Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
2.-5.11. 2023

Veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
2.-5.11. 2023

Veletrh turistických možností v regionech

Největší gastronomická soutěž České republiky zná vítěze

 

Na veletrhu Regiontour se čtyři dny soutěžilo o tituly nejlepšího mladého kuchaře, cukráře, číšníka, baristy a barmana. Své reprezentanty vyslalo 39 odborných škol ze čtyř zemí, ta nejúspěšnější byla z Poděbrad.



Studenti gastronomických oborů v Brně poměřují své dovednosti už 24 let, ale letošní klání proběhlo v novém formátu. Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2018 se rozšířil ze tří na pět kategorií a program se zároveň prodloužil na čtyři dny. Nové uspořádání s diváckou arénou navíc otevřelo soutěž širší veřejnosti, která mohla sledovat výkony přibližně stovky finalistů v přímém přenosu a v doprovodu komentáře moderující herečky a kuchařky Markéty Hrubešové. A bylo se na co dívat, protože mladí soutěžící podle porotců prokázali vysoký um a zvládli náročné úkoly, se kterými by měli co dělat i ostřílení profesionálové. Opět museli pracovat se surovinami vylosovanými z tajného koše a největším nepřítelem pro ně byl stres, protože všechno sledovaly kamery. Vítězství v brněnské soutěži je o to prestižnější, že jde o Mezinárodní mistrovství ČR, kterého se zúčastnili i zástupci odborných škol z Rakouska, Itálie a Slovenska.

 




 

Výsledky kuchařské kategorie potvrdily, že v této profesi dominují muži; první z dívek skončila až čtrnáctá. Loňské vítězství jen těsně obhájil Vojtěch Petržela z HŠ, VOŠ hotelnictví a turismu a JŠ Poděbrady. Na druhém místě skončil Jan Žídek ze SŠ gastronomie a služeb Liberec a na třetím loňský stříbrný medailista Josef Stružík ze Soukromé HS Bukaschool Most.

 

Kategorii cukrář naopak početně ovládly ženy, ale vítězem byl i tady muž. O pořadí na prvních dvou místech opět rozhodoval jen nejtěsnější bodový rozdíl. Zlato nakonec vybojoval Vladyslav Rjasnyj ze SŠ gastronomické a hotelové Braník, který tak odsunul na druhé místo loňskou vítězku Botakoz Ajpkaljevu, studentku SŠ obchodu, řemesel a služeb Ústí nad Labem. Třetí příčku porota stejně jako loni přiřkla Tereze Novákové ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka.

 

V kategorii číšník – servírka dlouhodobě vládnou studenti pořádající SŠ Brno, Charbulova. Ani letošek nebyl výjimkou a s vysokým náskokem vyhrála „domácí“ Eliška Syrůčková.  Další medailové příčky patří Dominiku Šafrovi z Hotelové školy Bohemia Chrudim a Dominice Hoffmannové ze Soukromé HŠ Bukaschool Most.

 

Poprvé byla do soutěže zařazena kategorie baristů, která poměřovala umění přípravy kávy. Zvítězila Veronika Šnajdrová ze SŠ gastronomie a farmářství Jeseník, druhý skončil Ondřej Kaňka ze SOŠ a SOU Polička a třetí Nicola Carajiová ze Soukromé HŠ Bukaschool Most.

Další novinkou ročníku byla kategorie barmanů. S úkolem připravit během šesti minut tři porce „fancy cocktailu“ se nejlépe popasoval Michael Šebela z Bohemie – HŠ a SPŠ a ZŠ Chrudim. Stříbrný stupeň patří Markétě Grimmové z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm a bronzový Elišce Pivoňkové ze SŠ hotelnictví a gastronomie Praha Klánovice.

 

Potřetí se na soutěži Gastro Junior Brno – Bidfood Cup vyhlašovala nejúspěšnější škola v součtu výsledků všech kategorií. Tou se letos stala z HŠ, VOŠ hotelnictví a turismu a JŠ Poděbrady. Jako druhá byla vyhodnocena Soukromá hotelová škola Bukaschool Most a jako třetí se umístila SOŠ a SOU Polička. Při této slavnostní příležitosti byly zároveň předány certifikáty sedmi školám, které splnily požadavky k získání certifikace podle kritérií Světové asociace kuchařů WACS.

Na závěr ceremoniálu byl do síně slávy Gastro Junior Brno uveden pan Miloš Látal ze společnosti Sahm Gastro - předního světového dodavatele nápojového skla. Tento odborník se zasloužil o růst úrovně gastronomie v České republice a po celou dobu konání podporuje brněnskou soutěž mladých talentů.

„Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je největší a nejkrásnější gastronomická soutěž, která se v současnosti v České republice pořádá,“ konstatoval na závěrečném ceremoniálu Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařů WACS. „Byl to čtyřdenní maraton, který přinesl kouzelné a krásné chvíle. Věřím, že se nám v příštím 25. ročníku podaří udělat zase nové kroky vpřed, tak jako letos, kdy jsme zpřístupnili soutěž široké veřejnosti a představili gastronomii návštěvníkům veletrhu, aby viděli, co všechno naši mladí dovedou,“ dodal Miroslav Kubec.





Datum: 21.1.2018 17:44:00

Současně také

Caravaning Brno
2.-5.11.2023


Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště