Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

BVV v médiích

Psalo se o MSV 2018

 

Čínští novináři zavítali na 60. Mezinárodní strojírenský veletrh

Výběr z textů čínských žurnalistů v češtině i angličtině

 

Strojírenský veletrh letos navštívilo přes 80.000 lidí

5. října 2018, ČTK

Na jubilejní 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který dnes odpoledne skončil v Brně, přišlo podle prvních odhadů přes 80.000 návštěvníků. ČTK to za Veletrhy Brno řekl Jiří Erlebach. Na veletrhu se představilo 1651 firem z 32 zemí, které obsadily plochu 45.000 čtverečních metrů.

Letošní strojírenský veletrh neslavil jen své vlastní výročí, ale připomínal i 100 let od vzniku samostatného československého státu. Slovensko se proto stalo partnerskou zemí jubilejního ročníku, česko - slovenský formát mělo i zahájení veletrhu a Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterého se poprvé zúčastnili premiéři České i Slovenské republiky. Společné průmyslové legendy připomněla také výstava 100ries, která se mezi 45 exponáty pyšnila i 11 světovými unikáty. Jako součást výstavy vznikla i replika sochy T. G. Masaryka, kterou přímo před zraky návštěvníků vyfrézoval robot.

Hlavní pozornost k sobě však strhávaly expozice vystavovatelů. Pořadatelé letos hodnotí jako mimořádnou účast zahraničních firem a odborníků. Více než 800 firem, zhruba polovina všech vystavovatelů, přijelo ze zahraničí, nejvyšší zastoupení měly Německo, Slovensko, Čína, Itálie a Rakousko. Zahraniční návštěvníci dorazili z více než 50 zemí a jejich podíl na celkové návštěvnosti přesáhl podle údajů Veletrhů Brno deset procent.

"MSV má dobrou úroveň, prostě patří k jednomu z nejvýznamnějších veletrhů v Evropě a odpovídá celosvětovým trendům, projevila se prostě konjunktura. Pokud dojde ke krizi, projeví se to i na všech veletrzích ve světě. Do Brna přijedeme vždy, neboť z objednávek na veletrhu čerpáme celý rok," zhodnotil jednatel firmy Pilous-pásové pily Miroslav Mašek.

Letošní ročník přinesl rekord také v počtu pořádaných doprovodných akcí, kterých se za pět dní veletrhu uskutečnilo 79. Velký zájem byl o dvoudenní B2B projekt Kontakt-Kontrakt s účastí 233 firem z 15 zemí. Z odborných akcí byl největší pátý ročník konference o 3D tisku se 340 posluchači, další konference jednaly například o budoucnosti jaderné energetiky, Průmyslu 4.0, podpoře technického vzdělávání nebo oběhovém hospodářství.

 

Česko-slovenské strojírenství aneb Opět spolu

8. října 2018, INDEX LN

To nejlepší ze společné historie i oddělené současnosti a možnosti ještě užší spolupráce Česka a Slovenska do budoucna ukázal návštěvníkům 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který proběhl minulý týden na brněnském výstavišti. Kulaté, již 60. výročí tradičního strojírenského veletrhu, a k tomu řada dalších „osmičkových“ výročí v Česku a na Slovensku byly podnětem, aby se obě země zase spojily. Alespoň tedy na půdě brněnského výstaviště BVV, na němž byl v uplynulém týdnu pavilon A1 vyhrazen jako česko-slovenský.

Slovensko bylo partnerskou zemí letošního ročníku a ve společném pavilonu zabralo svou oficiální prezentací 500 metrů čtverečných, na nichž se prezentovalo zhruba čtyřicet firem. Celkem se Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) zúčastnilo přes sto slovenských vystavovatelů.Jen pro porovnání, třeba tradiční francouzský pavilon měl letos výměru 300 metrů čtverečných a prezentovalo se v něm 18 vystavovatelů.

„Partnerskou zemí letošního MSV bude symbolicky Slovensko. Pro nás je to ta nejlepší příležitost, jak si společnou průmyslovou historii a její úspěchy v roce, kdy slavíme sté výročí vzniku Československa, připomenout,“ lákal už před veletrhem návštěvníky ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Organizátoři veletrhu připomněli, že Slovensko dnes patří k nejvýznamnějším ekonomickým partnerům Česka a v dovozu i vývozu je druhým největším. V roce 2017 putovalo do Česka téměř 11,5 procenta slovenského vývozu. Veletrh ukázal, že v rámci společné minulosti kdysi země patřily k průmyslovým velmocem. Doba, kdy v obou zemích vznikaly na klíč celé celky pro energetická zařízení, technologie pro rafinerie, lihovary nebo cukrovary, už je dávno pryč, a proto je třeba se soustředit na požadavky dnešní doby. Což ostatně akcentovala i slovenská expozice, v níž nechyběly inovativní firmy jako specialista na transformace datových center ATOS Slovakia nebo SPINEA, jejíž řešení pomohlo vybudovat urychlovač ve švýcarském CERNu.

Sto příběhů
I přes jasný signál pro budoucnost, pro kterou v Česku a na Slovensku vzniká stále více firem s převratnými nápady z oblasti robotiky či umělé inteligence, nicméně veletrh nabídl i pohled do slavných chvil minulosti. Výstava 100RIES totiž představila 100 příběhů československých průmyslových legend uplynulého století obou republik. Jedním z hlavních taháků příběhů bylo znovuvytvoření sochy Tomáše Garrigua Masaryka, která byla při zahájení provozu výstaviště v roce 1928 jednou z dominant nového prostoru a zdobila rotundu pavilonu A. Socha se tedy na výstaviště vrátila po devadesáti letech – návrat to ale byl postupný, jelikož repliku původní sochy, která je nenávratně ztracena, v průběhu veletrhu postupně a neúnavně den po dni frézováním vytvořil třímetrový robot Kuka. Před pavilonem A byla k vidění například unikátní motorová lokomotiva Stříbrný šíp, která vznikla v podniku ČKD v letech 1938 až 1939 v jediném exempláři. A chybět nemohly ani tramvaje T2, T3 a K2, které se staly symbolem řady českých a slovenských měst. Podobně jako v roce 1959 našli návštěvníci v pavilonu nad hlavami zavěšený legendární větroň L-13 Blaník.

Chybět samozřejmě nemohla ani expozice z historie autoprůmyslu, který patří dnes v obou zemích k jasně dominantním průmyslovým oborům. Samozřejmostí byly historické vozy Škoda, mezi kterými vynikal model 743 Garde kupé z roku 1982 s výrobním číslem 00001. „Jde o historicky první sériově vyráběný osobní automobil na Slovensku,“ přibližuje Dominika Zalubelová ze Slovenské agentury pro rozvoj investicí a obchodu (SARIO). Automobil se na brněnské výstaviště vrátil opět po „kulatých“ 35 letech. Z dalších slovenských dopravních výrobků z dob společného státu můžeme jmenovat například známý moped Babetta nebo jízdní kolo Favorit z roku 1955.

Z české produkce měl čestné místo v expozici automobil Tatra T87, s nímž dvojice Hanzelka a Zikmund objela svět. Auto je národní kulturní památkou a na veletrh ho zapůjčilo Národní technické muzeum, které jej má ve svých sbírkách. Nechyběly ani další vozy Tatra, včetně konceptu 603X, který připomíná tradici slovenského designu. A přítomna byla i tradiční oranžová Tatra 148, tentokrát ovšem s výjimečnou vysokozdvižnou sklápěcí nástavbou. Dalším jedinečným exemplářem byla replika prvního brněnského automobilu Z Omega. Replika byla postavena podle původní dokumentace z brněnské Zbrojovky. Do krás české automobilové historie se mohli návštěvníci ponořit i nádhernými a jedinečnými modely Aero 50 Dynamik a Aero 750 Sport Coupé, které vznikly každý v jediném exempláři a pocházejí z dílen slavných karosářů Josefa Sodomky a Oldřicha Uhlíka. Oba o své podniky přišli s nástupem komunistického režimu. K vidění pak v Brně byly i moderní vozy. Škoda přivezla svůj koncept malého crossoveru Vision X, a to zrovna v době, kdy na autosalonu v Paříži slavila světovou premiéru další studie značky, tentokrát s označením Vision RS. Zatímco Vision X je předobrazem malého SUV Škoda, Vision RS zase ukazuje podobu nástupce Škody Rapid. Společným znakem obou studií je pokročilý hybridní pohon.Českou řemeslnou tradici autoprůmyslu pak reprezentoval vůz HN R220, jenž je poctou Škodě 110 R a který na základě Audi R8 navrhl a postavil český designér Petr Novague.

„Výstava s názvem 100RIES, kterou jsme připravili ve spolupráci se slovenskou agenturou SARIO, byla na jedné straně retrospektivou těch nejslavnějších a nejúspěšnějších výrobků Československa, zároveň však ukázala, kam se obě země posunuly a jaký neuvěřitelný inovační potenciál dnes představují,“ shrnul akci ředitel marketingu a komunikace Veletrhů Brno Jiří Smetana.

Celkem se na letošním MSV v Brně představilo zhruba 1650 vystavovatelů z více než třiceti zemí světa. Ze zahraničí pocházela více než polovina vystavujících firem a provozovatel výstaviště se pochlubil tím, že výstavní plochy byly vyprodány.
Výstava 100RIeS byla retrospektivou nejslavnějších výrobků Československa a ukázala, kam se obě země posunuly a jaký mají inovační potenciál.

 

Svými vynálezy měnili svět. Komunisté je radši zavírali

5. října 2018, MF DNES

Zlaté medaile strojírenského veletrhu, jehož 60. ročník dnes v Brně končí, jsou oslavou šikovnosti a invence konstruktérů i výrobců. Minulý režim ale skutečné autory schovával do anonymity či rovnou perzekvoval.

Když představitelé Brna, vědecké sféry a zástupci veletrhů vyhlásili v roce 1964 na radnici nositele prvních zlatých medailí na Mezinárodním strojírenském veletrhu, byla to velká sláva. Ze tří stovek přihlášených do prvního ročníku bylo 160 z tehdejší Československé socialistické republiky a komise vybrala 30 vítězů v 12 oborech a pět zlatých zůstalo přímo na jižní Moravě.

Mezi oceněnými se ocitl třeba frézovací stroj s numerickým řídicím systémem z TOS Kuřim nebo kovací lis ze Šmeralových závodů Brno. Dvakrát dokonce bodovaly Královopolské strojírny. Zlatou dostal jejich fluidní reaktor i úpravna vody.

Blížila se druhá polovina 60. let minulého století, politická situace se začala uvolňovat, Československo se postupně otevíralo Západu a jeho vynálezci a konstruktéři mu občas vyrazili dech. Například elektronovým mikroskopem brněnského vědce Armina Delonga či tryskovým stavem libereckého vynálezce Vladimíra Svatého – oba znamenaly revoluci ve svých oborech. A další stovky inovátorů na ně z hlediska úspěšnosti navázaly. Od režimu vděk nepřišel.

„Mnohdy se místo těch, kteří si nad vynálezy lámali hlavu, prezentovali šéfové a komunističtí papaláši. A konstruktéři si mohli maximálně otevřít lahev v kanceláři. A to byla ještě lepší varianta. Byly případy, kdy se jim komunisté odměnili vězením,“ vypráví Brňan Jan Baltus, který jako šéfredaktor 27 let vedl Technický týdeník a dodnes je členem komise, která medaile uděluje.

Důvody perzekuce? Jak jinak než politické, protože bylo potřeba prezentovat úspěchy socialistického průmyslu, ne jednotlivců. Ale také zištné – komunisté se báli, že jim vynálezci utečou na Západ. Snad nejkřiklavějším případem je právě vynálezce Svatý, který už v roce 1950 vymyslel hydraulický tkací stroj a dále ho zdokonaloval. O jeho dílo ale „doma“ nebyl zájem. Komunisté ho neměli rádi, vadil jim jeho buržoazní původ. Svatý přitom vyvinul princip, na kterém se i nyní vyrábí asi pětina tkanin po celém světě. Na rozdíl od československých firem byli Japonci chytřejší. Počkali, až jeho patent propadne, přidali k němu elektroniku a v oboru ovládli svět. Jeho pneumatický tryskový stav sice v roce 1966 dostal na „strojíráku“ v Brně zlatou medaili, ale tím, kdo ji získal, byla Zbrojovka Vsetín, ne Svatý. „Režim jej dokonce v obavě, aby neemigroval na Západ a svůj vynález nezpeněžil, na nějakou dobu uvěznil,“ říká Baltus. Podobný osud měla i skupina konstruktérů ze ZKL Brno, kteří vymysleli a nastavili linku na výrobu kuličkových ložisek. I je vzali raději do vazby v obavě, aby neutekli.

Svět nápady stejně ocenil
K paradoxům doby patří i způsob vzniku některých úžasných vynálezů. Pozoruhodný příběh má třeba světový nápad – rotační spřádací stroj na textilie. „Jeho vznik inicioval soudruh z Ústředního výboru Komunistické strany Československa, který pocházel z branže. Befelem shromáždil napříč republikou týmy vědců, ti v roce 1967 vymysleli stroj s označením BD 200. Byl to naprostý unikát,“ podotýká Baltus. Do Brna ale nedorazil z obavy, že ho někdo okopíruje. Ukrytý však nezůstal navždy.

„Když se ve Švýcarsku konal světový strojírenský veletrh ITMA, Čechoslováci nebyli členy mezinárodní asociace výrobců textilních strojů a nemohli na výstaviště. Najali si tak hotel na francouzské hranici a tam svůj vynález představili v plné kráse. Byl to světový úspěch a licence na spřádací stroj Československo dobře zpeněžilo,“ vylíčil. Podle něj se dnes vztah ke konstruktérům a vynálezcům ze strany firem zásadně změnil. Považují si je, o čemž svědčí i fakt, že od roku 2009 oceňují největší osobnosti. Těm nejlepším totiž udělují zlaté medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy. Mezi dosud deseti oceněnými vědci je i několik Brňanů, třeba zmíněný Delong, jedna z největších osobností z oboru obráběcích strojů Radomír Zbožínek nebo emeritní rektor VUT Petr Vavřín.

Fakta Zlaté medaile MSV 2018

  • Bezemisní miniexkavátor (Bosch Rexroth) – systém pro dynamické řízení spotřeby energie
  • Kraken, frézovací hlava nové generace (Regionální technologický institut Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni)
  • Hybridní čerpací systém (VUT Brno) – k dopravě kapalin na velké vzdálenosti a čerpání z hloubek
  • Studio System (Desktop Metal, MCAE Systems) – zařízení pro 3D tisk z kovu v kancelářích
  • Superoll MAC (Sugino Machine Limited) – válečkovací nástroj pro zlepšování drsnosti povrchů po obrábění
  • Ready2_spray (Kuka AG) – umožňuje automatizaci lakovacích nebo nanášecích aplikací i menším a středním firmám

 

Hity brněnského veletrhu

3. října 2018, Aktuálně.cz

Na brněnském výstavišti začal v pondělí 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který zároveň připomíná výstavou 100 let československého průmyslu. Zájem je letos obrovský, vystavuje zde 1651 firem z 32 zemí. Podívejte se na výběr nejzajímavějších stánků a exponátů. Fotogalerie zde.

Co letos zaujalo na Strojírenském veletrhu v Brně? Mezi lákadly byla rozhodně Masarykova socha od robota s názvem Kuka. Veletrh prezentuje současné trendy, mezi které patří mimo jiné robotizace či automatizace provozu nebo 3D tisk. Video zde.

 

Ocenění pro sedm statečných

3. října 2018, iHNed.cz

Jen sedm průmyslových firem se zúčastnilo všech šedesáti ročníků MSV: ArcelorMittal, Pfeiffer Vacuum, Siemens, Swisstool Gruppe, Šmeral Brno, Vítkovice a ŽĎAS.

V závěru slavnostního zahajovacího večera předali zástupcům firem ocenění ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Mezi sedmi firmami, které nechyběly na žádném z dosavadních šedesáti Mezinárodních strojírenských veletrhů, jsou tradiční české i zahraniční značky.

Nejblíže to na výstaviště vždycky měli zástupci společnosti Šmeral Brno, renomovaného výrobce lisů, tvářecích strojů a automatizovaných tvářecích linek. Společnost vyrostla na tradici brněnského strojírenství a její přímý předchůdce, strojírna Ignác Štorek, spolupracovala s Viktorem Kaplanem a vyrobila vůbec první Kaplanovu turbínu na světě. Dnes je společnost Šmeral Brno předním světovým dodavatelem strojů na technologii příčného klínového válcování ocelí a hliníkových slitin, její stánek najdete na obvyklém místě v pavilonu B.

Z nedaleké Vysočiny na výstaviště už pošedesáté zamířili odborníci z firmy ŽĎAS, tradičního výrobce tvářecích strojů se sídlem ve Žďáru nad Sázavou. S podnikem založeným v roce 1951 se pojí rozvoj tohoto města i regionu a jeho příběh dokumentuje také výstava 100ries v pavilonu A1. Dnešní ŽĎAS je předním výrobcem tvářecích strojů, zařízení pro zpracování válcovaných výrobků, produktů metalurgie a lisovacích nástrojů. S jeho nabídkou seznamuje stánek v pavilonu V.

Další dvě oceněné firmy jsou synonymem průmyslové tradice Ostravy. Současný vystavovatel ArcelorMittal Ostrava se za šedesát let účastnil MSV pod několika různými názvy, nejdéle jako Nová Huť Klementa Gottwalda, ale vždy coby ocelářský gigant. Dnes ostravský podnik patří do světové skupiny ArcelorMittal a ročně vyrobí více než 2 miliony tun oceli, jeho stánek najdete v pavilonu V.

A ještě jedna ostravská značka na MSV zatím nikdy nechyběla: Vítkovice. Celá strojírenská skupina se prezentuje na stánku Národního strojírenského klastru v pavilonu P a výrobce převodových skříní a ozubení Vítkovice Gearworks má expozici v pavilonu V.Tři z oceněných firem jsou zahraniční, i když dlouhodobě úzce provázané s českým průmyslem.

V pavilonu P vystavuje průmyslový gigant Siemens, aktuální světový lídr v oblasti digitalizace, jehož řídicí systém Simatic shodou okolností letos také slaví šedesát let na trhu.

Stánek švýcarského dodavatele obráběcích a měřicích strojů Swisstool Gruppe sídlí rovněž v pavilonu P.

V sousedním pavilonu Z najdete expozici společnosti Pfeiffer Vacuum, která je technologickým lídrem v průmyslovém využití vakua.Pfeiffer Vacuum, technologický lídr ve využití vakuaMezi společnosti, které na brněnský Mezinárodní strojírenský veletrh zamířily pošedesáté, patří Pfeiffer Vacuum. Jde o společnost výjimečnou především svou inovativností, špičkovou technologií, spolehlivými produkty a prvotřídním servisem. Vysoké standardy ve vakuové technologii na trhu nastavuje již více než 125 let.Před více než 50 lety byl významným milníkem její vynález turbomolekulární vývěvy. Jednalo se o první bezolejovou vývěvu dosahující ultravysokého vakua a její široké využití spustilo lavinu revolučních možností v hi-tech průmyslu.

 

ŽĎAS nechyběl ani na jednom strojírenském veletrhu v Brně

11. října 2018, Týdeník Vysočina

Společnost ŽĎAS nevynechala ani jediný ročník MSV v Brně a za šedesát let si z něj mimo jiné odnesla za vynálezy a inovace 16 zlatých medailí.

Minulý týden se akciová společnost ŽĎAS představila na 60. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Hned první den veletrhu, v pondělí 1. října, navštívila stánek společnosti ŽĎAS vládní delegace vedená premiérem České republiky Andrejem Babišem a ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou. Ve své expozici letos firma ŽĎAS společně se svojí dceřinou firmou TS Plzeň prezentovala moderní technologie a nejnovější projekty, jako například atraktivní dodávky moderních kovacích souborů do Německa nebo Indonésie, dodávku série hydraulických lisů pro společnost Benteler v Klášterci nad Ohří nebo probíhající projekt na dodávku linky na výrobu železničních kol pro společnost Bonatrans. ŽĎAS také letos poprvé představil softwarovou podporu automatického kování Žďas TechForge pro integrované kovací soubory.

„Tato expertní funkce softwarové podpory, kterou vyvinuli naši programátoři, umožňuje automatizované kování podle zadaných parametrů. Díky tomu dojde ke zkrácení doby kování, snížení spotřeby elektrické energie, usnadní se práce operátora a minimalizují se jeho chyby,“ vysvětlil generální ředitel firmy ŽĎAS Pavel Cesnek. V expozici ŽĎAS, a. s. byl letos také vystaven odlitek skříně parní turbíny složený ze dvou dílů o hmotnostech 936 a 921 kilogramů.

Společnost ŽĎAS nevynechala ani jediný ročník MSV v Brně a za šedesát let si z něj mimo jiné odnesla za vynálezy a inovace 16 zlatých medailí. Letos tedy oslavila 60.jubileum společně s Veletrhy Brno, a kromě vlastní expozice se prezentovala i mezi takzvanými „šedesátníky“ na výstavě 100ries v pavilonu A. Tam, kromě ohlédnutí za historií, vystavila pohyblivý model integrovaného kovacího souboru s lisem CKW 4000 a manipulátorem QKK 35. „Toto zařízení jsme dodali v roce 2008 do Indie, v mezičase prošlo modernizací a do dnešního dne zákazníkovi úspěšně slouží k výrobě širokého sortimentu volně kovaných výkovků,“ upřesnil místopředseda představenstva a generální ředitel společnosti ŽĎAS Pavel Cesnek. Ten také v závěru slavnostního zahajovacího večera v pondělí 1.října osobně převzal z rukou generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno Jiřího Kuliše ocenění za věrnost Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu.

 

Strojírenský veletrh láká na netradiční expozice. Návštěvníci si mohou házet na koš s robotem nebo si proti stroji zahrát stolní fotbal

3. října 2018, iHNed.cz       

Mezi stovkami výstavních expozic na jubilejním 60. Mezinárodním strojírenském veletrhu lze najít i opravdové unikáty. Návštěvníky lákají například tematické sportovní expozice, zdánlivě nesouvisející s vystavující firmou. Opak je ale pravdou.

Basketbal s robotem

Na stánek společnosti Eprin v pavilonu E číslo 22 upoutají pozornost basketbalové zvuky i míče kutálející se mezi návštěvníky. "Chtěli jsme jít úplně jiným směrem než v minulosti, kdy jsme v expozici měli robota v provozu a stánek tak spíše připomínal sklad nebo výrobní halu. Letos jsme tedy trochu odložili formálnost, místo obleků navlékli basketbalové dresy a na stánek umístili robotické pracoviště, které hází na koš," představuje obchodní ředitel společnosti Tomáš Solnický. Návštěvníci jsou podle něj sportovním zaměřením expozice příjemně překvapeni, na vlastní kůži si mohou vyzkoušet porazit robota. "Měli jsme tu několik talentovaných návštěvníků, kteří ho porazili, ale zatím vede robot, který je navíc znevýhodněný méně nafouklými míči," uvádí po druhém veletržním dni Solnický. Spojení firmy Eprin s basketbalem není náhodné. "V minulosti jsme sponzorovali basketbalový tým Triga Eprin Brno, na expozici máme dokonce jejich dres," vysvětluje Solnický.

Společnost Eprin je na trhu už 26 let a patří mezi lídry v oblasti automatické identifikace. Zaměřuje se na komplexní vývoj a implementaci řešení pro automatickou identifikaci, vývoj software na míru včetně dodávek hardwaru. Společnost patří k tradičním účastníkům MSV v Brně, letos zde představuje novinku v podobě RTLS systému. "Jedná se o aktivní tagy, které sledují pohyb zboží nebo lidí v prostoru. Její výhodou je přesnost až na 50 centimetrů, snadná instalace i možnost sledování ve všech třech osách," uzavírá Solnický s tím, že na jejich stánku si lidé mohou vyzkoušet i netradiční RTLS bludiště.

Minigolf s produkty firmy ArcelorMittal

Uprostřed pavilonu V, na stánku číslo 28 si můžete zahrát golf. Společnost ArcelorMittal, která je jedním ze sedmi pravidelných účastníků všech šedesáti ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu, představuje své produkty formou čtyř minigolfových drah. "Veškeré součásti včetně holí jsou z našich výrobků. Je tam použité svodidlo, jsou tam íčka, trubky a další... Hravou formou tak odborné i laické veřejnosti ukazujeme, co všechno se dá z našich výrobků udělat," vysvětluje Adam Kondělka, Head of HR Business Partners společnosti ArcelorMittal. Reakce návštěvníků na golfovou expozici jsou pozitivní a nezdráhají se do hry zapojit. "Podařilo se nám zasáhnout širokou věkovou skupinu, zastavují se u nás jak studenti, tak i starší kolegové z dalších stánků i z řad veřejnosti," těší Kondělku.

Ostravská společnost ArcelorMittal je největší tuzemskou hutní společností zaměstnávající 4414 lidí. Její výrobní kapacita je 3,6 milionu tun oceli.

Robot poráží návštěvníky ve fotbálku

Robotický fotbálek je k vidění i vyzkoušení na stánku společnosti B+R automatizace (P93). "Návštěvníci u nás mohou poměřit síly se strojem, kdy za červený tým hraje počítač, modří jsou návštěvníci. Stroj je výsledkem spolupráce firmy B+R automatizace s VUT v Brně, kde studenti pod vedením našich pracovníků v rámci několika diplomových prací řešili části návrhů celého stroje - od mechanického návrhu a celkovou koncepci až po počítačové zpracování obrazu, návrh řízení pohonu a celkovou strategii řízení stroje," popisuje technik společnosti Luboš Turanský s tím, že kompletně celý hardware a elektronika je od firmy B+R automatizace. Samotní studenti jsou návštěvníkům v průběhu celého veletrhu k dispozici. "Vysvětlují, co a jak funguje, jaká jsou technická řešení a podobně. Zároveň je to i lákadlo pro studenty pro případné budoucí projekty. V minulosti jsme třeba dělali lanového robota, což byla diplomová práce, která vyhrála cenu rektora," doplňuje Turanský.

Netradiční expozice i v tomto případě přitahuje zájem návštěvníků, ve kterých se probudí soutěživý duch, a utkají se s robotem. "Zatím se návštěvníkům daří, je to zhruba v poměru 60 ku 40 ve prospěch návštěvníků," říká s úsměvem Turanský.

Společnost B+R automatizace se specializuje na kompletní řešení automatizovaných systémů. Na MSV představují řešení pro konektivitu, připojení brownfieldových zařízení, tedy stávajících zařízení do cloudů a propojení internetu věcí a kompletní řešení pro automatizaci průmyslových počítačů.

 

Stříbrný šíp si užívá pozornost, také z něj vysílal rozhlas

Bez vyfocení kolem znovuzrozeného motorového vozu skoro nikdo neprojde. Další a další zajímavosti se kromě samotného příběhu na výstavě 100ries dozvíte z rozhovoru s Markem Plochým z ČD Nostalgie, který se přenášel přímo z kabiny Stříbrného šípu. Na stejné místo za moderátorkou přišel též projektový manažer společnosti Siemens Tomáš Froněk a architektka brněnského výstaviště Lenka Štěpánková.

Mimořádnou pozornost budí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně vlak Stříbrný šíp, tedy motorový vůz vyrobený firmou ČKD v roce 1939. Je součástí výstavy 100ries, která připomíná výjimečné výrobky československého průmyslu.

Podle manažera produktu ČD Nostalgie Marka Plochého by se s ním řada lidí chtěla svézt, nicméně jde o tak výjimečné vozidlo, že pronájem na jeden den stojí desítky tisíc korun. Na prezentační jízdy vyráží jen několikrát za rok.Vůz, který nese označení M 260.0, je prakticky novým vlakem, z původního se zachovala jen karoserie, která byla ve značně zuboženém stavu.

Rozhovor s Markem Plochým pro ČRo Brno najdete zde.

Interiér se musel vyrobit kompletně nový, moderní jsou motory. Veškeré viditelné detaily jsou udělané tak, aby odpovídaly podobě před 70 lety. "Letos se jednalo o první kompletní sezonu Stříbrného šípu. Podíval se již do Budapešti a do Drážďan a do některých českých měst. "Najezdil už tisíce kilometrů, většinou se jedná o komerční jízdy. Může jezdit de facto denně, když se uskuteční potřebné prohlídky. Problém je spíš nedostatek personálu. Zaškoleno máme pět strojvedoucích," uvedl Plochý. Kam se vlak vypraví příští rok, není zatím jasné, kalendář se bude chystat. Na Slovensku může jet vlastní silou, do Německa a do Maďarska, pro něž nemá potřebná povolení, musel jet tažený.

Stříbrný šíp byl v meziválečném soupeření strojírenských podniků odpovědí na motorový vůz Tatry Kopřivnice nazvaný Slovenská strela. Ten je dnes vystavený jako nepojízdný exponát v muzeu Tatry, která chystá jeho opravu. "Jedná se o chvályhodný počin, že se oba předválečné vozy dočkají opravy a zprovoznění. Slovenská strela by měla být hotova na podzim za dva roky a určitě budeme s Tatrou hledat možnost, aby se tyto vozy mohly potkat. Pro fanoušky železnice to bude výjimečná událost," řekl Plochý. Oba vozy patřily k evropské špičce tehdejšího železničního konstruktérství, tedy v době, kdy na kolejích dominovaly parní lokomotivy. Kvůli válce se však příliš neuplatnily.

Povídání z kabiny Stříbrného šípu s Tomášem Froňkem, projektovým manažerem firmy Siemens a Lenkou Štěpánkovou, architektkou brněnského výstaviště

 

Motto „strojíráků“: Zlato, perleť, izolačka

3. října 2018, MF DNES

Bývalý generální ředitel brněnských veletrhů Karel Svoboda vzpomíná i na to, jak po okupaci v roce 1968 zachraňoval veletrh.

 Tak trochu „modelkovská“ čísla letos pasují na brněnské veletrhy – 90, 60, 90. Slaví 90 let od svého vzniku, 60 let od prvního Mezinárodního strojírenského veletrhu, jehož letošní ročník začal v pondělí. A těch dalších 90 dodejme v osobě Karla Svobody – čiperného devadesátníka, který na brněnských veletrzích přes tři dekády pracoval, dokonce i jako generální ředitel. Za ta léta se toho nejen v případě strojírenského veletrhu dost změnilo, shon před startem ale zůstal stejný. „Posledním hodinám jsme říkávali bartolomějská noc, to bylo vždy kruté. Nepořádek od vystavovatelů se musel uklidit, podniky z celého Brna byly nachystané s auty, aby věci odvážely pod označením do skladu. Pak to bylo třeba vycídit, prostě ráno muselo být všechno v pořádku. Prostě bartolomějská noc,“ směje se Svoboda.

V té době se všechno vyrábělo na klíč, je to tak?
Ano, říkalo se tomu bouchárna. Expozice se připravovaly pro vystavovatele od A do Z, tehdy neexistovaly montážní prvky jako dnes. Vše se dělalo až na místě, od nařezání dřeva přes nátěry po montáž. Tehdy naši architekti vymysleli heslo „Zlato, perleť, izolačka“. A pak ještě jedno, jak chodili všichni na poslední chvíli: „Nemožné děláme na počkání a zázraky do tří dnů.“ (smích)

Hrozilo někdy, že by se všechno do startu nestihlo?
Pokaždé to tak vypadalo. (smích) Ale vážně, my jsme jakožto podnik zahraničního obchodu nebyli takzvanými fondodržiteli. Museli jsme pak kvůli materiálu dlouze vyjednávat s výrobními podniky, které ty fondy měly. Na tu byrokracii opravdu nerad vzpomínám.

A na co ano?
Vlastně nakonec na vše. Já jsem byl totiž vždycky hrozně rád, když byly problémy, abych je mohl řešit.

Těch muselo být se stále vzrůstajícím veletrhem dost. Ale jeden specifický, v roce 1968. Pokud se nemýlím, tehdy před 50 lety se „strojírák“ o týden posouval...
A vůbec nebylo jisté, že se sovětskými vojáky v zádech opravdu bude. Nic jsme netušili, a pak přišel 21. srpen. V noci, jak přilétala letadla, volali jsme si s naším fotografem Rudolfem Štursou a nechtěli jsme věřit, že by nás někdo obsadil. Jenže pak ráno v křižovatce u výstaviště regulovčíci už navigovali obrněné vozy. Byl to šok. Po poradě vedení podniku jsme brány výstaviště zavřeli, žádného vojáka jsme nepustili. Volali jsme na ministerstvo a tam nám řekli, že máme v přípravě veletrhu pokračovat. No jo, ale jak? Zavřely se hranice, nemohli přijet lidé ani exponáty. Vrchní velitel té Rudé armády seděl v Tuřanech na letišti a náš tehdejší generální Čebiš, který byl politicky dosazen, říká: „Zavoláme na stranické orgány, aby nás přijal. A ty tam půjdeš a vysvětlíš mu to, aby nám ty hranice otevřeli.“


Proč zrovna vy?
Mluvil jsem rusky dobře. Jeli jsme tam tři – jeden člen městského výboru strany, druhý krajského národního výboru a já. Byla to hrozná situace, ti moji kolegové odmítali mluvit rusky a česky začali dávat generálovi přednášku o masarykovské republice a demokracii. On nic, seděl, díval se do země, jako by nevnímal. A já jsem začal rusky: „Soudruhu generále, je to mezinárodní veletrh, my jsme členy mezinárodní unie veletrhů UFI. Máme povinnosti z členství v mezinárodní úmluvě. Prostě pracovat jako lvi, až všechno bude hotové. My jsme na to připraveni. V zahraničí se tohleto bude s velkou pozorností sledovat, je to vaše věc, abyste pochopili, že vás to může poškodit.“ Zpětně si říkám, že jsem byl tvrdý. A on se začal ptát – kolik je tady zemí, jakých, kolik vystavovatelů, kolik plochy. Pak mi řekl, že o tom bude jednat. Volali jsme ještě na velvyslanectví do Vídně a přesvědčili obchodního atašé, aby šel na sovětské velvyslanectví. Do čtyř dnů byla hranice otevřená.


A samotný veletrh?
Věděli jsme hned, že týden máme skluz minimálně. A pořád byla ve hře varianta, že akce nebude. Sověti měli totiž hrozný strach, že budeme jejich expozici bojkotovat. Na výstavišti tak začalo operovat speciální komando v čele s nějakým majorem, kterému náš generální odmítl jako okupantovi podat ruku. Víte, to tehdy bylo… no, raději nevzpomínat. Všechny ostatní socialistické země nás ale podporovaly. Každopádně to dopadlo tak, že Sověti do pěti dnů vypravili mimořádné letadlo se svojí vlastní četou a celou expozici si dodělali sami. V čele dojel můj velký kamarád Rafael Michailovič Zorin, který si se mnou později dal tajně sraz v hospodě U Stopků na České, mluvili jsme spolu německy a on se ptal: „Karel, řekni mi prosím tě, co na to říkají lidi?“ A tak jsem mu tehdy řekl: „Nikdo s tím nesouhlasí, když to chceš slyšet.“ A on to pochopil.


Mladší člověk si tu beznaděj vůbec nedovede představit…
Byla to hrozná doba. A paradoxně ten „posunutý“ veletrh 1968 je pro mě jeden z nejsilnějších zážitků. Když přijela vládní delegace – v čele s prezidentem Svobodou, Dubčekem, Černíkem a Smrkovským – to jste neviděla, co se na výstavišti dělo. To semknutí tisícových davů lidí, kteří jim vyjadřovali důvěru, podporovali je, volali, křičeli. To je pro mě opravdu nejsilnější vládní trasa, kterou jsem kdy vedl.


Jenže místo svobody přišla normalizace...
Všichni jsme čekali, co se bude dít dál. Přišly následky, vyvozovaly se důsledky, podle vládnoucích lidí ono „poučení z krizového vývoje“. Následovaly prověrky i na výstavišti a vlastně celé vedení bylo odvoláno. Částečně měl problémy i střední management, ty lidi jsem silně obhajoval, bez nich by podnik nefungoval. Posuzovalo se, jak se chovali při okupaci. Nesouhlasil jsi? Tím pádem nemůžeš dělat tu funkci. I já jsem byl před vyhazovem.


Co vás zachránilo?
Zasáhl ministr Barčák, s nímž jsem se velmi dobře znal. Tehdy prohlásil: „Pokud nebude Svoboda, tak nebude v Brně veletrh. To je člověk, který zakládal veletrh, který ho vyvíjel, víme, že má obrovské kontakty na Východ i na Západ.“ A tak mi do papírů bez mého vědomí napsali, že jsem vstup vojsk pochopil. Ale nic jsem nepochopil, nikdo nic nepochopil. Do čela se drali lidé, kteří ničemu nerozuměli, donášeli, já sám mám doma několik složek anonymů, co mi a na mě došly.


Měly i tak brněnské veletrhy v zahraničí dobrý zvuk?
Byl jsem strašně pyšný, když v roce 1978 v tehdejším západním Německu byly BVV vyhlášeny jako sedmé nejlepší na světě. Pět prvních míst brali Němci, ti jsou stále velmi silní, šestá byla Paříž, pak hned my. A stále jsem pyšný na to, že jsme si na všechno, co jsme tu udělali, vydělali sami. To byla podmínka daná vládou od začátku. Ještě na prvních mezinárodních veletrzích byl podnik rozdělen na dvě části – v Brně ekonomické oddělení a dělníci, v Praze ústřední ředitel a obchodněprovozní úsek. To, že budou všechna oddělení v Brně, bylo vykoupeno právě podmínkou, že pokud budou veletrhy ztrátové, ministerstvo zahraničního obchodu je zruší. Za 14 dní, kdy jsem skoro nespal, jsem zpracoval koncepci na sloučení a využití areálu výstaviště.


Dnes jsou veletrhy majetek města, tehdy také spadaly pod Brno. Jaká byla tenkrát spolupráce?
Skvělá. Primátoři za ně jako členové veletržního výboru velmi bojovali. Podíleli se na připravenosti, podporovali růst hotelů – Internationalu, Continentalu, Voroněže, vznik restaurací a bufetů. V době konání veletrhů město zařizovalo prodloužené provozní doby podniků, od krejčovství po autoopravny.


Když veletrhy v Brně zůstaly, znamená to, že splnily ministerskou podmínku – vydělaly si na sebe?
Rozhodně. A byli jsme se svými devizovými výdělky důležitý podnik. Postupem času jsme se dopracovali k povolení od ministerstva, že část peněz můžeme použít na nákup potřebných věcí nejen pro podnik. Zvolil jsem brněnské zdravotnictví. Víte, já jsem kvůli svému vytížení měl velké zdravotní potíže, za nimiž stojí zejména ty dva roky po roce 1968, kdy jsem vlastně podnik fakticky vedl a zároveň dělal svou práci obchodního náměstka, tehdy jsem spal tak čtyři hodiny denně. Lékaři z Brna mi několikrát doslova zachránili život. A tak jsme mohli pořídit například pro brněnskou gastroenterologii první kolonoskop v Brně na vyšetření tlustého střeva a další přístroje. Měli jsme totiž výborné kontakty na výrobce, kteří u nás vystavovali.


To byla ta největší devíza, ne?
Kontakty jsou neměnný základ veletržní práce a já měl to štěstí, že jsem je měl velmi dobré – jak na české podniky, ředitele zahraničních společností, tak na tehdejší československé politiky.


Jak jste si je získával?
Zejména při velkých zahraničních prezentacích Československa jsem si zjistil vše o každém exponátu, nechtěl jsem, aby pak při vládní trase podávali informace běžní podnikoví informátoři. Musel jsem všechno o všem vědět. A to ocenili jak naši, tak zahraniční představitelé. Takto jsem si získal ministra Barčáka, který mě v roce 1968 podržel na BVV, později premiéra Lubomíra Štrougala, to byli mocní lidé. Zejména Štrougal, když přijel na veletrhy do Brna, chtěl, abych jej doprovázel.


Prožil jste toho za těch 30 let na brněnském výstavišti mnoho, napsal jste o tom dokonce knihu. Je něco, na co se opravdu nesmí zapomenout?
Hlavně poctivá práce celého tehdejšího kolektivu od pracovníků obchodního úseku, architektů, techniků, ekonomů až po dělníky. Všichni měli obrovskou motivaci dokázat, že mezinárodní veletrhy v Brně budou, a tím získávalo i celé město. I ono se stalo pojmem ve světě.


Karel Svoboda (90)

  • Narodil se 29. dubna 1928 do rodiny klempíře, vystudoval obchodní akademii v Brně a Vysokou školu ekonomickou v Praze.
  • Na BVV nastoupil roku 1959 na pozici hlavního účetního, odcházel v roce 1988.
  • Po sestěhování podniku do Brna se roku 1962 stal obchodním náměstkem, tehdy nejmladším v resortu Podniku zahraničního obchodu.
  • 15. ledna 1979 byl jmenován generálním ředitelem BVV.
  • Po odchodu z brněnských veletrhů pracoval na ambasádě ve Vídni jako obchodní rada.
  • Je ženatý, na svět se ženou přivedli tři děti, šest vnoučat a dvanáct pravnoučat.

 

Zlatou medaili na MSV dostala 3D tiskárna i frézovací hlava

1. října 2018, ČTK

Šest exponátů z 32 přihlášených dnes na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně dostalo zlatou medaili. Jsou mezi nimi i dva exponáty, které vznikly na vysokých školách. Prvním je frézovací hlava nové generace Kraken, vyrábí ji Regionální technologický institut Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. Dalším hybridní čerpací systém vyráběný Vysokým učením technickým v Brně. Oba exponáty dostaly zlatou medaili za inovaci komponenty ve strojírenství.

Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii získal válečkovací nástroj Superoll MAC výrobce Sugino Machine Limited, cenu za inovaci v automatizační technice získal výrobce KUKA AG za produkt ready2_spray, který umožňuje automatizaci lakovacích nebo nanášecích aplikací menším firmám.

Porota ocenila také inovaci výrobního stroje společnosti Desktop Metal s názvem Studio System. Toto zařízení pro 3D tisk z kovu v kancelářském prostředí umožňuje snížení nákladů i zjednodušení pracovního procesu.

Zlatou medaili za inovaci prokazatelně vzniklou ve smluvní spolupráci firem s výzkumnými organizacemi získal bezemisní bateriový miniexkavátor, stavební stroj vhodný do uzavřených prostor, který vyrábí společnost Bosch Rexroth.

Také v loňském roce porota ocenila šest exponátů, nominovaných jich bylo dvacet. Ocenění dostala například Technická univerzita v Liberci, Kovosvit MAS nebo brněnská strojírna Šmeral.

 

Brněnský veletrh Českou republiku důstojně reprezentuje

01. října 2018, E15

Pořádat akce, jako je strojírenský veletrh, má podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové stále smysl. „Nepochybuji o tom, že vystavovatelé i návštěvníci uzavřou řadu zajímavých kontraktů a naleznou důležité partnery a nové kontakty,“ říká.

V čem je MSV důležitý a přínosný v současné době pro Českou republiku?

Je to tradiční svátek, který nás důstojně reprezentuje v zahraničí. Česká republika je zemí s výrazně exportně orientovanou ekonomikou. A představit v tom nejlepším světle své produkty, technologie, schopnosti, navázat nové obchodní vztahy a hledat další obchodní příležitosti je pro české firmy klíčové. Pořádat akce tohoto typu tak i v současné době moderních komunikačních technologií smysl určitě má. A veletrh je i ukázkou toho, že Česká republika je zemí s bohatou průmyslovou tradicí a možnostmi.

A v čem pro české firmy?

Mám dlouholeté zkušenosti z podnikání a je mi jasné, že bez osobního kontaktu, mezilidských vztahů, bez podání ruky to nejde. A nepochybuji o tom, že na veletrhu vystavovatelé i návštěvníci uzavřou řadu zajímavých kontraktů a naleznou důležité partnery a nové kontakty. A že přivítají informace, které získají v rámci bohatého odborného a doprovodného programu. Loni na něj přišlo 80 tisíc návštěvníků. Věřím, že letos jich bude ještě více.

Brno hostí největší strojírenský veletrh ve střední Evropě, jaké má Česko z hlediska strojírenství postavení v Evropě, respektive ve světě?

Hlavním tématem letošního ročníku je průmyslová automatizace a prezentace měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky. Moderní průmyslová automatizace zásadním způsobem rozhoduje o výrobní konkurenceschopnosti a úspěchu firmy. Máme řadu úspěšných firem, které nabízejí komponenty a systémy pro průmyslovou automatizaci, stejně tak naše inženýrská komunita v této oblasti má svou tradici a velmi dobrou kvalitu. Čelit velkým korporátním firmám na globálním trhu je ale těžké. Mnoho českých firem si uvědomuje tuto situaci a snaží se hledat své obchodní modely cestou kooperativních partnerů nadnárodních společností. Díky spolupráci pak dochází k získávání cenných zkušeností, pronikání do vyspělých hodnotových řetězců a ke zvyšování schopnosti našich firem držet krok se světovou konkurencí. Naše ministerstvo se rovněž dlouhodobě snaží podporovat globální konkurenceschopnost firem, například dotačními programy na podporu spolupráce firem s výzkumnými organizacemi při vývoji unikátních technologických řešení nebo v oblasti ekonomické diplomacie, zejména na rozvojových trzích, kde je Česká republika vnímána jako silný technologický partner.

Letošní podtitul veletrhu je Technologie 4.0. Proč se MPO rozhodlo svou prezentaci zaměřit na 100 let českého průmyslu?

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu oslavíme dvě kulatá výročí. Tím prvním je sto let vzniku samostatného Československa, a tedy i českého a slovenského průmyslu. Tím druhým pak šedesáté výročí samotného veletrhu. Není u nás, a vlastně ani ve střední Evropě, jiná takto významná výstavní akce, která by měla takovou tradici. Letos tedy určitě doporučuji návštěvu výstavy „100ries – české a slovenské průmyslové legendy uplynulého století“, která připomíná naši společnou průmyslovou historii a její úspěchy. Technologie 4.0 samozřejmě neopomíjíme, ale určitě se shodneme, že nevzpomenout tato výročí by byla škoda. ?

 

Pellegrini: Slovensko z veletrhů nikdy neodešlo

1. října 2018, ČTK

Stiskem tlačítka dnes premiéři Česka i Slovenska Andrej Babiš a Peter Pellegrini spustili v pavilonu A brněnského výstaviště průmyslového robota Kuka, který je hlavní atrakcí výstavy 100ries, představující na 60. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) příběhy či legendární značky československého průmyslu. Třímetrový robot bude v expozici po dobu trvání veletrhu frézovat repliku sochy Tomáše Garrigua Masaryka od sochaře Otakara Španiela, která byla v Brně vystavena v roce 1928.

Mezinárodní strojírenský veletrh, který dnes začal v Brně, potrvá do pátku a partnerskou zemí je letos vzhledem ke 100. výročí založení Československa Slovensko. Pellegrini připomněl, že Slovensko i po rozdělení společného státu zůstalo jedním z největších vystavovatelů na MSV. "Největším soupeřem je nám v tomto ohledu Německo a s tím se vždy rádi utkáme," dodal Pellegrini.

Čeští a slovenští premiéři a ministři obchodu dnes společně také otevřeli expozici slovenských firem v pavilonu A brněnského výstaviště. "Na letošním veletrhu je přítomno 107 slovenských firem, ministerstvo hospodářství spolu s agenturou SARIO zaštítilo výstavu 42 inovativních firem s potenciálem do budoucna," řekl při otevření expozice slovenský ministr hospodářství Peter Žiga.

Vedle slovenské expozice si pak premiéři prohlédli výstavu 100ries, která na 4000 čtverečních metrech výstavní plochy představuje desítky 45 exponátů, mezi nimi i 11 světových unikátů. Vedle dopravních prostředků jsou na výstavě k vidění například obráběcí a tvářecí stroje značek Šmeral Brno, Žďas, Kovosvit nebo Tajmac-ZPS.

 

V Brně začne strojírenský veletrh, připomene 100 let čsl. průmyslu

30. září 2018, ČTK

Na brněnském výstavišti začne v pondělí 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, který zároveň připomene výstavou 100 let československého průmyslu. Slováci budou mít expozici v jednom pavilonu a přijede slovenská delegace v čele s premiérem Peterem Pellegrinim. Zájem byl letos obrovský, vystavovat bude 1651 firem z 32 zemí.

Součástí veletržní akce je šest samostatných dílčích veletrhů, které se věnují specifickým oborům strojírenství. V pavilonu A1 bude navíc k vidění výstava 100ries připomínající 100 let od vzniku Československa. Představí se na ní 100 slavných českých a slovenských průmyslových výrobků od roku 1918. "Je to jedinečná příležitost připomenout si společně československou průmyslovou historii a její úspěchy v roce, kdy slavíme sté výročí samostatnosti," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Jde například o vůz Tatra T87 cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Dále třeba o tryskový stav, lehký kulomet vzor 26, hodinky Prim, miliontý motocykl Jawa, traktor Zetor Crystal, jízdní kolo Favorit nebo moped Babetta. K vidění bude také rychlíkový motorový vůz s aerodynamickou skříní s názvem Stříbrný šíp, který vznikl v jediném exempláři na přelomu let 1938 a 1939 v ČKD. Během veletrhů také vytvoří robot více než dvoumetrovou sochu prezidenta T. G. Masaryka.

Partnerskou zemí bude letos logicky Slovensko, jehož premiér přijede na veletrh poprvé. Vystoupí i na sněmu Svazu průmyslu a dopravy, který je letos koncipován jako česko-slovenský a zúčastní se jej zástupci 460 firem a většina zástupců vlád obou zemí. Po každoroční účasti v posledních třech letech naopak nepřijede prezident Miloš Zeman.

 

Strojírenský veletrh č. 60. Slaví s roboty a legendami

01. října 2018, MF DNES

Moderní automaty a roboti, zástupci 1 651 firem z 32 zemí a davy návštěvníků. Brněnské výstaviště ode dneška hostí Mezinárodní strojírenský veletrh. Slavit se budou jeho šedesátiny a také 100 let republiky.

Že se v Brně děje něco mimořádného, si mohli lidé v ulicích všimnout už včera odpoledne – po kolejích na Poříčí projel vlak až do areálu výstaviště. Legendární stroj přezdívaný Stříbrný šíp tam bude vystaven jako jeden z průmyslových klenotů na letošním jubilejním 60. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu. Ten startuje právě dnes a potrvá celý týden.

Firmám se daří a obchod jen „kvete“. Potvrzuje to zájem o účast na letošním „strojíráku“, která je nejvyšší za poslední desetiletí. Všechny pavilony na výstavišti jsou plné. „Nárůst není markantní ve srovnání s předchozím rokem, nicméně je to dáno tím, že letos mají někteří vystavovatelé větší expozice, takže logicky se jich na výstaviště více nevejde,“ uvedl mluvčí společnosti Veletrhy Brno Jiří Smetana.

Organizátoři čekají, že branami výstaviště opět projde více než 80 tisíc návštěvníků. A co je čeká? Na každém kroku uvidí, že čtvrtá průmyslová revoluce je v plném proudu. Mohou se těšit na šikovné roboty, kteří nejenže zastanou práci lidí, ale jsou jim mnohdy také rovnocenným partnerem. Atraktivní podívaná v tomto směru je v pavilonu P, kde má společnost ABB expozici nazvanou „nová éra robotiky“. Lidé uvidí třeba část linky pro automobilový průmysl, ohýbání potrubí nebo montáž drobných součástek. Hlavní atrakcí má být jednoruká verze robota YuMi, který se začlení do jakéhokoli výrobního prostředí. Pokud na veletrh půjdete s dětmi, určitě ocení továrnu na čokoládu. Ve virtuální továrně si návštěvník vyzkouší chytrá řešení pro potravinářský průmysl.

Návštěvníci nepřijdou ani o novinky, kterými se přijely pochlubit technicky zaměřené vysoké školy. Například domácí VUT ukáže programovatelného robota ARCOR a model továrny na přípravu míchaných nápojů nebo dva závodní monoposty ze soutěže Formula Student.

100 příběhů legend průmyslu

Jubilejní 60. strojírenský veletrh se spojí i se stoletým výročím vzniku Československa. Partnerskou zemí přehlídky je tedy symbolicky Slovensko. V pavilonu A1 má také největší expozici ze všech vystavujících zemí. „Letos to bude vůbec poprvé v historii, co se zde potká český i slovenský premiér. První den veletrhu v pondělí společně oficiálně zahájí slovenskou expozici v pavilonu A1,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Zástupci ze Slovenska včetně předsedy vlády Petera Pellegriniho přijdou také na dnešní sněm Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Tentokrát bude výjimečně československý.

Na oslavu 100 let republiky zve unikátní výstava v pavilonu A1. Je nazvaná 100ries a „odvypráví“ 100 příběhů československých průmyslových legend uplynulého století. K exponátům patří třeba slavná Tatra T87, kterou cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund v letech 1937–1950 vyrazili do Afriky a Jižní Ameriky, lehký kulomet vzor 26, hodinky Prim, motocykl Jawa 350 nebo traktor Zetor Crystal v historické i aktuální verzi. Z těch slovenských návštěvníci uvidí jízdní kolo Favorit, moped Babetta nebo vůz Škoda 743 Garde.

„Stejně jako při Prvním mezinárodním strojírenském veletrhu v roce 1959 bude nad hlavami návštěvníků zavěšený větroň Blaník L 13,“ zmínil PR manažer veletrhu Jiří Erlebach. Některé exponáty se na výstavu 100ries nevejdou, třeba zmíněný motorový vlak Stříbrný šíp budou příchozí obdivovat na kolejích před pavilonem. Stejně tak další autobusy či stroje, které se organizátorům podařilo získat.

Největším lákadlem je ale zřejmě výroba sochy prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v nadživotní velikosti. Ode dneška ji bude před zraky návštěvníků frézovat třímetrový robot. Původní socha stála v rotundě pavilonu A, podle ředitele Kuliše by její replika měla na výstavišti zůstat.

Tentokrát bez Zemana

Zatímco jeden prezident se tak na výstaviště vrátí, ten současný do Brna na jubilejní ročník veletrhu nepřijede. Miloš Zeman je přitom pravidelným účastníkem, jako hlava státu kromě roku 2013 nevynechal ani jeden ročník, v minulosti sám sebe dokonce označil jako inventář veletrhu. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček jeho neúčast vysvětloval jiným programem.

„Pan prezident přijme zástupce Rady seniorů, předá finanční dar Klokánkům, zúčastní se oslav výročí založení Nejvyššího kontrolního úřadu, setká se s panem premiérem, na Hradě přivítá makedonského prezidenta, navštíví výstavu Doteky státnosti a půjde volit,“ vyjmenoval Ovčáček prezidentův program na tento týden. Podle Jiřího Kuliše nicméně odpověď, že se Zeman strojírenského veletrhu nezúčastní, prezidentská kancelář oznámila už před několika měsíci, a to bez vysvětlení.

60. strojírenského veletrhu se účastní 1 651 firem z 32 zemí. Podíl zahraničních účastníků dosahuje stejně jako v posledních letech zhruba poloviny z celkového počtu. Nejvíce jich přijede z Německa a početné zastoupení budou mít také Slovensko, Itálie a Rakousko. Mezi českými firmami jsou mimo jiné i ty, které se brněnského veletrhu účastní pravidelně již od prvního ročníku. K těm patří například brněnská firma Šmeral nebo německá společnost Siemens, která má pobočky v několika českých městech včetně Brna.

Hoďte se do gala

Novinkou jubilejního ročníku MSV je i doporučení organizátorů, aby návštěvníci přišli vhodně oblečení. „Veletrh je významnou obchodní událostí. Myslím, že letošní ročník je dobrou příležitostí inspirovat se u předků, kteří k veletrhu právě takto přistupovali a chodili na něj ve slavnostním oblečení. Proto máme doporučený dress code. Chceme tím jednak pomoci těm, kteří váhají, jednak i apelovat na ty, kteří volí méně vhodné sportovní nebo volnočasové oblečení,“ řekl ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Není nutné vyrazit v obleku, doporučen je takzvaný business casual – pro muže dlouhé kalhoty (ne rifle) a košile, pro ženy kalhoty a košile, případně sukně a halenka. Dress code ale není závazný. „Nikoho od turniketů vyhánět nebudeme, ale myslíme si, že by to bylo krásné gesto a pocta té akci,“ uklidnil Kuliš.

 

Blaník nad hlavami návštěvníků i rekordní počet vystavovatelů. V Brně začne největší veletrh

30. září 2018, Seznamzpravy.cz

Pocta československé historii, nejnovější trendy průmyslu a digitalizace. I tak lze shrnout šedesátý Mezinárodní strojírenský veletrh, který na brněnském výstavišti začíná v pondělí. Organizátoři dolaďují poslední detaily, na stropě už visí letadlo Blaník, připravená je i nadživotní socha Tomáše Garrigua Masaryka, kterou na veletrhu dotvoří robot.

Na brněnském výstavišti ožívá československá průmyslová historie. Díky Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu a jeho doprovodným akcím si návštěvníci užijí třeba vůz Tatra 787, v němž cestovatelé Zikmund s Hanzelkou procestovali svět. Pokračují oslavy stoletého výročí vzniku společného státu, pro veletrh jde o jubilejní 60. ročník. I proto bude jedním z hlavních veletržních taháků výstava 100ries, která lidem přiblíží příběhy stovky československých průmyslových legend. Návštěvníci pavilonu A1 tak zjistí, co všechno stálo za hodinkami Prim, motocyklem Jawa 350 nebo větroněm L-13 Blaník, který bude podobně jako při prvním veletrhu zavěšen u stropu pavilonu. Více než polovinu exponátů lidé objeví virtuálně s pomocí telefonů či tabletů.

Před pavilonem zase bude stát jeden z jedenácti unikátů celého festivalu – motorový vůz Stříbrný šíp, který měl na kolejích konkurovat Slovenské strele a existuje pouze jediný vyrobený exemplář. „Všechno jsou to modely, které na světě vícekrát nenajdete, nebo jsou jiným způsobem výjimečné,“ přiblížil tiskový mluvčí veletrhů Jiří Smetana.

Stříbrný šíp na výstaviště přijede rovnou z Prahy vlečkou přes Poříčí a centrum města. Návštěvníci mohou obdivovat vůbec první vyrobený vůz Škoda 743 Garde kupé, která je rovněž prvním osobním automobilem, jenž sjel z továrních linek na Slovensku.

Veletrhy se na počátku října mají stát centrem pozornosti, jako na jejich počátcích před devadesáti lety. „Strojírenský veletrh byl pro poválečné Brno důležitý impulz. Otevíral město i na západ, rozvíjely se turistika a služby. K tomu se chceme vrátit, chceme, aby byl veletrh ve městě cítit,“ řekl Petr Staněk, radní za ANO a místopředseda představenstva veletrhů.

Pomoci k tomu mají reklamní poutače, které jsou umístěné po celém městě, či akce Brno Fair City, díky níž mohou účastníci veletrhu čerpat slevy v muzeích, barech či hromadné dopravě. Interaktivnějšími se mají stát i samotné veletrhy. Návštěvníci například uvidí monstrózní stroje přímo při výrobě, spolupráci robotů a lidských protějšků nebo aplikaci Průmyslu 4.0 v praxi. Stejně jako v loňském roce budou pro veřejnost pořádány i tematické prohlídky.

Speciální robot při veletrhu vytvoří sochu Tomáše Garrigua Masaryka v nadživotní velikosti, která vychází z původní podoby z roku 1928. Ta by v prostorách výstaviště měla zůstat i po skončení akce.

Zájem o veletrh je velký i z pohledu vystavovatelů. Přijede 1650 firem ze 32 zemí, což z letošního strojírenského veletrhu dělá nejžádanější ročník desetiletí. „Vyprodáno bylo už na jaře. Vystavující obsadí  všechny kryté plochy,“ upřesnil ředitel Veletrhů Brno Jiří Kruliš. Téměř polovina vystavovatelů přijede ze zahraničí, nejvíce ze sousedního Německa a Slovenska.

Čelní čeští a slovenští politici se sejdou se zástupci skoro pětistovky nejvýznamnějších firem i svazy průmyslu obou zemí. Na sněmu budou jednat o modernizaci a budoucnosti zejména českého průmyslu. „Společným cílem je dostat Českou republiku mezi dvacet nejvyspělejších zemí na světě,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Mezinárodní strojírenský veletrh začne 1. října v 11 hodin a potrvá do 5. října. Vstupenky se dají koupit buď na místě za 270 korun, nebo přes internet či mobilní aplikaci za 220 korun. Snížené vstupné pro děti, studenty a seniory stojí taktéž 220 korun

 

Jak se rodí zlato

01. října 2018, Hospodářské noviny

Letošní jubilejní 60. Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) je výjimečný výstavou 100 příběhů průmyslových legend, která mapuje osudy mnoha exponátů. Ověnčeny jsou Zlatými medailemi, které již od roku 1964 získávají nejlepší inovační exponáty.

Je již tradicí, že v den zahájení veletrhu zaplní vystavovatelé, politici a další hosté Rotundu Brněnského výstaviště, aby byli svědky předání Zlaté medaile nejlepším exponátům a jejich tvůrcům. Kdo obdrží zlato, to je výlučně v kompetenci dvacetičlenné komise odborníků. „Hodnocení není žádná dojmologie. Pravidla hodnocení jsou jasně nastavená,“ říká Mgr. Jan Baltus z VÚT Brno, který působí v hodnotitelském týmu od konce devadesátých let jako uznávaný expert, vedle toho 27 let vedl Technický týdeník.

A jak se rodí zlato? Každý vystavovatel má možnost přihlásit svůj exponát do soutěže podle jasně daných kritérií, jako jsou invence, inovace, racionalizace a další. Každá z nich má přiřazený daný počet bodů, podle nichž se členové komise orientují.

Zkušení komisaři si ale nenechají ujít příležitost zajít se na vystavený exponát podívat vlastníma očima. V některých případech se po takové návštěvě u stánku ukázalo, že přihlášený výrobek je mnohem zajímavější, než bylo popsáno v přihlášce. „Stává se, že vystavovatel věnuje přihlášce hanebnou pozornost. Na místě pak zjišťujeme, že se jedná o úžasný exponát,“ říká Jan Baltus. Přitom stačí, aby přihlášku vyplnil technik, a nikoliv pověřený člověk z marketingu či PR.

Samotní hodnotitelé si podle jeho slov prohlídku nominovaných exponátů užívají. „Jsou zvědaví, chtějí se učit, je to pro ně inspirativní,“ poznamenává. I díky tomu dokáží rozpoznat, zda je exponát skutečně novinka, nebo výrobek už před lety někdo vyzkoušel.

Hodnotitelé, prakticky ze všech vysokých technických škol, zejména pak VUT Brno, ČVUT či VŠB-TU, ředitelé podniků a výzkumných ústavů i Svazu průmyslu a dopravy ČR, jsou srdcaři. Jinak by nemohli věnovat hodnocení tolik pozornosti a času. Ve sdíleném prostoru pročítají přihlášky, zkoumají prvotní návrhy čtyřčlenného týmu VUT. Několikrát se scházejí, naposledy obvykle den před konáním MSV, kdy vyřknou verdikt a zdůvodní udělení Zlaté medaile.

Správné rozhodnutí předpokládá mít bohaté znalosti a zkušenosti, však se také exponáty v čase výrazně proměňují. „Mění se skladba průmyslu, nomenklatura. Už se nevystavují automobily či stavební stroje, nenajdeme tu třicetitunové turbíny. Nyní převládají obráběcí stroje, nástroje, softwarová řešení,“ říká Jan Baltus.

Členové komise se shodují v tom, že vítězné exponáty i jejich tvůrci by si zasloužili větší pozornost médií a veřejnosti. „Zviditelnili by se schopní lidé, technika, inovace. Zvedla by se prestiž ceny,“ tvrdí jednohlasně. Nemluvě o tom, že řada vítězů díky udělení Zlaté medaile upoutala, dokonce ještě při konání MSV, obchodní partnery.

Vyhlašovateli soutěže o ZM pro nejlepší inovační exponáty v rámci MSV jsou Vysoké učení technické v Brně a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Organizátorem jsou tradičně Veletrhy Brno, a. s. Kritéria hodnocení exponátů v soutěži o Zlatou medaili jsou novost exponátu: 1. podle zákona; 2. podle autorizované rešerše na novost; 3. podle stupně novosti vnímané zákazníkem nebo výrobcem. Dále míra invence v exponátu.

 

Jubilejní veletrh v Brně s roboty i nostalgii

27. října 2018, Právo

Zcela ojedinělý bude svou koncepcí letošní Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV). Jeden z nejvýznamnějších veletrhů svého druhu v Evropě má totiž letos už šedesáté výročí.

Architektonicky unikátní veletržní areál rovněž oslavuje, a to devadesát let od svého otevření. Na výstavišti se od soboty 1. do středy 5. října předvedou nejen špičkové technologie, ale i to nejlepší z historie českého a slovenského průmyslu na unikátní výstavě připomínající 100 let od vzniku Československa. „Zájem o účast na 60. mezinárodním strojírenském veletrhu je nejvyšší za poslední desetiletí. Všechny pavilóny jsou vyprodány a celkem se zúčastní přibližně 1650 firem z více než 30 zemí. Návštěvníky čeká v každém pavilónu atraktivní podívaná. Špičkové stroje budou vyrábět v přímém přenosu, roboti předvedou spolupráci s lidskými kolegy a jinde se pomocí virtuální reality přeneseme do továren fungujících na principech průmyslu 4.0. Zároveň pohledem do historie připomeneme legendy českého a slovenského průmyslu,“ uvedl k jubilejní veletržní akci za pořadatele Jiří Erlbach.

Letos se společně s MSV uskuteční dalších pět mezinárodních veletrhů, které se v Brně konají vždy v sudých letech. IMT bude přehlídkou kovoobráběcích a tvářecích strojů, FOND-EX se zaměří na slévárenství, WELDING na svařovací techniku, PROFINTECH představí technologie pro povrchové úpravy a PLASTEX je veletrhem plastů, pryže a kompozitů. Polovina vystavovatelů je ze zahraničí. Nejvíce jich přijede z Německa a početné zastoupení budou mít také Slovensko, Itálie a Rakousko.

Nová éra robotiky

Na veletrhu se předvedou všichni přední čeští výrobci obráběcích a tvářecích strojů, kteří avizují několik zajímavých technických novinek.

Atraktivní exponát v pavilónu P nabízí mimo jiné společnost ABB, která expozici nazvala Nazvaná nová éra robotiky. Její zástupci před návštěvníky předvedou praktické ukázky robotických řešení, bude zde mimo jiné funkční část linky pro automobilový průmysl, roboty budou ohýbat potrubí nebo montovat drobné součástky. Hlavní „hvězdou“ bude jednoruký robot YuMi, který představuje zatím nejhbitější a nejkompaktnější robotické řešení ABB.

Pouhých 9,5 kg vážící robot může být namontován třeba na stěnu či na strop a začlení se do jakéhokoliv výrobního prostředí. Zajímavou expozici chystá i Vysoké učení technické v Brně. V pavilónu Z představí projekt jednoduše programovatelného robota ARCOR a model továrny na přípravu míchaných nápojů, pochlubí se dvěma závodními monoposty ze soutěže Formula Student a návštěvníkům ukáže lithium-iontový akumulátor určený pro uchovávání elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Slavné exponáty pod sochou Masaryka

Pavilón A1 bude patřit výstavě nazvané 100RIES, která odvypráví 100 příběhů československých průmyslových legend uplynulého století. Mezi stovkou exponátů tak bude například ve své době světově proslulý tryskový stav, motocykl Jawa 350 nebo traktor Zetor Crystal v historické i aktuální verzi. Šikovnost hodinářů reprezentují české hodinky Prim, slávu českých puškařů představuje zase lehký kulomet vzor 26. Stejně jako při prvním Mezinárodním strojírenském veletrhu v roce 1959 bude nad hlavami návštěvníků zavěšen větroň Blaník L 13.

Některé exponáty se na výstavu ani nevejdou, třeba slavný motorový vůz Stříbrný šíp budou zájemci obdivovat na koleji před pavilónem A1. K největším lákadlům se připojí ještě replika sochy prezidenta T. G. Masaryka, která zdobila dnešní rotundu pavilónu A v roce 1928 při zahájení provozu výstaviště.

V průběhu veletrhu bude sochu přímo před zraky návštěvníků frézovat třímetrový robot. Slovensko jako současná automobilová velmoc na výstavu 100RIES přiveze třeba historicky první sériově vyráběný osobní automobil na Slovensku – vůz Škoda 743 Garde kupé z roku 1982 s výrobním číslem 00001. Chybět nebude ani jízdní kolo Favorit, moped Babetta.

 

Strojírenský veletrh připomene stoletou historii

26. září 2018, Hospodářské noviny

První říjnový týden se v Brně uskuteční jubilejní, 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Letošní přehlídka bude symbolicky v partnerství se Slovenskem, kvůli stému výročí vzniku Československa, a zároveň ponese podtitul 100 let československého průmyslu, tradice a budoucnost. Hlavním tématem veletrhu budou už počtvrté Technologie 4.0.

Letos se očekává jedna z nejvyšších návštěvností za poslední desetiletí. Vystavovatelé podle pořadatelů zaplnili všechna místa; letos se jich zúčastní přes 1600 z více než 30 zemí. Organizátoři očekávají návštěvnost přes 80 tisíc lidí.

„Ze soukromých i firemních sbírek se nám podařilo shromáždit skutečně unikátní exponáty, včetně automobilů, letadel, strojů nebo lokomotiv, které by si zájemci o techniku neměli nechat ujít,“ říká ředitelka Mezinárodního strojírenského veletrhu Radka Svobodová.

Podíl zahraničních účastníků dosáhne stejně jako v posledních letech úctyhodných 50 procent. Pro české firmy se na veletrhu otevírá řada možností k navázání přímých kontaktů na perspektivních zahraničních trzích. Přes 30 vystavovatelů dorazí z Asie, nejvíce z Tchaj-wanu a Číny. Největší zastoupení bude mít znovu Evropa, kde nejpočetnější budou vystavovatelé z Německa a Slovenska. Na Moravu ovšem dorazí i firmy z Vietnamu, Jižní Koreje či Moldavska.

Připomínka české státnosti

Součástí veletrhu bude také řada doprovodných akcí. Jednou z těch výrazných bude výstava 100ries, která se snaží mapovat slavné české a slovenské průmyslové výrobky od vzniku československé státnosti až do současnosti.

„Protože partnerskou zemí letošního veletrhu bude Slovensko, je to ta nejlepší příležitost, jak si společně průmyslovou historii a její úspěchy připomenout,“ vysvětluje generální ředitel pořádající společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Veletrhu se zúčastní přes 80 slovenských firem. Návštěvníci uvidí například vůz Škoda 743 Garde kupé z roku 1982 s výrobním číslem 00001, historicky první sériově vyráběný osobní automobil na Slovensku. Dalším slavným slovenským výrobkem je původní bicykl Favorit z roku 1955 nebo legendární model Babetta.

Cílem výstavy je vytvořit pomyslný oblouk nad celým stoletím českého a slovenského průmyslu. Hlavním lákadlem pak bude projekt TGM90. Více než třímetrový robot bude před zraky návštěvníků frézovat repliku sochy prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka od sochaře Otakara Španiela, která byla v Brně vystavena v roce 1928.

Výstava 100ries využije i rozšířenou realitu. Představí se nová výstava Czech Innovation Expo. „Projekt využívající špičkové technologie přináší ohlédnutí za stoletou historií naší země v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Projekt rovněž mapuje stávající inovační ekosystém České republiky a jako bonus skýtá možnost virtuálního setkání s nežijícími vědci, inovátory a průmyslníky,“ uvádí vedoucí projektu Jan Špunda. „Virtuální výstava“ následně poputuje z Brna do Prahy a Ostravy a poté se vydá na cestu do Madridu a Tokia.

Výběr Slovenska jako partnerské země dává smysl i proto, že v roce 2017 pro něj bylo Česko druhým největším dovozním i vývozním trhem a celkově čtvrtým nejvýznamnějším obchodním partnerem. Nejvíce se dováží na Slovensko automobily z Česka, zároveň slovenští podnikatelé jsou druhými nejčastějšími vlastníky českých firem.

Velkým tahákem bude robot YuMi

Na největším strojírenském veletrhu ve střední Evropě budou zastoupeny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Mezi účastníky nebude chybět ani ministerstvo průmyslu a obchodu nebo agentury CzechInvest či CzechTrade. Z velkých globálních firem se přehlídky zúčastní třeba Siemens či Mitsubishi.

Na jednu z nejatraktivnějších expozic aspiruje ta společnosti ABB, jež chystá praktické ukázky robotických řešení a mimo jiné část linky pro automobilový průmysl. Hlavním lákadlem má být jednoruká verze kolaborativního robota YuMi, který představuje zatím nejhbitější robotické řešení ABB. Robot může být namontován na stěnu či na strop a začlení se do jakéhokoliv výrobního prostředí.

Zajímavou expozici slibuje také Vysoké učení technické v Brně, jež představí model továrny na přípravu míchaných nápojů nebo se pochlubí dvěma závodními monoposty ze soutěže Formula Student.

Napříč výstavištěm je silně zastoupen každý rok segment průmyslové robotizace. Letos se společně s Mezinárodním strojírenským veletrhem uskuteční dalších pět mezinárodních veletrhů, které se v Brně konají vždy v sudých letech. Ty se zaměřují na kovoobráběcí a tvářecí stroje, na slévárenství, svařovací techniku, ale i na technologie pro povrchové úpravy. Uskuteční se rovněž veletrh plastů, pryže a kompozitů.

Pořadatelé si od letošního veletrhu slibují další úspěch. V minulých letech jej pozitivně hodnotilo přes 80 procent vystavovatelů.

 

Jubilejní 60. A dosud největší MSV

26. září 2018, MF DNES

Na Mezinárodní MSV: strojírenský veletrh přijede do Brna 1 650 účastníků, je to rekord poslední dekády. Letošní už 60. ročník se ponese v duchu významných výročí, při výběru partnerské země bylo proto jasnou volbou Slovensko.

V září 1959 se Brno připravovalo na událost, která v nadsázce snese přirovnání snad jen s Olympijskými hrami. Do největšího moravského města se poprvé sjeli průmyslníci z celého tehdejšího Československa. Na výstavišti se totiž konal první ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV).

Byla to tehdy celospolečenská akce, protože kromě strojů si návštěvníci ve veletržním areálu mohli prohlédnout třeba nejnovější módu pro mladé.

Dnes na výstaviště proudí podnikatelé z celého světa. Je to místo, kde se prezentují nejmodernější technologie a domlouvají velké obchody. A letošní jubilejní 60. ročník se ponese ve stejném stylu, dokonce půjde o největší MSV za poslední desetiletí. Partnerskou zemí je Slovensko. „V letošním roce plném jubileí, kdy si připomínáme vznik československé státnosti, by to nemohla být jiná země,“ vysvětlil generální ředitel veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Veletrh letos připadá na termín 1. až 5. října a účast předčila dosavadní ročníky. Všechny pavilony jsou vyprodány a celkem do Brna přijede asi 1 650 firem z více než třiceti zemí. Zahraniční účastníci tvoří stejně jako v minulých letech padesát procent vystavovatelů. Nejvíce jich přijede z Německa, početné zastoupení budou mít také Slovensko, Itálie a Rakousko.

Zásadní témata, která nyní hýbou průmyslem, se budou tradičně řešit na velkém sněmu Svazu průmyslu a dopravy. Do diskuse se zapojí zástupci vlády i podnikatelská sféra. „Letos bude sněm československý. Debaty se zúčastní premiéři obou zemí,“ přiblížil PR manažer veletrhu Jiří Erlebach. Do Brna se tedy chystá Andrej Babiš i jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini.

Prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák chce sněmem oslavit 100 let od založení československého státu a nastolit také otázky týkající se budoucnosti. „Pokud firmy nezefektivní výrobu a procesy, můžou zkrachovat či zmizet z trhu. Musí reagovat na nejmodernější trendy a zůstat konkurenceschopné. Abychom všichni uspěli, musíme mít i stabilní a podpůrné podnikatelské prostředí. Přítomným členům vlády proto zdůrazním, že si přejeme, aby se také stát podíval do budoucnosti a pomohl nám v ní obstát,“ přiblížil Hanák, s čím na MSV letos pojede.

Speciální expozici k stoletému výročí připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Prezentace má název 100 let československého průmyslu, tradice a budoucnost. „Chtěli jsme spojit minulost s budoucností. Vycházíme přitom z klíčových vlastností úspěšného podnikatele, kterých si byli vědomi už naši předci. Když před 90 lety podle návrhu Josefa Fanty stavěli hlavní budovu ministerstva na pražském Františku, doplnili ji 120 sochami, které ilustrují činnosti a předpoklady fungování resortu. Mezi nimi je i čtveřice skulptur symbolizujících podnikavost, pravdivost, vynalézavost a vytrvalost,“ nastínila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Dominantu ministerské budovy na pražském nábřeží, kterou je v noci svítící skleněná kopule, tak začátkem října pomyslně přestěhují do Brna. A na stánku 26 v centru pavilonu Z se ministerstvo představí společně s dalšími organizacemi a institucemi jako CzechInvest nebo CzechTrade. Zájemci zde získají informace o evropských dotacích, podpoře investic i exportu. Vystavovatelů je na veletrhu opravdu mnoho, návštěvníci se ale mohou nechat za nejzajímavějšími a klíčovými expozicemi zavést. Po úspěšné loňské premiéře konference a organizátoři opět spustí projekt MSV Tour. Jde o organizované prohlídky vybraných vystavovatelů, které zastřešuje hlavní téma veletrhu – fenomén současné doby Průmysl 4.0. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou hlavních tras.

ROBOTI PO CELÉM VÝSTAVIŠTI

Jedna z nich vede přes expozice, které nabízí řešení v oblasti průmyslové údržby a diagnostiky. Tato odvětví získávají na oblibě právě kvůli robotizaci výroby, kterou Průmysl 4.0 zastřešuje.

„Zajímavými exponáty robotů i jejich komponenty bude protkané celé výstaviště,“ lákají organizátoři na organizované prohlídky letošního MSV.

Kontaktovat vystavovatele lze letos znovu přes speciální mobilní aplikaci, kterou výstaviště testovalo poprvé v loňském roce. „Loni s drobnými nedostatky zafungovala a uživatelé si ji oblíbili. Návštěvník si může přidávat vystavovatele do oblíbených a lépe si naplánovat cestu veletrhem. Na MSV si lze poprvé také koupit vstupenku uložením přímo do aplikace a vstupní turniket potom načte kód z mobilu. Možná to znáte, pokud si takto ukládáte kódy palubní vstupenky do letadla,“ přiblížil ředitel Kuliš.

SOUČASNĚ TAKÉ VELETRHY IMT – Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů FOND-EX – Mezinárodní slévárenský veletrh PROFINTECH – Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PLASTEX – Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů WELDING – Mezinárodní veletrh svařovací techniky semináře UŽITEČNÉ INFORMACE Otvírací doba 1.–4. října 9.00–18.00 5. října 9.00–16.00 Vstupenky Základní (při platbě online přes web etickets.bvv.cz) 220 Kč Na místě 270 Kč Zlevněné 220 Kč (děti od 6–15 let, studenti s dokladem o studiu, držitelé ZTP a ZTP/P, lidé starší 60 let) Organizované školní skupiny 100 Kč (seznam studentů s razítkem školy) Děti do 6 let a doprovod držitelů ZTP/P zdarma Katalog 200 Kč Na všech vstupních místech je možné zaplatit v EUR a také platební kartou. Doprava a parkování Pro všechny návštěvníky MSV pořadatelé vytvořili stránku s mapou, cenami a obsazeností parkovacích domů v Brně. Naleznete ji na: www.bvv.cz/navstevnici/doprava/parkovani-po-brne/

 

Cena osobního kontaktu roste. S ní i zájem o veletrh

24. září 2018, Profit

Letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu bude podle ředitelky Radky Svobodové jubilejní hned několikrát. Kulaté výročí slaví samotná akce, výstaviště i Česká republika

Technologie se v posledních letech rychle vyvíjejí. Proč i přesto zůstává role tradičních veletrhů nezastupitelná?

Osobní kontakt je ve světě byznysu stále nezastupitelný. Když jde o velké obchody a nákladné investice, lidé se potřebují potkat osobně a podat si ruce. U spotřebního zboží je to jinak, třeba televizi si klidně koupíte na internetu, ale v technických oborech patří veletrhy mezi tři nejvyužívanější marketingové nástroje. Firmy se na nich snaží předvést to nejlepší a vyvíjejí své novinky tak, aby je mohly poprvé ukázat právě na veletrhu. Pro společnosti je to navíc zjednodušení komunikace se stávajícími i budoucími obchodními partnery, které mají na jednom místě.

Jedním z témat Průmyslu 4.0 je i virtuální realita. Zvládnou veletrhy i tuto konkurenci? Nepřesunou se do virtuálního světa?

Internet je určitě mocným marketingovým nástrojem, nicméně jak už bylo řečeno, veletrhy nedokáže úplně zastoupit. Živý kontakt se v době převládající elektronické komunikace naopak stává vzácným a žádaným zbožím. Lidé si na veletrhu mohou stroje „osahat“ v akci, navíc tady najdou nabídku na jednom místě. Není náhodou, že právě v technických oborech se veletrhům stále daří. A brněnské výstaviště je díky velkému rozsahu kvalitních výstavních ploch, dobré infrastruktuře a zázemí pro pořádání doprovodných konferencí pro tyto odborné veletrhy ideálním místem.

Mezinárodní strojírenský veletrh letos (MSV) slaví 60. výročí. Bude z tohoto pohledu program něčím výjimečný?

Bude to mimořádný ročník ve znamení hned několika jubileí, protože slavíme také 100 let od vzniku Československa a 90 let od založení brněnského výstaviště. Volba partnerské země padla v tomto jubilejním roce logicky na Slovensko a celý veletrh se tak trochu vrátí do československých časů. V pavilonu A1 se otevře výstava 100RIES, která zmapuje 100 příběhů našich průmyslových legend. Lidé uvidí historické dopravní prostředky a nad hlavou jim bude viset ikonický větroň L-13 Blaník, který zdobil i první veletrh v roce 1959. Bezesporu velkým lákadlem pak bude robot, který přímo před zraky návštěvníků vytiskne repliku sochy Tomáše Garrigua Masaryka. Originál této sochy stál v rotundě pavilonu A při otevření areálu výstaviště v roce 1928.

Jak se za těch šest desetiletí role veletrhu změnila? Jaké měl postavení ve svých začátcích, jaké v éře socialismu a jaké nyní?

Na začátku byl výstavou úspěchů národního hospodářství, kde si lidé prohlíželi věci, které v obchodech ani jinde nemohli vidět. Trval čtrnáct dní, do Brna přijížděly celé vlaky návštěvníků a hned první ročník si prohlédlo neuvěřitelných 2,4 milionu lidí. Teprve v druhé polovině 60. let se veletrh rozdělil na průmyslový a spotřební, postupně se začaly vyčleňovat a osamostatňovat některé obory. Ale v celé éře socialismu se na MSV představovala třeba auta, památná byla v roce 1987 premiéra vozu Škoda Favorit, kterou si prohlédlo 600 tisíc návštěvníků. Od devadesátých let už byl MSV veletrhem průmyslových technologií. Pokud jde o společenské postavení, vždycky byl pro Brno významnou událostí, kterou žilo celé město. I nyní myšlenku veletržního města podporujeme a druhým rokem pořádáme projekt Brno Fair City, který návštěvníkům i vystavovatelům nabízí slevy ve vybraných brněnských podnicích.

V Česku se dlouhodobě diskutuje o potenciálu čínských firem. Jak budou letos na veletrhu zastoupené?

Čína byla partnerskou zemí veletrhu před dvěma lety, kdy vystavovatelé obsadili celý pavilon A1. Jsme velice rádi, že to nebyla jen nahodilá účast, ale že se na veletrh vracejí -loni se na brněnském výstavišti prezentovalo více než sedmdesát čínských firem a letos očekáváme účast devadesáti vystavovatelů. Význam Mezinárodního strojírenského veletrhu pro čínskou stranu podtrhuje také akce konaná v rámci doprovodného programu, kterou organizuje Čínská rada pro podporu mezinárodního obchodu. Bude se konat hned první den veletrhu s názvem 2018 China (Guizhou) - Konference pro průmyslovou spolupráci s Českou republikou.

Ukazuje letos vyšší zastoupení firem z některých zemí na to, že se do Česka a střední Evropy snaží pronikat více než v minulosti?

Účast zahraničních firem se v posledních letech pohybuje kolem 50 procent a stejně vysoká bude i letos. Každoročně přijíždějí také firmy z východní Asie a dalších vzdálených regionů, které vnímají MSV jako bránu nejen na český, ale na celý středoevropský trh. Jejich rostoucí zájem je důsledkem globalizace, ale jádrem masivní zahraniční účasti nadále zůstávají evropské firmy a na prvním místě německé.

MSV je největší akcí svého druhu nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Jak se projevuje právě jeho nadregionální význam?

V účasti lídrů jednotlivých oborů, špičkových evropských a světových průmyslových podniků, které na veletrhy lokálního významu nejezdí, ale Brno nechtějí vynechat. Mají tady mezinárodní odborné publikum, kterému ukazují to nejlepší a nejnovější ze své nabídky. Účast na MSV je vnímána jako prestiž.

Který evropský veletrh vnímáte pro Brno jako největší konkurenci?

Mezinárodní strojírenský veletrh je ve středoevropském prostoru fenoménem. Zůstává široce zaměřeným průmyslovým veletrhem, který svým významem přerůstá český trh, a jako takový v blízkém okolí nemá konkurenci. Multioborovou strukturou se podobá Hannover Messe a v jednotlivých segmentech, jako jsou obráběcí stroje, zpracování plastů aj., má protipóly ve specializovaných veletrzích pořádaných v Německu i jinde. Ale kdo chce oslovit primárně český a slovenský trh a zákazníky v dalších zemích střední a východní Evropy, nepůjde vystavovat do Německa, nýbrž do Brna.

Dálnice D1 je již několik let rozkopaná, rychlíky do Brna stále často vypadají jako muzejní exponáty. Není doprava pro Brno určitým hendikepem v porovnání s veletrhy ve vyspělejších západních zemích?

Doprava je určitě hendikepem, Brnu chybí dálniční spojení s Vídní, napojení na velká letiště, rychlovlaky. Přesto myslím, že v rámci daných možností všichni zainteresovaní dělají, co je v jejich silách, aby doprava na veletrh byla co nejplynulejší. Díky úzké spolupráci s Magistrátem města Brna a Policií ČR se zvýšenému náporu přizpůsobují dopravní opatření v přilehlých částech města. Ale třeba stav dálnice D1 a různé velké dopravní stavby a s nimi spojené uzavírky ovlivnit nelze.

U většiny hromadných akcí bývá problém parkování. Mají se návštěvníci veletrhu obrnit trpělivostí, nebo je parkovišť v docházkové vzdálenosti dostatek?

Doprava v Brně samozřejmě bude hustší, nicméně návštěvníci se o parkování nemusejí obávat. Více než tisícovka automobilů zaparkuje přímo v areálu výstaviště, další stovky se vejdou do blízkého parkovacího domu. Samotné brněnské výstaviště je dobře připravené zvládat nápor, který je s veletrhy spojen. Má infrastrukturu potřebnou k návozu exponátů, dostatek parkovacích ploch i výborné napojení na městskou hromadnou dopravu. Je prověřeno, že areál dokáže pojmout až třicet tisíc návštěvníků denně.

Který pavilon nebo exponáty si určitě nenecháte ujít vy osobně?

V pavilonu P bude k vidění to nejzajímavější z obráběcího strojírenství, a navíc také expozice ABB s ukázkami praktického využití robotů anebo Formulí E. Prezentovat se tam bude také společnost Mitsubishi Electric Europe se svou výrobní linkou digitálního věku. Celá řada expozic s roboty v akci bude i v pavilonech G1 - například Kuka či Staübli a G2 - namátkou Cloos, Valk Welding nebo Yaskawa. Určitě nevynechám ani pavilon Z s expozicemi vysokých škol, které se svými exponáty zaměřují na aplikaci principů Průmyslu 4.0., a k vidění bude například model továrny budoucnosti, robot ARCOR či Orpheus z VUT v Brně. Ale nejvíc se asi těším do pavilonu A1 na historické kousky na výstavě 100RIES, které jinak na žádném veletrhu neuvidíme.

Ekonomové v posledních měsících varují před zpomalením ekonomiky. Signalizuje letošní ročník něco podobného, snažily se firmy „škrtit“ rozpočty?

Naopak, firmy letos investují do svých expozic výrazněji než v jiných letech. Některé si pronajímají větší plochu, další se snaží zaujmout vizuální atraktivitou svých stánků a zajímavým programem pro návštěvníky. K vidění budou stroje přímo v chodu, využití robotů, uplatňuje se také virtuální realita. Veletrh byl prakticky vyprodán už několik měsíců předem a na nejžádanější plochy v pavilonech jsme měli čekací listinu. Zpomalení ekonomiky se tedy na MSV nijak neprojevilo, ono také zatím nejde o recesi, ale pouze o zpomalení tempa růstu.

Veletrh trvá pět dní, kdy začínají přípravy na následující ročník?

Přípravy na veletrh začínají dva roky předem. MSV je největším projektem, který je na brněnském výstavišti, a jeho přípravě se věnuje celá firma. Probíhá celá řada jednání s vládními institucemi, profesními svazy a asociacemi, zahraničními zástupci, výzkumnými ústavy, vysokými školami atd. Chystá se akviziční a mediální kampaň. Sledujeme vývoj jednotlivých oborů a plánujeme rozmístění do pavilonů. V neposlední řadě spolupracujeme na přípravách doprovodného programu, během každého ročníku proběhne na 90 odborných seminářů a konferencí.

 

Na strojírenském veletrhu bude 1651 vystavovatelů

20. září 2018, Hospodářské noviny

Letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně se zúčastní 1651 vystavujících firem z 32 zemí. Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu se zhruba 250 vystavovateli. Šedesátý ročník akce, která je považována za nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, se koná od 1. do 5. října. Letošní ročník bude ve znamení výročí vzniku Československa.

 

Brněnského veletrhu se zúčastní 32 zemí

20. září 2018, Lidové noviny

Letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně se zúčastní 1651 vystavujících firem ze 32 zemí. Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu se zhruba 250 vystavovateli. Podle organizátorů 60. ročníku veletrhu se bude akce, která je považována za nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, konat od 1. do 5. října. V rámci této akce se uskuteční šest samostatných veletrhů. V pavilonu A1 bude navíc k vidění výstava 100Ries připomínající 100 let od vzniku Československa. Představí se na ní 100 slavných českých a slovenských průmyslových výrobků od roku 1918. Organizátoři spoléhají jako na lákadlo i na repliku sochy prezidenta Masaryka, která zdobila dnešní rotundu pavilonu A v roce 1928 při zahájení provozu brněnského výstaviště.

 

Strojírenského veletrhu se zúčastní 1651 vystavovatelů ze 32 zemí

19. září 2018, ČTK

Letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) v Brně se zúčastní 1651 vystavujících firem ze 32 zemí. Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu se zhruba 250 vystavovateli. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři 60. ročníku veletrhu. Akce, která je považována za nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě, se koná od 1. do 5. října. Letošní ročník bude ve znamení výročí vzniku Československa.

"To, co znamená pro filmaře festival v Karlových Varech, je pro strojaře veletrh v Brně. Nemohli jsme uspokojit všechny zájemce, což nás mrzí. Na druhou stranu to je důkaz o tom, že se ekonomice daří," řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

V rámci MSV se uskuteční šest samostatných veletrhů. V pavilonu A1 bude navíc k vidění výstava 100Ries připomínající 100 let od vzniku Československa. Představí se na ní 100 slavných českých a slovenských průmyslových výrobků od roku 1918. "Je to jedinečná příležitost připomenout si společně československou průmyslovou historii a její úspěchy v roce, kdy slavíme sté výročí samostatnosti," doplnil Kuliš.

Jde například o vůz Tatra T87 cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Dále třeba o tryskový stav, lehký kulomet vzor 26, hodinky Prim, miliontý motocykl Jawa, traktor Zetor Crystal, jízdní kolo Favorit nebo moped Babetta. K vidění bude také rychlíkový motorový vůz s aerodynamickou skříní s názvem Stříbrný šíp, který vznikl v jediném exempláři na přelomu let 1938 a 1939 v ČKD. "Přijede i s návštěvníky po železniční trati z Prahy. Po nábřeží a městském silničním okruhu dorazí až na výstaviště," dodal Jiří Smetana z Veletrhů Brno.

Podle organizátorů bude patřit k lákadlům také replika sochy prezidenta Masaryka, která zdobila dnešní rotundu pavilonu A v roce 1928 při zahájení provozu výstaviště. V průběhu veletrhu vyfrézuje více než dvoumetrovou sochu přímo před zraky návštěvníků třímetrový robot Kuka.

Ze zahraničních vystavovatelů jich bude po Německu nejvíce ze Slovenska (107), následují Čína, Itálie a Rakousko. Co se týče výstavní plochy, největší podíl bude mít Slovensko.

 

Jubilejní šedesátý MSV hlásí vyprodané pavilony

17. září 2018, Konstrukce

Mezinárodní strojírenský veletrh oslaví kulaté výročí novým vizuálem, unikátní výstavou legend československého průmyslu a především obrovskou účastí 1 650 firem. Od 1. do 5. října 2018 čeká návštěvníky brněnského výstaviště přehlídka nejmodernějších technologií v plně vyprodaných pavilonech.

 
Společně s jubilejním 60. ročníkem MSV se uskuteční dalších pět specializovaných veletrhů, které se na brněnské výstaviště vracejí vždy v sudých letech. IMT bude přehlídkou kovoobráběcích a tvářecích strojů, FOND-EX se zaměří na slévárenství, WELDING na svařovací techniku, PROFINTECH představí technologie pro povrchové úpravy a PLASTEX je veletrhem plastů, pryže a kompozitů. Šestice veletrhů společně zaplní celé výstaviště a pořadatelé očekávají, že do Brna přijede vystavovat 1 650 firem ze 33 zemí.

Stejně jako v minulých letech bude přibližně polovina vystavovatelů zahraničních. Nejvíce jich přijede z Německa a početné zastoupení budou mít také Slovensko, Itálie a Rakousko. Ohlášena je řada zahraničních oficiálních účastí, a to konkrétně ze Slovenska, Číny, Francie, Indie, Itálie, Rakouska, Koreje, Běloruska a Taiwanu. Tradicí je oficiální expozice německé spolkové země Bavorsko a společný stánek tří spolkových zemí středního Německa – Saska, Durynska a Saska-Anhaltska – pod hlavičkou “Mitteldeutschland”.

Velkou expozici chystá světový lídr v oboru CNC soustruhů a frézek DMG MORI a po několika letech se vrací firma ERWIN JUNKER z Německa. Společnost NEWTECH bude prezentovat nově zastupovanou značku TSUGAMI a v oblasti nástrojů je důležitou zprávou opětovná účast firem ISCAR a TUNGALOY, které patří do jedné skupiny IMC a vystavují pravidelně jednou za dva roky. Celkem se na 11. mezinárodním veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT představí téměř 500 vystavovatelů, takže všichni se do haly P samozřejmě nevejdou. Příkladem je špičkový výrobce řezných nástrojů pro třískové obrábění WNT, který se bude prezentovat rozsáhlým venkovním stánkem na volné ploše F.

Do pavilonu P se nově přesouvá expozice společnosti ABB, která aspiruje na jednu z nejatraktivnějších na celém veletrhu. Zaměří se na oblast elektromobility a představí návštěvníkům Formuli E – seriál silničních závodů elektrických automobilů, jejímž titulárním partnerem je od letošního roku právě ABB. Soutěž nově pojmenovaná ABB FIA Formula E Championship je platformou pro vývoj a testování elektrických a digitálních technologií s významem pro e-mobilitu. ABB jako lídr v oblasti infrastruktury pro elektrická vozidla s celosvětově nejrozsáhlejší instalovanou základnou rychlonabíjecích stanic v pavilonu P ukáže budoucnost e-mobility a digitálních technologií na její podporu.

Hlavní téma Mezinárodního strojírenského veletrhu – Průmysl 4.0 – je úzce svázán s průřezovým projektem AUTOMATIZACE – měřicí, řídicí a automatizační technika, ke kterému se letos hlásí 280 vystavovatelů. V samotném oboru elektronika, automatizace a měřicí technika je přihlášeno už 130 firem ze sedmi zemí včetně tradičních lídrů. Ale Průmysl 4.0 nemá oborové hranice, což dokáže třeba revoluční expozice společnosti KUBOUŠEK na veletrhu PLASTEX.

Tradiční oporou MSV zůstává obor materiály a komponenty pro strojírenství s účastí přibližně 210 vystavovatelů. Hutní materiály budou prezentovat významné firmy jako Arcelor Mittal, VAN LEEUWEN PIPE AND TUBE, ISD Dunaferr a další. Zájem o účast roste v podoboru spojovacích materiálů, poprvé se zúčastní například firmy TITGEMEYER CZ a SFS Group CZ. Tradičně silné zastoupení se očekává u vystavovatelů převodů, pohonů, brzd, spojek a ložisek. Nově se budou prezentovat firmy jako WITTENSTEIN, KG Technologies Hungary a MP DIMS, vrací se společnost NORD s nabídkou poháněcí techniky.

Zajímaví nováčci se představí také v dalších oborech. V energetickém strojírenství to bude konsorcium společností MICo, MICo robotic a ELEDUS a společná expozice firem ČEZ Esco a Škoda Praha. V oboru hydraulika a pneumatika se hlásí nové firmy z České republiky i Německa a další významní vystavovatelé se vracejí – například Bosch Rexroth, Festo nebo Charvát Group. Centrem oboru tváření zůstává pavilon B. Přihlášeni jsou tradiční lídři jako Trumpf, Bystronic a další, oproti loňsku firmy navyšují plochu a vrací se i ty, které vystavují jen v sudých letech. Navíc se hlásí premiéroví účastníci z Koreje či Španělska, takže pavilon je již zcela zaplněn a další firmy čekají, jestli se něco neuvolní.

Plně vyprodaná je také hala G2 s prezentací svařovací techniky. K významným vystavovatelům zde patří společnosti FRONIUS, CLOOS, YASKAWA, ARC-H, EWM, LORCH nebo ALFA IN. Zajímavý exponát avizuje firma PLAZMATECH, která na českém trhu zastupuje největšího světového výrobce plazmových zdrojů KJELLBERG Finsterwalde. Na veletrhu FOND-EX si pronajaly plochy nové zahraniční firmy : FENIX MACHINES z Polska, Idra a CO. STAMP z Itálie, Quaker Chemical z Nizozemí a TERMOLIT z Ukrajiny. Po čtyřleté pauze se vrací společnost Z-MODEL, dále se chystá společná expozice pod hlavičkou Svazu sléváren ČR a k největším účastníkům opět patří společnosti Hüttenes-Albertus CZ a Laempe+Panáčková.

Přestože se letošní ročník koná v říjnu, řada vystavovatelů postaví stánky na venkovních plochách. Příkladem je společnost KNAP INDUSTRIETECHNIK, která opět chystá živé prezentace techniky pro stěhování těžkých břemen. Poprvé se v oboru dopravy, manipulace a logistiky představí firma Linde Material Handling Česká republika s vysokozdvižnými vozíky, italská společnost ROSA CATENE s nabídkou jeřábů nebo firma Würth vystavující mj. dílenské vybavení. Tradičně největší plochy zde obsadí vystavovatelé jako Interroll CZ, WRH Global CZ, Kasys, Kardex nebo DENIOS.

MSV oslaví 60. ročník retro výstavou československých průmyslových legend

V roce oslav 100 let od založení Československa padla volba partnerské země MSV logicky na Slovensko, které se na tuto roli pečlivě připravuje. Oficiální slovenská expozice obsadí plochu o rozloze 500 metrů čtverečních v pavilonu A1, který se u příležitosti MSV celý symbolicky „oblékne“ do československých barev. Hlavním organizátorem expozice je SARIO – Slovenská agentura pro rozvoj investic a obchodu – a celkem se letos očekává účast 55 slovenských průmyslových firem. Dalších tisíc metrů čtverečních v pavilonu A1 zaplní retrospektivní výstava 100ries – Československé průmyslové legendy, která ukáže stovku příběhů ikonických výrobků, slavných značek a významných osobností spojených s historií veletrhu.

 

MSV: česká zkratka srozumitelná strojařům z celého světa

17. září 2018, Brněnský Metropolitan 

Brněnské veletrhy slaví v letošním roce dvojité jubileum – před devadesáti lety byl Výstavou soudobé kultury zahájen provozunikátního výstavního areálu a ke svému šedesátému ročníku dospěl Mezinárodní strojírenský veletrh, který zahájil modernizaci výstaviště a dal nový směr brněnskému veletržnímu průmyslu.

V roce 1928 získalo Brno nejen světově proslulý a obdivovaný výstavní areál, ale koncepce Výstavy soudobé kultury v Československu položila také základy českého moderního výstavnictví. Přesto výstavní činnost v areálu pokračovala ve 30. letech jenom omezeně a pavilony začaly chátrat. Uvažovalo se dokonce, že se z výstaviště stane veřejný sad, botanická nebo zoologická zahrada či „brněnský Hollywood“, tedy že bude využito pro filmové ateliéry. Nic z toho se nerealizovalo, ale úpadek a devastace jeho prostor pokračovaly za okupace a lepší časy nastaly až v polovině 50. let.Velký ohlas návštěvníků zaznamenaly v letech 1955–1957 tři Výstavy československého strojírenství. V životě výstaviště nastala nová etapa, jen bylo třeba dát jí i mezinárodní punc. Po těžce vydobytém souhlasu od Sovětského svazu a dalších zemí spřízněného socialistického tábora se v roce 1958 začal připravovat první mezinárodní strojírenský veletrh, tehdy nazvaný I. mezinárodní vzorkový veletrh.Přípravy trvaly rok, protože o veletrh byl ze strany domácích i zahraničních vystavovatelů nebývalý zájem, a výstaviště se proto muselo rozrůst o další pavilony. Areál získal novou dominantu – kruhový pavilon Z, který konstruktér Ferdinand Lederer ve spolupráci s několika architekty zastřešil monumentální kupolí z ocelových trubek, hliníku a skla o rozponu téměř sto metrů. Pavilon se tak stal nejen výstavním prostorem, ale i obdivovaným exponátem, který budí zájem dodnes.Podobnou střechu dal Lederer taky pavilonu C, který měl představovat modelový obchodní dům moderní provenience. Další velký pavilon B koncipovali architekti Alexa a Nutz jako tovární halu, kde budou vystavovány výrobky těžkého strojírenství. Nové objekty v areálu přibývaly i v následujících desetiletích a tento proces určitě ještě není u konce.

I město dostalo mezinárodní „šmrnc“

Organizátoři veletrhu nakonec poskytli 432 vystavovatelům z 29 zemí východního i západního světa 67 tisíc m2 kryté plochy v moderních pavilonech a halách a 63 tisíc m2 na volném prostranství. To vše pak směřovalo k tomu, aby se přehlídka stala místem pro mezinárodní výměnu zkušeností, navazování hospodářských styků, zdravé soutěžení a obchodování v oblasti strojírenství, optiky, důlního, petrochemického, textilního, automobilového či spotřebního průmyslu, surovin pro tyto oblasti a podobně. Později, jak se strojírenský veletrh specializoval, se z některých těchto oblastí staly samostatné veletrhy.První „obyčejní“ návštěvníci překročili práh nového veletrhu za doprovodu veletržní znělky v neděli 6. září 1959, oficiální delegace si to odbyly již den předtím. Na zahájení přišlo 180 tisíc lidí, druhou neděli už čtvrt milionu.K vidění toho bylo hodně: jen československé podniky předváděly přes tři tisíce exponátů, více než 350 z nich tvořily novinky. Zájem budily například tři kluzáky vznášející se pod kupolí pavilonu Z či expozice strojů u jeho vchodu, kde společnost ČKD Choceň vystavovala výrobník šupinového ledu. Pozornosti neuniklo lidové vozítko Velorex, „kombík“ Škoda Octavia s prvními zabudovanými rádii Tesla, vysavač Eta s výkyvnou hubicí, ale třeba také mostový jeřáb z Královopolských strojíren, který v pavilonu B sloužil k instalaci exponátů a poté se stal – podobně jako již zmíněný pavilon Z – sám exponátem, řízeným při předvádění dálkově, a mnoho a mnoho dalšího.Počet obyvatel Brna se během dvou veletržních týdnů zhruba o polovinu zvýšil. Noviny nabádaly místní, aby na výstaviště nechodili o víkendech, kdy sem přijíždí nejvíc hostů odjinud. Chaos se však nekonal a město veletrhem žilo, dokonce natolik, že socialistickou šeď přebila pestrost západního typu. Mimo jiné bylo k dispozici velké množství bufetů, mezi nimi nově otevřený Sputnik na rohu České s „úplně mechanizovanou kuchyní a lidovými cenami“. Vše bylo čistší, noblesnější, lépe osvětlené – neonové girlandy z tehdejší doby visí v brněnských ulicích dodnes. Na náměstí Svobody vznikly unikátní světelné noviny s žárovkovým displejem, po němž běžel text zpráv.

Dobrá tradice značí dobrou budoucnost

První mezinárodní strojírenský veletrh skončil 20. září. Navštívilo ho 2,4 milionu lidí, z toho 13,5 tisíce ze zahraničí, a jeho obrat činil 4 miliardy korun. Tradice byla založena a na ni navazuje a ctí ji i letošní, jubilejní 60. ročník veletrhu. Ozdoben novým vizuálem otevře své už dlouho dopředu vyprodané prostory od 1. do 5. října a zavládne na něm „československá atmosféra“, protože hlavní partnerskou zemí je v roce stého výročí založení našeho novodobého společného státu Slovenská republika.Kromě prezentace nejmodernějších strojírenských trendů se veletrh ohlédne také do minulosti: v pavilonu A1 je připravena retrospektivní výstava ikonických průmyslových výrobků spjatých s jeho historií, nazvaná 100RIES. Celé město pak jako kdysi s veletrhem propojí už loni úspěšně vyzkoušený projekt Brno Fair City.

Markéta Žáková

 

Narozeniny, které budou vidět: Mezinárodní strojírenský veletrh slaví šedesátiny

07. srpna 2018, Prosperita

Asi je jen málo těch, kteří měli tu čest navštívit všechny ročníky Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Těm, kterým se podařilo zúčastnit se ve svých 20 letech, je dnes 80. Ano, legenda mezi veletrhy, to je ten brněnský „strojírák“, který odchoval doslova generace vystavovatelů, hostů, obdivovatelů a fandů průmyslu, zejména strojírenství, které je stále chloubou české ekonomiky. V jakém duchu se letos odehraje, o tom pro náš časopis Jiří Erlebach, manažer PR a reklamy Mezinárodního strojírenského veletrhu:


Čím chcete oslavit tak významné výstavní jubileum, tedy to, že se Mezinárodní strojírenský veletrh uskuteční už po šedesáté?

 Šedesát let je opravdu dlouhá tradice, kterou se může pochlubit málokterý veletrh. Proto letošní ročník vnímáme jako výjimečný a chceme návštěvníkům ukázat něco z historie MSV, která je úzce spjatá s historií československého průmyslu. Chystáme retrospektivní výstavu 100RIES – Československé průmyslové legendy, která ukáže stovku příběhů ikonických výrobků, slavných značek a významných osobností. Zároveň jsme u příležitosti jubilejního 60. ročníku zadali grafickou soutěž na vytvoření nového vizuálu MSV. Vítězný návrh navazuje na ikonické plakáty ze šedesátých let, takže v něm nechybí ozubené kolo, šipky a uprostřed písmena MSV – česká zkratka, kterou dobře zná a používá celý strojírenský svět.


Je o prezentaci na Výstavišti stále tak obrovský zájem jako v minulých letech? S ohledem na šedesátiny MSV bude patrně účast vystavovatelů unikátní...

Máte pravdu, zájem o účast je letos obrovský. České ekonomice se nadále daří, což je znát prakticky ve všech na MSV prezentovaných oborech. Firmy se snaží ukázat co nejvíce ze své nabídky a objednávají větší plochy, zároveň se hlásí řada nováčků. Už několik měsíců před veletrhem jsme měli kompletně vyprodáno, na pavilony je čekací listina a volná místa zbývají pouze na venkovních plochách. V říjnu jsou venkovní stánky s ohledem na počasí už trochu riskantní, přesto i o ně je letos poměrně velký zájem. Celkově očekáváme účast 1650 firem ze 33 zemí.

Čeká se něco mimořádného od domácích vystavovatelů v roce stého výročí naší republiky?

 Návštěvníci výročí určitě zaznamenají, přivítá je Československý pavilon A1 v typických barvách s už zmíněnou výstavou ikonických průmyslových výrobků, které Československo proslavily po celém světě. Doufám, že si tuto jedinečnou výstavu nikdo z návštěvníků nenechá ujít, protože bude k vidění právě jen po dobu veletrhu. Podařilo se nám shromáždit legendy našeho strojírenského, automobilového a leteckého průmyslu, tedy i oborů, které v minulosti byly součástí MSV, ale v současné nomenklatuře už nejsou. K exponátům patří vozy Tatra 603 a Škoda Favorit nebo slavné obráběcí stroje od tradičních vystavovatelů MSV. Výstava ukáže, jaký ohromný průmyslový a inovační potenciál Česko i Slovensko mají, a také historický fenomén MSV. V pavilonu A1 bude sídlit ještě rozsáhlá oficiální expozice Slovenska, které je v letošním výročním roce partnerskou zemí veletrhu.

Jak silná bude zahraniční účast firem?

V posledních letech na MSV přijíždí asi polovina vystavovatelů ze zahraničí a letos to bude podobné. Nejvíce přihlášek je tradičně z Německa, následují Slovensko, Itálie a Rakousko. Návštěvníci nepřehlédnou ani vystavovatele z Ruska a Číny, kteří si pronajímají rozsáhlé plochy v pavilonu Z. Ze vzdálenějších zemí se očekává také početná účast firem z Tchaj-wanu, Koreje nebo Indie. České firmy nás chválí za to, že jim umožňujeme navazovat přímé obchodní kontakty po celém světě, a letošní ročník to znovu potvrzuje.


Hovoří se o mimořádně velké expozici Rosatomu. S čím plánují do brněnské metropole Rusové přijet?

Konkrétní informace o exponátech zatím nemáme, ale Rosatom je největším stavitelem jaderných elektráren na světě a určitě přiveze něco zajímavého. V minulosti to byly třeba makety reaktorových zařízení, které pohánějí jaderné ledoborce. Ruský koncern se MSV účastnil už několikrát a úzce spolupracuje s řadou českých podniků energetického strojírenství. Rusko se v pavilonu Z představí také oficiálním stánkem a samostatně se budou prezentovat některé jeho regiony.

Pozadu nechtějí zůstat ani Čína a Tchaj-wan, Německo, včetně spolkových zemí, státy EU, Slovensko a další tradiční vystavovatelé. Na co by se měla odborná veřejnost na letošním ročníku MSV především zaměřit?

Nabídka je opravdu široká a vidět úplně všechno je skoro nereálné. Proto jsme už loni přišli s projektem MSV Tour, který ukazuje návštěvníkům to nejzajímavější podle jejich konkrétního zaměření. Jde o organizované prohlídky vybraných vystavovatelů podle klíčových témat. K loňským trasám zaměřeným na Průmysl 4.0, robotizaci a automatizaci letos přibyla bezpečnost v průmyslu, údržbě i diagnostice a snižování energetické náročnosti. Komentované prohlídky stánků vybraných probíhají dvakrát denně a jsou doplněné krátkými přednáškami. Celý tento program je pro návštěvníky zdarma, stačí se zaregistrovat u organizátora MSV Tour, kterým je vydavatelství Trade Media International.

Naši exportéři se mají určitě čím blýsknout. Co z jejich produkce bude bojovat o ocenění v říjnu především?

Na tyto informace je zatím brzy, protože uzávěrka přihlášek do soutěže o Zlaté medaile je až k datu 31. srpna. Myslím, že o ceny jubilejního 60. MSV bude opět velký zájem. Zlaté medaile se budou udělovat v šesti kategoriích: za inovaci prokazatelně vzniklou ve smluvní spolupráci firem s výzkumnými organizacemi, za inovaci výrobního stroje, za inovaci ve zpracovatelské technologii, za inovaci v automatizační technice, za inovaci komponenty ve strojírenství a za inovaci v transportu a logistice.

Mezinárodní strojírenský veletrh doprovázejí i další výstavy. Které to budou letos?

V sudých letech se klíčový obor obráběcí a tvářecí stroje vyčleňuje z nomenklatury MSV a je prezentován na specializovaném veletrhu IMT, pod který tak spadá téměř třetina všech vystavovatelů. Navíc se konají další čtyři bienální veletrhy, FOND-EX se věnuje slévárenství, WELDING svařovací technice, PROFINTECH představuje technologie pro povrchové úpravy a PLASTEX je veletrhem plastů, pryže a kompozitů. Společné je všem šesti veletrhům zaměření na nejnovější trendy, včetně Průmyslu 4.0. Příkladem je třeba „virtuální“ expozice společnosti Kuboušek na veletrhu PLASTEX, která návštěvníky přenese na vzdálené automatizované pracoviště s nejmodernějšími vstřikovacími stroji.

A na jak bohatý doprovodný program se mohou návštěvníci těšit?

Půjde dozajista o mimořádná setkání i ve společenském duchu...
Pravidelní účastníci už vědí, že odborný doprovodný program je důležitým pilířem MSV a vyplatí se jeho nabídku důkladně prozkoumat, protože některé akce jsou úplně jedinečné. Patří k nim už pondělní Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, kde podnikatelé otevřeně debatují s představiteli vlády, letos se chystá také Českočínské obchodní fórum, Business den Ruské federace, Meeting Point Czech Trade, diskuzní Fórum průmyslu a vysokých škol a další zajímavá setkání. Mimořádně slavnostní bude pondělní otevření Československého pavilonu, na které bych rád pozval také čtenáře časopisu Prosperita.

Autor: Pavel Kačer

 

Renishaw hledá nejvýznamnějšího československého vynálezce

25. července 2018, Prekon

Výsledky budou vyhlášeny na Mezinárodním strojírenském veletrhu.

Renishaw, přední světová společnost v oboru strojírenských a vědeckých technologií, spustila novou edukační kampaň a anketu Český vynálezce, která vznikla ve spolupráci s Technickým týdeníkem. Projekt se rozhodl zmapovat českou i slovenskou invenci v průběhu společné historie. Cíl je zřejmý – hledá se nejvýznamnější československý vynálezce.

Český vynálezce si v roce 2018, který je spojen s několika významnými výročími, klade za cíl zviditelnit československou šikovnost a vynalézavost. „Letos si připomínáme sto let od založení republiky a chceme se proto zaměřit i na československého ducha a inteligenci. Osobnosti, které se třeba jen malou měrou, ale přece jen přičinily o to, aby se nám žilo lépe a jednodušeji,“ říká Josef Sláma, iniciátor projektu a ředitel společnosti Renishaw.

„Chceme lidem představit jména významných techniků, o nichž si myslíme, že sehráli klíčovou roli ve vývoji českého a slovenského průmyslu. Budeme proto moc rádi, pokud se do výběru zapojí i veřejnost a pomůže nám doplnit seznam inovátorů i o další jména, která možná zapadla v průběhu historie nebo se naopak ještě nedostala do povědomí veřejnosti. Vyvrcholením celého projektu bude hlasování o uděleí titulu Nejvýznamnější československý vynálezce,“ doplňuje Josef Sláma.

Veškeré informace jsou jednoduchou formou popsány na webové stránce www.ceskyvynalezce.cz, kde návštěvník najde přehledný seznam již vybraných jmen i jednoduchý hlasovací formulář. Součástí hledání vynálezce je i výzva pro veřejnost, aby seznam doplňovala o jména, která se v něm neobjevila. „Mnoho malých zlepšováků mohlo uniknout naší pozornosti. Projekt je oslavou české vynalézavosti, a čím více takových lidí najdeme, tím lépe. Současně věřím, že je dobré si připomenout, kolik zajímavých vynálezů pochází z Československa či z období monarchie. A tím i trochu poučit veřejnost o naší bohaté historii,“ uzavírá Josef Sláma.

Anketa Český vynálezce byla oficiálně spuštěna a výsledky hlasování budou známy ke konci září 2018. Oficiální vyhlášení výsledků je pak plánováno v rámci  Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Renishaw je jednou z předních světových společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií, se zkušenostmi v oblasti měření a zdravotnictví. Společnost dodává výrobky a služby pro širokou škálu aplikací, od výroby proudových motorů a větrných turbín, až po stomatologii a neurochirurgii. Vedoucí postavení má také v oblasti aditivní výroby (zde se zaměřuje na 3D tisk z kovových prášků a technologii vakuového lití). Renishaw je jediným britským výrobcem zařízení pro 3D tisk z kovu. Skupina Renishaw má v současnosti přes 70 poboček ve 35 zemích, s více než 4000 zaměstnanci. Zhruba 2600 zaměstnanců pracuje ve Velké Británii, kde je soustředěna většina výzkumu, vývoje a výroby společnosti.

 http://www.prekon.cz/1532530109/renishaw-hleda-nejvyznamnejsiho-ceskoslovenskeho-vynalezce.html

 

Výstavbou expozice nabídka Veletrhů Brno nekončí…

20. června 2018, T+T Technika a trh

Veletrhy Brno se připravují na jubilejní 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu i v oblasti výstavby veletržních expozic. Pro úsek Realizace expozic a servis je tato každoroční významná událost, letos rozšířená o specializované veletrhy IMT, FOND-EX, WELDING, PROFINTECH a PLASTEX prioritou. V průběhu celého roku se připravují nová opatření, modernizace a inovace technického vybavení i služeb tak, aby vystavovatelé byli spokojeni a pocítili trend rostoucí kvality.

 Jak je to s přípravami na výstavbu expozic letos, na to jsme se zeptali ředitele výstavby expozic ing. Tomáše Moravce. „Na jubilejní 60. ročník se již připravujeme v předstihu a skládáme všechny poznatky z předchozích realizací tak, abychom byli schopni kvalitně zajistit výstavbu všech expozic. Těch bylo v roce 2017 více než 500 a v roce 2018 jich očekáváme ještě více. V průběhu roku se zapojujeme do výběrových řízení vystavovatelů a zpracováváme nabídky. Těší nás, když v soutěži uspějeme a zejména v případech, kdy se k nám naši zákazníci vrací opakovaně. Je to potvrzení, že jsou s našimi službami spokojeni a že jim maximálně vyhovuje naše flexibilita a operativnost v areálu BVV. Fakt, že jsme přímo na brněnském výstavišti, máme zde sklady výstavářského zařízení a náš útvar je propojen se všemi dalšími podnikovými odděleními, poskytuje vystavovateli záruku, že výstavba expozice bude navazovat i na doprovodné akce a služby,“ říká Moravec.

Takže Vy kromě výstavby expozice nabízíte i zajištění doprovodné propagace?

Samozřejmě. Není pro nás těžké sladit všechny požadavky vystavovatele. Naši obchodní manažeři koordinují jak výstavbu expozice, tak objednávky a zajištění technických služeb i celý doprovodný program a reklamu v areálu výstaviště. Dodáváme tím našim zákazníkům klid a jistotu v přípravě, šetříme jejich čas a snižujeme stres spojený s přípravou a koordinací všech činností.

Jaký typ expozice od Vás vystavovatelé mohou očekávat?

Jako základ pro standardní výstavbu používáme konstrukční systémy Octanorm, Maxima Light, na realizaci expozic na volné plochy pak tradiční systém MONTI. Nabízíme ale také hlavně zhotovení expozic designových, na jejichž projektech spolupracujeme se špičkovými architekty v oboru výstavnictví. Většinou jsou to expozice velké, často i patrové, ale v poslední době se stále více objevuje i poptávka na atypické expozice podstatně menších rozměrů, které jsou připraveny pro opakované použití.

Designová expozice vyžaduje také atraktivní vybavení?

I na to jsme připraveni. Máme atraktivní nábytek, který běžně v našem objednávkovém bloku nenajdete, ten je určen právě pro designové expozice. Ale inovujeme i náš standardní nábytek. Barevným trendem poslední doby je bílá barva, takže si naši zákaznici mohou vybrat z nabídky bílého nábytku.

A co když vystavovatel nemá představu, jak by měl jeho stánek vypadat?

Pro tyto případy máme archiv vizualizací expozic různých velikostí a typů. Když je vystavovatel nerozhodný, určitě si z nabídky vybere nebo ho alespoň některý z projektů inspiruje a architekt poté zapracuje jeho individuální požadavky. S přípravou výstavních expozic máme letitou zkušenost a vystavovatelé se plně mohou spolehnout na naše služby.

Designová expozice – za tím si představuji také asi vysoké finanční náklady…

Ano, jsou vystavovatelé, kteří do svých expozic investují nemalé částky a mají jasnou představu, jaké materiály a vybavení se má použít. Na druhé straně však dovedeme poskytnout vystavovatelům cenově přijatelné a přitom vkusné expozice. Dokonce si ji i sami mohou navrhnout v našem Konfigurátoru expozic. Vyberou si typ, barvy, vybavení a hned vidí i orientační celkovou cenu. O nákladech na výstavbu expozice si tak víceméně rozhodují sami.

Dostanou také nějakou nápovědu, jak aplikovat třeba grafiku?

Pro usnadnění přípravy expozic jsme pro naše vystavovatele připravili a do praxe zavedli Grafický manuál, který přináší orientaci ve formátech podkladů pro grafiku na expozici. A letos jsme nově doplnili Elektro manuál. Ten by měl být vítanou pomůckou při přípravě expozic, které obsahují exponáty v provozu. Přesný výpočet celkové spotřeby kWh je důležitý pro objednání celkového elektrického příkonu pro expozici.

Doménou Vašeho útvaru je tedy stavba expozic na Mezinárodním strojírenském veletrhu?

Ano, MSV je vlajkovou lodí naší společnosti. Příprava nabídek je v plném proudu, naši obchodníci se snaží všem zákazníků vyjít vstříc. Jako každoročně poskytujeme našim klientům termínovou slevu z ceny výstavby expozice. K jejímu získání je potřeba potvrdit naši nabídku nejpozději do 3. srpna.

A až MSV skončí, je čas na oddech?

MSV veletržní rok nekončí. V areálu brněnského výstaviště probíhá ročně přes 50 veletrhů a výstav, pro které také realizujeme výstavní stánky nebo stavíme tribuny. A mimo to jsme velmi aktivní také v zahraničí. Pro Messe Düsseldorf jsme již mnoho let smluvním partnerem pro výstavbu expozic na jejich veletrzích v Německu, pro kolektivní zahraniční účasti stavíme expozice na výstavištích v Moskvě a kromě toho řadu individuálních expozic našich i zahraničních vystavovatelů na veletrzích po celém světě.

Vaše činnost je tedy více než pestrobarevná, přejeme Vám i nadále hodně úspěchů!

 www.bvv.cz/expozice

 

Století průmyslu s jeho ikonami

16. dubna 2018, MF DNES

Tisíce lidí v roce 1987 nadšeně pozorovaly nový automobil značky Škoda Favorit. V Brně na Mezinárodním strojírenském veletrhu bylo auto poprvé oficiálně představeno. Po 31 letech by se mohl favorit na brněnské výstaviště znovu vrátit jako jeden ze symbolů jednak strojírenského veletrhu, který si letos připomíná 60. výročí, a jednak také jako ikona století československého průmyslu.

A takových exponátů jako připomínek stoletého výročí chystá vedení veletrhů rovnou stovku. Některé návštěvníci budou moci vidět na vlastní oči, o jiných se dozvědí alespoň formou informačních panelů. „Přímo exponátů by mělo být asi třicet až čtyřicet,“ přiblížil mluvčí brněnských veletrhů Jiří Smetana. Expozici plánují v pavilonu A1 a také kolem něj. Vedení veletrhů se totiž domlouvá na zapůjčení některých vozidel s Českými drahami nebo Dopravním podnikem města Brna. „Spolupracujeme také s Tatrou, takže se určitě objeví její slavné vozy, které dělala v druhé polovině dvacátého století,“ doplnil mluvčí. V Brně by se měly objevit i legendární tatraplany. Chybět ale nebudou ani brněnská vozidla, ať už Zetor, nebo také replika vůbec prvního brněnského automobilu značky Omega z roku 1923, který vznikl ve Zbrojovce.

„Výstava má být na jednu stranu retrospektivou těch nejikoničtějších výrobků, zároveň má ale ukázat, kam se obě země posunuly a jaký neuvěřitelný inovační potenciál v nich dnes je,“ uvedl Jiří Smetana. A připomínka výročí sta let od vzniku Československa se promítne i do klasického programu strojírenského veletrhu. „Máme vizi, že by ho společně zahájili český a slovenský premiér,“ prohlásil ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Po minulých letech, kdy partnerskými zeměmi strojírenského veletrhu byla Čína nebo Indie, to letos bude právě Slovensko. „Slovensko patří tradičně mezi nejvýznamněji zastoupené země z pohledu počtu vystavovatelů i návštěvníků. Těch loni přijelo přes 20 tisíc. Ukazuje to také na silnou provázanost našich ekonomik,“ dodal Kuliš. Celý pavilon A se tak symbolicky zahalí do československých barev. (mos)

 

Jubilejní veletrh ukáže sto příběhů strojírenství ČSR

12. dubna 2018, Právo

Nejméně 1800 vystavovatelů letos očekávají pořadatelé na jubilejním, 60. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Akce, která patří mezi nejstarší strojírenskou přehlídku v Evropě, se ponese nejen ve znamení hlavního tématu, tedy automatizace a digitalizace průmyslového odvětví, ale i zcela ojedinělé výstavy 100 let československého průmyslu. I kvůli tomu bude partnerskou zemí Slovensko. Řada unikátních exponátů, i ze soukromých sbírek, bude v Brně k vidění od 1. do 5. října.

„Půjde o sto příběhů symbolizujících československé strojírenství. Nechceme, aby to byla jen nostalgická retro výstava legendárních výrobků a exponátů či nápadů, které často ovlivnily vývoj v oboru celosvětově, ale chceme ukázat i směr vývoje strojírenství dnes dvou samostatných států, tedy ČR a SR. Výstava zabere zhruba tisíc metrů plochy v pavilonu A 1, který se oblékne do československých barev,“ řekl ředitel Veletrhů Brno, a. s., Jiří Kuliš.

Zároveň si však posteskl, že k finanční podpoře této akce, jež rozhodně překračuje rámec Brna i samotného strojírenského veletrhu, se zatím nikdo nemá.

Řadu exponátů si Veletrhy Brno půjčují ze soukromých sbírek a je i mnoho firem, pro které je čest zapůjčit zdarma svoje výrobky. Chybět tak nebude třeba první automobil Zbrojovky vyrobený v Brně nebo legendární vozy Tatra, Škoda, Zetor i razicí stroj na mince ze Žďasu.

Výstava bude stát řádově milióny korun

I přesto výstava bude stát řádově milióny korun. Například některé přepravy exponátů vyžadují náročnou nejen logistickou, ale i finanční přípravu. „Na podporu zatím neslyšelo ani ministerstvo průmyslu, ani ministerstvo kultury, kam nás z průmyslu poslali,“ doplnil Kuliš. O mimořádném významu výstavy svědčí i to, že se zde zřejmě uskuteční společné zasedání vlád obou zemí, setkání premiérů, ekonomických ministrů a dalších významných osobností. I přes ještě nedávné „zaručené“ prognózy o konci výstavnictví se veletrhům mimořádně daří a s využitím areálu může být spokojen i vlastník, tedy město Brno.

Například k uspokojení současných požadavků na účast na 60. ročníku MSV by veletrhy potřebovaly ještě jeden pavilon. Letos by se měl všech akcí v areálu zúčastnit až milión návštěvníků.

Miroslav Homola

 

Výroční strojírenský veletrh? Jako připomínka Československa

12. dubna 2018, Brněnský deník

Šedesátý ročník, vyprodané výstavní plochy a partnerská země Slovensko. Takové jsou tři hlavní znaky letošního jubilejního strojírenského veletrhu, který se na brněnském výstavišti bude konat na začátku října.

„Partnerem veletrhu bude Slovensko, které má podle ředitele výstaviště Jiřího Kuliše silně provázanou ekonomiku s tou tuzemskou. „Pavilon A se letos symbolicky oblékne do československých barev. Návštěvníci v něm najdou ukázku toho nejlepšího z naší společné historie,“ řekl. Součástí společné expozice s Českou republikou bude připomínka slavných československých značek, jako jsou Tatra, Škoda nebo Zetor. „Výstava má být retrospektivou toho nejlepšího, co z Československa vzešlo, zároveň ale také ukázkou, kam se obě země posunuly a jaký inovační potenciál v nich dnes je,“ vysvětlil mluvčí výstaviště Jiří Smetana.  Ke kulatinám dostane strojírenský veletrh nové logo, které vzešlo z grafické soutěže. Autor Mikuláš Macháček se inspiroval tradičním ozubeným kolem, ale snažil se o nadčasové zpracování. „Za nejdůležitější považuji jeho lehké použití ve formátu tisku i online prostředí,“ podotkl. Novinkou je doporučený oděv na výstaviště. „Letošní ročník je příležitostí inspirovat se u předků, kteří na veletrh chodívali oblečeni slavnostně,“ dodal Kuliš.

Na letošní výroční ročník očekávají pořadatelé návštěvnost kolem osmdesáti tisíc návštěvníků.

Klára Vašíčková

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vyrocni-strojirensky-veletrh-jako-pripominka-ceskoslovenska-20180412.html

 

Strojírenský veletrh připomene dvě výročí, nabídne i historii

11. dubna 2018, ČTK

Mezinárodní strojírenský veletrh letos oslaví 60. výročí existence a připomene 100. výročí vzniku republiky a československého průmyslu. I kvůli tomu bude partnerskou zemí Slovensko. Veletrhy Brno vypsaly grafickou soutěž na logo a plakát. Vizuální styl je moderní a zároveň navazuje na tradici loga, kterým je již od začátku barevné ozubené kolo, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel společnosti Jiří Kuliš. Veletrhy se uskuteční od 1. do 5. října.

Výstava připomínající nejlepší momenty a výrobky československého průmyslu bude umístěna v pavilonu A1 brněnského výstaviště. „Chceme ukázat 100 příběhů průmyslu a ukázat, že jsme v naší zemi vymysleli řadu věcí a vždy tu byli šikovní lidé. Vedle toho chystáme i koncept Czech Inovations, abychom ukázali, co je a co bude,“ řekl Kuliš.

Na výstavišti by podle něj měly být některé vozy z automobilek Škoda a Tatra. Veletrhy jednají s Českými drahami o příjezdu nostalgických vlaků a také s brněnským dopravním podnikem, který má ve sbírce několik opravených vozidel, které na výstavišti viděly jako zcela nové předchozí generace. „Dále jednáme například se Zetorem a chceme tu ukázky slavných českých karosářských firem. Zároveň chceme ukázat, že dnes už se dají věci, jaké se kdysi dělaly ručně, vyrobit na 3D tiskárnách,“ uvedl mluvčí Veletrhů Jiří Smetana. Další firmy, které pravděpodobně dodají významné exponáty, jsou Žďas či Šmeral.

Veletrhy oslovily se žádostí o finanční podporu jubilejního ročníku veletrhu ministerstvo průmyslu, které ale nepřispěje. „Bude stát několik milionů, ale zaplatíme to a vnímáme to jako nekomerční připomenutí velikosti českého průmyslu,“ řekl Kuliš.

Strojírenský veletrh letos obsadí zhruba 1800 firem a zbývají poslední volné plochy. Hlavním tématem bude Průmysl 4.0 zaměřený na digitalizaci a robotizaci. „Jelikož jde o jubilejní ročník, rozhodli jsme se návštěvníkům doporučit i dress code, který by měl být slavnostnější. Ale vyhazovat lidi od turniketů samozřejmě nebudeme,“ řekl Kuliš.

K 60. výročí veletrhů udělali organizátoři i grafickou soutěž na vizuální prezentaci podobně, jako se dělala v 50. a 60. letech. „Sešlo se 25 návrhů a vybrali jsme grafiku moderní, která respektuje tradici a symboliku,“ uvedl Smetana. Tvůrce Mikuláš Macháček k tomu dodal, že jeho cílem bylo zachovat logo ozubeného kola, barvy modrou a červenou a také šipky. „Celkově jsme vizuál zpřehlednili a vyčistili, aby byl použitelný v dnešní době v tiskovinách a v online prostředí,“ uvedl Macháček.

Zdeněk Meitner

 

Nápad jako Brno: Na výstaviště v obleku! Strojírenský veletrh předepsal návštěvníkům oděv

11. dubna 2018, blesk.cz

Jubilejní 60. strojírenský veletrh v Brně přivítá v říjnu 1 800 vystavujících firem a nejméně 80 000 odborníků. Otázkou je, kolik přijde návštěvníků. Pořadatelé se totiž rozhodli, že jim doporučí, aby na výstaviště dorazili ve společenském obleku!

„Většina pavilonů je vyprodána, zbývá pár volných míst,“ řekl manažer veletrhů Jiří Erlebach. Zásadním tématem výstavy budou nové technologie pro digitální průmysl.

Nevídanou novinkou jubilejního ročníku bude doporučený oděv pro návštěvníky. „Veletrh je významnou obchodní i společenskou událostí. Inspirovali jsme se u předků, kteří na něj chodili ve slavnostním oblečení. Proto jsme pro letošek určili pro návštěvníky doporučený oděv,“ řekl generální ředitel veletrhů Jiří Kuliš.

I když pořadatelé od turniketů nikoho nevyhodí, lidé by měli do areálu přijít v tzv. business casual. „Chceme pomoci těm, kdo váhají, jaký oděv je vůbec na veletrh vhodný a zároveň apelovat i na ty, kdo volí méně vhodné sportovní nebo volnočasové oblečení,“ vysvětlil generální ředitel.

http://www.blesk.cz/clanek/535699/napad-jako-brno-na-vystaviste-v-obleku-strojirensky-veletrh-predepsal-navstevnikum-odev

 

Strojírenský veletrh připomene dvě výročí, nabídne i historii

11. dubna 2018, Finance.cz

Mezinárodní strojírenský veletrh letos oslaví 60. výročí existence a připomene 100. výročí vzniku republiky a československého průmyslu. I kvůli tomu bude partnerskou zemí Slovensko. Veletrhy Brno vypsaly grafickou soutěž na logo a plakát. Vizuální styl je moderní a zároveň navazuje na tradici loga, kterým je již od začátku barevné ozubené kolo, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel společnosti Jiří Kuliš. Veletrhy se uskuteční od 1. do 5. října.

Výstava připomínající nejlepší momenty a výrobky československého průmyslu bude umístěna v pavilonu A1 brněnského výstaviště. „Chceme ukázat 100 příběhů průmyslu a ukázat, že jsme v naší zemi vymysleli řadu věcí a vždy tu byli šikovní lidé. Vedle toho chystáme i koncept Czech Inovations, abychom ukázali, co je a co bude," řekl Kuliš.

Na výstavišti by podle něj měly být některé vozy z automobilek Škoda a Tatra. Veletrhy jednají s Českými drahami o příjezdu nostalgických vlaků a také s brněnským dopravním podnikem, který má ve sbírce několik opravených vozidel, které na výstavišti viděly jako zcela nové předchozí generace. „Dále jednáme například se Zetorem a chceme tu ukázky slavných českých karosářských firem. Zároveň chceme ukázat, že dnes už se dají věci, jaké se kdysi dělaly ručně, vyrobit na 3D tiskárnách,“ uvedl mluvčí Veletrhů Jiří Smetana. Další firmy, které pravděpodobně dodají významné exponáty, jsou Žďas či Šmeral.

Veletrhy oslovily se žádostí o finanční podporu jubilejního ročníku veletrhu ministerstvo průmyslu, které ale nepřispěje. „Bude stát několik milionů, ale zaplatíme to a vnímáme to jako nekomerční připomenutí velikosti českého průmyslu,“ řekl Kuliš.

Strojírenský veletrh letos obsadí zhruba 1800 firem a zbývají poslední volné plochy. Hlavním tématem bude Průmysl 4.0 zaměřený na digitalizaci a robotizaci. „Jelikož jde o jubilejní ročník, rozhodli jsme se návštěvníkům doporučit i dress code, který by měl být slavnostnější. Ale vyhazovat lidi od turniketů samozřejmě nebudeme,“ řekl Kuliš.

K 60. výročí veletrhů udělali organizátoři i grafickou soutěž na vizuální prezentaci podobně, jako se dělala v 50. a 60. letech. „Sešlo se 25 návrhů a vybrali jsme grafiku moderní, která respektuje tradici a symboliku,“ uvedl Smetana. Tvůrce Mikuláš Macháček k tomu dodal, že jeho cílem bylo zachovat logo ozubeného kola, barvy modrou a červenou a také šipky. „Celkově jsme vizuál zpřehlednili a vyčistili, aby byl použitelný v dnešní době v tiskovinách a v online prostředí,“ uvedl Macháček.

http://www.finance.cz/zpravy/finance/507809/

 

Strojírenský veletrh oslaví výročí také novým logem

2. ledna 2018, Brněnský deník

Průmyslová automatizace je hlavní téma letošního šedesátého Mezinárodního strojírenského veletrhu.

Loni přijelo na veletrh přes patnáct set vystavovatelů z dvaatřiceti zemí.

Šedesáté výročí oslaví letos Mezinárodní strojírenský veletrh například novým logem.

„Vyhlásíme otevřenou soutěž, z níž má vzejít nová vizuální podoba veletrhu. Do konce února bychom měli znát její výsledky,“ přiblížil mluvčí brněnského výstaviště Jiří Smetana.

Hlavním tématem letošního veletrhu, který se koná od 1. do 5. října, je průmyslová automatizace. „Díky strojírenskému veletrhu se Brnu začalo říkat veletržní město a stala se z něj v mezích možností tehdejšího režimu kosmopolitní metropole, kterou je dodnes,“ řekl generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Význam veletrhu se podle něho projevil například výstavbou hotelů. „Bez něj by pravděpodobně nevznikl například hotel International,“ dodal ředitel.

Loni přilákal veletrh přes osmdesát tisíc návštěvníků. Prohlédli si exponáty od více než patnácti set vystavovatelů z dvaatřiceti zemí. Nejvíc firem přijelo například z Německa nebo Indie.

Kateřina Beranová

 

Partnerem strojírenského veletrhu 2018 je Slovensko

6. října 2017, MF DNES (Příloha Mezinárodní strojírenský veletrh)

Příští rok bude partnerskou zemí Mezinárodního strojírenského veletrhu stát z Evropy. Přetne tak sérii ročníků, kdy dominovala Asie. Ku příležitosti 100. výročí založení česko-slovenské státnosti převezme pomyslnou štafetu Slovensko. „Vždyť je to stále veletrh česko-slovenský. To neznamená, že by vystavovatelé z Asie měli chybět. Jednáme s čínskými partnery o vhodném formátu oficiální účasti Číny i v příštím roce. Již nyní jednáme o tom, aby v dalších letech byly partnerské země Německo a Rusko,“ vysvětlil generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Partnerská země se vybírá dva roky dopředu. (vh)

 

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště