Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

BVV v médiích

MSV 2017

 

Na roboty přišlo přes 80 tisíc lidí

14. října 2017, MF DNES

Když před 59 lety Mezinárodní strojírenský veletrh začínal, navštívily jej přes dva miliony návštěvníků. V takové číslo organizátoři už nedoufají, přesto jsou pro letošní rok spokojení. Od pondělí do pátku si veletrh nenechalo ujít více než 80 tisíc lidí. „Přesné číslo budeme znát až příští týden, nicméně jsme rádi, že návštěvnost je srovnatelná s loňským rokem,“ sdělil mluvčí veletrhu Jiří Erlebach.

Lidé si od pondělí do pátku na výstavišti mohli prohlédnout například robota, který umí namíchat nápoje, proti dalšímu si zahrát fotbal nebo si v leteckém simulátoru vyzkoušet, jaké to je být pilotem.

Celkem se na veletrh přijelo představit 1 600 firem z 32 zemí. Partnerem letošního ročníku se stala Indie. Příští rok, kdy zároveň republika oslaví 100. výročí od založení Československa, přizve výstaviště právě Slovensko. „Rádi bychom jeho účastí připomněli i společnou průmyslovou historii,“ poznamenal ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Návštěvnost se letos snažilo podpořit také vedení města projektem Brno Fair City. Ti, kteří si zakoupili vstupenku, získali ve vybraných podnicích slevy nebo jiné benefity. „Zapojilo se přes padesát podniků. Veletrhy jsou dlouhodobě součástí města a my tento vztah budeme udržovat i do budoucna,“ zhodnotil primátor Petr Vokřál (ANO).

Dominika Hromková

 

Strojírenský veletrh v Brně navštívilo přes 80 tisíc lidí

14.října 2017, tyden.cz

Na Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV), který skončil v Brně, letos přijelo podle prvních odhadů více než 80 tisíc návštěvníků. Účast je jedna z nejvyšších za poslední roky, řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno

Na Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV), který skončil v Brně, letos přijelo podle prvních odhadů více než 80 tisíc návštěvníků. Účast je jedna z nejvyšších za poslední roky, řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno. Na akci vystavovalo přes 1600 firem z 32 zemí. Podle organizátorů potvrdil 59. ročník pozici MSV jako nejvýznamnějšího strojírenského veletrhu střední Evropy a v řadě parametrů byl ve srovnání s předchozími ročníky rekordní.

Letošní čísla návštěvnosti ještě nejsou úplná. Loni do Brna přijelo 84 210 lidí. Liché ročníky akce jsou ale tradičně chudší na vystavovatele ze slévárenství a dalších oborů. Proto organizátoři letošní návštěvu srovnávají spíše s rokem 2015, kdy bylo v Brně 75 239 lidí.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše veletrh vyrostl a zmohutněl. "Je více exponátů, více nových firem, daří se mu. V porovnání s obdobným ročníkem 2015 vzrostl počet vystavovatelů o víc jak 100, čistá výstavní plocha se pohybuje okolo 40 tisíc metrů čtverečních," uvedl Kuliš. Podle organizátorů byl na veletrhu znát optimismus výrobců, kteří investovali do inovací a byli spokojeni se zájmem odběratelů a odborných návštěvníků.

Konjunkturu v byznysu potvrdila i tradiční akce Regionální hospodářské komory Brno pod názvem Kontakt-Kontrakt. Na brněnském výstavišti se do ní zapojilo 262 účastníků z 20 zemí, přičemž víc než 60 procent účastníků bylo ze zahraničí, zejména ze Slovenska, Indie, Ruska a Německa. "Pro letošní dvoudenní akci bylo předem dohodnuto téměř 550 obchodních jednání. Další zhruba třetina schůzek se uskuteční spontánně během akce na veletrhu," sdělil Ladislav Chodák, předseda Regionální hospodářské komory Brno.

Strojírenský veletrh bude za rok jubilejní, partnerskou zemí bude v roce oslav vzniku Československa Slovensko. "Rádi bychom v rámci jeho účasti připomněli i společnou průmyslovou historii, jejíž výkladní skříní byl, a věřím, že i bude, vždy mezinárodní strojírenský veletrh v Brně," uvedl Kuliš.

Na příští ročník se chystá i město Brno, stoprocentní vlastník výstaviště. "Letos jsme uvedli do života nový projekt Brno Fair City, který propojil aktivity města a veletrhů s nabídkou programu pro návštěvníky a vystavovatele. Do projektu se zapojilo přes pět desítek podniků ve městě, jež při příležitosti veletrhu nabídly speciální program. Jako město jsme se jednoznačně přihlásili k tomu, že veletrhy jsou dlouhodobě naší součástí. Tento vztah hodláme udržovat i do budoucna," uvedl primátor města Petr Vokřál (ANO).

https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/strojirensky-veletrh-v-brne-navstivilo-pres-80-tisic-lidi_450205.html

 

Strojírenským firmám se daří, potvrdil to i letošní strojírenský veletrh

13. října 2017, businessinfo.cz

Českým strojírenským firmám se daří. Vyplývá to ze statistik exportu, který roste již sedm let v řadě a letos by se měl podle odborníků pohybovat v objemu okolo čtyř bilionů korun. Konjunkturu potvrzuje i letošní mezinárodní strojírenský veletrh, na který přijelo do Brna přes 1 600 firem z 32 zemí.

Konjunkturu v byznysu potvrdila i tradiční akce Regionální hospodářské komory Brno pod názvem Kontakt-Kontrakt konaná v rámci mezinárodního strojírenského veletrhu. Na brněnském výstavišti se do ní zapojilo 262 účastníků z 20 zemí, přičemž více než 60 % účastníků bylo ze zahraničí, zejména ze Slovenska, Indie, Ruska a Německa. „Pro letošní dvoudenní akci bylo předem dohodnuto téměř 550 obchodních jednání. Další zhruba třetina schůzek se uskuteční spontánně během akce na veletrhu,“ sdělil Ladislav Chodák, předseda Regionální hospodářské komory Brno.

Formát B2B mítinků Kontakt-Kontrakt je určen především pro první osobní kontakt obchodních partnerů. K předložení nabídky a podepsání objednávky dochází až v dalších fázích obchodního vyjednávání. „Z našich analýz z předchozích ročníků však plyne, že až 80% uskutečněných jednání pokračuje a skončí určitou formou obchodní spolupráce,“ doplňuje Ladislav Chodák.

Rozvrhy schůzek se tvoří zhruba čtvrt roku dopředu, kdy si firmy z katalogu účastníků vybírají vhodné partnery k jednání, načež se jim sestavuje finální rozvrh schůzek. Během dvou dnů jsou firmy schopny absolvovat až 27 jednání, takže mohou efektivně využít čas strávený na veletrhu. Rekordmanem letošního ročníku byl zástupce slovinské strojírenské společnosti NKP Dejan Pirnat s.p., který během dvou dnů absolvoval 24 jednání.

Dobrá kondice strojírenských firem se odrazila rovněž na samotném brněnském strojírenském veletrhu. „Veletrh vyrostl, zhmotněl, je více exponátů, více nových firem, daří se mu. V porovnání s obdobným ročníkem 2015 vzrostl počet vystavovatelů o víc jak sto, čistá výstavní plocha se pohybuje okolo 40 tisíc metrů čtverečních,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Strojírenský veletrh je podle něj bezpochyby nejvýznamnějším průmyslovým veletrhem ve střední Evropě, navíc s velmi kvalitní vazbou na klíčové asijské ekonomické velmoci. Kromě oficiálního partnerství Indie to dokládá i velký zájem z Jižní Koreje a Číny, konkrétně důležitých provincií Šen-čen a Če-ťiang.

Veletrhy Brno očekávají, že konjunktura v oboru se promítne i do příštího ročníku, kdy bude strojírenský veletrh obsáhlejší díky doprovodným akcím, jež se tradičně konají jednou za dva roky. Za rok bude navíc symbolicky sto let od vzniku Československa partnerskou zemí Slovensko. „Rádi bychom v rámci jeho účasti připomněli i společnou průmyslovou historii, jejíž výkladní skříní byl, a věřím, že i bude, vždy mezinárodní strojírenský veletrh v Brně,“ uvedl Kuliš.

Na příští ročník se chystá i město Brno, které je stoprocentním vlastníkem výstaviště. „Letos jsme uvedli do života nový projekt Brno Fair City, který propojil aktivity města a veletrhů s nabídkou programu pro návštěvníky a vystavovatele. Do projektu se zapojilo přes pět desítek podniků ve městě, jež při příležitosti veletrhu nabídly speciální program. Jako město jsme se jednoznačně přihlásili k tomu, že veletrhy jsou dlouhodobě naší součástí. Tento vztah hodláme udržovat i do budoucna. Vždyť právě strojírenský veletrh každoročně doslova mění tvář Brna,“ doplnil primátor města Brna Petr Vokřál.

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/strojirenskym-firmam-se-dari-potvrdil-to-i-letosni-strojirensky-veletrh-95704.html

 

Ze „strojíráku“ rovnou do víru veletržního Brna

16. října 2017, Brněnský metropolitan

Brněnské výstaviště bude na začátku října patřit nejvýznamnějšímu průmyslovému veletrhu ve střední Evropě. Mezinárodní strojírenský veletrh letos od 9. do 13. října přivítá 1600 zastoupených firem a více než 80 tisíc návštěvníků. Pro ty město Brno spolu s BVV připravilo speciální program, jehož se můžou zúčastnit i Brňané, kteří na veletrh neplánují jít.

Brno Fair City. Tak se jmenuje společný projekt města a BVV, který má návštěvníkům a vystavovatelům usnadnit přístup k tomu nejlepšímu, co Brno nabízí. Jediným cílem je vytáhnout účastníky veletrhu z hotelových pokojů do živoucího města. Vyjít do ulic mohou i Brňané, bez ohledu na to, jestli mají vstupenku na veletrh, nebo ne.

„Na jaře jsme udělali výzkum mezi vystavovateli a návštěvníky, zda mají vůbec zájem o aktivity mimo veletrhy. Čísla nás překvapila – 93 procent vystavovatelů nechce večer jen jít na hotel, chtějí se bavit, poznávat Brno. Velký zájem mají o gastronomii a o nabídky z oblasti wellness a relaxace. Díky tomu jsme oslovili partnery z těchto i dalších oblastí a sestavili jim ucelenou nabídku různých akcí včetně výhodnějších cen,“ uvedla vedoucí marketingu brněnského magistrátu Barbora Podhrázská.

