SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Třetí medaile pro Medovinu barrique ze Slovenska
Přestože s Medovinou barrique přišel slovenský výrobce Ing. Peter Kudláč – APIMED teprve v druhé polovině loňského roku a jedná se tedy o novinku na trhu, sbírá jednu medaili za druhou. „Výrobek stihl za krátkou dobu svého života získat už tři ocenění. První jsme dostali ve Spojených státech na vinařské soutěži v San Franciscu, druhé letos v lednu v Bratislavě na výstavě Danubius Gastro a třetí tady na Salimě v Brně,“ říká obchodní manažer společnosti Igor Ferenc.
Základem voňavého nápoje zlatavé barvy je akátový med. „Medovina se vyrábí zhruba rok a potom další půlrok dozrává v barikovém sudu. Tím získává svoji výjimečnou chuť i vůni. Barrique obohacuje naše smysly o vjemy čokolády a vanilky,“ říká Igor Ferenc na stánku společnosti v pavilonu A2. Návštěvníci na něm najdou i další druhy medovin z portfolia slovenského výrobce, v jehož logu se objevuje rok založení firmy 1998.
Je tu Trnavská medovina, také oceněná na četných mezinárodních soutěžích, která vzniká přírodním kvašením z vybraných druhů květového medu. Její medovou chuť i vůni doplňuje extrakt z bylin a koření. Staroslovanská medovina existuje ve verzích světlá a tmavá. Obě dvě jsou vyrobeny podle originálních receptur, světlá medovina z akátového medu a tmavá z medovicového lesního medu. Original slovenská medovina pochází z nejlepších druhů slovenského medu a v chuti i vůni dává vyniknout jemným lipovým tónům. Sortiment doplňují i medoviny s příchutěmi višně, mandlí či ořechů. Prodejce doporučuje pít medovinu vychlazenou při teplotě 12 až 16º C nebo ohřátou na 55 až 60 ºC.
K hodnocení účasti na veletrhu Igor Ferenc dodává: „Pro nás je český trh velmi blízký a také důležitý. Proto má pro nás velký význam jak ocenění Zlatou Salimou, tak samotná účast na veletrhu v Brně.“