Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

BVV v médiích

MSV 2016

 

Brno ma za sebou nejúspěšnější strojírenský veletrh od roku 2008

14. listopadu 2016, Systémy logistiky

Jen za první čtyři dny prošlo branami výstaviště 72 500 osob a celkový počet návštěvníků překročil hranici 80 000. Takový zájem o MSV nebyl za posledních sedm let. Mimořádně vysoká byla letošní účast zahraničí. Podíl zahraničních vystavovatelů poprvé v historii dosáhl 50 procent. Firmy přicestovaly z 35 zemí, největší zastoupení měly Německo, Čína a Slovensko. Zahraniční návštěvníci dorazili z více než 50 zemí a jejich podíl na celkové návštěvnosti přesáhl 10 procent.

Na veletrhu byl znát optimismus výrobců, kteří investovali do inovací a byli spokojeni se zájmem odběratelů. Zvýšená návštěvnost i chuť nakupovat je odrazem růstu poptávky po nových průmyslových řešeních a technologiích ze strany průmyslu. Hlavním tématem byl Průmysl 4.0 a nastupující čtvrtá průmyslová revoluce, která byla na veletrhu přítomna již i konkrétními exponáty. Partnerskou zemí MSV 2016 byla Čína, která své prezentaci věnovala mimořádnou pozornost.

Ve dvou „čínských" pavilonech a v dalších samostatných expozicích se představilo celkem 150 předních čínských společností. „Je to poprvé, co se Čína účastní MSV jako partnerská země. Pro česko-čínské vztahy jde o historický moment a příležitost pro rozvoj konkrétní spolupráce a obchodních vazeb. Čínský průmysl se rozvíjí dynamickým tempem, což nabízí českým technologicky vyspělým a konkurenceschopným firmám řadu příležitostí k uplatnění, a právě MSV je k rozvoji spolupráce výborná platforma," uvedl Cheng Yongru, ekonomický a obchodní rada Velvyslanectví Čínské lidové republiky v ČR.

Součástí MSV 2016 byly oborově zaměřené specializované veletrhy: Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT, Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, Mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING, Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX a Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH. Zvýrazněným tématem byl bienální projekt AUTOMATIZACE - měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika a pozornost vzbudily i tematické výstavy věnované progresivním oborům robotiky, 3D tisku, trendům v multifunkčním obrábění a balení.

Vystavovatelé spokojení s návštěvností svých expozic

Jedním z tradičních vystavovatelů byla i společnost KASYS. Prezentovala automatizované skladové systémy, především systém vertikálního zakladače, a také softwarové integrace. „Konkrétní vyhodnocení přínosu veletrhu je obtížné, setkáváme se totiž i s případy, kdy jsme firmou osloveni až několik let po veletrhu; každopádně prezentaci v Brně vnímáme jako významnou," hodnotí Petr Altman, obchodní manažer společnosti KASYS.

Pavel Kraus, jednatel společnosti KARDEX, potvrzuje, že firma u expozice zaznamenala proti dřívějším létům mnohem více návštěvníků a zájemců z řad odborné veřejnosti. A není se co divit: představila totiž mimo jiné novou skladovací jednotku Kardex Remstar LR 35 z produktové řady Vertical Buffer Module. Prezentovaná produktová inovace je řešení pro vychystávání malých dílů z beden, kartonových krabic a přihrádek v malých a středně velkých skladech. David Hošák, manažer prodeje, H0TTENES-ALBERTUS CZ, veletrh hodnotí slovy: „Jsme velký výrobce, který na trhu působí padesát let, takže nás většina návštěvníků zná. Pro nás je veletržní účast samozřejmostí, a především společenskou událostí, na které je příjemné potkat se s partnery a říci si, co budeme dále společně dělat.“ Na veletrhu nechyběli ani noví vystavovatelé. Jedním z nich byla společnost TRIDAS. Na MSV se přihlásila až letos v červnu. Vzhledem k tomu neměla možnost volby místa, takže jí bylo přiděleno poslední volné. „Abychom na této malé ploše mohli ukázat, co vyrábíme, zvolili jsme celý design stánku jako jednu velkou přepravní bednu. A to je vlastně základní produkt, který jsme na MSV prezentovali - výrobu přepravních beden a zámořské balení. Reakce návštěvníků na naši expozici byly vždy kladné. Počet nových kontaktů splnil naše očekávání," hodnotí Martin Červenka, jednatel firmy TRIDAS. Doplňuje, že ho velmi překvapilo a potěšilo, že převážná část potenciálních zákazníků přišla ke Stánku s tím, že chtějí řešit konkrétní zakázku.

Veletrh v minulosti ohrožovala hospodářská deprese

Význam veletrhu stručně shrnul Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhy Brno: „Veletrh neohrožoval v posledních letech internet, ale hospodářská deprese. Veletrhy tu byly sto let a budou zde dalších sto let. Stále je potřeba se potkávat, poznávat se a obchodovat tváří v tvář."

Petr Neckař

 

Rekord na strojírenském veletrhu

8. října 2016, Právo

I když veletržní uzávěrka mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně nebyla ještě v jeho poslední den, tedy v pátek, kompletní, už dopoledne mohli organizátoři ohlásit rekord.

Na veletržní akci, která patří ve svém oboru mezi nejvýznamnější v Evropě, přišlo podle prvních odhadů jistě přes 80 000 návštěvníků, čímž byl nejen překonán počet lidí z loňska, kdy jich bylo 75 200. Navíc jde o nejvyšší návštěvnost od roku 2009.

Potvrdila se tak slova generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno Jiřího Kuliše, která již téměř stoprocentně patří městu Brnu, že výstavnictví jako obor není zdaleka na ústupu.

„Veletrhy jsou vždy odrazem ekonomiky, která na tom nebyla v posledních létech nejlépe. Nyní, kdy se opět začíná dařit, se ještě více potvrzuje, že osobní kontakty, fyzická přítomnost vystavovatelů i exponátů jsou stále vyhledávanější,“ uvedl Kuliš. V Brně se představovalo 1700 vystavovatelů z 35 zemí. Polovina z nich byla ze zahraničí. Největší zájem byl jako i v jiných létech z Německa, Slovenska, Itálie, partnerskou zemí byla letos Čína. (mh)

 

Zeman i Babiš řešili v Brně učně

4. října 2016, MF DNES

České politické špičky se sešly na strojírenském veletrhu. Zabývaly se nedostatkem pracovních sil.

Na jednom místě se včera v Brně sešli nejvýznamnější političtí představitelé České republiky. Vedle prezidenta Miloše Zemana i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo ministr financí Andrej Babiš (ANO). Na brněnském výstavišti totiž začal 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který je největší akcí tohoto druhu ve střední Evropě. A všichni politici se postupně vyjadřovali k tématu, jež trápí řadu firem – nedostatek pracovních sil z řad učňů technických oborů. Tedy problém, jehož řešení si před nadcházejícími krajskými volbami vetkly do programu snad všechny politické strany nejen na jižní Moravě.

A mluvilo se o něm i na tradičním sněmu Svazu průmyslu a dopravy v rotundě pavilonu A. Chvílemi se debata mezi politiky a podnikateli vyostřovala, a to právě ve chvílích, kdy se řešil nedostatek pracovních míst v průmyslu. Ostatně vyjádřil se k němu i prezident Zeman, který se sněmu zúčastnil. „Setkávám se se stovkami podnikatelů. Někteří z nich dávají studentům technických oborů stipendia. To by mohl být způsob, jak přimět žáky, aby upřednostnili technický obor před humanitním,“ míní Zeman.

Společně s dalšími politiky zavítal i do velké expozice Číny, která je partnerskou zemí letošního ročníku strojírenského veletrhu. Návštěvníci výstaviště si tam mohou prohlédnout třeba modely superrychlých vlaků. A Zeman jeden z nich dostal jako dárek. Prezident obešel také tuzemské firmy, mezi nimiž si vybral i TOS Kuřim, jež se zabývá výrobou obráběcích strojů.

Ukrajinci bez vízové povinnosti

Také ministr financí Babiš, který využil účasti na veletrhu k prezentaci hospodářských výsledků České republiky, zdůraznil, že mezi nejdůležitější problémy české ekonomiky patří nedostatek učňů. „Některé firmy kvůli tomu omezují výrobu a shánějí pracovní síly v zahraničí,“ poznamenal Babiš.

Stejné téma zvolil i premiér Sobotka, který vyzval k užší spolupráci firem a škol, aby tak na trhu bylo více kvalifikovaných pracovníků. Na sněmu se zaměřil také na digitalizaci průmyslu. Experti upozorňují, že pokud ji Česko promešká, bude to mít na ekonomiku tvrdé dopady. „Je to výzva. Musíme zajistit, aby se s touto inovací seznamovali už studenti na školách,“ poznamenal Sobotka, který před volbami zdůraznil nutnost pokračovat v rekonstrukci silnic druhé a třetí třídy, aby se firmám ulevilo v logistice.

Řešení nedostatku učňů navrhl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který lobboval za zrušení vízové povinnosti pro Ukrajinu. „Řada firem říká, že není schopna plnit své závazky. Když nemůžeme pracovníky sehnat doma, musíme je hledat v zahraničí,“ pronesl.

Právě Ukrajinci by podle něj mohli pomoci alespoň částečně zalepit díru na pracovním trhu. Desítky českých firem už prostřednictvím Hospodářské komory ČR nabídly zaměstnání téměř 150 z nich. Hanák také upozornil, že v České republice je 380 tisíc nezaměstnaných. „Z velké části jsou to lidé, kteří pracovat nechtějí a nebudou. Jsou na sociálních dávkách nebo dělají načerno,“ poznamenal.

Kam s plánovanou výstavou?

Politickou delegaci včera provázel generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš, který vyzval průmyslníky, aby se společně s výstavní společností podíleli za dva roky na expozici ke 100. výročí vzniku Československa. Zároveň by byla také oslavou 90 let založení brněnských veletrhů. S touto myšlenkou přišel vloni premiér Sobotka, teď je ale ve hře, že se výstava nakonec uskuteční v Praze nebo Bratislavě.

Na strojírenském veletrhu, který potrvá až do pátku a účastní se ho okolo 1 700 firem, se včera udělovaly zlaté medaile. Získalo je 6 výrobků, mezi nimi i brněnské Vysoké učení technické za přídavné zařízení pro 3D zobrazování, které je příslušenstvím elektronových mikroskopů.

Veronika Horáková       

 

MSV 2016: historicky největší čínská expozice

4. října 2016, Hospodářské noviny

Prostory pavilonu A1 brněnského výstaviště se na celý týden staly Čínským národním pavilonem. Představují historicky největší čínskou expozici na dosavadních Mezinárodních strojírenských veletrzích i velkolepou firemní prezentaci v rámci evropských výstav vůbec. Příprava expozice trvala šest měsíců a hlavní organizátor – Čínská rada pro podporu mezinárodního obchodu (CCPIT) spolu s Mezinárodní obchodní komorou Číny (CCOIC) představují na ploše 3900 metrů čtverečních více než sedmdesát firem, mezi nimi i významné podniky z Pekingu, Šanghaje, Tianjinu, Zhejiangu a dalších míst.

Slavnostního otevření čínské expozice v pavilonu A1 se mimo jiných osobností zúčastnili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, jihomoravský hejtman Michal Hašek a generální ředitel společnosti Veletrhy Brno, a.s. Jiří Kuliš. Za čínskou stranu se slova ujali Jiang Zengwei, prezident CCPIT (Rada pro podporu mezinárodního obchodu) a Cheng Yongru, ekonomický a obchodní rada čínského velvyslanectví v ČR.

V pavilonu jsou zastoupeny firmy z různých oblastí čínské ekonomiky, počínaje leteckým či automobilovým průmyslem přes energetiku, elektroniku, zpracování kovů, odlévání, svařování, lodní stavitelství a další obory. Nepřehlédnutelná je například Čínská železnice, provozovatel více než 20 000 km linek vysokorychlostního železničního systému, jejíž expozici vévodí model vysokorychlostního vlaku. Výrazná je také samostatná expozice provincie Zhejiang, jejíž podniky vystavují jak v pavilonu A1, tak v celém pavilonu H. Zhejian je region na jihovýchodě Číny s více než 55 miliony obyvateli. Strojírenství patří k tradičním průmyslům této oblasti, podílí se třiceti procenty na celkovém obratu provincie, jedenatřiceti procenty na zisku a z hlediska obchodních tržeb, zisku a exportu se řadí na 4., 6. a 3. příčku v Číně. V Brně se také přestavuje projekt průmyslového parku Sino-Czech (Ningbo) International Industrial Park a celkově pavilon nabízí celou řadu příležitosti k navázání obchodní spolupráce, ke společným podnikům a investicím.

Z hlediska oborových příležitostí a českého exportu patří k nejperspektivnějším oblastem důlní, těžební a ropný průmysl (těžební průmysl zaznamenává v posledním desetiletí rapidní růst díky rostoucí poptávce po dodávkách z energetického, výrobního a stavebního sektoru), energetický průmysl (Čína se stala největším spotřebitelem elektrické energie a má rozsáhlé plány na vybudování jaderné energetiky), v letecké dopravě (Čína je jedním z nejrychleji rostoucích trhů pro civilní letectví), sklářský, keramický průmysl a luxusní zboží (české sklo patří k tradičním exportním položkám a v Číně je známý „český křišťál“, Česká republika standardně dováží do Číny válcované či jinak zpracované sklo), poptávka je také po hudebních nástrojích ze zahraničí, jako jsou piana, kytary, housle, žesťové nástroje a další. Příležitosti existují také v oblasti environmentálních technologií, v železniční dopravě, ve službách, ICT, zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu a v neposlední řadě v zemědělství a potravinářském průmyslu (potravinářský trh v Číně je druhý největší v Asii, který v posledních pěti letech roste rychlostí 30% a například mléčné výrobky mají v Číně velký růstový potenciál).

 

Strojírenský veletrh v barvách Číny. V Brně vystavují i čínské železnice

4. října 2016, Hospodářské noviny

Celkem 150 firem z Číny se prezentuje na Mezinárodním strojírenském veletrhu, který včera začal v Brně. Jde o historicky největší skupinu čínských společností, která se představila na podobné akci ve střední a východní Evropě. Více firem do Brna přijelo jen z Německa. Až dosud navštívila podobně početná delegace v rámci Evropy pouze průmyslový veletrh v Hannoveru, který je v oboru považován za nejvýznamnější na světě.

„Je to důkaz zlepšujících se obchodních vztahů mezi Čínou a Českou republikou. Navíc výstava pomůže i českým firmám, které se budou chtít prezentovat na veletrzích v Číně. Je to o reciprocitě,“ řekl HN na veletrhu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Delegaci asi pěti stovek Číňanů v Brně je podle něho možné chápat především jako marketingovou akci. „Určitě to neznamená, že se české firmy musí začít obávat těch čínských, když tady v takovém počtu začaly vystavovat,“ podotkl Mládek.

Největší čínskou firmou na veletrhu je obří státní holding China Railway, který je podřízený přímo ministerstvu dopravy. Po celé Číně provozuje více než 120 tisíc kilometrů železnic a zaměstnává dva miliony lidí. V Česku by se skupina skrze své dceřiné společnosti ráda podílela na stavbě vysokorychlostních tratí.

„Jde také o jedinou čínskou firmu na brněnském veletrhu, kterou se sem snažila protlačit přímo čínská vláda,“ uvedla Isabelle Gong z Čínské komory mezinárodního obchodu.

Kromě železničního holdingu se v Brně prezentují především klasické strojírenské firmy, jako třeba výrobce zařízení pro energetiku Shaanxi Blower z Šanghaje.

Brněnské veletrhy (BVV) jednaly o partnerství MSV s Čínou pět let. A podle ředitele BVV Jiřího Kuliše pomohlo příjezdu velkého počtu čínských vystavovatelů teprve až politické sblížení obou zemí z posledních dvou let.

„Finální rozhodnutí na čínské straně padlo teprve až po setkání premiérů v Su-Čou v listopadu loňského roku a potvrzeno bylo čínskou vládou letos v lednu,“ sdělil Kuliš. „Smyslem účasti je ukázat české vládě moderní Čínu a nové čínské technologie,“ dodal.

Podle včera zveřejněných statistik se Čína v loňském roce stala třetím největším obchodním partnerem České republiky. Více Češi obchodují už jen s Německem a Slovenskem. Rostl přitom především dovoz čínských výrobců do Česka. Objem vzájemné obchodní výměny dosáhl bezmála půl bilionu korun.

***

498 miliard korun dosáhla v loňském roce obchodní výměna mezi Čínou a Českou republikou. Čína se stala naším třetím největším obchodním partnerem.

ČÍNŠTÍ OBŘI NA VELETRHU

China Railway (CRC) – největší čínská společnost na MSV. Kromě provozu čínské železniční sítě se zabývá i výstavbou vysokorychlostních tratí a výrobou vlaků.   Shaanxi Blower – šanghajská strojírenská skupina se zaměřuje na vývoj a výrobu energetických technologií. Vyrábí například turbíny nebo velké kompresory.   Shanghai Rainbowfish Ocean Technology – výrobce technologií pro podvodní výzkum ve velkých hloubkách. V Brně představuje bezpilotní ponorku schopnou ponoru do hloubky 11 kilometrů.

Vojtěch Kubát       

 

Brno ožilo strojírenským veletrhem

4. října 2016, Právo

Mezinárodní strojírenský veletrh, jedna z největších akcí svého druhu za poslední léta, odstartoval včera v Brně. O důle -žitosti obchodní přehlídky moderních technologií svědčí i skutečnost, že veletrh si první den nenechali ujít politici včetně prezidenta Miloše Zemana.

Na letošním ročníku vystavuje 1700 firem z 35 zemí. Polovina z nich je ze zahraničí. Největší zájem je tradičně z Německa, partnerskou zemí je letos Čína. Největší část v expozicích tvoří podobně jako v minulých létech kovoobráběcí stroje, kterým je věnován celý největší a nejmodernější pavilón P.

Součástí strojírenských veletrhů jsou letos i specializované veletrhy IMT, slévárenský Fond-ex, veletrh svařovací techniky Welding, veletrh plastů, pryže a kompozitů Plastex a veletrh technologií pro povrchové úpravy Profintech. Loni veletrh navštívilo 75 239 lidí, zhruba desetina byla ze zahraničí. Letos organizátoři očekávají ještě větší účast. „Jde o nejsilnější veletrh od roku 2008. Jak se ukazuje, pokles zájmu v předcházejících letech nebyl způsoben snížením zájmu o obor výstavnictví jako takový, ale byl výrazem celkové úrovně ekonomiky. Ta je nyní zase na vzestupu a obecně zvýšený zájem o veletrhy potvrzuje, že o prezentaci tohoto druhu je i v době internetu celosvětový zájem,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Strojírenský veletrh potrvá do pátku.

Miroslav Homola       

 

Brněnské výstaviště patří robotům

3. října 2016, Právo

Jako ve filmu, kde planetu a člověka ovládají stroje, si mohou ode dneška připadat v některých expozicích návštěvníci 58. mezinárodního strojírenského veletrhu, který odstartoval v Brně.

Hlavním tématem ročníku byl stejně jako loni vyhlášen Průmysl 4.0 – integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou a nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce (označovaný jako 4.0).

Zatímco před rokem nový směr ukazovala speciální výstava, letos budou tyto technologie součástí expozic většiny vystavovatelů. Pozornost zaměřují především na oblasti automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování. K vidění je například průmyslový robot, který už pro svoji práci nepotřebuje kabely, samostatně se dokáže pohybovat a orientovat v prostoru a spolupracuje s člověkem jako jeho plnohodnotný asistent. Zařízení v sobě zahrnuje autonomní mobilní platformu, integrovaný systém navigace v kombinaci s bezpečnostními laserovými skenery mu umožňuje včasnou detekci překážek. Švýcarská společnost (Stäubli) si letošní ročník MSV vybrala pro středoevropskou premiéru nové generace bezpečných robotů TX2, které díky celé řadě jedinečných bezpečnostních technologií umožňují opravdovou spolupráci člověka se strojem bez omezení produktivity a rychlosti výroby.

I když je veletrh cílovým místem především pro odborníky či budoucí odborníky, dá se předpokládat, že v obležení bude i takový „laický“ exponát, jakým je čínský simulátor vysokorychlostní železnice.

„Když jsem s čínskými vystavovateli při přípravách veletrhu jednal a na dotaz, jak je to daleko z Prahy, kam přiletí, do Brna, kam pojedou, poněkud obtížně vysvětloval, že cesta trvá dvě, někdy i tři hodiny. Číňané se nabídli, že až bude Brno znát polohu nádraží, tak nám ho vybudují ne za 30 let, ale za tři roky,“ uvedl k jedné z velkých bolestí ČR, kterou je doprava, ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Čína je letos partnerskou zemí MSV. Dalším lákadlem v jejích expozicích bude zřejmě i Rainbow Fish, první čínská ponorka schopná ponoru deset tisíc metrů. Je vystavena na expozici Shanghai Rainbowfish Ocean Technology a je vyrobena z martenzitické niklové oceli s extrémně vysokou pevností. Plánují s ní expedici i na nejhlubší místo na zemi, tedy do Mariánského příkopu.

Mezi 1700 vystavovateli se jistě neztratí ani „studentský“ stánek VUT Brno, který mezi dalšími exponáty předvádí systém několika robotů, které slouží k průzkumu nedostupných či nebezpečných oblastí.

Veletrh potrvá do 7. října a pořadatelé přepokládají, že návštěvností překoná poslední ročník, který vidělo přes 75 000 lidí, převážně odborníků.

Miroslav Homola       

 

Na strojírenském veletrhu vystavuje nejvíce čínských firem v historii. Do Brna jich dorazilo 150

3. října 2016, byznys.ihned.cz

V Brně začíná Mezinárodní strojírenský veletrh. Představí se na něm nejvíce firem za posledních osm let. Hned 150 jich přijelo z Číny.Souběžně se konají odborné veletrhy obráběcích strojů, plastů či svařovací techniky. Na veletrh míří čelní představitelé vlády i prezident Miloš Zeman.

Na brněnském výstavišti v pondělí otevírá brány největší veletržní akce v Česku – Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV). Na přehlídce se představí celkem 1670 firem, což je nejvíce od roku 2008. Na akci se také představí 150 firem z Číny, která je partnerskou zemí veletrhu. Jedná se o historicky největší účast tamních firem na podobné akci ve střední a východní Evropě.

Až dosud se čínské firmy prezentovaly v takovém rozsahu hlavně na veletrhu v Hannoveru. "Nejčastěji jde o velké státní holdingy. Nejsou to však konkurenti českých průmyslových společností, které na MSV vystavují. Jsou to například firmy, jež se zaměřují na stavbu vysokorychlostních tratí," popisuje ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Na veletrhu jsou však zastoupeny firmy ze 34 zemí. Mimo ty české a čínské zde vystavují především společnosti z Německa, Slovenska nebo Itálie.

Podle Kuliše by MSV během pěti dní mělo navštívit až 85 tisíc lidí, což by bylo o 10 tisíc více než před rokem. "Má na to vliv celkový vzestup veletržnictví v Evropě. Navíc letošní ročník výstavy připadá na sudý rok, který bývá tradičně silnější," dodává.

Sudé roky se v Brně současně koná specializovaný veletrh obráběcích strojů (IMT), slévárenský Fond-ex, veletrh svařovací techniky Welding, veletrh plastů, pryže a kompozitů Plastex a veletrh technologií pro povrchové úpravy Profintech.

Hned v první den konání veletrh navštíví špičky české politiky. Na sněmu Svazu průmyslu v pavilonu A vystoupí prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka. Přítomní budou i ministr financí Andrej Babiš či ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Během veletrhu se koná v areálu také několik exportních konferencí, především Česko-čínské a Česko-indické obchodní fórum nebo Business den Ruské federace.

Vůbec poprvé je na MSV k vidění samostatná expozice technologických start-upů. Zatím jde pouze o osm firem z Česka a Slovenska. Šéf Veletrhů Brno Kuliš chce ale do budoucna specializovanou výstavu začínajících podniků rozšiřovat.

"Podobně jsme před dvěma lety začínali s expozicí výrobců, kteří se zaměřují na 3D tisk. Letos mají už podruhé vlastní pavilon," dodal.

Vojtěch Kubát       

http://byznys.ihned.cz/c1-65461110-na-strojirenskem-veletrhu-vystavuje-nejvice-firem-za-osm-let-do-brna-miri-i-vlada-a-prezident

 

Robot asistent i čínská ponorka. V Brně odstartoval strojírenský veletrh

3. října 2016, novinky.cz

Jako ve filmu, kde planetu a člověka ovládají stroje, si mohou připadat v některých expozicích návštěvníci 58. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který v pondělí odstartoval v Brně. Hlavním tématem je průmyslová automatizace.

Stejně jako loni byl hlavním tématem ročníku vyhlášen Průmysl 4.0 – integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou a nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce.

Zatímco před rokem nový směr ukazovala speciální výstava, letos budou tyto technologie součástí expozic většiny vystavovatelů. Pozornost zaměřují především na oblasti automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování.

V areálu brněnského výstaviště začal 3. října mezinárodní strojírenský veletrh MSV a doprovodné veletrhy. Končí 7. října. Na snímku je stánek firmy ARCRobotics.

K vidění je například průmyslový robot, který už pro svoji práci nepotřebuje kabely, samostatně se dokáže pohybovat a orientovat v prostoru a spolupracuje s člověkem jako jeho plnohodnotný asistent.

Zařízení v sobě zahrnuje autonomní mobilní platformu, integrovaný systém navigace v kombinaci s bezpečnostními laserovými skenery mu umožňuje včasnou detekci překážek.

Švýcarská společnost (Stäubli) si letošní ročník MSV vybrala pro středoevropskou premiéru nové generace bezpečných robotů TX2, které díky celé řadě jedinečných bezpečnostních technologií umožňují opravdovou spolupráci člověka se strojem bez omezení produktivity a rychlosti výroby.

Partnerskou zemí stojírenského veletrhu je letos Čína

I když je veletrh cílovým místem především pro odborníky či budoucí odborníky, dá se předpokládat, že v obležení bude i takový „laický“ exponát, jakým je čínský simulátor vysokorychlostní železnice.

„Když jsem s čínskými vystavovateli při přípravách veletrhu jednal a na dotaz, jak je to daleko z Prahy, kam přiletí, do Brna, kam pojedou, poněkud obtížně vysvětloval, že cesta trvá dvě, někdy i tři hodiny. Číňané se nabídli, že až bude Brno znát polohu nádraží, tak nám ho vybudují ne za 30 let, ale za tři roky,“ uvedl k jedné z velkých bolestí ČR, kterou je doprava, ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Čína je letos partnerskou zemí MSV. Dalším lákadlem v jejích expozicích bude zřejmě i Rainbow Fish, první čínská ponorka schopná ponoru deset tisíc metrů. Je vystavena na expozici Shanghai Rainbowfish Ocean Technology a je vyrobena z martenzitické niklové oceli s extrémně vysokou pevností. Plánují s ní expedici i na nejhlubší místo na zemi, tedy do Mariánského příkopu.

Mezi 1700 vystavovateli se jistě neztratí ani „studentský“ stánek VUT Brno, který mezi dalšími exponáty předvádí systém několika robotů, které slouží k průzkumu nedostupných či nebezpečných oblastí.

Veletrh potrvá do 7. října a pořadatelé předpokládají, že návštěvností překoná poslední ročník, který vidělo přes 75 000 lidí, převážně odborníků.

Miroslav Homola       

https://www.novinky.cz/ekonomika/416367-robot-asistent-i-cinska-ponorka-v-brne-odstartoval-strojirensky-veletrh.html

 

Strojírenský veletrh Průmyslová revoluce pokračuje s automaty

30. září 2016, MF DNES (Příloha Mezinárodní strojírenský veletrh)

Už za pár dnů začíná na brněnském výstavišti tradiční Mezinárodní strojírenský veletrh. Bude největší za posledních pět let a podle předpokladů si ho nenechá ujít kolem 75 tisíc lidí.

Mezinárodní strojírenský veletrh bude letos největší od začátku ekonomické krize v roce 2008. Celkem bude zastoupeno 35 zemí a mezi přibližně 1 700 vystavovateli bude polovina zahraničních. Důvodem rekordní účasti jsou také doprovodné technologické veletrhy, které se konají vždy v sudé roky – letos IMT, FOND-EX, WELDING, PLASTEX a PROFINTECH. Pořadatelé očekávají, že ve dnech 3 . až 7. října na výstaviště zamíří nejméně 75 tisíc odborníků z různých průmyslových oborů. Nebudou mezi nimi chybět význačné osobnosti průmyslu, byznysu i politiky v čele s prezidentem Milošem Zemanem.

