Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
2.-5.11. 2023

Veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
2.-5.11. 2023

Veletrh turistických možností v regionech

Startuje gastronomická soutěž a show Gastro Junior Brno - Bidfood Cup

 

Nervozita dostoupila vrcholu, finálové boje v prestižní soutěži Gastro Junior Brno – Bidfood Cup začaly! Do speciálního veletržního kuchařského studia v pavilonu P nastupují desítky mladých gastronomů a jejich učitelů. Ode dneška se rozhoduje, kdo je nejlepší kuchař, cukrář, číšník, barman či barista do 23 let v České republice.

Divácky i odborně atraktivní pódiové klání je už nedílnou součástí veletrhů Go a Regiontour, který také dnes odstartovaly.

(Na snímku zleva) Předseda kuchařské komise Oldřich Pitra, moderátorka Gastro Junior Brno - Bidfood Cupu Markéta Hrubešová a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařů WACS pro střední Evropu.

Radní Jihomoravského kraje Jana Pejchalová.

 

Soutěžící přivítal Miroslav Kubec, prezident asociace kuchařů a cukrářů ČR a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařů WACS pro střední Evropu.

Mladí učňové a studenti jednotlivých oborů se do klání kvalifikují v soutěžích svých krajů a na tuto mezinárodní soutěž se sjíždějí z celé České republiky. Předsedkyně asociace cukrářů Brno, Eliška Dernerová, ukázala vítězné medaile a ocenila všechny kvalifikované účastníky soutěže: „Všichni, kteří jste dnes do Brna dorazili, jste vítězové už jen proto, že jste zvládli nelehkou cestu kvůli sněhu.“

Předsedkyně asociace cukrářů Brno, Eliška Dernerová.

 

Dnešní den patří soutěži kuchařů, té se letos účastní devět škol. „Dva účastníci přijeli až ze Slovenska,“ říká předseda kuchařské poroty Oldřich Pitra a popisuje, jak soutěž těchto odborníků probíhá. „Soutěžící si po vylosování svého pořadí vyberou jeden z deseti boxů. V každém z nich je jedna základní surovina, to je maso, a čtyři doplňkové suroviny, těchto pět surovin musí ve svém menu použít. Poté mají čtyřicet minut na to, aby se poradili se svými trenéry, co budou vařit, udělají si kalkulaci a ve skladu nafasují další zásoby dle vlastního výběru. Během pětačtyřiceti minut pak uvaří čtyři porce jídla.“ Vítězové budou vyhlášení na závěr celé soutěže v neděli.

Dále promluvila paní Blanka Musilová, předsedkyně asociace číšníků: „Během následujících čtyř dnů představíme inovace v soutěži číšníků.“ Ty by měly lépe zajistit rovné podmínky v soutěži, o co konkrétně půjde je zatím tajemství. Na závěr Musilová povzbudila mladé číšníky: „Nezapomeňte, že s úsměvem jde všechno líp.“

Hodně štěstí a pevné nervy popřála obchodní ředitelka veletrhů Dana Maria Staňková i členka rady Jihomoravského kraje Jana Pejchalová.

 

Velká show a hra nervů

„Soutěž se určitě bude líbit lidem, kteří sledují show jako MasterChef. Jde o pódiové klání, u nějž rozhoduje odvaha, zkušenosti a rychlost,“ poznamenala Eva Bílá ze Střední školy Brno, Charbulova. Známá brněnská škola celou soutěž už 24. rokem spolu s Veletrhy Brno a Asociací kuchařů a cukrářů organizuje. Ale nejedná se jen o kuchařskou show, ve stejném duchu probíhá zápolení v dalších studiích, které obsadí obory cukrář a číšník, letošní ročník je zajímavý také tím, že se poprvé přidají i barman a barista.

Soutěžící neznají dopředu své úkoly, mají od zadavatelů jen základní informace. Přesné úkoly se odtajňují až na místě. Třeba kuchaři budou mít před sebou takzvaný black box, a jestli v něm bude drůbeží maso, ryba, zvěřina, prostě cokoliv, co vás napadne, poznají těsně před bojem samotným.

Soutěžící oboru kuchař mají 40 minut na přípravu, sestavení menu či svého výrobku a postupu, s nímž mu pomáhá „sparingpartner“, což bývá nejčastěji některý z jeho pedagogů. A pak má 45 minut na samotné zhotovení, kde už musí pracovat samostatně. „Samozřejmě trénujeme, co se dá. Studenti se před soutěží připravují, ale nenacvičíte všechno, základ úspěchu je chtít něco dokázat a především vás to musí bavit. Velkou roli hraje nervozita, která u takto mladých lidí úřaduje opravdu hodně, domnívám se, že účast v soutěži této úrovně je pro hodně žáků zážitkem, který nezapomenou“ popisuje Eva Bílá. Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je určen výhradně studentům gastronomických škol do 23 let.

Roztřást je mohou i jména těch, kteří soutěžní úkoly sestavují a poté hodnotí. Jde o vysoce postavené členy jednotlivých asociací, které už mnoho let nejprestižnější klání své věkové kategorie zaštiťují – Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR či České barmanské asociace. Kuchařské umění letos bude hodnotit například Marek Svoboda, certifikovaný komisař WACS, tedy Světová asociace kuchařských spolků a zástupce generálního sponzora akce Bidfood. A například barmany bude pečlivě sledovat Martin Vogeltanz, pětinásobný držitel titulu Barman roku. Záštitu nad soutěží převzali mimo jiné i kontinentální ředitel WACS pro Střední Evropu, prezident AKC ČR - Miroslav Kubec a president České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Pro diváky je pódiová show velký zážitkem, sledují ji i na velkých obrazovkách ve velké areně. Letos se odehraje v pavilonu P a provázet programem bude populární herečka a vyhlášená kuchařka Markéta Hrubešová.

Podrobnější zprávu, přesné zadání úkolů a rozlosování škol najdete zde.



 

Datum: 18.1.2018 9:30:00

Současně také

Caravaning Brno
2.-5.11.2023


Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště