SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
V soutěži mladých pekařů zvítězily tři pekařky, ta nejlepší je z Brna
Patnáct pekařských talentů dva dny měřilo síly v Pekařském centru v pavilonu V. Absolutní vítězkou 22. ročníku národní soutěže o titul „Pekař roku 2018 - kategorie junior“ se stala Klára Kalvodová, studentka SŠ Brno, Charbulova. Odborná porota vyhlásila také vítěze soutěží o mistrovské řemeslné ztvárnění pekařského a cukrářského výrobku.
Soutěžící usilující o titul Pekař roku junior museli prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného a vícezrnného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Pracovali přímo před zraky návštěvníků veletrhu, ale především pod dohledem odborné poroty, které neměla nijak snadný úkol. „Určitě nebylo jednoduché vybrat toho nejlepšího. Když se podíváte na výstavku soutěžních výrobků, budete jen těžko hledat větší rozdíly. Soutěžící se svých úkolů zhostili velice dobře a počínali si jako zkušení mistři pekaři,“ zhodnotil předseda poroty Zdeněk Řehák výkony patnácti studentů z různých odborných škol. Porotci u soutěžících hodnotili především zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. Nejvíce bodů získala Klára Kalvodová ze SŠ Brno, Charbulova, stříbrná příčka letos patří Veronice Kovaříkové ze SŠ hotelové a služeb Kroměříž a jako třetí se umístila Kateřina Herčíková ze SPŠ potravinářství a služeb Pardubice.
V soutěži Atraktivní výrobek roku předvedli kreativní cukrářky a zruční mladí pekaři mistrovské exponáty, jejichž řemeslnou i uměleckou hodnotu mohli ve vitrínách v pavilonu V obdivovat návštěvníci veletrhu. V kategorii pekař odborná porota posuzovala šest originálních výrobků připravených studenty šesti škol a zvítězilo „Zákoutí lesa“ ze SŠ gastronomie a služeb Nová Paka. V cukrářské kategorii školy přihlásily dokonce jedenáct výrobků a vítězné dílo „Andělé“ vytvořila Kristýna Danišová ze SŠ potravinářské Smiřice.
Soutěže uspořádal Svaz pekařů a cukrářů, odborný garant 9. ročníku veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK. „Výchova mladé generace pekařů je v souladu s trendem rostoucí poptávky po kvalitních českých potravinách. Aby mohli pekaři spotřebitelům nabízet kvalitní čerstvý chléb a pečivo, musí mít dostatek kvalifikovaných a řádně odměňovaných zaměstnanců,“ řekl výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal. Jak dodal, pekařem se dnes v České republice učí zhruba sedm set učňů, kteří mají před sebou jistotu stabilního zaměstnání.
V Pekařském centru v pavilonu V pokračuje program i v dalších dvou veletržních dnech. Prezentovat se budou partnerské firmy a školáci ze základních škol v Brně a okolí si sem přijdou vyzkoušet práci v pekárně a tvarování výrobků, které jim pak mistři pekaři upečou.