Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

IDET
24.-26.5. 2023

Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky

Komunitní centrum pro válečné veterány ukazuje realitu

 

Na volné ploše K byla k vidění expozice věnovaná válečným veteránům, obohacená o unikátní artefakty. Doslova za srdce nás chytila výstava fotografií Afghánistán, co o něm víme nebo Ten druhý život. Roman Kopřiva, projektový manažer Komunitního centra pro válečné veterány se sídlem v Brně, nás expozicí „vojenských stanů“ provedl.


Děkujeme za vaši službu

„Koncept má představovat práci našeho centra, úctu k tradicím, respekt k veteránům a úlohu veteránů ve společnosti jako takové. Proto zde máme i deku „Děkujeme za vaši službu“, která je jedinou dekou v naší republice, která iniciuje úctu veteránům za to, co pro tuto vlast udělali. Máme zde také vystavené figuríny,  představující vývoj ústroje vojáka. Jedna z nich představuje výsadkáře z šedesátek, známé z filmu Copak je to za vojáka, další představuje uniformu vojáků v první válce v Perském zálivu. Třetí uniforma patřila vojákovi, sloužícímu na Balkáně v misích UNPROFOR v letech 1992-1993.“

Ten druhý život

Komunitní centrum prezentuje také výstavu fotografií Ten druhý život, která ukazuje realitu vojáků v misích. Veřejnost ji musí vidět, neboť její představa o misích je dle manažera stále zkreslená. V jednom z vojenských stanů je instalována výstava Afghánistán, co o něm víme, která je v prostorách Komunitního centra přístupná veřejnosti až do září. „Jsou zde k vidění originální fotografie vojáků ze soukromých sbírek, se stručnou historií až do současných misí a operací,“ přibližuje Roman Kopřiva. „Cílem je ukázat reálný život z misí, obrázky jsou opatřeny texty s vysvětlující tématikou, co jsme tam dělali a proč se stalo, co se stalo“, doplňuje manažer. Zároveň zmínil, že významným způsobem s realizací výstavy pomohl Vojenský historický ústav a jeho poděkování patří také Klubu vojenské historie a všem spolkům, které nějakým způsobem tíhnou k veteránům a rozvíjí jejich tradice. Komunitní  centrum spolupracuje s řadou dobrovolníků, jednou ze společností je PRESAFE, která organizuje projekt branné připravenosti. Zde se děti učí branným dovednostem, evakuaci, přežití, laické první pomoci i zacházení se zbraněmi a preventivní sebeobraně.

Datum: 31.5.2019 16:00:00

Současně také


Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Fotogalerie

Video

Facebook

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště