Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
2.-5.11. 2023

Veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
2.-5.11. 2023

Veletrh turistických možností v regionech

Rajhradské klášterní: Vína s osmisetletou tradicí

 

Psal se rok 1222, když český král Přemysl Otakar I.  s manželkou Konstancií potvrdili rajhradským benediktinům desátek z vinice v Miroslavi. Tento fakt předznamenává výjimečnou budoucnost rajhradského klášterního vinohradnictví a jeho současnost můžete poznat na veletrhu Regiontour. Představit se totiž přijede vinařství Rajhradské klášterní, které na někdejších klášterních vinohradech pracuje dodnes.

 Zaujmout chtějí právě důrazem na bezmála osmisetletou tradici výroby vína v Rajhradě, neodmyslitelně spjatou s řádem benediktinů. „Chceme se prezentovat jako brána k vinařství na jižní Moravě. Jako důležité místo na kulturní mapě naší země, ale neméně významné a rozhodně příjemné zastavení na vinařských stezkách vinorodého regionu jižní Moravy,“ popsal Marek Javora, zástupce Rajhradského klášterního. Místo má podle něj dobrý turistický potenciál.




 Návštěvníci ochutnají vynikající vína, v nichž se snoubí um vinaře s otiskem terroir a duchem místa. „Mohou se těšit na technologické zajímavosti jako je využití metody sur lie (krášlení na jemných kvasnicích), zrání vína v sudech barrique, Mešní víno, zakvášené autochtonními kvasinkami (místní, vyskytující se v místě, kde má původ), zajímavá známková vína Sv. Scholastika a Placidus, Pinot 333 a další,“ poznamenal Javora.

 Rajhradská klášterní vína pocházejí z jižní Moravy, ze znojemské a velkopavlovické vinařské podoblasti, z katastru a okolí Rajhradu a Dolních Kounic a Blučiny. „Jižnější Kounicko vyhlášené vynikajícími červenými víny nám zajišťuje veškerou produkci červeného. Blučina nám nabízí díky vyššímu obsahu vápníku v půdě výrazně aromatická bílá vína a Rajhrad minerální bílá vína, plná zachované svěžesti,“ lákají milovníky vína. Jejich Veltlínské zelené classic 2014, pozdní sběr získalo v roce 2016 zlatou medaili v Salonu vín, Národní soutěži vín ČR.




Zajímavostí Rajhradského klášterního je jejich Vinný klub, jehož členy čeká spousta výhod - získat slevu na nákup vín, nakoupit s předstihem vína z limitovanými šaržemi, ochutnat nové ročníky „en primeur“ a mnoho dalších.

 Další zajímavosti a samozřejmě kompletní nabídku vín najdete na www.rajhradskeklasterni.cz.

 

Datum: 24.11.2017 9:58:00

Současně také

Caravaning Brno
2.-5.11.2023


Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště