Vystec Fest
25.-26.5. 2013
Zábava na výstavišti
Paladeo bude na Vystec food festivalu servírovat španělskou kuchyni
Restaurace Paladeo je specialista na španělskou kuchyni. Na Vystec Fest si připravil originální španělské menu:
Tapas malé pokrmy - sousta, o jejichž vzniku jsou vyprávěny různé historky jako například, že je vymyslel ve 13. Století španělský král Alfonso X., který během nemoci mohl pojídat pouze malá sousta a zapíjet vínem. Po uzdravení vydal příkaz, aby se v celém Španělsku již nikdy nepodávalo víno bez něčeho k nakousnutí. Další historka hovoří o španělských rolnících, kteří se při těžké práci museli občas něčím malým, tedy tapasy, zasytit, protože během dne nebyl čas na hlavní jídlo.
Se vznikem restaurací teprve nastal rozmach tapas, neboť všechny nápoje ve džbánech a sklenicích podávaných se přikrývaly plátkem chleba se šunkou nebo sýrem, a tak se jednak zabránilo padání prachu nebo much do nápoje a jednak se konzumací těchto pochoutek zvýšil požitek z pití alkoholického nápoje. A tak se těmto pochoutkám zakrývajícím sklenice začalo říkat tapas, což neznamená nic jiného, než "víčko".
- Tortilla - tapas podávaný v misce či na talíři. Jde se o bramboro-vaječný pokrm.
- Chorizo s cibulkou a koriandrem – tapas podávaný na opékané bagetce. Chorizo je papriková španělská klobása ochucená česnekem, která je nabízena jednak samostatně jednak jako součást spousty teplých pokrmů.
- Empanadas – tapas pocházející z Galicie. Empanadas = koláč plněný zeleninou, rybami, mořskými plody, masem aj. Nabízíme empanadas plněné lososem podávaný s omáčkou z pečených paprik.
Salmorejo s chipsem ze sušené šunky jamon serrano - je chlazená zeleninová polévka připravovaná z rajčat, olivového oleje, vinného octa nebo sherry, soli s drobně nakrájenou sušenou šunkou, vařenými vajíčky a cibulkou. Podáváme salmorejo s chipsem ze sušené šunky jamon serrano.
Estofado de Carne – hovězí ragú (Ala Rabo de Toro) podávané s opečenou bagetkou s olivovým olejem. Dušený pokrm připravovaný z hovězí kližky je obměnou dušené hovězí oháňky Rabo de Toro, která patří k oblíbeným jídlům španělského národa.
Flan – dezert s mandlovým karamelem, kdy základem je mléko, žloutky, cukr. Flan má různé obměny v podobě příchutí: kaštanové, jahodové, jablečné....
Jamon serrano s trhaným salátkem a ovocem. Jamon serrano je na vzduchu sušená šunka z bílých prasat. Chuť jamon serrano vynikne v kombinaci se zeleninou a ovocem.
Paella - původně valencijské národní jídlo pocházející z venkova. Bylo a stále je připravováno z rýže na pánvi s různými přísadami, ať již s mořskými plody, králičím masem, kuřecím masem nebo zeleninou.
Název pochází z latinského patella, plochá miska, na níž se nabízely úlitby bohům. Už v 16. století se v kastilštině označovala jako paila nádoba podobná dnešní pánvi na paellu a ve Valencii se jí už tehdy říkalo paella. U pánve je důležitá její šířka, aby se voda při vaření odpařovala z velké plochy. Pak jedině může vzniknout pokrm, který má být na dně a stěnách pánve lehce "přichycen".
Sangría – míchaný vinný nápoj s ovocem. Připravujeme podle domácího receptu a podáváme chlazený s ledem.
Živé vaření - paella show - prezentace španělského tradičního jídla paella, kterou pro Vás připraví specialista na španělskou kuchyni Robert Janíček.