čtyři roky později zabodovala Zlatá lžínská slivovice. Vy Lžíně ji vyrábí z kvalitních odrůd švestek, převážně z jižních Čech a pro kvas - později dvakrát destilovaný - se používají výhradně vypeckované. Slivovice zraje zraje v sudu po dobu minimálně 12 měsíců, díky čemuž se chutí podobá spíše koňaku, ale přesto si zachovává své specifické ovocné tóny.

Produkty Lihovaru Lžín najdou zájemci v expozici Kvalitních potravin a Státního zemědělského intervenčního fondu při ministerstvu zemědělství, který je garantem titulů Regionální potravina.

Foto: BVV a www.lihovarlzin.cz

 

Datum: 14.2.2018 11:47:00

Současně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště