SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
V hlavní roli arónie
Už jen slovo arónie vyvolává libé pocity. A sirup z ní je skvělý, ten, co připravuje Lubomír Janhuba ze Štramberka si dvakrát odnesl ocenění Regionální potravina.
Za nezvyklým pojmenováním se schovává jeřáb černý čili temnoplodec. Pan Janhuba si keře obsypané černými kuličkami pěstuje sám v oblasti Podbeskydí. Malá rodinná firma Arónie z Podbeskydí se arónií a výrobky z ní zabývá zhruba deset let. Od roku 2013 uvedla na trh první výrobky a díky zdokonalování receptur se portfolio sirupů, nektarů, šťáv či džemů neustále rozšiřuje. Lubomír Janhuba se snaží jeřáb černý kombinovat s dalšími vhodnými přírodními produkty – květy a plody jiných rostlin.
Ocenění Regionální potravina si odnesl například aroniovo-bezový nektar. Květ černého bezu taktéž pochází z Podbeskydí a z Poodří. Sirup je zajímavý svou osvěžující sladkotrpkou chutí.
Co všechno rodinný podnik nabízí, poznají zájemci na brněnském potravinářském veletrhu Salima. Stánek najdou v expozici Kvalitních potravin a Státního zemědělského intervenčního fondu při ministerstvu zemědělství, který je garantem titulů Regionální potravina a Klasa.