Hlavním tématem celé akce je stejně jako vloni Průmysl 4.0 – integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou a nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce.

Zatímco loni nový směr průmyslu ukazovala speciální výstava, letos bude prezentován přímo v expozicích vystavovatelů.

„V souvislosti s tématem Průmysl 4.0 se zaměří pozornost především na klíčové inovativní technologie automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování. Zajímavou novinku určenou do chytrých továren budoucnosti představí například společnost Kuka Roboter CEE,“ přiblížil PR manažer strojírenského veletrhu Jiří Erlebach.

Návštěvníci na výstavišti najdou tradiční průřezový projekt Automatizace – měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika. Spolupracuje na něm Elektrotechnická asociace ČR.

Cílem je zviditelnit možnosti využití automatizační techniky v jednotlivých oborech veletrhu. „Vedle KUKA Roboter CEE jsou přihlášeni také další lídři oboru – jako Fanuc Czech s nejsilnějším robotem na světě, Siemens, Mitutoyo Česko, Olympus Czech Group, Unis nebo Harting,“ nastínil Erlebach.

První Mezinárodní strojírenský veletrh se v Brně konal už v roce 1959. Od té doby je v kalendáři akcí každý podzim. Dnes je největším veletrhem svého druhu ve střední Evropě. Každoročně sem přijíždí přes 1 500 vystavovatelů a 75 tisíc návštěvníků z 55 zemí světa.

Velký zájem je také o doprovodné veletrhy. Zejména zájem o Plastex pořadatele potěšil. „Přestože se krátce po něm koná světový oborový veletrh K Düsseldorf, účast na veletrhu Plastex 2016 překročila skutečnost roku 2014 a vystavovatelé jsou vedle tradiční haly G1 umístěni také do sousední G2,“ uvedl manažer veletrhu. V Brně se představí prakticky všichni lídři oboru. Přijedou zástupci firem Arburg, Wittmann Battenfeld CZ, Kuboušek, Moretto, Engel, Luger nebo Vacula.

Součástí letošního MSV budou znovu také osvědčené akce jako výstava 3D digitální technologie nebo projekt Transfer technologií a inovací, kde se komerčním partnerům prezentují výzkumná centra a technické vysoké školy či ElectroPark – přehlídka novinek členských firem Elektrotechnické asociace ČR – a nově tematická expozice Multifunkční obrábění.

Ve velkém stylu se na letošním MSV představí Čína, která se bude prezentovat v oficiálním „Pavilonu Číny“ v hale A1. Zastoupeny budou provincie a města Beijing, Shanghai, Zhejiang, Hilongjian, Dalian, Shanxi, Jiangsu, Hebei, Tianjin či Shandon. Celková výstavní plocha Číny bude až tři tisíce metrů čtverečních s více než 150 vystavovateli a dalšími subjekty, jež se na přípravě podílejí. Půjde o největší účast partnerské země v historii strojírenského veletrhu. „Čínské firmy se účastnily doposud v takovémto rozsahu převážně průmyslového veletrhu v Hannoveru. Na veletrhu ve střední Evropě se v takovémto rozsahu účastní poprvé,“ poznamenal Erlebach. „Nebude to o nějakých komponentech, materiálech, ale o 3D tisku, rychlovlacích a robotech. Čína chce ukázat, že se dostává z období ‚Vyrobeno v Číně‘ do období ‚Vymyšleno v Číně‘,“ řekl k tomu generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Veronika Horáková       

 

Chceme, aby město veletrhem zase žilo

30. září 2016, MF DNES (Příloha Mezinárodní strojírenský veletrh)

Generální ředitel Jiří Kuliš vede Veletrhy Brno už sedmým rokem. Mezinárodní strojírenský veletrh je podle něj pro společnost významná značka, kterou každý zná.

Co Mezinárodní strojírenský veletrh znamená pro Veletrhy Brno?

Strojírenský veletrh je pro BVV nosný veletržní projekt. Infrastruktura výstaviště byla vybudována právě pro MSV. Tento veletrh představuje tradici a značku, kterou každý zná. Dokonce i v Číně. Ještě mi nikdo neřekl a nespočítal, jakou hodnotu tato značka má, ale jistě obrovskou.

Letos se ve velkém představí Čína. Jak bude vypadat její expozice? A víte už, jaké země budou vévodit strojírenskému veletrhu v dalších letech?

Na vystoupení Číny se těším, protože to nebude o nějakých komponentech, materiálech, ale 3D tisku, rychlovlacích a robotech. Čína chce ukázat, že se dostává z období „Vyrobeno v Číně“ do období „Vymyšleno v Číně“. Aktuálně jsme začali jednat o opakování účasti Indie jako partnerské země v příštím roce a během veletrhu oficiálně navrhnu zástupcům slovenské vlády, aby v roce 100. výročí založení Československa – 2018 – bylo opět partnerskou zemí logicky Slovensko. Věřím, že přestanou jednoho dne platit sankce vůči Rusku a Ruská federace bude partnerskou zemí veletrhu třeba v roce 2019. To všechno ale neznamená, že by se například Čína dále neúčastnila. Na letošní účast se díváme jako na dlouhodobý projekt i v budoucnu.

Jak se strojírenský veletrh mění? Nahrazují roboti a počítače těžké stroje?

MSV je v posledních letech zaměřen na automatizaci a Průmysl 4.0, tedy digitalizaci průmyslových procesů, která se promítá ve všem. To ale neznamená, že zde nebudou velké obráběcí či tvářecí stroje. MSV, to je především tento obor.

Na co se na letošním veletrhu osobně nejvíce těšíte?

Těším se na řadu osobních setkání se zajímavými lidmi, kteří veletrh navštěvují. Rozhovory s nimi jsou velmi inspirativní a obohacující.

Jaké osobnosti jste už na MSV doprovázel?

Potkávám se s prezidenty, premiéry, ministry, velvyslanci, eurokomisaři, šéfy svazů, velkých firem – z Česka i zahraničí. Po úvodních zdvořilostních frázích se všichni projeví velmi normálně, lidsky a přátelsky. Snad nikdy se nestalo, že bych si řekl: Tak toto už nechci nikdy absolvovat. Možná jednou dvakrát. Problémy často dělají jen lidé kolem nich.

Na koho nejraději vzpomínáte? Máte nějakou historku, kterou rád vyprávíte?

S prezidentem Klausem jsme měli při prohlídce veletrhu takový pravidelný rozhovor, který probíhal asi takto: „Pane prezidente teď půjdeme ne vpravo, ale bohužel vlevo. Nedá se nic dělat.“ A on odpovídal: „Hm, vlevo raději ne. Ale jen mírně vlevo a pak zase vpravo, že? Tak to by šlo.“ Stanou se i různé trapasy, které vypadají v danou chvíli katastrofálně a následně jsou z nich úsměvné „historky z natáčení“, ale to je na delší povídání.

Jak dlouho se na strojírenský veletrh připravujete?

Další MSV se připravuje prakticky od prvního dne předchozího ročníku. Příprava veletrhu je dlouhodobá, kontinuální. Protokolární část a odborný program chystáme půl roku dopředu. Například o účasti Číny jako partnerské země jsem jednal s čínskými partnery asi pět let, než se to podařilo. Projevy, které mám během MSV u různých příležitostí mít, se mi honí v hlavě i měsíc dopředu, většinou před spaním a pak nemůžu usnout.

Majoritním vlastníkem společnosti Veletrhy Brno se stalo město Brno. Promítne se to nějak na letošním MSV?

Akcionáři do vlastního provozu veletrhu a firmy nikdy nezasahovali. Ti chtějí znát hospodářský výsledek. S městem se od loňského ročníku pokoušíme rozjet projekt Brno – MSV City, to jest aby město bylo vůči těm tisícům lidí, kteří na veletrh přijedou, a to z velké části ze zahraničí, vstřícné, přívětivé a aby město veletrhem zase žilo, jako to bývalo v minulosti. Kdyby se i podařilo, že Brno bude poskytovat návštěvníkům veletrhů a kongresů například hromadnou dopravu zdarma, jako to dělá spousta měst včetně Prahy, tak by to bylo jistě fajn. A kdyby se zadařilo těsně před veletrhem nerozkopat nějakou silnici blízko výstaviště nebo před Brnem dálnici, to by bylo úžasné!

Veronika Horáková       

 

Strojírenský veletrh v Brně s rekordní účastí

30. září 2016, Právo

Mimořádný pracovní ruch panuje v těchto dnech prakticky ve všech pavilónech brněnského výstaviště. Finišují tam přípravy na již 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který se bude konat od 3. do 7. října. Charakterizuje jej rekordní zájem vystavovatelů. Poprvé se partnerskou zemí veletrhu stane Čína.

Ve stejném termínu se uskuteční také specializované veletrhy IMT (obráběcí a tvářecí stroje), slévárenský FOND-EX, veletrh svařovací techniky WELDING, PLASTEX a PROFINTECH. Nosným tématem veletrhů je automatizace a integrace průmyslu a ukázky z těchto oborů přímo v expozicích.

Jak uvedl ředitel MSV Jiří Rousek, jde za posledních osm let o veletrh s rekordní účastí. Zúčastní se ho 1700 vystavovatelů z 35 zemí světa, přičemž zahraniční účastníci tvoří plnou polovinu. Nejvíce prezentujících se firem je z Německa (274). Z Číny bude 150 vystavovatelů, kteří se představí ve dvou pavilónech (3800 metrů čtverečních). Početná je ale i účast firem ze Slovenska, Itálie, Rakouska či ze Švýcarska. Mnoho vystavovatelů je v Brně poprvé, mezi německými účastníky je jich například 15 procent.

Největší segment přístrojů a zařízení tvoří na veletrzích obráběcí a tvářecí technika, kterou předvádí 482 firem.

„Ukazuje se, že předvádět marketingová řešení naživo je celosvětový trend. Přes mnohé nepříznivé prognózy má výstavnictví stále budoucnost. Pokles, který obor v minulých letech zaznamenal, byl odrazem celkové ekonomické krize. Nutnost prezentace si firmy plně uvědomují, a to i takové, které mají momentálně problémy. Jako příklad lze uvést Kovosvit či Vítkovice, které jsou opět mezi vystavovateli,“ uvedl generální ředitel BVV Jiří Kuliš.

Miroslav Homola       

 

Strojírenský veletrh v Brně: průmyslová revoluce pokračuje

30. září 2016, 5plus2

Už za pár dnů začíná na brněnském výstavišti Mezinárodní strojírenský veletrh. Bude největší za posledních pět let a přijde na něj kolem 75 tisíc lidí.

Strojírenský svátek v Brně bude letos největší od začátku ekonomické krize v roce 2008. Celkem bude na výstavišti zastoupeno 35 zemí a mezi přibližně 1 700 vystavovateli je polovina zahraničních. Pořadatelé očekávají, že ve dnech 3. až 7. října na veletrh přijde nejméně 75 tisíc odborníků z různých průmyslových oborů. Nebudou chybět význačné osobnosti průmyslu, byznysu i politiky v čele s prezidentem Milošem Zemanem.

Hlavním tématem je stejně jako loni Průmysl 4.0 – integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou a nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce. Zatímco loni nový směr průmyslu ukazovala speciální výstava, letos bude prezentován přímo v expozicích vystavovatelů. „V souvislosti s tématem Průmysl 4.0 se zaměří pozornost především na klíčové inovativní technologie automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování. Zajímavou novinku určenou do chytrých továren budoucnosti představí například společnost Kuka Roboter CEE,“ přiblížil PR manažer strojírenského veletrhu Jiří Erlebach.

V hlavní roli letos Čína

Ve velkém stylu se představí Čína, která je partnerskou zemí letošního MSV. Národní expozice Číňanů obsadí se stovkou společností celý jeden Pavilon Číny – A1. Další padesátka firem se navíc vměstná ještě do dalšího pavilonu H. Celkem čínské technologické společnosti samy zaberou výstavní plochu na tři tisíce metrů čtverečních. Je to největší zastoupení partnerské země v historii veletrhu.

„Čínské firmy se doposud v takovémto rozsahu účastnily převážně průmyslového veletrhu v Hannoveru. Veletrhu ve střední Evropě se takto masivně účastní poprvé,“ konstatoval Erlebach.

Příležitost uzavírat obchody tak Brně bude například s čínskými dráhami, leteckou společností Aviation Industry Corporation of China, výrobcem motorek či čtyřkolek Zhejiang CF Moto, výzkumnou Shanghai Rainbow Fish Ocean Technology, jedním z největších výrobců součástek Shanghai Electric nebo výrobcem osvětlení Inesa.

Do Brna na strojírenský veletrh přicestuje z Číny třicetičlenný organizační tým a stovka lidí následně dorazí v oficiálních delegacích. „Nebude to o nějakých komponentech, materiálech, ale o 3D tisku, rychlovlacích a robotech. Čína chce ukázat, že se dostává z období ‚Vyrobeno v Číně‘ do období ‚Vymyšleno v Číně‘,“ řekl k tomu generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Součástí letošního MSV budou také osvědčené akce jako výstava 3D digitální technologie nebo projekt Transfer technologií a inovací, kde se komerčním partnerům prezentují výzkumná centra a technické vysoké školy, či ElectroPark – přehlídka novinek členských firem Elektrotechnické asociace ČR – a nově tematická expozice Multifunkční obrábění. V pavilonu A2 se znovu rozjede balicí linka Packaging Live. Balit se tentokrát budou hračky, které poputují do mateřských škol. Zájemci budou moci detailně pozorovat, jak každý výrobek postupuje a jak je díky automatizovanému procesu dosledovatelný.

Veronika Horáková        

 

Náš strojírenský veletrh máme od jara vyprodaný

29. září 2016, Trade News

„Zájem o letošní MSV byl obrovský, museli jsme bohužel odmítat vystavovatele, kteří trvali na umístění v nejžádanějších pavilonech,“ říká v předvečer letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu předseda představenstva a generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Stále platí, že MSV je nejdůležitějším tuzemským veletrhem. Podařilo se vám jeho pomyslnou laťku pro letošek ještě zvýšit?

MSV není jen nejdůležitějším tuzemským veletrhem, ale i nejdůležitějším veletrhem svého druhu ve střední Evropě. MSV 2016 byl již od jara prakticky vyprodán a museli jsme bohužel odmítat vystavovatele, kteří požadovali stánek v nejexponovanějších pavilonech. Podíl na tom má samozřejmě příznivý vývoj ekonomiky a skutečnost, že Česká republika je průmyslová země s velmi rozvinutým strojírenstvím. Kdyby polské strojírenství bylo na stejné úrovni, zcela určitě by byl největší strojírenský veletrh v Poznani. Mnoho veletrhů si říká mezinárodní, ale MSV veletrhem skutečně mezinárodním je. Ze zahraničí se účastní téměř polovina vystavovatelů, pokud započítáme „nadnárodní firmy“ jako Siemens ČR, je jejich podíl snad 80 procent. Jinak tomu není ani na straně návštěvníků, kteří přijíždějí ze všech sousedních a dalších evropských zemí, ale i ze zámoří. Ale k odpovědi na vaši otázku: ano, už tak vysoká laťka MSV bude letos ještě výše.

Znamená to, že se zvýšil jeho kredit a celkový kredit brněnského výstaviště ve světě?

MSV je cennou značkou. Nemusíte mnoho vysvětlovat a každý ví, co představuje: kvalitní evropský průmyslový veletrh. A výstaviště v Brně je známým evropským výstavištěm s evropským standardem technické vybavenosti. Vystavovatelé, hlavně ti, kteří přijíždějí poprvé a ze zahraničí, jsou výstavištěm příjemně překvapeni. Především tím, že všechno provozně celkem funguje. To se nedá všude říct. Je důležité zdůraznit, že na přípravě veletrhu a jeho technickém zajištění se podílí stovky malých výstavářských firem, stovky řemeslníků, montérů, techniků. A letos je cítit i větší poptávka, kterou bohužel nejsme ani schopni z kapacitních důvodů uspokojit. Prostě nejsou lidi.

Podařilo se například, že bude vystavovat i více menších a středních firem? Mají třeba zvláštní cenové podmínky?

Veletrhy jsou typickým marketingovým nástrojem malých a středních firem, proto jsou tak silné v Německu. Pro MSP žádné zvláštní podmínky nenabízíme a také nemůžeme nabízet. Zvýhodnění jednoho by znamenalo diskriminaci druhého. Cenová politika musí být standardní. MSV je výjimečný i v tom, že zde jsou skuteční lídři oboru, velké a celosvětově známé firmy. Obsahová struktura, nomenklatura veletrhu se nemění, ale v sudých letech je kladen důraz kromě automatizace na specializované obory obráběcích a tvářecích strojů, slévárenství, svařování, povrchovou úpravu a zpracování plastů. Technologicky zůstává velkým tématem Průmysl 4.0, tedy automatizace a digitalizace průmyslových procesů. Zahájili jsme téma Start-up v průmyslu – v tomto projektu se představí deset právě vznikajících inovativních firem zaměřených na využití informačních technologií ve strojírenství. Zájem o účast a požadavky na zvětšení výstavní plochy dávají tušit, že firmy mají skutečně nové věci, které chtějí prezentovat, takže si návštěvníci jistě přijdou na své.

Na co z přípravy MSV jste osobně nejvíc pyšný?

Těší mne, že asi po pěti letech jednání s čínskými partnery bylo dosaženo toho, že partnerskou zemí letošního MSV je Čína. Pracoval jsem na tom dlouhodobě s našimi vládními institucemi i velvyslanectvím v Pekingu, kterým za podporu velmi děkuji. Teprve při návštěvě premiéra Sobotky v listopadu 2015 čínská strana status partnerské země MSV potvrdila. Nejen to. Účast Číny na MSV je podle komuniké jednání 16 premiérů středo- a jihovýchodoevropských zemí v Suzhou součástí strategie Číny vůči těmto zemím, tedy MSV se stává platformou prezentace Číny ve středoevropském regionu. Čína se zúčastní na ploše 3000 m2 se 150 vystavovateli a představí tentokrát nejen nějaké komponenty, ale výsledky v oblastech 3D tisku, automatizace, robotizace, digitalizace. Právě byla potvrzena i účast China Railways s rychlovlaky. Čínští partneři slibují vybudování vysokorychlostní tratě Brno–Praha během několika let, nikoliv desítek let. To zní slibně, ne?

A na co se v rámci BVV osobně nejvíc těšíte?

MSV je pro mne nepřetržitá šňůra osobních setkání s velmi zajímavými lidmi z různých zemí a na všech možných úrovních. Kalendář prvních dnů mám již zcela zaplněn. Ta setkání jsou velmi inspirativní a pomáhají mi posunovat a směrovat MSV někam dál.

 

Čína v Brně ve velkém stylu

  • Čína se na MSV 2016 prezentuje v oficiálním „Pavilonu Číny“ v hale A1 s účastí provincií a měst Beijing (Peking), Shanghai (Šanghaj), Zhejiang (Če-ťiang), Heilongjiang (Chej-lung-ťiang), Dalian (Ta-lien), Shanxi (Šan-si), Jiangsu (Ťiang-su), Hebei (Che-pej), Tianjin (Tchien-ťin), Shandong (Šan-tung), které představí významné čínské holdingy a technologické firmy, např. Aviation Industry Corporation of China, China Machinery Engineering Corporation, Yanfeng Automotive Interiors of SAIC Motor Corporation, Shanghai Electric, Inesa, Shanghai Rainbow Fish Ocean Technology, Zhejiang CF Moto, China Railways a Wanxiang Group.
  • Součástí je účast malých a středních firem z provincie Zhejiang v pavilonu H.
  • Celková výstavní plocha Číny je 2700 až 3000 m2 s více než 150 vystavovateli a dalšími subjekty, které se na přípravě podílejí.
  • Do Brna přicestuje třicetičlenný organizační tým a 100 dalších hostů v rámci oficiálních delegací. Organizačním zajištěním celého projektu je pověřena China Chamber for International Commerce (CCIC).
  • Potvrzeným představitelem ČLR je předseda CCPIT Jiang Zengwei. Jedná se o největší účast partnerské země v historii MSV. Kromě slavnostního otevření čínského pavilonu v pondělí 3. 10. dopoledne se v úterý 4. 10. uskuteční Česko-čínské průmyslové fórum, B2B jednání s českými partnery a slavnostní Čínský večer. V tomto rozsahu se čínské firmy účastnily doposud převážně průmyslového veletrhu v Hannoveru. Na veletrhu ve střední Evropě to bude v takové šíři poprvé.

 

Brněnský strojírenský veletrh největší za posledních osm let

16. září 2016, Právo

Letošního brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který proběhne ve dnech 3. až 7. října, se zúčastní 1691 firem z 35 zemí. Bude tak největší za posledních osm let.

Zahraniční firmy se na celkovém počtu vystavovatelů budou podílet z necelé poloviny.

Nejvíce je jich přihlášeno z Německa (274) a velmi početná je tentokrát i účast čínských firem.

„Museli jsme už vyhlásit stop stav pro další potenciální vystavovatele. Zájemci, kteří nechávali přihlášení na poslední chvíli, tedy už nemají šanci. Mrzí nás to, ale nemáme lidi. Vyčerpali jsme veškeré kapacity řemeslníků, montážníků i grafiků,“ sdělil včera novinářům generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Loni veletrh navštívilo 75 239 lidí, zhruba desetina byla ze zahraničí. Letos organizátoři očekávají ještě větší účast. Největší zájem bude už tradičně o kovoobráběcí stroje.

Hlavním tématem letošního, v pořadí už 58. ročníku MSV je stejně jako loni integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou etapou průmyslové revoluce. „Při nedávné návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Praze to bylo jedním z hlavních témat,“ připomněl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Německo cítí, že nezachytilo americký nástup spotřebitelského softwaru reprezentovaného třeba firmami Amazon nebo Google. Při dohánění tohoto deficitu se potřebuje spojit s okolními zeměmi. „Jsem rád, že kromě Itálie a Rakouska je to i Česko,“ zdůraznil Mládek (ČSSD).

 

Strojírenský veletrh v Brně ovládne Průmysl 4.0, ukázat se chce Čína

16. září 2016, businessinfo.cz

Letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno je největší přehlídkou průmyslových odvětví za posledních pět let. MSV bude především ve znamení nové průmyslové revoluce.

Tradičně největším vystavovatelem je jednička mezi obchodními partnery ČR Německo, ve velkém stylu se chce představit Čína. Největší prostor bude věnován nové průmyslové revoluci Průmysl 4.0, jež je hlavním tématem MSV.

Návštěvníky brněnského výstaviště čeká od 3. do 7. října již 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno. O podrobnostech informovali v polovině září ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš či čínský obchodní rada Yongru Cheng. Čína je letos ostatně partnerskou zemí MSV.

Velký zájem zástupců světového průmyslu o klíčový český veletrh ukazuje podle ministra Jana Mládka současnou sílu tuzemské ekonomiky.

„Loňský rok byl pro naše hospodářství jedním z nejúspěšnějších. Hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 4,6 procenta. Zásadní pozici si udržuje právě průmysl a především průmysl zpracovatelský, který v roce 2015 narostl dokonce o 6 procent,“ připomněl ministr.

„I výsledky prvního pololetí letošního roku naznačují, že se stále pohybujeme na pozitivní vlně. O tom svědčí i rekordní výsledky našeho exportu,“ doplnil Jan Mládek.

MSV ve znamení Průmyslu 4.0

Hlavním tématem ročníku byl stejně jako loni vyhlášen Průmysl 4.0, který je nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce a bude letos poprvé prezentován přímo v expozicích vystavovatelů v podobě inovativních technologií - automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování.

„Letošní ročník tedy nebude v žádném případě pouze přehlídkou toho současného, ale především pohledem do budoucnosti. Právě transfer technologií a inovací do praxe osobně považuji za jeden z klíčových faktorů budoucího úspěchu našich firem ve světové konkurenci," vysvětluje Jan Mládek.

Tradičně největším zahraničním vystavovatelem – co do počtu zúčastněných firem – je Německo, které bude zastoupeno více než 250 podniky. Další firmy s německým původem se chtějí prezentovat prostřednictvím českého zastoupení.

Boom čínských vystavovatelů

„Zemí partner“ se letos stala Čína, která  ve svém  rozlohou největším pavilonu představí významné čínské holdingy a technologické firmy, např. China Railways, Aviation Industry Corporation of China, Yanfeng Automotive Interiors of SAIC Motor Corporation či Shanghai Electric. Na třech tisících m2 se bude prezentovat více než 150 čínských vystavovatelů.

„Považuji za opravdu velký úspěch naší ekonomické diplomacie, že se podařilo zajistit účast Číny jako partnerské země. Je to výsledek dobré spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu ČR s Veletrhy Brno a také úspěšného fungování Ekonomického smíšeného výboru mezi Českou republikou a Čínou," tvrdí Jan Mládek.

Co nabízí podnikatelům MPO a CzechTrade?

Jako každoročně bude i letos Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR na veletrhu zastoupeno svou vlastní expozicí spolu se Svazem strojírenské technologie a agenturami CzechTrade a CzechInvest. Najdete ji ve stánku 83 v pavilonu P.

Podílet se bude i na novém projektu tzv. Exportního domu, který připravilo spolu s Ministerstvem zahraničních věcí a agenturou EGAP. MPO nabídne své expertní konzultace zaměřené na jednotlivá exportní teritoria (země EU, Čínu, Indii, Írán, Rusko, východní Asii, USA, Kanada či Latinskou Ameriku) i na strukturální fondy a  investiční pobídky.

Podrobnosti o tom, co nabídne zástupcům české podnikatelské veřejnosti agentura pro podporu exportu CzechTrade, najdete v textu Mezinárodní strojírenský veletrh: CzechTrade opět nabízí pomoc exportérům.

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/strojirensky-veletrh-v-brne-ovladne-prumysl-40-ukazat-se-chce-cina-82037.html

 

Strojírenský veletrh v Brně má být největší za posledních osm let

15. září 2016, ČTK

 

Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně (MSV) by měl být největší za posledních osm let. Zúčastní se ho celkem 1691 vystavovatelských firem ze 35 zemí. Zahraniční firmy tvoří necelou polovinu, největší podíl patří Německu s 274 vystavovateli, zhruba deset procent z celkového počtu patří Číně. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili organizátoři 58. ročníku veletrhu. Akce, která je považována za nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, se koná od 3. do 7. října.

Sudé ročníky strojírenských veletrhů jsou tradičně bohatší, protože se v jediném termínu konají rovněž specializované veletrhy IMT, slévárenský FOND-EX, veletrh svařovací techniky WELDING, PLASTEX a PROFINTECH.

"Setkal jsem se s kritikou, že letos nemáme tolik billboardů, protože je před volbami obsadili politici. Oni se možná bojí, že by lidi nepřišli k volbám. Ale my se rozhodně nebojíme, že by návštěvníci nepřišli," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Loni veletrh navštívilo 75.239 lidí, zhruba desetina byla ze zahraničí. Letos organizátoři očekávají ještě větší účast. Tradičně největší zájem bývá o kovoobráběcí stroje.

Podle Kuliše už museli organizátoři vyhlásit stop stav pro další potenciální vystavovatele. "Zájemci, kteří nechávali přihlášení na poslední chvíli, už nemají šanci. Mrzí nás to, ale nemáme lidi. Vyčerpali jsme veškeré kapacity řemeslníků, montážníků nebo grafiků. Řada těchto výstavářských firem pracuje v Německu nebo ve Švýcarsku," doplnil Kuliš.

Hlavním tématem letošního ročníku byl stejně jako loni vyhlášen Průmysl 4.0 - integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou a nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce. "Při nedávné návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Praze to bylo jedním z hlavních témat. Německo cítí, že nezachytilo americký nástup spotřebitelského softwaru reprezentovaného třeba firmami Amazon nebo Google. Při dohánění tohoto deficitu se potřebují spojit s okolními zeměmi. Jsem rád, že kromě Itálie a Rakouska je to i Česká republika," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Mzdy v některých průmyslových oborech v ČR jsou podle něj velmi nízké. Ale k tomu, aby se zvýšily, je potřeba výroba s vysokou přidanou hodnotou a zapojení vědy a výzkumu, dodal. (ciz mha)

 

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště