Gastro Junior Brno - Bidvest Cup
19.-21.1. 2017
Mezinárodní mistrovství Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017
Soutěžní úkoly - obor číšník
- PŘÍPRAVA 2 PORCÍ PALAČINEK PŘED ZRAKY HOSTA VE VOLNÉ VARIANTĚ – předkrm nebo dezert
- KE ZVOLENÉMU POKRMU PROVÉST PŘÍPRAVU A SERVIS VHODNÉHO NÁPOJE (víno, míchaný nápoj, teplý nápoj,..) pro dva hosty
- PŘEDSTAVIT ZÁMĚR PRODEJE POKRMU A NÁPOJE V PÍSEMNÉ A ÚSTNÍ FORMĚ. Musí obsahovat recepturu, kalkulaci pokrmu a nápoje, předpokládanou prodejní cenu a stručnou marketinkovou studii
- JAZYKOVÁ ZKOUŠKA – v jazyce anglickém, německém nebo ruském po skončení soutěžního úkolu
Časové limity
- Příprava soutěžního úkolu – 20 minut.
- Provedení soutěžního úkolu – maximálně 20 minut
- Úklid pracoviště - 5 min
-
soutezni-ukol__obor-cisnik.pdf
pdf 70,28 KB
Základní kritéria pro odborné hodnocení
Hodnotitelská komise
Je jmenována představenstvem Asociace číšníků ČR, komise je pětičlenná, složena z odborníků daných profesí. Dalšími členy komise jsou komisařky jazyků.
Sumarizace bodového hodnocení komisařů
Probíhá odděleně, sčítacím komisařem, určeným pořadatelem a výsledkové tabulky jsou zpracovány průběžně počítačem. Nejvyšší a nejnižší známky se škrtají. Maximální počet bodů je 100 od jednoho hodnotitele.
Pracovní pomůcky, inventář a suroviny
Organizátor zajistí vybavené soutěžní studio:
- 2 keridony prostřeny bílými ubrusy,
- 1 přípravný stůl 120 x 80,
- flambovací vozík,
- stůl pro hosty 120 x 80 včetně 2 židlí a keridonem na prezentaci školy.
V přípravně bude k dispozici mikrovlnná trouba, dvou plotnový elektrický vařič a horkovzdušná trouba na
vyhřátí inventáře. K dispozici bude led.
Organizátor zajistí 4ks palačinek/1 soutěžící.
Inventář a ostatní suroviny potřebné k přípravě a podávání soutěžního úkolu, také plata a tácky si každý soutěžící přiveze vlastní.
Soutěžící je povinen taktéž zajistit:
- informační stojánek s názvem a logem školy,
- informační stříšku se jménem soutěžícího a názvem soutěžního úkolu.
Výsledné produkty budou vystaveny na výstavním stole.
Přerušení soutěžního úkolu
Časoměřič zastaví čas při zranění soutěžícího, ale maximálně na dobu 5 minut. Pokud soutěžící nemůže pokračovat do uplynutí této doby, musí odstoupit. Po ošetření rozhodnou o pokračování v soutěži komisaři.
Při selhání nebo nefunkčnosti techniky je nárok na přerušení času. V případě přerušení delšího než 5 minut (nezaviněné soutěžícím), může soutěžící na vlastní žádost začít soutěžní úkol znovu. Čas začátku určí komise.
Překročení časového limitu
Za každé překročení času jsou soutěžícímu připočteny 3 trestné body. Při překročení času o více jak dvě minuty je soutěžící automaticky diskvalifikován, přičemž může svůj soutěžní úkol dokončit.
Pracovní oblečení soutěžících
Musí být v souladu s předpisy o osobní hygieně pracovníků ve společném stravování a odpovídající pracovníkům v obsluze. Soutěžícím je povoleno na pracovním oblečení pouze logo s názvem školy, popřípadě jméno soutěžícího a startovní číslo.
Příprava surovin
Nezbytnou úpravu dovezených surovin provedou v přípravné kuchyni organizátorem delegovaní kuchaři. Nepovoluje se pomoc ze strany vedoucích družstev nebo jiných pracovníků. Do vlastní přípravny je zakázán vstup vedoucích družstev nebo jiných doprovodných pracovníků soutěžícího.
Nástup soutěžících
Při nástupu každé skupiny soutěžících dle vylosovaného pořadí proběhne seznámení s pracovištěm. Za nedodržení času nástupu, může být soutěžící diskvalifikován. Předloží ke kontrole občanský a zdravotní průkaz, bez kterých nebudou k soutěži připuštěni.
Dále při losování pořadí předají soutěžící asistentovi dotazník a písemnou přípravu soutěžního úkolu.
Soutěžící může na přípravu a úklid pracoviště využít pomocníka určeného pořadatelem soutěže. Avšak prostírání a zakládání inventáře musí soutěžící provádět samostatně.
Po skončení každého soutěžního úkolu má soutěžící 5 minut na úklid pracoviště a předání následujícímu soutěžícímu.
Diskvalifikační podmínky
- a) překročení časového limitu o více než 2 minuty,
- b) nevhodné chování, chybějící zdravotní a občanský průkaz,
- c) nepřirozená úprava zevnějšku a neodpovídající pracovní oblečení,
- d) pozdní nástup na pracoviště.
Zásady při přípravě pracoviště a odborné provedení úkolu
Osobní hygiena a profesní vzhled soutěžícího
Celková upravenost, nežádoucí jsou módní výstřelky v účesu, u chlapců krátké nebo vyhrnuté rukávy, extravagantní doplňky pracovního oblečení (piercing, tetování aj.).
Použití vhodného inventáře
Používat jednotný, odpovídající, vhodný a nepoškozený inventář, jeho účelné a praktické rozmístění na servírovacích stolech.
Příprava pracoviště
Praktické, účelné a estetické rozmístění potřebného inventáře a ingrediencí v odpovídajícím množství na jídelním stole, servírovacích stolcích, flambovacím vozíku. Čistota pracoviště, vhodné založení inventáře a estetické doladění stolu hosta - prezentace školy /logo školy - vlaječka, informační stříška/.
Komunikace s hostem
Kontakt s hostem po celou dobu práce u stolu, elegance a sympatie při vystupování, účelná a odborná komunikace při vlastním provedení soutěžního úkolu a schopnost reagovat na dotazy komise. Nežádoucí jsou přehnané projevy obtěžující hosta.
Provedení úkolu
Příprava, servis a ústní prezentace palačinek a nápoje bude provedena před hostem. Pořadí přípravy a servisu jednotlivých částí úkolu si určuje soutěžící a je povinen zvolenou posloupnost obhájit. Použití přípravného stolu během soutěžního úkolu je povoleno pouze jednorázově při výměně inventáře po ukončení jedné části úkolu a pro přípravu druhé části úkolu, přičemž se nezastavuje časomíra. Je vyžadováno profesionální vystupování, komunikativnost, zručnost, organizace práce, návaznost prací, rychlost a elegance při provádění úkolu, nekřížení cest, logicky navazující práce, efektivnost práce. Udržování čistoty během provedení celého soutěžního úkolu. Je nutné důsledné dodržování bezpečnostních a hygienických pravidel. Přizpůsobit složitost přípravy maximálnímu časovému limitu, využívat odborných dovedností a návyků při složité obsluze.
Vzhled soutěžního úkolu
Sladění chutí všech použitých ingrediencí tak, aby neztratily dochucením své původní chuťové vlastnosti. Dále vzhled, vůně, chuť a soulad barev, kreativnost a nápaditost. Vhodně zvolený inventář k servisu.