Na zájemce tak čekají nabídky z oblastí gastronomie, relaxace a sport, zábava a doprava. Mezi ty nejzajímavější pak patří například pivní degustace v krytu 10-Z nebo „podzemní“ ochutnávky vína místních vinařů. Ty se budou konat od pondělí 9. do čtvrtka 12. října v Labyrintu pod Zelným trhem a v Mincmistrovském sklepě. Třetí místo bude „nad zemí“ na Staré radnici. V rámci každé degustace obdrží účastníci welcome drink a následně šest degustačních vzorků. Cena za degustaci s prohlídkou památky bude 260 korun.

Pivaři se pak spíše „vyřádí“ v krytu pod Špilberkem, kde se za 50 korun bude ochutnávat pivo od brněnských pivovarů. Degustace se uskuteční 10. a 11. října a zahrnuje celkem čtyři druhy piva. Vstupenka na degustaci platí zároveň i pro vstup do celého krytu a jednotlivé expozice si návštěvníci budou moci výjimečně prohlédnout s pivem v ruce. Městem bude jezdit také speciální „pivní šalina“.

Aby mohli návštěvníci veletrhu a vystavovatelé tyto a další akce a slevy využít, budou se muset prokázat speciálním modrým „veletržním“ náramkem. Půjde ho získat na Info Pointu Brno Fair City během konání veletrhu po předložení platné vstupenky, případně platného vystavovatelského průkazu. Lidé bez náramku mohou díky guidu získat zajímavé tipy na kvalitní program ve svém městě či využít rozšířenou či upravenou otevírací dobu. Zvýhodněné ceny pro ně ale platit nebudou.

Letošní Brno Fair City při Mezinárodním strojírenském veletrhu je pilotním projektem. Město a BVV ho v příštích letech chtějí rozšířit i na další klíčové veletrhy a akce v Brně.

Téměř šedesátiletá tradice

Poprvé se do Brna vystavovatelé a návštěvníci Mezinárodního strojírenského festivalu sjeli v roce 1959. Byla to tehdy pomyslná výkladní skříň úspěchů, kam se statisíce Čechoslováků chodily dívat na novou škodovku či traktor. Dnes už je jeho podoba jiná – zastoupeny jsou všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu a jeho návštěvníci patří ke specialistům a manažerům v oboru. Stal se vedoucím veletrhem svého druhu v regionu střední Evropy.

„V posledním období se Mezinárodní strojírenský veletrh vyprofiloval jako odborná platforma prezentace průmyslových technologií, inovací a pokroku zejména ve strojírenství a dalších oborech. Je společenskou událostí, místem setkávání pro víc jak osm tisíc zástupců vystavovatelů a osmdesát tisíc odborných návštěvníků, kteří do Brna přijíždí z několika desítek zemí světa,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Loni se strojírenský veletrh poprvé konal pod taktovkou Brna, které se stalo hlavním akcionářem BVV. „Naše město vloni koupilo tuto veletržní správu, aby mohlo lépe a efektivněji veletrhům pomáhat. Naším dlouhodobým cílem je zvýšení počtu návštěvníků i vystavovatelů a zlepšení obecného povědomí o Mezinárodním strojírenském veletrhu i dalších zde konaných akcích. Vnímáme ho jako brněnskou chloubu a já věřím, že tuto pověst letos jedině potvrdíme,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál.

Zástupci opozice však se současným stavem úplně spokojeni nejsou. „My jsme dlouhodobě měli zájem o to, aby BVV patřilo Brnu, aby město mohlo diktovat, co se na veletrzích bude pořádat. Tato varianta, jak ji prosadilo současné vedení města, však pořád evokuje možnost odklonu od hlavního poslání BVV, kterým je právě veletržnictví. Vedení města dělá různé kroky, kterými k tomu odklonu může dojít. Jsou to například různé územní studie či vytipovávání objektů, které mohou jít do zástavy, aby se vyrovnala finanční stránka věci. Nemusí k tomu samozřejmě dojít, ale my vidíme, že tam ty možnosti jsou. Jsme proto opatrní. Naše funkce jakožto opozice je hlídat, aby k tomu nedošlo,“ uvedl zastupitel za KSČM Daniel Borecký.

Nejsilnější robot světa

Hlavním tématem Mezinárodního strojírenského veletrhu je průmyslová automatizace. Jednou ze zajímavostí, kterými se tak letošní veletrh bude pyšnit, je nejsilnější robot na světě s krkolomným názvem M-2000iA/2300. „Tento robot dokáže uzvednout 2,3 tuny, což odpovídá naložené fabii. S tou také bude na veletrhu pro ukázku manipulovat,“ řekl Jiří Smetana z BVV. Kromě robotů vystavovatelé představí například i speciální vozík na sudy, se kterým zvládne i 220litrový sud odvézt jeden člověk, profesionální 3D tiskárny, laserové řezací stroje či průmyslové vysavače, které zvládnou bezpečně vysát i hořlavý prach.

„Na veletrhu se koná i spousta odborných konferencí, seminářů a workshopů. Právě u nás, ve městě zasvěceném kreativitě, inovacím a studiu, je každý přínos ke vzdělání zvlášť užitečný. Nepochybuji o tom, že až tento veletrh skončí, řada lidí opustí Brno obohacena o spoustu novinek a vědomostí,“ doplnil primátor.

Lucie Kolischová       

 

Automatizace a digitalizace průmyslu jsou tématy Mezinárodního strojírenského veletrhu

9. října 2017, ČRo

Lenka BLAŽEJOVÁ, moderátorka

Automatizace a digitalizace průmyslu jsou hlavními tématy Mezinárodního strojírenského veletrhu. Začal právě dnes v Brně. Na výstavišti se představí přes 1 600 firem z více než 30 zemí. Nejvíc zahraničních vystavovatelů přijelo z Německa. Další jsou například z Indie, Slovenska, Itálie nebo Číny. Kromě nejmodernějších obráběcích strojů si návštěvníci mohou prohlédnout i další novinky. Doplňuje generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Jiří KULIŠ, generální ředitel Veletrhů Brno

Určitě takovou tu širší odbornou veřejnost zajímá 3D tisk nebo takové ty roboty, které nalévají pivo nebo hrají šachy. Nebo největší robot světa, který unese Škodu Fabii.

 

Po Číně by měla být partnerem Česka Indie, řekl Zeman na zahájení strojírenského veletrhu

9. října, ČT24.cz

Na brněnském výstavišti začal Mezinárodní strojírenský veletrh, jedna z nejvýznamnějších výstavnických akcí v zemi. Partnerskou zemí je letos Indie. Ta by se podle prezidenta Miloše Zemana měla stát po Číně českým partnerem.

„V minulosti jsme se soustředili především na rozvoj ekonomických vztahů s Čínou a bylo to úspěšné. Nyní je čas přejít k dalšímu partnerovi a tím je Indie. Očekávám, že mě po této větě média označí za indického agenta, a slibuji, že se tomu nebudu bránit,“ řekl na úvod veletrhu Zeman.

Hlavním tématem letošního veletrhu je už poněkolikáté digitalizace a automatizace, takzvaný průmysl 4.0. Představí třeba řadu kooperativních robotů, některé výrobky lidé uvidí ve středoevropské premiéře.

Zbyněk Frolík, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, majitel společnosti Linet: „Máme v podstatě plnou zaměstnanost. Lidé, co dnes nepracují, pracovat nechtějí nebo z objektivních důvodů nemohou. Ani revoluce 4.0 nebude hned, i když se robotizace dnes vyplatí i menším a středním podnikům. Ale výrobců robotů je omezený počet a zakázek mají dnes na dva roky dopředu.“

Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu s 245 vystavovateli. Hned po něm pak z Indie, která je letos partnerskou zemí. Výrazné zastoupení mají také asijské státy, historicky poprvé se na veletrhu prezentuje šestice ruských regionů.  Celkem se na veletrhu představí přes 1600 firem ze 32 zemí.

Největší podíl podle oborů, více než třetina, patří důlní, hutní, slévárenské a sklářské technice. Následují materiály a komponenty pro strojírenství a plasty, pryže a chemie pro strojírenství. Čistá výstavní plocha činí asi 40 000 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá rozloze Václavského náměstí v Praze. „Ekonomice se daří, všechny pavilony jsou vyprodané, všechny plochy jsou zaplněné,“ řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

I když je robotů tentokrát plné výstaviště, vláda sebekriticky přiznává, že Česko musí v této oblasti přidat a z výstavních sálů dostat roboty do firem. „Hodně jsem zaspali v zavádění základního konceptu 4:0 a já nechci dělat vtipy, ale je to 0:4,“ prohlásil vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Veletrh otevřel sněm Svazu průmyslu a dopravy, na kterém vystoupila tradičně i řada ministrů vlády a premiér Bohuslav Sobotka. „Pochválil bych vládu za podporu exportu. Export letos dosáhl fantastického čísla čtyři biliony korun,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který dodal, že děkuje politikům za to, že se České republice otevírají ke spolupráci země, jako je Čína, Vietnam nebo Ázerbájdžán.

Spolupráci se svazem pochválil i premiér. „Od svazu jsme se dozvídali, která ambasáda funguje a které priority by měly být součástí naší diplomacie,“ uvedl Sobotka. Ocenil i pravidelná setkání tripartity.

Aby se v dalších letech výrazně neprojevil případný propad některého z konkrétních trhů, snaží se ministerstvo průmyslu export diverzifikovat. Pomáhá i státní exportní pojišťovna EGAP. „Loni jsme dostali exportéry do 39 zemí, předloni do 42. Letos jich je zatím přes 30 a předpokládám, že čísla budou na konci roku podobná jako v předchozích letech. Podařilo se nám dostat do poměrně nových zemí, jako jsou Papua-Nová Guinea, Kolumbie, Bolívie či Laos,“ řekl ředitel pojišťovny Jan Procházka.

Hanák pochválil vládu za zaměstnávání vězňů, z nichž 60 procent pracuje. Je to podle něj šance do budoucna. Naopak kritizoval rostoucí počet úředníků. „Státních zaměstnanců přibývá tempem, že to nestačíme počítat,“ uvedl Hanák. Podle Sobotky ale nejvíce nových státních zaměstnanců představují vojáci, policisté a učitelé. Nárůst kantorů podle něj kopíruje demografickou křivku a díky většímu počtu mateřských škol a učitelů v nich zaměstnaných mohou ženy pohodlněji nastupovat do zaměstnání.

Kritika pak mířila na výstavbu silnic. Bez páteřních dálnic se průmysl dál rozvíjet nemůže. „Za čtyři roky této vlády jsme vybudovali jen 38 kilometrů dálnic,“ stěžoval si Hanák.

Podle premiéra se ovšem ukázalo, že pro rychlejší výstavbu nejen silnic je nutné změnit legislativu. „Narážíme na permanentní napadání staveb ze strany spolků a narážíme na permanentní napadání staveb ze strany jednotlivců,“ uvedl Sobotka. Chybí kvalifikovaní pracovníci v technických oborech

Veletrh bude mít řadu seminářů, mnoho z nich bude v Exportním domě. Projekt EGAPu ministerstva zahraničních věcí a dalších institucí nabídne firmám možnost individuálních konzultací s třinácti ekonomickými diplomaty z českých ambasád.

Jaroslav Hanák vidí problém v nedostatku kvalifikovaných pracovníků v průmyslu. „V průmyslu nám chybí dvě stě tisíc zaměstnanců, to je třeba řešit,“ řekl Jaroslav Hanák. „Obecně nám chybí kvalifikovaní zaměstnanci, jako jsou seřizovači CNC strojů, obráběči. V naší společnosti máme až tři sta volných míst v technických oborech,“ řekl předseda představenstva společnosti Vítkovice a. s. Libor Witassek.

Richard Brabec (ANO), vicepremiér a ministr životního prostředí: „Hodně jsem zaspali v zavádění základního konceptu 4:0 a já nechci dělat vtipy, ale je to 0:4.“

Nedostatek lidí podle Hanáka v nejbližších letech nevyřeší robotizace průmyslu, ale je třeba přivést lidi ze zahraničí. Hanák zmínil Ukrajinu, Bělorusko, Vietnam či Mongolsko. Bez těchto lidí se podle něj průmysl nikam nepohne.Sobotka: Musíme zůstat v tvrdém jádru EU a rychle přijmout euro

Česko musí zůstat podle premiéra Bohuslava Sobotky v jádru Evropské unie a jakmile to bude možné přijmout euro. Šéf kabinetu to řekl na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na strojírenském veletrhu v Brně. Setrvání v hlavním proudu unie považuje za jedinou možnost, jak zajistit bezpečnost a ekonomickou prosperitu.

„Veškerá modernizační opatření budou fungovat tehdy, když budeme členy volného vnitřního trhu a budeme figurovat v jádře ekonomicky silných zemí EU. Musíme bojovat za to, aby nevznikaly na vnitřním trhu a na hranicích eurozóny bariéry,“ uvedl Sobotka.

Podle premiéra závisí rozvoj českého průmyslu nejen na dostatku zaměstnanců, ale také na dopravní infrastruktuře. „Ukazuje se, že je potřeba přijmout zákon o liniových stavbách, protože nenarážíme na nedostatek peněz či nepřipravenost staveb, ale na zlou vůli. Spolky a jednotlivci neustále napadají dopravní stavby. Bude to cesta nejefektivnější,“ dodal Sobotka.

K vidění je nejsilnější robot na světě i minibagr

Veletrh představí celou řadu novinek a zajímavostí ze světa techniky. Nejsilnějšího robota na světě v pavilonu P ukáže firma FANUC. Rameno stroje si poradí s nákladem těžkým až 2,3 tuny, což odpovídá osobnímu autu i s řidičem. Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše bude veletrh opět o tom, jaká bude budoucnost průmyslu a lidé uvidí některé výrobky ve středoevropské premiéře.

„K vidění bude také celá řada kooperativních robotů, tedy průmyslových strojů, které dokážou spolupracovat s člověkem bez nebezpečí zranění. ČVUT představí třistakilové letadlo, brněnské VUT zase minibagr na bateriový pohon,“ řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno.

Milovníky historických vozidel potěší renovovaná tramvaj T2, která bude vystavena na kolejišti. Prototyp se přitom představil také na výstavišti v Brně v roce 1956 na Výstavě československého strojírenství.

Před dvěma lety, kdy se strojírenský veletrh konal ve stejném formátu, tedy s menším množstvím doprovodných akcí, v Brně vystavovalo 1504 firem z 32 zemí.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2267647-zacal-mezinarodni-strojirensky-veletrh-nejvetsimi-zahranicnimi-vystavovateli-jsou

 

Na brněnském výstavišti dnes začíná tradiční strojírenský veletrh

9. října 2017, Finance.cz

Na brněnském výstavišti dnes začíná Mezinárodní strojírenský veletrh, jedna z nejvýznamnějších výstavnických akcí v zemi. Partnerskou zemí je letos Indie. Představí se přes 1600 firem ze 32 zemí.

Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu s 245 vystavovateli. Hlavním tématem bude automatizace a digitalizace průmyslu, takzvaný průmysl 4.0.

„Ekonomice se daří, všechny pavilony jsou vyprodané, všechny plochy budou zaplněné. Ovšem trápí nás nedostatek pracovníků. Zatímco loni jsem si stěžoval, že nejsou řemeslníci, letos už nám scházejí i hostesky,“ uvedl před akcí generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Největší podíl podle oborů, více než třetina, bude patřit důlní, hutní, slévárenské a sklářské technice. Následují materiály a komponenty pro strojírenství (12,5 procenta) a plasty, pryže a chemie pro strojírenství (12 procent). Čistá výstavní plocha činí asi 40.000 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá rozloze Václavského náměstí v Praze.

Ze zahraničních vystavovatelů jich bude po Německu nejvíce z Indie, Slovenska, Itálie, Číny.

Dnes veletrh otevře sněm Svazu průmyslu a dopravy, na který se chystá tradičně i řada ministrů vlády a premiér Bohuslav Sobotka. Veletrh bude mít i řadu seminářů. Mnoho z nich bude v Exportním domě. Projekt EGAPu ministerstva zahraničních věcí a dalších institucí nabídne firmám možnost individuálních konzultací s 13 ekonomickými diplomaty z českých ambasád.

http://www.finance.cz/zpravy/finance/498779/

 

Začíná strojírenský veletrh. Ukazuje budoucnost oboru

9. října 2017, Brněnský deník

Noviny říkají, co bylo včera, strojírenský veletrh ukazuje, co teprve přijde. Takovými slovy popsal generální ředitel brněnského výstaviště Jiří Kuliš účel Mezinárodního strojírenského veletrhu, který dnes už podevětapadesáté začíná na brněnském výstavišti.

„Čeká nás řada středoevna ropských premiér. Výstaviště je kompletně obsazené, expozice budou na čtyřiceti tisících metrech čtverečních výstavní plochy,“ řekl ředitel Kuliš.

Veletrh potrvá ode dneška až do pátku. Vstupné stojí 270 korun na místě, přes internet je možné ho zakoupit za 220. „Novinkou letošního veletrhu je mobilní aplikace, která provede návštěvníky po výstavišti a umí je navigovat i k jednotlivým stánkům. Je přes ni také možné sjednat si schůzky s vystavovateli,“ uvedl mluvčí výstaviště Jiří Smetana.

Pro návštěvníky a vystavovatele je letos připravený i doprovodný program mimo výstaviště. Brněnský magistrát pro ně připravil průvodce po restauracích, barech, wellness podnicích a zážitkových akcích, které mohou navštívit. (mir)       

 

Tádž Mahal, koření a sloni. Indie je ale mnohem víc

6. října 2017, MF DNES (Příloha Mezinárodní strojírenský veletrh)

Velkou šanci stát se v budoucnu nejvyspělejší ekonomickou zemí má Indie. Letos je hlavním partnerem Mezinárodního strojírenského veletrhu. Už nyní v této daleké zemi působí řada českých firem, které tam zakládají pobočky.

Když se řekne Indie, mnohým se vybaví slon, pikantní koření, turban na hlavě nebo monumentální pomník Tádž Mahal. Ve světě byznysmenů ale název této asijské země rezonuje v úplně jiných souvislostech. Její ekonomika raketově roste a v tempu loni předčila i výrazně větší Čínu. A po pěti letech je letos opět hlavní partnerskou zemí Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně, kde se setkávají obchodníci z celého světa. „Je to výsledek velmi úzké spolupráce s velvyslanectvím v Dillí,“ poznamenal generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

V Indii už nyní působí řada českých firem, mezi nimi i brněnský Zetor, tradiční výrobce traktorů. Před třemi lety tam majitelé založili dceřinou firmu. „Indii jsme si vybrali kvůli tomu, že má velmi dobře propracované logistické kanály na asijské státy a státy Afriky, v neposlední řadě také nabízí silný bankovní systém. Dalším důvodem bylo geografické umístění. Indie se nachází v pomyslném středu oblasti působnosti nové pobočky,“ vysvětlila za společnost Zetor Jana Voborská.

Tento krok se vyplatil, prodej traktorů u pobočky Zetor India postupně narůstá. Jen za prvních šest měsíců letošního roku prodali o 60 procent více traktorů než za celý uplynulý rok.

Zázemí pro další české firmy

Investice v Indii nedávno oznámily i další podniky, třeba vlastník české firmy Hamé – norská společnost Orkla. V expanzi na tento trh věří i kopřivnická Tatra. Spolu s dalšími firmami před časem pod hlavičkou Asociace malých a středních podniků (AMSP), vládní agentury CzechTrade a české ambasády spustili v druhé nejlidnatější zemi světa podnikatelské centrum. „Naším cílem je během krátké doby v Indii vybudovat první český byznysový park, který poskytne zázemí mnohem více českým podnikům než nyní,“ konstatoval šéf AMSP Karel Havlíček.

Jeho asociace do centra vedle Tatry nalákala také výrobce autodílů Brano Group, zdravotnickou firmu Beznoska nebo slavkovského výrobce montovaných hal Liko-S. Ten v Indii působí už čtyři roky a vyrábí tu kovové příčky do kanceláří tamních poboček Hondy nebo Toyoty. „O výrobu se zatím stará náš indický partner. V zemi ovšem plánujeme otevřít vlastní výrobní závod,“ vysvětlil šéf firmy Libor Musil.

Podle Lukáše Kovandy z brněnské ekonomické společnosti Cyrrus Indie v minulém roce rostla nejrychleji z velkých světových ekonomik. „V tomto ohledu byla lepší i než výrazně větší Čína. Během deseti let ji předčí také v lidnatosti. V celkové síle ekonomiky ale zatím ne, i když má jistý potenciál,“ míní Kovanda.

Tvrdí, že hlavním důvodem jsou fatální chyby, kterých se dopouští zdejší vrcholní politici. „Nedokážou potenciál dlouhodobě efektivně vytěžit. Fiaskem například skončila snaha vlády premiéra Nárendry Módího očistit ekonomiku od špinavých peněz. Loni v listopadu prohlásil bankovky velkých denominací, v hodnotě 500 a 1 000 rupií, za neplatné. Očekával, že lidé disponující pochybně získanou hotovostí se budou zdráhat ji vyměnit za novou. Jenže vrátilo se 99 procent bankovek. Drastický krok tak zemi špinavých peněz nezbavil, zato nepříznivě zasáhl zejména malé a střední podniky,“ připomněl brněnský ekonom.

Dodal však, že pokud se indická vláda podobných chyb v budoucnu vyvaruje, může se tamější ekonomika během následujících deseti let dotáhnout na Německo nebo Japonsko.

Poslední mise mířila do Indie

Ve stejném stylu hovoří i prezident Hospodářské komory a bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Myslí si, že rychlý rozvoj v této zemi bude znamenat požadavky na budování infrastruktury a lidé i firmy budou rychle zvyšovat svoji poptávku po zboží a službách. „V tomto ohledu vidím v Indii obrovskou budoucnost i pro české firmy,“ podotkl.

Velký potenciál v této asijské zemi cítí také Svaz průmyslu a obchodu (SP ČR). Poslední podnikatelskou misi v loňském roce absolvovali právě v Indii. „Patří k těm zemím, s nimiž naše podniky udržují tradičně přátelské vztahy. Mnoho z nich tady v současnosti úspěšně působí a mají zde dceřiné společnosti i celé továrny. České firmy mají potenciál se podílet na růstu indické ekonomiky. Oceňujeme také, že Indie má otevřený trh, na kterém se mohou i české firmy ucházet o veřejné zakázky ve výběrových řízeních,“ prohlásil viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

Veronika Horáková       

 

Veletrh v Brně představí budoucnost

6. října 2017, Právo

Směr vývoje v oblasti automatizace především v obrábění a tváření, pokrok v rozvoji robotizace výroby a další odborné pohledy nabídne od pondělí do 13. října Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně.

Akce se rozhodně netýká jen odborné veřejnosti. Letos poprvé se totiž v mnohem větší míře prolíná s tímto největším středoevropským veletrhem také zapojení města, které připravilo vystavovatelům i návštěvníkům, kterých se letos očekává kolem 80 tisíc, řadu akcí zpříjemňujících pobyt ve veletržním městě.

„Konání veletrhu, který je naší nejvýznamnější vystavovatelskou akcí roku, jsme letos kvůli obdobné akci v německém Hannoveru posunuli až na říjen. I díky tomu se na MSV letos představí zhruba 1650 firem z 32 zemí světa, přičemž zahraniční účast je plných padesát procent,“ uvedl generální ředitel BVV Jiří Kuliš.

Příprava trvá prakticky celý rok, celkem se na akci podílí až deset tisíc lidí a při vlastní realizaci pak kolem dvou tisíc pracovníků různých profesí.

Nejvíce vystavovatelů se veletrhů, které přinášejí pro město a region zhruba půl miliardy korun, letos zúčastní z Německa (245), následuje Indie, která je letos oficiální partnerskou zemí akce (100), Slovensko (78), Itálie (73) a Čína (71).

K zajímavostem MSV patří i letos přehlídky důmyslných robotů a jejich schopností, od nejmenších až po nejsilnější robot světa, který dokáže manipulovat s břemeny těžkými dvě tuny a svoje dovednosti bude předvádět se Škodou Fabia. Součástí MSV jsou i další dva souběžné veletrhy Transport a logistika se 109 vystavovateli a Envirotech, kde se představí 40 firem.

Miroslav Homola       

 

Indický ekonomický tygr zavítá po pěti letech do Brna

6. října 2017, Hospodářské noviny a iHNed.cz

Indická republika se po pěti letech vrací na brněnské výstaviště v roli partnerské země. Návštěvníkům devětapadesátého ročníku mezinárodního strojírenského veletrhu bude prezentovat své produkty více než 70 indických firem. Prezentace Indie se také soustředí na podporu získávání investic v rámci kampaně "Make In India".

Více než miliarda obyvatel zní jako solidní podnikatelská šance. Právě tolik obyvatel má Indická republika, která se po pěti letech vrací na brněnské výstaviště v roli partnerské země. Návštěvníkům devětapadesátého ročníku mezinárodního strojírenského veletrhu bude prezentovat své produkty více než 70 indických firem. Indická delegace bude pro změnu hledat investory, kteří by se rádi angažovali v projektech přímo na indickém subkontinentu.

"Kromě oficiální účasti na průmyslovém veletrhu v Hannoveru a Moskvě se Indie opět zúčastní MSV v Brně. Jde o výsledek delších diplomatických jednání na vládní úrovni," uvedl Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno.

Šéfem oficiální indické delegace bude ministr obchodu a průmyslu C. R. Chaudhary, který podpoří účast indických firem. V rámci veletrhu se bude konat Česko-indická hospodářská konference na podporu vzájemného obchodu a další tematicky zaměřené firemní workshopy. Agentura CzechTrade představí na veletrhu český podnikatelský inkubátor v Indii − Bengalúru.

Pomáhá dobré jméno z minulosti

Indie patří k velmi důležitým obchodním partnerům Česka a prioritu jí dává i Exportní strategie ČR 2012−2020. Vzájemný obchod v posledních třech letech roste dvouciferným tempem a v loňském roce přesáhl jeho obrat 33 miliard korun. České firmy vyvezly loni do Indie zboží za více než 15 mi­liard korun. Protože vývoz rostl rychleji než dovoz, jehož objem loni dosáhl téměř 18 miliard korun, záporné obchodní saldo se snížilo zhruba na 2,7 miliardy. Trend posledních tří let potvrzuje, že naše firmy věnují indickému trhu stále větší pozornost a využívají příležitostí plynoucích z razantního růstu indické ekonomiky. Ten se v posledních čtyřech letech pohybuje okolo sedmi procent HDP ročně.

V Indii jsou také stále více vidět investice tuzemských firem − kromě Škody Auto například firem Bona­trans či Likos. Češi ale těží také ze svého dobrého jména z dob před desítkami let, kdy do Indie tuzemské podniky dodávaly investiční celky a zařízení. Československo bylo ostatně jedním z prvních států, které navázaly diplomatické vztahy s Indií v roce 1947.

V současnosti patří k perspektivním oblastem na tamějším trhu například energetika, dopravní infrastruktura, vodohospodářství, strojírenství, důlní technika, potravinářská zařízení či bio- a nanotechnologie. Samotná Indie míří podle expertů k tomu, aby se ve střednědobé perspektivě stala třetí největší světovou ekonomikou. Podle Global Finance Magazine jde dokonce o ekonomiku s největším růstovým potenciálem na světě.

Podpora firem i získávání investic

Účast Indie na veletrhu zajišťuje indická agentura EEPC (Engineering Export Promotion Council), která sdružuje více než 14 tisíc indických převážně malých a středních firem. Indičtí organizátoři vystaví produkty firem z oblasti automobilového či plastikářského průmyslu, těžkého strojírenství, výroby oceli, automatizace či informačních technologií. Mezi vystavovateli obráběcích strojů se na veletrhu bude prezentovat například indická firma Jyoti CNC Automation, která vyrábí horizontální a vertikální obráběcí centra a CNC soustruhy, nebo výrobce průmyslových zařízení a nástrojů Atlas Machine Tools, který prodává své produkty v Indii i zahraničí už čtyřicet let. Průmyslová topidla představí společnost Matrusree Electro Heats.

Prezentace Indie se také soustředí na podporu získávání investic v rámci kampaně "Make In India" a cestovního ruchu v rámci propagační kampaně "Incredible India". EEPC je obchodní organizace vzniklá v roce 1995, která slouží k propagaci investic v Indii a je podporována tamním ministerstvem obchodu a průmyslu. Slouží zároveň jako styčná plocha mezi průmyslovým sektorem a vládou. EEPC India organizovala i prezentaci indických firem, která se na veletrhu v Brně konala v roce 2012. Tehdy přijelo více než 120 nejvýznamnějších indických firem ze strojírenských a dalších průmyslových oborů. O tyto firmy se podle statistiky BVV zajímalo 30 procent registrovaných návštěvníků, každý čtvrtý návštěvník pak zhlédl i výstavu India Show.

Jan Záluský       

http://HN.IHNED.CZ/c1-65904550-indicky-ekonomicky-tygr-zavita-po-peti-letech-do-brna

 

Jen Tádž Mahal a sloni?

6. října 2017, 5plus2

Když se řekne Indie, lidem se vybaví slon, pikantní koření, turban na hlavě nebo monumentální Tádž Mahal. Ve světě byznysmenů ale název této asijské země rezonuje v úplně jiných souvislostech.

Její ekonomika raketově roste a v tempu loni předčila i výrazně větší Čínu. A po pěti letech je letos opět hlavní partnerskou zemí Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně, kde se setkávají obchodníci z celého světa. „Je to výsledek velmi úzké spolupráce s velvyslanectvím v Dillí,“ poznamenal generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

V Indii už nyní působí řada českých firem, mezi nimi i brněnský Zetor, tradiční výrobce traktorů. Před třemi lety tam majitelé založili dceřinou firmu. „Indii jsme si vybrali kvůli tomu, že má velmi dobře propracované logistické kanály na asijské státy a státy Afriky, v neposlední řadě také nabízí silný bankovní systém. Dalším důvodem bylo geografické umístění. Indie se nachází v pomyslném středu oblasti působnosti nové pobočky,“ vysvětlila za společnost Zetor Jana Voborská. Tento krok se vyplatil, prodej traktorů u pobočky Zetor India postupně narůstá. Jen za prvních šest měsíců letošního roku prodali o 60 procent více traktorů než za celý uplynulý rok.

Zázemí pro další české firmy

Investice v Indii nedávno oznámily i další podniky, třeba vlastník české firmy Hamé – norská společnost Orkla. V expanzi na tento trh věří i kopřivnická Tatra. Spolu s dalšími firmami před časem pod hlavičkou Asociace malých a středních podniků (AMSP), vládní agentury CzechTrade a české ambasády spustili v druhé nejlidnatější zemi světa podnikatelské centrum. „Naším cílem je během krátké doby v Indii vybudovat první český byznysový park, který poskytne zázemí mnohem více českým podnikům než nyní,“ konstatoval šéf AMSP Karel Havlíček.

Jeho asociace do centra vedle Tatry nalákala také výrobce autodílů Brano Group, zdravotnickou firmu Beznoska nebo slavkovského výrobce montovaných hal Liko-S. Ten v Indii působí už čtyři roky a vyrábí tu kovové příčky do kanceláří tamních poboček Hondy nebo Toyoty. „O výrobu se zatím stará náš indický partner. V zemi ovšem plánujeme otevřít vlastní výrobní závod,“ vysvětlil šéf firmy Libor Musil.

Podle Lukáše Kovandy z brněnské ekonomické společnosti Cyrrus Indie v minulém roce rostla nejrychleji z velkých světových ekonomik. „V tomto ohledu byla lepší i než výrazně větší Čína. Během deseti let ji předčí také v lidnatosti. V celkové síle ekonomiky ale zatím ne, i když má jistý potenciál,“ míní Kovanda.

Veronika Horáková       

 

Strojírenský veletrh: díky mobilu se neztratíte

6. října 2017, Deník

Po devětapadesáté se od pondělí do pátku do Brna sjedou zástupci strojírenství na Mezinárodní strojírenský veletrh. Na výstavišti se představí přes 1600 firem, z toho polovina zahraničních. Nejvíce firem, 245, dorazí z Německa.

„Obsazených je čtyřicet tisíc metrů čtverečních čisté plochy,“ uvedl generální ředitel výstaviště Jiří Kuliš.

Partnerskou zemí je Indie, která status získala po pěti letech. „V naší zemi je Česká republika známá jako publika Československo, ale také jako země kvalitních výrobků,“ uvedl za společnost EEPC, která zajišťuje indickou účast, Gurvinder Singh.

Největší část exponátů na veletrhu tvoří ty z oborů obrábění a tváření. „Jedním z doprovodných programů bude přestavení balicí linky, která bude před návštěvníky balit hračky. Návštěvníci výstaviště také uvidí například nejsilnějšího robota na světě, který dokáže s břemeny o váze až 2300 kilogramů manipulovat jako s peříčkem,“ vyjmenoval některé zajímavosti mluvčí výstaviště Jiří Smetana.

Největší letošní změnou pro návštěvníky veletrhu je mobilní aplikace. „Budou v ní všechny důležité věci, částečně supluje tištěné katalogy. Návštěvníky může navigovat po areálu i přímo ke stánkům vystavovatelů. Mohou si přes ni dokonce domluvit i schůzky,“ představil přednosti aplikace mluvčí Smetana.

Michal Rapco

 

Strojírenský veletrh nabídne letos několik zajímavostí

5. října 2017, ČTK

Mezinárodní strojírenský veletrh, který začíná v pondělí v Brně, letos nabídne řadu novinek a zajímavostí ze světa techniky. Příkladem je nejsilnější robot na světě od firmy FANUC, ČVUT představí třistakilové letadlo. Na tiskové konferenci v Brně to dnes sdělili novinářům pořadatelé.

Nejsilnějšího robota na světě v pavilonu P ukáže firma FANUC. Rameno stroje si poradí s nákladem těžkým až 2,3 tuny, což odpovídá osobnímu autu i s řidičem. Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše bude veletrh opět o tom, jaká bude budoucnost průmyslu a lidé uvidí některé výrobky ve středoevropské premiéře.

"K vidění bude také celá řada kooperativních robotů, tedy průmyslových strojů, které dokážou spolupracovat s člověkem bez nebezpečí zranění. ČVUT představí třistakilové letadlo, brněnské VUT zase minibagr na bateriový pohon," uvedl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno.

Milovníky historických vozidel potěší renovovaná tramvaj T2, která bude vystavena na kolejišti. Prototyp se přitom představil také na výstavišti v Brně - v roce 1956 na Výstavě československého strojírenství.

Letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně se zúčastní 1610 firem ze 32 zemí, zaujmou zhruba 40.000 metrů výstavní čisté plochy. Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu s 245 vystavovateli. Akce, která je považována za nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, se koná od 9. do 13. října. Hlavním tématem bude automatizace a digitalizace průmyslu, takzvaný průmysl 4.0. Ze zahraničních vystavovatelů jich bude po Německu nejvíce z Indie, která je partnerskou zemí, Slovenska, Itálie, Číny. Větší než v minulosti je účast ruských firem.

Před dvěma lety, kdy se strojírenský veletrh konal ve stejném formátu, tedy s menším množstvím doprovodných akcí, v Brně vystavovalo 1504 firem z 32 zemí. Podle Kuliše k organizaci veletrhům chybí hostesky, naopak řemeslníky na přípravu expozic si firma oproti loňsku nasmlouvala dopředu. "Efekt do ekonomiky a zaměstnanosti regionu je značný," uvedl Kuliš.

V pondělí veletrh otevře zejména tradiční sněm Svazu průmyslu a dopravy, na který se chystá tradičně i řada ministrů vlády a premiér Bohuslav Sobotka. Veletrh bude mít i řadu seminářů. Řada z nich bude v Exportním domě. Projekt EGAPu ministerstva zahraničních věcí a dalších institucí nabídne firmám možnost individuálních konzultací s 13 ekonomickými diplomaty z českých ambasád.

Filip Vrána                      

 

Na strojírenský veletrh míří 1600 firem. Návštěvníky provede mobilní aplikace

5. října 2017, Deník

Největší každoroční akce brněnského výstaviště. Po devětapadesáté se do Brna sjedou zástupci strojírenství na Mezinárodní strojírenský veletrh. Na výstavišti se od pondělí do příštího pátku představí 1600 firem, z toho polovina ze zahraničí.

Nejvíce firem, 245, dorazí tradičně z Německa. „Obsazených je čtyřicet tisíc metrů čtverečních čisté výstavní plochy. Bude tu řada středoevropských premiér. Strojírenský veletrh přináší Brnu a kraji asi půl miliardy korun. Na jeho přípravách se podílí přibližně deset tisíc lidí,“ uvedl generální ředitel brněnského výstaviště Jiří Kuliš.

Partnerskou zemí letošního ročníku je Indie, která tento status získala opět po pěti letech. „V naší zemí je Česká republika stále známá spíše jako Československo. Je ovšem také známá co do kvality výrobků. Například některá zařízení, pocházející z padesátých let, stále v Indii dobře pracují a fungují,“ uvedl ředitel společnosti EEPC, která zajišťuje indickou účast na veletrhu, Gurvinder Singh.

Největší část exponátů na veletrhu tvoří ty z oborů obrábění a tváření. Hlavním tématem je jako v posledních letech automatizace. „Jedním z doprovodných programů bude přestavení balicí linky, která bude přímo na výstavišti balit hračky pro Dětskou nemocnici. Součástí bude také veletrh pracovních příležitostí. Návštěvníci výstaviště také uvidí například nejsilnějšího robota na světě od firmy Fanuc, který dokáže s břemeny o váze až 2300 kilogramů manipulovat jako s peříčkem,“ vyjmenoval některé zajímavosti mluvčí veletrhů Jiří Smetana.

Největší letošní změnou pro návštěvníky veletrhu je mobilní aplikace. „Budou v ní všechny důležité věci, částečně supluje tištěné katalogy. Návštěvníky může navigovat po areálu i přímo ke stánkům vystavovatelů. Mohou si přes ni dokonce domluvit i schůzky,“ představil přednosti aplikace mluvčí Smetana.

Jak už Brněnský deník Rovnost dříve informoval, návštěvníci strojírenského veletrhu se letos setkají také s projektem Brno Fair City, který má lidi z výstaviště nalákat do města. „Návštěvníci, především ze zahraničí, nemají často čas hledat dobré podniky. Proto jsme podle průzkumu, který zjišťoval, co by účastníci veletrhu v Brně chtěli najít, vytipovali podniky z oblasti gastronomie nebo wellness. Zároveň jsme zařídili také různé zážitkové ochutnávky a degustace piv či vín na netradičních místech, například v atomovém krytu pod Špilberkem,“ sdělila vedoucí magistrátního odboru marketingu a propagace Barbora Podhrázská.

Návštěvníci si na veletrhu vyzvednou speciální náramek, díky kterému budou mít ve vytipovaných podnicích z průvodce po městě slevu nebo se mohou speciálního programu zúčastnit zcela zdarma. „Do budoucna možná projekt rozšíříme i na další veletrhy,“ nastínila Podhrázská.

Michal Rapco

http://breclavsky.denik.cz/z-regionu/strojirensky-veletrh-navstevniky-provede-mobilni-aplikace-20171005.html

 

Strojírenského veletrhu se zúčastní 1610 vystavovatelů ze 32 zemí

3. října 2017, ČTK

Letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně se zúčastní 1610 firem ze 32 zemí. Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu s 245 vystavovateli. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři 59. ročníku veletrhu. Akce, která je považována za nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, se koná od 9. do 13. října. Hlavním tématem bude automatizace a digitalizace průmyslu, takzvaný průmysl 4.0.

"Ekonomice se daří, všechny pavilony jsou vyprodané, všechny plochy budou zaplněné. Ovšem trápí nás nedostatek pracovníků. Zatímco loni jsem si stěžoval, že nejsou řemeslníci, letos už nám scházejí i hostesky," řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Počet vystavovatelů je o pět procent nižší než loni. Ovšem sudé ročníky jsou podle Kuliše tradičně bohatší, protože se v jediném termínu konají i specializované veletrhy IMT, slévárenský FOND-EX, veletrh svařovací techniky WELDING, PLASTEX a PROFINTECH. Loni na veletrh přišlo přes 84.000 návštěvníků. Jejich počet byl stejně jako počet vystavovatelů nejvyšší od roku 2009. V porovnání s posledním lichým ročníkem v roce 2015 je letos počet vystavovatelů vyšší téměř o desetinu.

Největší podíl, více než třetina, bude patřit důlní, hutní, slévárenské a sklářské technice. Následují materiály a komponenty pro strojírenství (12,5 procenta) a plasty, pryže a chemie pro strojírenství (12 procent). Čistá výstavní plocha činí asi 40.000 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá rozloze Václavského náměstí v Praze. "Pokud jde o tržby, ty ze strojírenského veletrhu tvoří zhruba třetinu celkového ročního obratu Veletrhů Brno. A ten je přibližně miliarda korun," doplnil Kuliš.

Ze zahraničních vystavovatelů jich bude po Německu nejvíce ze Slovenska (78), Itálie (73), Číny a Indie (shodně 71). Právě Indie je letos partnerskou zemí veletrhu. "Věřím, že účast Indie přispěje k prohloubení spolupráce s touto dynamicky se rozvíjející zemí. Myslím, že strojírenský veletrh si dlouhodobě udržuje vysokou kvalitu a přináší nové impulsy pro českou ekonomiku," řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Podle mluvčího veletrhu Jiřího Erlebacha nabídnou expozice zajímavosti pro odborníky i pro laiky. "Pozornost si zaslouží například nejsilnější robot na světě, kterého v pavilonu P ukáže firma FANUC. Rameno stroje si poradí s nákladem těžkým až 2,3 tuny, což odpovídá osobnímu autu i s řidičem," dodal Erlebach. (ciz jw)

 

Strojírenský veletrh v Brně neztrácí své pozice

2. října 2017, Deník

O málokteré odborné akci lze říct, že přerůstá do celé ekonomiky. O Mezinárodním strojírenském veletrhu to však platí v plné míře.

Z Číny dojedou na ukázku rychlovlaky, z Indie, partnerské země letošního strojírenského veletrhu, zase roboty. Svět se mění, brněnské výstaviště zůstává, chtělo by se říct tváří v tvář globálním, přímo revolučním změnám, k nimž dochází ve světové ekonomice.

Z jiného úhlu pohledu však zůstává v Brně vše tak, jako v minulosti. Přijedou stovky vystavovatelů (přesně 1630) a tisíce návštěvníků (loňská statistika vypovídá o osmdesáti tisících), nebudou chybět desítky doprovodních akcí, včetně veletrhu technologií na ochranu životního prostředí nebo dopravy a logistiky.

Zlaté medaile udělí organizátoři v šesti kategoriích.

Návštěva u robotů

Ústředním tématem bude automatizace a v širším smyslu novinky v oboru digitalizace výrobních procesů. Robotický park nebo tematická expozice tisku 3D – to budou patrně hlavní taháky pro návštěvníky.

Tradičně silnou účast hlásí organizátoři zejména pokud jde o sousedy – Německo, Slovensko, Rakousko i Polsko. Exotika je však exotika, takže zejména pokud jde o moderní vývojové trendy v technice, mnoho zajímavého se očekává také od asijských tygrů – Čínské lidové republiky a Jižní Koreje. A nezapomínejme ani na Rusko, dalšího tradičního vystavovatele.

Generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš neskrývá spokojenost nad tím, že brněnský strojírenský veletrh si udržuje stabilní postavení ve světě obchodu a že jeho význam nepotlačil ani rozvoj internetu. Vždyť to není tak dávno, co se veletrhy a výstavy považovaly za jakýsi přežitek dávné industriální éry, který se v nových podmínkách neudrží.

Ve skutečnosti se však jejich význam neztrácí, neboť osobní kontakty a výměna informací zůstávají i nadále solí partnerských obchodních vztahů.

Jen hosteska nestačí

„Představují logickou prezentační platformu, kde vystavovatelé mohou za rozumné náklady ukázat 'jsme tady'. Druhá věc však je, aby se s veletrhem naučili pracovat. Nestačí jen mít hezkou hostesku za informačním pultem a obléct si firemní košili,“ uvedl Jiří Kruliš pro tisk.

Je faktem, že ani do Brna se nechodí jen za novinkami a podpisem obchodních smluv. O technologických trendech a obchodních příležitostech bude jednat celá řada odborných konferencí. V jejich rámci věnují pořadatelé velkou pozornost i nastupující generaci techniků, konstruktérů a novátorů, jinými slovy – spolupráci průmyslu s vysokými školami. Ne náhodou je na 12. října naplánován i jednodenní veletrh pracovních příležitostí. Pod anglickým názvem Job Fair se rovněž uskuteční už po několikáté.

Vystavovatelé a návštěvníci se pak letos mohou těšit na kvalitnější mobilní sítě, neboť výstaviště investovalo do této oblasti nemalé prostředky. Zavedlo také novou mobilní aplikaci, která pomůže nejen při lepší orientaci v rozsáhlém areálu výstaviště s mnoha výstavními halami, ale například také při sjednávání schůzek s jinými vystavovateli.

I v tomto směru chtějí organizátoři držet krok s dobou – a ne ji tedy pouze zprostředkovat pomocí expozicí.

Jozef Gáfrik

 

„Všichni čekáme na novinky aneb nestačí mít jen hezkou hostesku“

29. září 2017, Trade News

Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh v brně opět doprovází velmi dobrá kondice průmyslu české a evropské ekonomiky. I proto jsou výstavní haly znovu zaplněny a my si tradičně povídáme s předsedou představenstva a generálním ředitelem Veletrhů Brno Jiřím Kulišem.

V čem je Mezinárodní strojírenský veletrh 2017 jiný?

Tak například jeho termín jsme záměrně posunuli, aby klíčoví vystavovatelé v oboru obráběcích a tvářecích strojů mohli do Brna dovézt premiérové stroje přímo ze světové výstavy EMO Hannover, takže budou mít v Brně svoji středoevropskou premiéru. MSV je tradičně místem setkávání byznysu s politikou a tím, že konání veletrhu spadá do období těsně před parlamentními volbami, bude setkávání byznysmenů a politiků asi ještě intenzivnější.

Na co byste rád nejvíce upozornil a pozval?

Veletrh se stále více ponese v duchu digitalizace průmyslu, byť ještě po staru používáme název automatizace. Poslední ročníky ukázaly velmi zajímavou exponátovou náplň, na které vystavovatelé pilně pracují celý rok a chtějí prezentovat to nejlepší a nejnovější, co nabízí. Veletrh je o novinkách a inovacích, v tom je jeho hlavní smysl. Mnoho veletrhů používá přívlastek „mezinárodní“, i když jimi ve skutečnosti nejsou, MSV si jej ovšem zaslouží. Sám jsem zvědavý, co letos nabídnou oficiální kolektivní expozice Číny, Jižní Koreje, Ruska a partnerské země veletrhu Indie. Osobně si vždy se zájmem prohlédnu tematickou expozici 3D Printing nebo Robotický park.

Čím je podle vás náš největší strojírenský veletrh přínosný pro malé či střední firmy?

Mnoho lidí si myslí, že veletrhy jsou pro velké korporace. Opak je pravdou. Našimi nejdůležitějšími zákazníky a účastníky veletrhu jsou právě malé a střední podniky. Navíc zrovna ony vytváří zdravé jádro každé silné ekonomiky. Veletrh je pro ně logická prezentační platforma, kdy za rozumnou investici mohou ukázat „jsme tady“, „existujeme na trhu“. Zvlášť proto, že třeba sídlí v menších městech či méně známých oblastech. Díky veletrhu se často dostanou k novým budoucím zákazníkům, o kterých ani netušily. Druhá věc je, aby se s veletrhem naučily pracovat a dovedly ho efektivně využít. Ono nestačí mít jen hezkou hostesku za informačním pultem nebo obléct firemní košile a kravaty…

Na brněnském výstavišti stále budujete. Co nového můžeme čekat?

V hlavách máme mnoho rozvojových záměrů, ale dokud nebudou schváleny, raději si je nechám pro sebe. Letos jsme provedli investičně i technicky náročnou obměnu wi-fisítě, což zpříjemní život vystavovatelům i návštěvníkům, protože na mobilech jsme již závislí. Zavádíme novou mobilní aplikaci, která má umožnit nejen lepší orientaci návštěvníků, ale i sjednávání schůzek s vystavovateli a podobné fígle. Samozřejmě se věnujeme novým tématům, ale vykřesat z nich nový MSV se nám bohužel asi nepodaří. Do budoucna bychom potřebovali rozšířit kvalitní halovou výstavní plochu, chybí nám skutečná multifunkční hala. Víme, že některé pavilony potřebují „facelift“. Stále máme co vylepšovat. I tak věřím, že naše dosud provedené investice oceníte už během letošního ročníku.

Vlasta Piskačová       

 

Slavnost strojů: Brno čeká rekordní veletrh

18. září, Profit

Hlavní partnerskou zemí letošního ročníku bude Indie. Na 150 firem z této země bude zastoupených v oborech od plastikářství přes výrobu oceli až po informační technologie. Počátkem října se hlavním městem strojírenství znovu stane Brno.

Na tradičním Mezinárodním strojírenském veletrhu, který se koná od 9. do 13. října, se představí přibližně 1600 firem, o stovku více než například v roce 2015. Pořadatelé očekávají rekordní účast také proto, že hlavní výstavní plochy byly vyprodané již pět měsíců před začátkem akce.

Přibližně polovinu vystavovatelů budou tvořit podniky ze zahraničí. „Největší zájem o účast mají dodavatelé obráběcích a tvářecích strojů, strojírenských materiálů či komponentů a technologií pro zpracování plastů,“ vypočítává mluvčí veletrhu Jiří Erlebach. Nejvíce zahraničních přihlášek letos opět dorazilo z Německa. „Zajímavé je, že téměř pětina německých vystavovatelů se Mezinárodního strojírenského veletrhu zúčastní poprvé,“ dodává Jiří Erlebach.

Indie ve stopách Číny

Výrazné zastoupení bude mít na veletrhu Indie, která se stala oficiální partnerskou zemí letošního ročníku. „Jde o výsledek delších diplomatických jednání na vládní úrovni.

Očekáváme, že Indie se představí v rozsahu a kvalitě loňského čínského pavilonu,“ uvedl generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Účast druhé nejlidnatější země světa bude v Brně velmi viditelná. „Centrální expozice Indie obsadí téměř celý pavilon A1 a předběžně se očekává účast 150 indických firem,“ zmiňuje Jiří Erlebach.

Indie patří mezi klíčové hospodářské velmoci a stává se po Číně druhým nejdůležitějším obchodním partnerem Česka ze skupiny rozvíjejících se zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Indie má potenciál stát se ve střednědobém horizontu třetí největší ekonomikou světa. Modernizace a rozvoj vytvářejí zajímavé příležitosti i pro české firmy. Podle Global Finance Magazine se jedná o ekonomiku s největším růstovým potenciálem na světě.

