Vánoční trhy
8.-17.12. 2023
MasterChef Jonáš ozvláštní rybu skotskou inspirací
Pomalu přemýšlíte, kde koupit kapra a kolik pořídit brambor na salát pro vytvoření obligátní štědrovečerní večeře? Můžete ale také zkusit něco jiného. Anebo aspoň ochutnat, když přijdete na gastro show, která se koná na Vánočních veletrzích v sobotu 9. a 16. prosince. Povede ji Petr Jonáš, historicky první držitel MasterChef v Česku.
Rodilý Brňák, přesněji Řečkovičák, dlouho pobýval ve Skotsku, takže inspirace je jasná. Ale ryba chybět nebude. Na pomoc si vezme candáta. „Doplním ho o jejich tradiční přílohu, což je růžičková kapusta. A protože jedí na Vánoce krůtu, tak k rybě udělám nádivku, kterou ve Skotsku podávají. A nakonec to doladím omáčkou Cafe de Paris,“ popsal Jonáš, který ale na Štědrý den zasedne s rodinou k české klasice. „Kapra se salátem mám moc rád,“ dodává. Vařit ale slavnostní večeři nebude, toho se už tradičně zhošťují maminky – jeho a přítelkyně, které si tradici nedají vzít.
On sám sní o velké hostině pro celou rodinu, tak jak tomu bývá právě ve Skotsku. „Tam se schází strašné množství lidí na oběd 25. prosince a pak prostě tři dny jedí a baví se, rodina, která se třeba celý rok nevidí, se sejde. To je fakt dobré,“ poznamenal Jonáš. Se smíchem dodal, že pro mladší ročníky je slavnostní oběd často „vyprošťovákem“, 24. prosince chodívají na večírky.
Ten, kdo před šesti lety sledoval soutěž MasteChef, si nadějného tvůrce jídel pamatuje jako zlého kluka. Tím rozhodně Jonáš není, ale řekne, co má na jazyku a s lidmi se nemazlí. „Času mám hrozně málo a chci jej trávit s lidmi, kteří jsou mi milí a nejbližší,“ vysvětluje „selekci“ přátel. A co dělá, že nemá čas? Někdejší student ekonomie rozjíždí jeden projekt za druhým, občas i mimo gastronomii. Což ale není případ chystaného take out projektu American Fried Chicken, který je těšně před spuštěním, jen se ladí objednávkový systém, aby dobře fungoval. Smažená kuřata na několik způsobů budou ke strávníkovi putovat z Řečkovic, kde Jonáš stále bydlí. V Brně má i Balkan Bar a Music Club ve Štefánikově ulici, spolupracuje i se svými někdejšími porotci v soutěži. Svému pojetí kuchyně se ještě donedávna věnoval ve Wellington Café, ale vlastní bistro teď nechává spát. Sehnat spolehlivé zaměstnance v době nízké nezaměstnanosti není jednoduché, i když prý nabízel horentní hodinové částky. A nechtěl se v bistru zasekat od rána do večera. „Ale jen jsem to dal k ledu, až budu zas mít čas a energii, znovu se do toho pustím,“ poznamenal Jonáš s tím, že jeho sen se nemění – mít velkou restauraci v centru Brna.
Jeho ukázku vánočních delikates uvidí zájemci v sobotu 9. prosince od 10:00 a 15:00 a v sobotu 16. prosince od 10:00 a 14:30 hodin. Show trvá vždy jednu hodinu.