SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Veterináři jednali o nezávadnosti výroby a zpracování potravin
Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) mají zdravotně nebezpečné potraviny za rok na svědomí smrt dvou milionů lidí na světě. V Evropské unii se diagnostikuje ročně 310 tisíc případů onemocnění na bakterie z potravin. I tato čísla, připomínající velkou odpovědnost producentů, obchodníků i kontrolních úřadů, zazněla na dnešní konferenci veterinárních lékařů, která se koná již potřinácté.
Konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu se uskutečnila za velkého zájmu účastníků z České a Slovenské republiky, kteří zaplnili celý kinosál administrativní budovy BVV. „Přínos vidím už v tom, kolik se tu sešlo veterinárních lékařů, jenž se na zajišťování zdraví zvířat a potravin podílejí. Vyměníme si informace i s kolegy ze Slovenska, protože mají podobný trh a podobné chování. Je to pro nás inspirující a důležité, abychom věděli, kde jsou problémy, abychom byli schopni je zjišťovat a nastavovat dozor tak, aby byl efektivní,“ uvedl dnes Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy České republiky (ÚVS SVS ČR).
Ve svém úvodním vystoupení zdůraznil Zbyněk Semerád především úlohu Státní veterinární správy v kontrolní a dozorové činnosti na úseku bezpečnosti potravin s tím, že veterinární dozor je nejúčinnějším nástrojem k prosazování zásad a cílů veterinární péče.
Celou řadu čísel nabídl i slovenský protějšek, ředitel Státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš, který upozorňoval na problémy, se kterými se potýkají nejen naše země, ale i další evropské státy. Jedná se například o prohřešky zaměstnanců, vyplývající z jejich nízké kvalifikace v potravinářském průmyslu, o podvody s mechanicky separovaným masem, o nedostatečné kontroly biopotravin nebo o nevysledovatelnost potravinových přebytků po vyhlášení ruského embarga.
Konference veterinářů nastolila několik aktuálních témat. Kromě již zmíněných otázek spojených s rezidui antimikrobik v potravinách živočišného původu také nově připravovaná pravidla pro veterinární léčivé přípravky a pro medikovaná krmiva, bezpečnost potravin ve vztahu k reziduím léčiv a nové aspekty hodnocení bezpečnosti, problematika AMR v humánní oblasti, požadavky pro udělení národní značky kvality Klasa u potravin živočišného původu a Regionální potravina v Jihomoravském kraji.