Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

BVV v médiích

Rozhovor Jiřího Kuliše pro Český rozhlas

 

17. září 2018, ČRo Brno 

Záznam si můžete poslechnout zde

 

Jiří KOKMOTOS, moderátor: Od mikrofonu Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín, pořadu „Co vy na to?“, vás zdraví Jiří Kokmotos. Mým dnešním hostem je Jiří Kuliš, předseda představenstva a generální ředitel Veletrhů Brno. Dobrý den.

Jiří KULIŠ, generální ředitel Veletrhů Brno: Dobrý den, děkuji za pozvání.

Jiří KOKMOTOS: Pane řediteli, tak za chvilku, přesně za 14 dní, se bude otevírat brněnské výstaviště nejslavnějším svým veletrhem, Mezinárodním strojírenským veletrhem, letos šedesátým, tak to bude veliké, že?

Jiří KULIŠ: Bude to veliké. Jsme rádi, že vlastně to bude po 10 letech opět jeden z těch největších veletrhů, že jsme plně obsazeni.

Jiří KOKMOTOS: Co to znamená, že jste plně obsazeni? Že v těch předchozích 10 letech ještě stále doznívala ta krize, jak se říkává?

Jiří KULIŠ: No, tak vždycky jsme dělali nějaké oddychové koutky a teď na ty oddychové koutky nemáme místo a vlastně těch nějakých 45 tisíc metrů čtverečních čisté výstavní plochy je plně obsazeno vystavovateli, což nás těší.

Jiří KOKMOTOS: Teď jedna aktuální zpráva ze začátku září. Město Brno formou akcionářské zápůjčky zapůjčilo veletrhům 350 milionů korun na rozšíření. Co z toho bude?

Jiří KULIŠ: No, tak měl by z toho vzniknout projekt nového pavilonu, protože právě u strojírenského veletrhu pociťujeme převis poptávky po té moderní výstavní ploše, takže bychom chtěli využít stávající pavilon C, který je tedy bohužel památkově chráněný a spojit ho s novým pavilonem D. 350 milionů je jenom část odhadovaných nákladů. Až bude hotový projekt, tak budeme vědět, kolik ten pavilon vlastně bude stát, ale podle našich propočtů jsme schopni ho profinancovat za pomoci této zápůjčky. Neznamená to, že dostaneme hned 350 milionů, ale čerpali bysme to asi v období 2 let, podle potřeby realizace toho projektu a chtěli bysme, aby byl dokončen v roce 2020. A tak, jak to bývá, tak přidá se i nějaká drobná krize v té době. Tak.

Jiří KOKMOTOS: Nestrašte. Zas na druhou stranu to znamená, že strojírenskému veletrhu se daří tak, že upotřebí další výstavní plochu prostě.

Jiří KULIŠ: Přesně tak. Máme na mysli nějaká nová témata veletržní, která by se mohla na strojírenském veletrhu objevit. Ten nový pavilon by přispěl i ke konsolidaci územně, tak si myslíme, že to bude dobrý počin a byl by to vlastně takový poslední rozvojový počin pro stávající kapacitu, která pak bude dostatečná. Nesmíme zapomenout, že jsme vlastně prodali pavilon D pro potřeby toho /nesrozumitelné/ Jihomoravskému kraji, takže to je vlastně náhrada za ten pavilon, protože se ukázalo, že ta plocha v současné době je potřebná. Nejenom pro strojírenský veletrh, ale i pro některé další akce.

Jiří KOKMOTOS: Pane generální řediteli, kdy jste byl poprvé na strojírenském veletrhu?

Jiří KULIŠ: No to jsem byl někdy počátkem 60. let.

Jiří KOKMOTOS: Aha.

Jiří KULIŠ: A jako každý asi z nás v té době, jsem sbíral prospekty, tužky. Ani jsem netušil vlastně, proč to sbírám a pak jsem to odnesl do sběru, dostal jsem 20 korun, že?

Jiří KOKMOTOS: Fakt, jo? Nic vám, žádná památka vám nezůstala z té doby?

Jiří KULIŠ: Ale zůstala, dokonce mám... Na stole krabičku 20 veletržních cigaret. Takže sbíráme, možná bysme měli vyhlásit taky soutěž pro občany města Brna, aby nám takové relikvie donesli. Teď mi někdo hlásil, že našel čtyři veletržní známky ze 60. let. Protože my jsme tento archiv neměli, ale někdo ho omylem vyhodil do kontejneru.

Jiří KOKMOTOS: I to se stává. Někdo tu likvidaci bere, občas skartaci, velmi důsledně. Ale já vás můžu potěšit, my dokonce se s vašimi kolegy na veletrzích teď domlouváme, co uděláme s lahví vína, která pochází vlastně, vůbec myslím, že z prvního ročníku, úplně, strojírenského veletrhu. My jsme ji našli tady v brněnském rozhlase během rekonstrukce našeho studia 7. Ta láhev je poloprázdná, ten špunt je tak polozaražený, čili pilo se z ní. Asi žádná lahůdka to nebude, ale přemýšlíme, že bysme s ním něco udělali. Tak možná ta sbírka by nebyla úplně od věci.....

...další otázky a odpovědi v záznamu
Foto: archiv ČRo Brno

 

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště