TECHAGRO
7.-11.4. 2024
Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
IQejce: chytrá vejce s jódem a selenem na veletrhu TECHAGRO
Spoluvystavovatelem ZZN Svitavy a.s. je firma MAIWALD, která jako první a jediná v České republice produkuje vejce od slepic s volným pohybem v hale a se snáškou do OBILNÝCH PLEV. Jedná se o unikátní šetrnou technologii snášky vajec – inspirace z rodinných farem ve Švýcarsku a Rakousku. Na svých farmách pěstují obiloviny, kukuřici, pohanku. Podnik vyrábí krmné směsi obohacené o mořskou řasu a stopové prvky JÓD a SELEN, které v českých půdách a jídelníčku chybí. MAIWALD poskytuje práci 120 Čechům. Limitovaná denní produkce představuje 3 000 ks IQajec.
Proč potřebujeme tolik jódu a k čemu je pro nás dobrý selen? Oba prvky jsou pro naše zdraví zcela nezbytné. Naše tělo se bez nich neobejde. Jejich absence v organismu vážně ohrožuje náš správný vývoj. Chybí-li nám v těle jód, funguje špatně štítná žláza. Od toho se pak odvíjejí další problémy – únava, vypadávání vlasů, suchá kůže, významné zvýšení váhy, špatné trávení, zácpa. U žen snížená hladina jódu prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu a dělohy. Nedostatek jódu v těhotenství pak ohrožuje kromě matky také její dítě.
Chybí-li našemu organismu selen, zvyšuje se riziko srdečně-cévních chorob. S jeho nedostatkem bývá také spojována špatná funkce jater, žaludku, střev a v neposlední řadě opět špatná funkce štítné žlázy. Důsledkem může být i narušení nervového systému a zpomalení růstu. Správná hladina selenu posiluje náš imunitní systém a tím brání tělo před zákeřnými viry a bacily, navíc má prokazatelně významný vliv v boji s alergiemi. Kromě správné funkce štítné žlázy přispívá i k ochraně buněk před oxidativním stresem – zachytává v těle volné radikály a zabraňuje rakovině. U sportovců pomáhá k regeneraci buněk. U mužů snižuje riziko neplodnosti. A stejně jako jód se podílí na kvalitě našich vlasů, nehtů i kůže. A když jsme u jódu, neměli bychom zapomenout na to, že právě on má velký vliv na naši inteligenci i paměť.