Pro Českou republiku patří Indie k velmi důležitějším obchodním partnerům a je jednou z prioritních zemí podle Exportní strategie ČR 2012–2020. Dovoz i vývoz mezi oběma zeměmi se pravidelně zvyšují a roste i přítomnost českých firem na indickém trhu. Kromě Škody Auto v Indii investovaly například společnosti Bonatrans, Likos a další, které mají kapitálové účasti v indických výrobních firmách.

Vzájemný obchod přesahuje ročně částku 1,5 miliardy dolarů

Česká republika má v Indii velmi dobré jméno zásluhou dřívějších dodávek investičních zařízení a celků. K perspektivním oblastem pro české firmy na indickém trhu patří dopravní infrastruktura, energetika, vodohospodářství, strojírenství, důlní technika, potravinářská zařízení a „nové obory“ jako biotechnologie a nanotechnologie.

Účast Indie na veletrhu bude zajišťovat agentura Engineering Export Promotion Council, která sdružuje více než 14 tisíc indických převážně malých a středních firem. Indičtí organizátoři plánují společnou expozici s účastí vystavovatelů z oblasti plastikářského, automobilového průmyslu, těžkého strojírenství, výroby oceli, automatizace, ale i informačních technologií.

Prezentace Indie bude zaměřena také na podporu získávání investic v rámci kampaně Make in India a cestovního ruchu v rámci propagační kampaně Incredible India.

Společně se představí „střední Německo“

Ohlášené jsou také oficiální expozice dalších zemí, a to Číny, Slovenska, Francie, Itálie, Rakouska, Koreje, Thajska a Polska. Oficiální účast připravuje rovněž Bavorsko a ve společném stánku s označením Mitteldeutschland budou vystavovat tři spolkové země středního Německa: Sasko, Durynsko a Sasko-Anhaltsko.

Podle pořadatelů se až třetina účastníků představí v rámci oboru obráběcí a tvářecí stroje, nástroje, nářadí, svařování a povrchové úpravy. Tradiční velké vystavovatele obráběcích strojů návštěvníci najdou na obvyklých místech. Jde o lídry oboru jako Tajmac-ZPS, Kovosvit MAS, Yamazaki Mazak, Misan, TOS-Kuřim, Alfleth, Strojírna Tyc a další.

Technologie pro tváření tradičně obsazují pavilon B, který je již od června kompletně zaplněný. Oproti loňskému roku rozšířili plochu lídři oboru Trumpf a Bystronic.

Italská firma Prima Power, která se doposud účastnila pouze v zastoupení, nyní chystá vlastní expozici. Velkou plochu obsadí také nováček, korejská firma Simpac, která přiveze tvářecí stroj. „Další nové firmy se hlásí z Turecka a Polska a vracejí se také vystavovatelé, kteří se několik let neúčastnili.

Někteří noví zájemci proto dnes čekají, zda se v hale tvářecích strojů nějaké místo neuvolní,“ popisuje Jiří Erlebach.

Tradičně druhý největší obor na veletrhu představuje sektor zaměřený na materiály a komponenty pro strojírenství. Představí se společnosti z oblasti hutních materiálů a zpracování železa a neželezných kovů a výrobci či dodavatelé ložisek, spojek, převodů a brzd. Po několika letech se na veletrh vracejí také někteří dodavatelé spojovacích materiálů, v této branži se zřetelně rozšířila plocha.

Z hlediska počtu přihlášených účastníků je třetím nejatraktivnějším oborem letošního veletrhu zpracování plastů. Desetina přihlášených bude vystavovat poprvé, vedle českých a slovenských firem jde o firmy z Rakouska, Německa, Itálie a Turecka. Také obor chemie pro strojírenství letos očekává více vystavovatelů zejména v branži maziv a olejů. Tradičními účastníky zde jsou firmy jako Total, Sika nebo Fuchs Oil.

Různé obory propojí automatizace

V souvislosti s nástupem Průmyslu 4.0, který klade důraz na automatizaci a digitalizaci, bude v Brně hlavním průřezovým tématem právě automatizace. V jeho rámci se představí měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika napříč všemi obory.

Mezi vystavovateli moderních technologií letos české firmy budou prezentovat například laserové řezací systémy. Společnost Awac z Havlíčkova Brodu vystaví stroj MSF, který je výkonným laserovým řezacím systémem určeným pro výrobu vysoce přesných dílů při vysokých řezných rychlostech a nízkých provozních nákladech. Brněnská společnost Bystronic předvede řezání vláknovým laserem, které umožnuje rychlé řezání tenkých plechů, ale dosahuje vynikajícího řezného výkonu i u plechů s velkou tloušťkou.

Souběžně s Mezinárodním strojírenským veletrhem 2017 proběhnou také dva specializované veletrhy. Již osmý mezinárodní veletrh Transport a Logistika představí novinky v oborech, které úzce souvisejí prakticky s každou průmyslovou výrobou. Po úspěšné premiéře v roce 2015 se na výstaviště vrátí Mezinárodní veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH.

***

Zajímavé je, že téměř pětina německých vystavovatelů se Mezinárodního strojírenského veletrhu zúčastní poprvé. V souvislosti s nástupem Průmyslu 4.0, který klade důraz na automatizaci a digitalizaci, bude v Brně hlavním průřezovým tématem právě automatizace. V jeho rámci se představí měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika napříč všemi obory.

Pro Českou republiku patří Indie k velmi důležitějším obchodním partnerům a je jednou z prioritních zemí podle Exportní strategie ČR 2012–2020. Dovoz i vývoz mezi oběma zeměmi se pravidelně zvyšují a roste i přítomnost českých firem na indickém trhu. Kromě Škody Auto v Indii investovaly například společnosti Bonatrans, Likos a další, které mají kapitálové účasti v indických výrobních firmách. Vzájemný obchod přesahuje ročně částku 1,5 miliardy dolarů.

Dalibor Dostál

 

MSV 2017 zacílí na Průmysl 4.0

11. května 2017, Elektro           

Na brněnském výstavišti pokračují přípravy na vrcholnou událost roku. Již 59. mezinárodní strojírenský veletrh letos proběhne od 9. do 13. října společně s veletrhy ENVITECH a Transport a Logistika. Hlavním tématem opět bude Průmysl 4.0 neboli čtvrtá průmyslová revoluce.

Pořadatelé chtějí navázat na velmi úspěšný poslední ročník, kde si expozice prohlédlo více než 84 tisíc návštěvníků. Pavilony výstaviště byly vyprodány už několik měsíců předem a MSV 2016 se stal naší největší průmyslovou přehlídkou od vypuknutí ekonomické krize. Velký zájem o účast se očekává také letos, kdy pokračuje ekonomický růst a český průmysl nadále běží na plné obrátky.

Již potřetí se na MSV 2017 upře pozornost na nové trendy průmyslové výroby. Průmysl 4.0 s sebou přináší inteligentní komunikaci průmyslových zařízení napříč dodavatelskými a výrobními řetězci, což úzce souvisí také se zefektivněním dopravy a logistiky. Bienální veletrh Transport a Logistika se letos uskuteční již poosmé a ukáže novinky v oborech, které na MSV přímo navazují. Do druhého ročníku zároveň vstoupí mezinárodní veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH. Jeho vystavovatelé představí technologie pro čištění vody i vzduchu, moderní metody zpracování odpadů, technologie pro snižování ekologické zátěže v průmyslových provozech aj.

Struktura samotného MSV zůstává zachována a veletrh je opět členěn do osmi oborů zastupujících všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Hlavním tématem bude průřezový projekt Automatizace – prezentace měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky napříč všemi obory. Chystají se také specializované výstavní akce zviditelňující 3D tisk, robotizaci nebo spolupráci průmyslu a vysokých škol (Transfer technologií a inovací). Součástí veletrhu opět bude soutěž Zlatá medaile MSV o nejlepší inovativní exponáty a rozsáhlý odborný doprovodný program.

Posledního ročníku MSV v říjnu 2016 se zúčastnilo 1 704 vystavujících firem z 34 zemí a 84 210 návštěvníků z 52 zemí. Vzrostl zájem zahraničí, odkud přijela plná polovina vystavovatelů a bezmála desetina návštěvníků.

Partnerskou zemí MSV 2017 bude Indie

Partnerskou zemí letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná na brněnském výstavišti od 9. do 13. října, bude po pěti letech opět Indie.

Indie patří mezi rozhodující hospodářské velmoci a stává se po Číně druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ČR ze skupiny zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Indie má potenciál stát se ve střednědobém výhledu třetí největší ekonomikou světa. Modernizace a rozvoj vytvářejí zajímavé příležitosti i pro české firmy. Podle Global Finance Magazine jde o ekonomiku s největším růstovým potenciálem na světě.

Pro Českou republiku je Indie velmi důležitým obchodním partnerem a jednou z prioritních zemí podle Exportní strategie ČR 2012 – 2020. Dovoz i vývoz mezi oběma zeměmi pravidelně rostou a vzrůstá i přítomnost českých firem na indickém trhu. Kromě Škody Auto v Indii investovaly např. společnosti Bonatrans, Likos a další, které mají kapitálovou účast v indických výrobních firmách. Vzájemný obchod ročně přesahuje částku 1,5 miliardy amerických dolarů.

Česká republika má v Indii velmi dobré jméno zásluhou dřívějších dodávek investičních zařízení a celků. K perspektivním oblastem pro české firmy na indickém trhu patří dopravní infrastruktura, energetika, vodohospodářství, strojírenství, důlní technika, potravinářská zařízení a „nové obory“ jako bio- a nanotechnologie.

„Naši indičtí partneři včetně příslušných vládních institucí právě potvrdili, že Indie se kromě oficiální účasti na průmyslovém veletrhu v Hannoveru a Moskvě opět zúčastní MSV v Brně v roli partnerské země. Jde o výsledek delších diplomatických jednání na vládní úrovni. Očekáváme, že Indie se představí v rozsahu a kvalitě loňského čínského pavilonu,“ uvedl generální ředitel a. s. Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Veletrhu se zúčastní oficiální indická delegace vedená ministryní obchodu paní Nirmalou Sitharaman, která povede jednání na vládní úrovni a podpoří účast indických firem. Konat se bude Česko-indická hospodářská konference na podporu vzájemného obchodu a další tematicky zaměřené firemní workshopy.

 

MSV 2017 zacílí na průmysl 4.0, automatizaci, environmentální techniku, dopravu a logistiku

26. dubna 2017, Automa

Na brněnském výstavišti začaly přípravy na vrcholnou událost roku. Již 59. mezinárodní strojírenský veletrh letos proběhne od 9. do 13. října společně s veletrhy Envitech a Transport a Logistika. Hlavním tématem opět bude průmysl 4.0 neboli čtvrtá průmyslová revoluce.

Pořadatelé chtějí navázat na velmi úspěšný předchozí ročník, který navštívilo více než 84 tisíc návštěvníků. „Pavilony výstaviště byly vyprodány už několik měsíců předem a MSV 2016 se stal naší největší průmyslovou přehlídkou od vypuknutí ekonomické krize. Vysoký zájem o účast se očekává také letos, kdy pokračuje ekonomický růst a český průmysl nadále běží na plné obrátky. MSV 2017 navíc akcentuje atraktivní témata jako automatizaci, robotizaci a digitalizaci průmyslové výroby, zavádění technologií pro ochranu životního prostředí nebo moderní řešení pro dopravu a logistiku.“

„Mnoho vystavovatelů si už v předstihu objednalo výstavní plochu a opět se očekává větší účast firem z Asie. Jako partnerskou zemi jsme tentokrát pozvali Indii a na velmi úspěšnou rozsáhlou prezentaci Číny v loňském roce naváže účast několika desítek čínských firem, které chtějí dále rozvíjet business na středoevropském trhu,“ řekl ředitel MSV Jiří Rousek.

Již potřetí se na MSV 2017 upře pozornost na nové trendy průmyslové výroby. Průmysl 4.0 s sebou přináší inteligentní komunikaci průmyslových zařízení napříč dodavatelskými a výrobními řetězci, což úzce souvisí také se zefektivněním dopravy a logistiky. Bienální veletrh Transport a Logistika se letos uskuteční již poosmé a ukáže novinky v oborech, které na MSV přímo navazují. Do druhého ročníku zároveň vstoupí mezinárodní veletrh technologií pro ochranu životního prostředí Envitech. Jeho vystavovatelé představí technologie a technologická zařízení pro čištění vody i vzduchu, moderní metody zpracování odpadů, technologie pro snižování ekologické zátěže v průmyslových provozech aj.

Struktura samotného MSV zůstává zachována a veletrh je opět členěn do osmi oborů zastupujících všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Hlavním tématem bude průřezový projekt Automatizace – prezentace měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky napříč všemi obory. Chystají se také specializované výstavní akce zviditelňující 3D tisk, robotizaci nebo spolupráci průmyslu a vysokých škol (Transfer technologií a inovací). Součástí veletrhu opět bude soutěž Zlatá medaile MSV o nejlepší inovativní exponáty a rozsáhlý odborný doprovodný program.

Předchozího ročníku MSV v říjnu 2016 se zúčastnilo 1 704 vystavujících firem ze 34 zemí a 84 210 návštěvníků z 52 zemí. Vzrostl zájem zahraničí, odkud přijela plná polovina vystavovatelů a bezmála desetina návštěvníků. Důležitá je též rostoucí spokojenost účastníků, kterou v průběhu veletrhu pravidelně zjišťuje výzkum agentury Ipsos. V roce 2016 podíl spokojených vystavovatelů vzrostl na 84 % a podíl spokojených návštěvníků dosáhl 86 %. Účastníci MSV tak jednoznačně vyjádřili nejvyšší spokojenost s veletrhem za posledních pět let. Jan Humhej, account manager z agentury Ipsos, k tomu říká: „Loňský výsledek potvrzuje dlouhodobě rostoucí spokojenost návštěvníků i vystavovatelů strojírenského veletrhu. Účastníci velmi oceňují vysokou odbornou úroveň veletrhu a také přítomnost významných firem v oboru, obzvláště samozřejmě těší růst spokojenosti vystavovatelů.“

Partnerskou zemí MSV 2017 bude Indie

Partnerskou zemí letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu bude po pěti letech opět Indie. Indie patří mezi rozhodující hospodářské velmoci a stává se po Číně druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ČR ze skupiny zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Má potenciál stát se ve střednědobém výhledu třetí největší ekonomikou světa. Modernizace a rozvoj vytvářejí zajímavé příležitosti i pro české firmy. Podle Global Finance Magazine jde o ekonomiku s největším růstovým potenciálem na světě. Pro Českou republiku patří Indie k velmi důležitým obchodním partnerům. Jde o jednu z prioritních zemí podle Exportní strategie ČR 2012 – 2020. Dovoz i vývoz mezi oběma zeměmi pravidelně rostou a narůstá i přítomnost českých firem na indickém trhu. Kromě Škody Auto v Indii investovaly např. společnosti Bonatrans, Likos a další, které mají kapitálovou účast v indických výrobních firmách. Vzájemný obchod ročně přesahuje částku 1,5 mld. amerických dolarů. Česká republika má v Indii velmi dobré jméno zásluhou dřívějších dodávek investičních zařízení a celků. K perspektivním oblastem pro české firmy na indickém trhu patří dopravní infrastruktura, energetika, vodohospodářství, strojírenství, důlní technika, potravinářská zařízení a „nové obory“ jako biotechnologie a nanotechnologie. „Naši indičtí partneři včetně příslušných vládních institucí právě potvrdili, že Indie se kromě oficiální účasti na průmyslovém veletrhu v Hannoveru a Moskvě opět zúčastní MSV v Brně v roli partnerské země. Jde o výsledek delších diplomatických jednání na vládní úrovni. Očekáváme, že Indie se představí v rozsahu a kvalitě loňského čínského pavilonu,“ uvedl generální ředitel akciové společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Účast bude zajišťovat agentura EEPC (Engineering Export Promotion Council), která sdružuje více než 14 000 indických převážně malých a středních firem. Indičtí organizátoři plánují společnou expozici s účastí více než stovky vystavovatelů z oblasti plastikářského, automobilového průmyslu, těžkého strojírenství, výroby oceli, automatizace, ale i informatiky. Prezentace Indie bude zaměřena také na podporu získávání investic v rámci kampaně Make In India a cestovního ruchu v rámci propagační kampaně Incredible India. Veletrhu se zúčastní oficiální indická delegace vedená ministryní obchodu paní Nirmalou Sitharamanovou, která povede jednání na vládní úrovni a podpoří účast indických firem. Konat se bude Česko-indická hospodářská konference na podporu vzájemného obchodu a další tematicky zaměřené firemní workshopy.

 

Partnerskou zemí MSV 2017 bude Indie

30. března 2017, T+T Technika a trh           

Partnerskou zemí letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná na brněnském výstavišti od 9. do 13. října, bude po pěti letech opět Indie.

Indie patří bezesporu mezi klíčové hospodářské velmoci a stává se po Číně druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ČR ze skupiny zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Indie má potenciál stát se ve střednědobém horizontu třetí největší ekonomikou světa. Modernizace a rozvoj vytvářejí zajímavé příležitosti i pro české firmy. Podle Global Finance Magazine se jedná o ekonomiku s největším růstovým potenciálem na světě.

Pro Českou republiku patří Indie k velmi důležitějším obchodním partnerům a jednu z prioritních zemi dle Exportní strategie ČR 2012–2020. Dovoz i vývoz mezi oběma zeměmi se pravidelně zvyšují a zvyšuje se i přítomnost českých firem na indickém trhu. Kromě Škody Auto v Indii investovaly například společnosti Bonatrans, Likos a další, které mají kapitálové účasti v indických výrobních firmách. Vzájemný obchod přesahuje ročně částku 1,5 mld. USD.

Česká republika má v Indii velmi dobré jméno zásluhou dřívějších dodávek investičních zařízení a celků. K perspektivním oblastem pro české firmy na indickém trhu patří dopravní infrastruktura, energetika, vodohospodářství, strojírenství, důlní technika, potravinářská zařízení a „nové obory“ jako bio a nanotechnologie.

„Naši indičtí partneři včetně příslušných vládních institucí právě potvrdili, že Indie se kromě oficiální účasti na průmyslovém veletrhu v Hannoveru a Moskvě opět zúčastní MSV v Brně v roli partnerské země. Jde o výsledek delších diplomatických jednání na vládní úrovni. Očekáváme, že Indie se představí v rozsahu a kvalitě loňského čínského pavilonu,“ uvedl generální ředitel a.s. Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Účast bude zajišťovat agentura EEPC (Engineering Export Promotion Council), která sdružuje více než 14 000 indických převážně malých a středních firem. Indičtí organizátoři plánují společnou expozici s účastí více než stovky vystavovatelů z oblasti plastikářského, automobilového průmyslu, těžkého strojírenství, výroby oceli, automatizace, ale i informačních technologií. Prezentace Indie bude zaměřena také na podporu získávání investic v rámci kampaně „Make In India“ a cestovního ruchu v rámci propagační kampaně „Incredible India“.

Veletrhu se zúčastní oficiální indická delegace vedená ministryní obchodu paní Nirmalou Sitharaman, která povede jednání na vládní úrovni a podpoří účast indických firem. Konat se bude Česko-indická hospodářská konference na podporu vzájemného obchodu a další tematicky zaměřené firemní workshopy.

 

Partnerskou zemí strojírenského veletrhu v Brně bude Indie

20. února 2017, ČTK

Partnerskou zemí letošního mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně bude Indie. Organizátoři očekávají, že z této země bude na veletrhu zastoupena více než stovka firem, podobně jako před pěti lety, kdy byla Indie partnerskou zemí naposledy. ČTK to řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno.

Podle odborníků má Indie potenciál stát se ve střednědobém horizontu třetí největší ekonomikou světa. "Zvát budeme i velké indické firmy, například automobilku Tata Motors," uvedl Erlebach.

Účast indických firem na brněnském veletrhu, který se uskuteční od 9. do 13. října bude zajišťovat agentura EEPC (Engineering Export Promotion Council), která sdružuje více než 14.000 indických - převážně malých a středních firem.

"Naši indičtí partneři včetně příslušných vládních institucí potvrdili, že se Indie kromě oficiální účasti na průmyslovém veletrhu v Hannoveru a Moskvě opět zúčastní i strojírenského veletrhu v Brně v roli partnerské země. Je to výsledek delších diplomatických jednání na vládní úrovni," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Strojírenský veletrh je největší výstavní akcí v tuzemsku. Loni na něm vystavovalo 1708 firem a na stroje se přišlo podívat skoro 85.000 lidí.

 

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště