Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

BVV v médiích

Psalo se o GO a Regiontour 2018

 

Nejlepším turistickým produktem je cíl cyklistů Labská stezka

28. ledna 2018, Deník

Labská stezka se umístila na 1. místě ve Velké ceně cestovního ruchu 2017/2018 v kategorii Nejlepší turistický produkt.

"Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v rámci mezinárodního veletrhu cestovního ruchu GO a REGIONTOUR 2018 na brněnském výstavišti. Odborná porota ocenila zejména výjimečnou spolupráci krajů, měst a destinačních organizací v ČR i v Německu.

„Ocenění a poděkování patří hlavně našim partnerům. Na české straně jsou to agentura CzechTourism, Ústecký, Středočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj nebo města Děčín, Ústí nad Labem, Mělník, Praha, Pardubice, Hradec Králové, Dvůr Králové nebo Vrchlabí, destinační agentury podél Labe a také téměř dvě stě ubytovacích a stravovacích služeb s certifikací Cyklisté vítáni na Labské stezce,“ vysvětluje koordinátor stezky Daniel Mourek z Nadace Partnerství.

Právě nadace je rovnocenným partnerem třem koordinačním centrům stezky v Německu a propojovacím článkem všech partnerů.

„Labskou stezku propagujeme jako celek, tedy produkt s nabídkou lákavých atrakcí, kulturních a sportovních akcí, servisních služeb pro cyklisty, informačních center, ubytovacích a stravovacích služeb a služeb cestovních kanceláří a touroperátorů,“ popisuje Daniel Mourek marketing stezky.

 Společné úsilí je každoročně korunováno zejména vydáváním oficiálního tištěného Cykloprůvodce Labská stezka v německé a české mutaci, který je zdarma k dispozici v informačních centrech a zařízeních s certifikací Cyklisté vítáni podél trasy nebo k objednání přes web. Průvodce vychází každoročně ve čtvrtmilionovém nákladu a poskytuje souhrnné informace pro zájemce o putování po Labské stezce.

Jedinečnost projektu spočívá především ve spolupráci různých subjektů z veřejné i soukromé sféry na rozvoji a propagaci společného produktu. Labská stezka je TOP evropskou dálkovou cyklotrasou a cykloturistickým produktem, vede od pramene Labe v Krkonoších až k Severnímu moři u severoněmeckého Cuxhavenu v délce téměř tisíc tři sta kilometrů.

Díky atraktivnímu prostředí a jedinečnému spojení historie, architektury a přírody patří jednoznačně k nejkrásnějším a nejoblíbenějším říčním stezkám v Evropě. I v její české části se výrazně zvýšil podíl dokončených úseků, kam mají přístup pouze nemotorová vozidla.

 

Veletrhy Go a Regiontour si vychutnalo přes třicet tisíc lidí

21. ledna 2018, Deník

 Prošli několika zeměmi, pobyli na jachtě, a ocitli se v první republice. Přesto se nemuseli ani pohnout z Brna. Brněnské výstaviště od čtvrtka do soboty hostilo veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour, které nabízely všechny tyto zážitky. „Přišlo na ně více než třicet tisíc lidí. Veletrhů se zúčastnilo 860 vystavovatelů z šestadvaceti zemí," zhodnotila mluvčí veletrhů Karolína Křenková.

"Veletrhy měly letos nový koncept - kromě pavilonu P, tradičně zaplněného stánky vystavovatelů, byl pro lidi připravený zážitkový pavilon F. „Jedním z lákadel tohoto pavilonu byla třeba zážitková gastronomie, návštěvníci ochutnali pokrmy ze sklípkanů, štírů nebo cvrčků," zmínila Křenková.

Návštěvníci podle ní dále v tomto pavilonu ocenili zejména centrální bar nabízející netradiční koktejly, nebo lezecká stěna. Nejvíce lidí tam zavítalo o víkendu.

Součástí veletrhů bylo také několik soutěží - například kuchaři, cukráři, číšníci, barmani a baristé z odborných škol a učilišť soutěžili v mezinárodní gastronomické soutěži Gastro Junior Brno - Bidfood Cup.

Reprezentanty vyslalo devětatřicet škol ze čtyř zemí, kromě Čechů soutěžili Rakušané, Italové a Slováci. „Letošní klání mělo nový formát, rozšířilo se totiž až na pět kategorií. Podle porotců mladí soutěžící zvládli náročné úkoly, které by potrápily i ostřílené profesionály," zmínila Křenková.

V soutěži kuchařů dominovali muži, loňské vítězství v ní obhájil Vojtěch Petržela z Poděbrad. V kategorii cukrář vyhrál Vladyslav Rjasnyj ze Střední školy gastronomické a hotelové Braník. „V kategorii číšník - servírka dlouhodobě vládnou studenti pořádající Střední školy Brno, Charbulova. Ani letošek nebyl výjimkou a s vysokým náskokem vyhrála domácí Eliška Syrůčková," uvedla Křenková.

V nové soutěži baristů zvítězila Veronika Šnajdrová z Jeseníku, a v nové kategorii barmanů zase Michal Šebela z Chrudimi.

Autor: Eliška Gráfiková

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/veletrhy-go-a-regiontour-si-vychutnalo-pres-tricet-tisic-lidi-20180121.html

 

Českých turistů na Slovensku loni přibylo, do října o tři procenta

21. ledna 2018, ČTK

Zájem obyvatel ČR o dovolenou na Slovensku stále roste. Loni za tři čtvrtletí jich do země přijelo 517.000, což je o tři procenta více než za stejné období roku 2016. Do Vysokých Tater dokonce přijelo více českých turistů než Slováků, tedy 38.000 proti 32.000. Češi jako zahraniční návštěvníci na Slovensku s převahou vedou, Poláků přijelo za stejné období pouze 177.000, řekla na brněnských veletrzích cestovního ruchu Klára Badinková, která vede slovenské zastoupení turistického ruchu v Česku.

Čeští turisté tvoří na Slovensku třetinu všech zahraničních hostů. Za velkým zájmem, především o Tatry, vidí výkonná ředitelka Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Michaela Rafajová z velké míry nostalgii po společné zemi. "Příslušníci starší generace se k nám rádi vracejí třeba s vnoučaty, aby jim ukázali, kam dříve jezdívali," uvedla Rafajová.

I proto slovenští podnikatelé zaměřují marketing velice intenzivně především na Moravu, odkud je na Slovensko blízko. "Odtud lidé jezdí na Slovensko i několikrát do roka. Poskytovatelé služeb více spolupracují, rozšiřují se služby a roste jejich kvalita, lepší se komunikace," uvedla Badinková.

Na veletrhu se letos představily s výjimkou Nitranského kraje všechny slovenské kraje. Oblíbená je u turistů nejen slovenská příroda a památky, ale také gastronomie. (mei)

 

Veletrhy cestovního ruchu v Brně

20. ledna 2018, ČT 24

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka

--------------------

Extrémní gastronomie nebo přednášky a projekce dobrodruhů. Na brněnském výstavišti pokračují veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. Do Brna přijelo 860 vystavovatelů z 26 zemí světa, ale také ze všech krajů Česka a většiny těch slovenských. A teď míříme do festivalového pavilonu F za kolegou Ondřejem Šimečkem. Ondřeji, dobrý den, co je tam dnes největším lákadlem?

 

Ondřej ŠIMEČEK, redaktor ČT

--------------------

Hezké poledne. Tak třeba kousek ode mě v části pavilonu F, který je věnovaný dovolené na vodě, tak před malou chvílí začala prohlídka jachty, na které se návštěvníci dozví, jak taková dovolená na vodě může vypadat, nicméně celý ten letošní ročník festivalu cestovního ruchu je rozdělený do dvou pavilonů. V pavilonu P je většina vystavovatelů a diváci, návštěvníci vlastně se tam dozví ty zásadní a základní informace, nicméně v tom pavilonu F, zážitkovém pavilonu, kde my teď stojíme, tak si mohou právě ty jednotlivé zážitky, které je čekají na dovolených, vyzkoušet. Právě teď tak vidíte, jak se chystají třeba na jedinou mobilní ferratu v České republice, na kterou vlastně tady každou chvíli vylézají noví zkušební horolezci, nicméně ten festival, ten festivalový pavilon F nabízí také testovací dráhu pro cykloturisty, kde si můžou vyzkoušet jízdu na elektrokolech, na skateboardech, je tady také textilní sjezdovka, to všechno doplněné o desítky přednášek různých dobrodruhů. Velkou pozornost láká třeba projekt Nomádi, vlastně kde se můžou návštěvníci setkat s lidmi, kteří v neobvyklých dopravních prostředcích, třeba Avii z roku 1974, projeli Severní Afriku, Mongolsko, no a všechno doplňuje také extrémní gastronomie Milana Václavíka, který tady během těch čtyř dnů toho cestovního veletrhu připravuje maso třeba z krokodýla, sklípkana nebo štíra. Dnes organizátoři očekávají nejvyšší návštěvnost, nicméně ten program tady pokračuje až do zítřejšího večera.

 

Nejhezčí pohlednicí pro rok 2018 je zimní pohled na Ještěd

20. ledna 2018, ČTK

Nejhezčí pohlednici pro rok 2018 vytvořil fotograf Ladislav Renner. Uspěl mezi 154 pohlednicemi, které autoři do 21. ročníku přihlásili. Na obrázku je pohled na zimní Ještěd. Přestože pohledy zažily po roce 2000 ústup a prodá se jich jen zlomek proti dřívější době, zůstává jejich nabídka stále pestrá a kvalitní, řekl ČTK na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour pořadatel soutěže Marcel Goetz, který působí jako předseda spolku Česká pohádková akademie.

V soutěži hlasovalo 69 návštěvníků veletrhů, kteří mohli z nabídky pohlednic vybrat deset nejhezčích. V první pětici byly ještě pohlednice tvůrců Jiřího Šebka, Roberta Průchy a Daniela Řeřichy.

Soutěžilo se také v kategorii víceobrázkových pohlednic, kterou vyhrál Robert Průcha s fotografiemi z Hořic. S jiným pohledem, ale také z Hořic, vyhrál Průcha i zvláštní cenu od Asociace turistických a informačních center.

"Z vítězných pohlednic uděláme výstavu, kterou poprvé předvedeme na únorovém veletrhu Holiday World v Praze a za cenu dopravy je možné ji kamkoliv zapůjčit," řekl Goetz.

Soutěžilo se také o nejhezčí kalendářík, nejvíce se návštěvníkům líbil Český ráj vydaný v Turnově. Nejhezčí turistickou dřevěnou známkou je Praha.

Počtvrté se hlasovalo i o nejhezčí turistickou vizitku, tedy samolepku, která se lepí do turistického deníku vydávaného Rudolfem Ropkem. Nejvíce se líbila krkonošská stezka korunami stromů. "Vizitky jsou nyní nejsilnější turistický produkt, který nám posílá cestovatele do turistických cílů. Vydali jsme speciální pro veletrh a někteří dokonce zaplatili vstupné jen proto, aby si vizitku mohli koupit. Chystáme speciální právě i na pražský veletrh," poznamenal Goetz. (mei)

 

Ceny pro nejlepší cestovní kancelář i turistický projekt roku znají své vítěze

19. ledna 2018, Aktuálně.cz

Nejlepší cestovní kanceláří loňského roku se stala podle hodnocení veřejnosti Vítkovice Tours. Vítěz Velké ceny cestovního ruchu byl vyhlášen na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour. Porota vybrala také nejlepší lázeňský produkt, nejlepší kampaň či elektronický projekt.

Nejlepší cestovní kanceláří loňského roku se stala podle hodnocení veřejnosti Vítkovice Tours. Vítěz Velké ceny cestovního ruchu byl vyhlášen na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour. Soutěž organizuje vydavatelství C.O.T. media.

Odborná porota vybrala za loňský rok také nejlepší lázeňský produkt, nejlepší kampaň či elektronický projekt. Nejlepším turistickým produktem se stala Labská stezka.

Ostravská kancelář zvítězila i v některých předchozích ročnících. Vítězná cestovní kancelář nabízí zájezdy na více než 350 míst a ročně si její zájezd koupí přes 40 000 lidí. Druhé místo získala kancelář Bon Ton a třetí CK Adventura. V Česku působí zhruba 1000 cestovních kanceláří.

V kategorii nejlepší turistický produkt získali nejvyšší ocenění zástupci společnosti Partnerství za produkt Labská stezka, který je evropským cykloturistickým fenoménem. Velká část její trasy je sjízdná mimo silnice od hranic s Německem proti proudu až do Krkonoš.

Za nejlepší lázeňský a wellness balíček byly oceněny Lázně Luhačovice s produktem, který odkazuje na televizní seriál a nazývá se Týden v hotelu Popper aneb Za četníky do Luhačovic.

Nejlepší elektronický projekt připravil Pardubický kraj. Jeho turistický portál Vychodni-Cechy.info je podle poroty přehledně a intuitivně uspořádaný a poskytuje turistům maximum informací.

Nejlepší kampaň měla Centrála cestovního ruchu Východní Moravy s názvem Baroko s kouzlem rozmanitosti. Porotu zaujala kreativitou a schopností zaujmout a aktivně zapojit uživatele formou soutěže.

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceny-pro-nejlepsi-cestovni-kancelar-i-turisticky-projekt-rok/r~b9ae7602fd0611e79704ac1f6b220ee8/

 

Dovolenou měří na měsíce, občas si sáhne na dno

19. ledna 2018, MF DNES

Novodobý nomád Vojtěch Wertich projel s kamarády „půlku světa“ ve stařičké avii z roku 1974

Po deseti letech studií geologie na Masarykově univerzitě v Brně se Vojtěch Wertich vydal na cesty. Spolu s partou dalších mladých lidí projel Rusko, Mongolsko, Maroko, Západní Saharu, Skandinávii, Pobaltí a Jižní Ameriku. A to všechno ve stařičké Avii 30 z roku 1974. Zařadil se tím mezi novodobé nomády. Tedy lidi, kteří své dovolené neměří na týdny jako obyčejní smrtelníci, ale na měsíce.

Jeho nezapomenutelné příběhy si mohou zájemci přijít poslechnout do pavilonu F brněnského výstaviště, jež až do neděle hostí veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. „Všude jsme byli za exoty. Hlavně když nás vylezlo z auta devět. Každý žasnul, kolik nás je a že se tam vejdeme. A taky, že ne. Na noc museli dva spát ve stanu a stavěli jsme ho i na střechu. To bylo nejbezpečnější,“ směje se třicetiletý Wertich.

Devět? V autě, kde nebyla prakticky žádná osobní zóna. Nelezli jste si na nervy?

Na těch kratších výpravách ne, ale při té nejdelší, po Jižní Americe, která trvala od ledna do konce dubna, už ano. Ale spíš mezi jednotlivými dvojicemi. Já jsem splachovací, tak jsem fungoval jako mediátor a snažil se to urovnávat.

Vaši kolegové nomádi přivezli i svá cestovatelská vozítka. Kde máte avii Amálku?

V Kolumbii. Nechali jsme ji na farmě loni v dubnu na konci čtyřměsíční cesty Jižní Amerikou. Domluvili jsme se s jednou Češkou, co se provdala za Kolumbijce, že ji tam po nějakou dobu uložíme. Technický stav vozu z roku 1974 není nejlepší a dostat ho sem by bylo drahé. Zatím nevíme, co s ním bude. Mohl by se například hodit jako exponát do nějakého muzea.

Čím je Amálka originální?

Klasické modré nákladní avie byly za socialismu běžné, ale na obytné si je lidé přestavovali sami. Žádná oficiální výroba neexistovala. Tak tuhle jednu prastarou avii koupil kamarád Honza Vrtěl, vyhodil z ní zbytné věci jako sprchu nebo ledničku, aby tam bylo víc úložného prostoru. Technicky ji vylepšil, podložil tlumiče a zvedl předek kvůli pohybu po těžkém terénu, zesílil převodovku, aby víc utáhla, a mohli jsme vyrazit. Motor byl z roku 1996, takže ten nevyměňoval.

Na brněnském výstavišti se představujete v rámci projektu Nomádi. V současnosti se mnohým lidem říká digitální nomádi, protože jim k práci stačí počítač a mohou být třeba na druhém konci světa. Taky to tak máte?

 Nejsem digitální nomád. My jsme si na cesty vydělali předem. Nomádi ale asi jsme, protože nevymetáme hotely, ale jezdíme veteránem po exotických krajinách včetně pouště, a když si chceme třeba vyběhnout na Machu Picchu, uděláme to a zase jedeme dál. Nebál bych se ale toho označení, že jsme turisté. Za cestovatele považuju pány Holuba nebo Zikmunda s Hanzelkou, to je vyšší liga. Ti měli jen buzolu, my si nařídíme GPS a jedeme. Ale i tak občas bloudíme a pak nás zachraňují papírové mapy. Osobně je mám radši.

Ostatně jste geolog, tak to máte v profesi.

Dělal jsem i orientační běh. (úsměv)

Takže máte fyzičku. Potřebuje ji člověk na tento typ cestování?

Ano, nesedíme jen v autě, ale sbalíme se a na pár dní vyrazíme na túru po horách s plnou polní, což je nějakých patnáct kilo. Na druhou stranu do toho nikoho nenutíme, takže když jsme se vydali na šestitisícovku v Bolívii, půlka výpravy radši zůstala v táboře. Bylo to sedmihodinové stoupání od pěti do šesti tisíc metrů, to mi fakt docházel kyslík. Na vrcholu jsem se chtěl postavit, ale nohy mě neposlouchaly. Rychlé cukry to naštěstí spravily.

Sáhl jste si na dno?

Právě při tomto výstupu na sopku Parinacota ano. Leží na hranicích Chile a Bolívie, na březích jezera Chungará a měří 6 384 metrů. Původně jsme šli navázaní na laně. Já jsem se odpojil od hlavního družstva, že půjdu svým tempem. Nestačil jsem a v jednu chvíli dokonce uvažoval, že to vzdám.

První cesta vedla do Ruska a do Mongolska. Proč zrovna tam?

Já to neplánoval. To Honza Vrtěl, který dělal hlavního řidiče, mechanika a je majitelem avie. Byl tam na nafukovacích člunech na řekách a chtěl se vrátit. No a na auta se dá naložit víc než na lodě. Já byl volný a na brigádách jsem vydělal nějaké peníze, takže jsem se přihlásil. Kdyby mi ale někdo řekl, ať jedeme třeba do Kyrgyzstánu, jel bych i tak.

Ve které zemi se vám zdáli lidé nejpřívětivější?

Asi v Kolumbii, ale možná to bylo tím, že jsem měl kamaráda Kolumbijce a znal ho už půl roku předtím. Takže mě zkrátka seznámil s tím, jak to tam chodí.

Kolumbie je docela nebezpečná. Lidé o ní často vědí jen to, že tam šéfuje narkomafie a unáší lidi.

To se říká. Jsou tam nebezpečná místa, třeba Darién mezi Kolumbií a Panamou. To je taková země nikoho, kde ani nejsou cesty, a vláda to území nemá pod kontrolou, ale tam jsme nejeli. Pohybovali jsme se v místech, kde bezpečno je. Když jsem například řekl, že jedeme do Afriky, lidé se děsili: „Tam přece řádí ebola!“ Jenže my byli v Maroku a na Sahaře, tisíce kilometrů od nákazy. Bylo to dál než Ukrajina od nás, když tam zuřila válka.

Pojďme k něčemu příjemnějšímu. Kde vám nejvíc chutnalo?

V Jižní Americe kolem jezera Titicaca byly fantastické ryby, v Kolumbii mají skvělé smažené banány, které používají jako přílohu. Jsou udělané naslano, křupavé, nakrájené na kolečka a chutnají jako hranolky. A asi nejlepší jídlo jsme měli v Maroku. Vaří velmi pomalu v keramickém hlubokém talíři s kónickou protaženou poklicí. Říká se mu tažín a dusí v něm maso a zeleninu s kořením. Jídlo je šťavnaté, a přitom se nemusí podlévat, protože pára se na stěnách sráží a stéká dolů. Jeden jsem si přivezl a teď v něm kuchtím.

Když už jsme u těch nej, kdy jste měl největší strach?

O život to nebylo. Ale hodně jsme se báli poruch, že zůstaneme viset daleko od civilizace a to šestitunové vozítko nebudeme schopní vytáhnout. A permanentní strach jsme měli o kola od avie při cestě do Mongolska a Ruska. Nenapadlo nás, že tam náhradní neseženeme, byla buď velká, nebo malá.

A vydržela?

Pořád jsme spravovali a u každého většího hrbolu se nervovali, že o nějaké přijdeme. Jedno také nenávratně odešlo, takže jsme nějakou chvíli jeli po pěti místo po šesti, protože u avie jsou zadní kola zdvojená. Nakonec jsme to zapíchli na Ukrajině a brácha si vzal volno a přivezl nám je z Česka, takže jsme přezuli. Naštěstí jsme byli už v zemi, kde nepotřeboval vízum, do Ruska by se nedostal. Tam taky byly jedny z největších problémů s úředníky. Ne na hlavních přechodech, ale na místní úrovni.

Jaké třeba?

Chtěli po nás registraci pobytu. Nechápali, že se můžeme někde zapíchnout a přespat. Museli jsme najít někoho, kdo by nás papírově nechal u sebe. Takže jsme místní upláceli bonboniérou, aby nám dovolili se zapsat na jejich adresu. Například v Jižní Americe jsme s úředníky problémy neměli.

Avie zůstala u známých v Jižní Americe. Co vás teď bez ní čeká?

Jsem dálkově na doktorandském studiu, chci dodělat školu. V Brně jsem byl deset let, než jsem začal vyrážet na cesty. V té době jsem pustil i byt, takže teď pobývám u známých a doma na Opavsku. A snažím se vydělat nějaké peníze. Jako geolog hledám ložiska a posuzuji možnosti těžby pro rakouskou firmu. Cestování mě ale drží. Určitě se chci někam vydat. Ale tam, kde jsem nebyl – do Střední Asie, na Island, do Kanady. Nerad se vracím na jedno místo. Zeměkoule je obrovská a možností je spousta.

Autor: Milada Prokopová
  • Veletrhy Go a Regiontour (Tipy MF DNES)
  • PÁTEK: Gastro Junior Brno 2018 (celý den až do neděle, pavilon P) – celorepublikové finále 24. ročníku soutěže mladých talentů v oborech kuchař, cukrář, číšník, barman, barista; Jasyko: Exkluzivní relax zóna (11.00–11.30, F); VIDA! (12.30–13.00, F) – vědecká show založená na principech těžiště a rovnováhy; Extrémní kuchyně (14.00–15.00, F) – kuchař Milan Václavík připraví štíra na červeném víně či smaženého sklípkana.
  • SOBOTA: Vystoupení dívčího saxofonového orchestru z Luhačovic (12.00–12.45, P); Nomádi (11.00–11.30, F), Ferratové perly Alp (13.30–14.00, F) – přednášky.
  • NEDĚLE: Dovolená na vodě (11.00–12.00, F) – Expedice Vichr aneb Plavba lodí z PET lahví do Afriky; Vyhlášení výsledků Gastro Junior Brno 2018 (12.00, P).

 

Nejlepší cestovní kanceláří roku 2017 je Vítkovice Tours

19. ledna 2018, ČTK

Nejlepší cestovní kanceláří loňského roku se stala podle hodnocení veřejnosti Vítkovice Tours. Vítěz Velké ceny cestovního ruchu byl vyhlášen na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour. Ostravská kancelář zvítězila i v některých předchozích ročnících. Odborná porota vybrala za loňský rok také nejlepší lázeňský produkt, nejlepší kampaň či elektronický projekt. Nejlepším turistickým produktem se stala Labská stezka. Soutěž organizuje vydavatelství C.O.T. media.

Vítězná cestovní kancelář nabízí zájezdy na více než 350 míst a ročně si její zájezd koupí přes 40.000 lidí. Druhé místo získala kancelář BON TON a třetí CK Adventura. V Česku působí zhruba 1000 cestovních kanceláří.

V kategorii nejlepší turistický produkt získali nejvyšší ocenění zástupci společnosti Partnerství za produkt Labská stezka, který je evropským cykloturistickým fenoménem. Velká část její trasy je sjízdná mimo silnice od hranic s Německem proti proudu až do Krkonoš.

Za nejlepší lázeňský a wellness balíček byly oceněny Lázně Luhačovice s produktem, který odkazuje na televizní seriál a nazývá se Týden v hotelu Popper aneb Za četníky do Luhačovic.

Nejlepší elektronický projekt připravil Pardubický kraj. Jeho turistický portál Vychodni-Cechy.info je podle poroty přehledně a intuitivně uspořádaný a poskytuje turistům maximum informací.

Nejlepší kampaň měla Centrála cestovního ruchu Východní Moravy s názvem Baroko s kouzlem rozmanitosti. Porotu zaujala kreativitou a schopností zaujmout a aktivně zapojit uživatele formou soutěže. (mei)

 

Na brněnském výstavišti začaly veletrhy vůní i dálek

19. ledna 2018, Právo

Plné nejrůznějších vůní jsou pavilóny brněnského výstaviště, v nichž začaly ve čtvrtek veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. Na každém druhém stánku jsou k dostání speciality domácí i cizokrajné kuchyně, včetně domácích marmelád, nejkvalitnějšího vína, pálenek a koření. Návštěvníci dokonce mohou v záplavě perníků, koláčů, klobás či uzeného ochutnat také pečené hadí či krokodýlí maso, cvrčky nebo štíří lízátka. Právě jídlo je podle vystavovatelů osvědčenou pozvánkou na výlety po Česku i na výpravy do exotických zemí. Brněnské veletrhy cestovního ruchu jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Potrvají do neděle. Obvykle je za čtyři dny navštíví až okolo třiceti tisíc lidí.

Přijíždí více turistů

Zatímco na veletrhu Go se prezentuje šestadvacet zemí světa, mezi nimiž neschází ani Kuba nebo Dominikánská republika, Regiontour zve na výlety v podstatě po všech krajích někdejšího Československa.

Zastoupení má na něm všech čtrnáct českých a moravských regionů a také slovenské župy, které jsou již léta oblíbenými destinacemi českých turistů. Nezahrnují jen hojně vyhledávané Tatry, ale například také region Liptov nebo Bratislavu. Odborníci se shodují v tom, že turistika se v České republice rozvíjí. V loňském roce se podle statistik ministerstva pro místní rozvoj v Česku ubytovalo 15,8 miliónu turistů, což je ve srovnání s rokem 2016 šestiprocentní nárůst počtu rekreantů. Hlavním tahákem je Praha a její památky.

Epopej do Brna

I regiony se ale snaží vytvářet nová lákadla všeho druhu. Například brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) na veletrzích prozradil, že se jedná o krátkodobé zápůjčce slavné Slovanské epopeje Alfonse Muchy do moravské metropole.

Měla by být na přelomu letošního května a června prezentována na festivalu Re:publika 1918–2018, který připomene sto let od vzniku Československé republiky. Šance na vystavení epopeje v Brně vidí Vokřál zatím na devadesát procent.

Součástí festivalu bude rovněž akce nazvaná Největší československé rande, na které chtějí pozvat pořadatelé symbolicky 1918 lidí z obou zemí, a dát jim tak šanci najít svoji blízkou duši.

Památkáři na veletrzích oznámili, že připravují akce prezentující někdejší aktivity české a moravské šlechty ve službách evropské diplomacie. Další z mnoha představených novinek je internetová stránka www.leosjanacek.cz, která se věnuje dílu a životu slavného skladatele.

Autor: Vladimír Klepáč

 

Brno - sté výročí vzniku Československa a veletrhy Go a Regiontour

18. ledna 2018, ČRo Brno

Zdeněk TRUHLÁŘ, moderátor: Expozice města Brna na letošních veletrzích Go a Regiontour připomíná sté výročí vzniku Československa. Návštěvníci se jejím prostřednictvím přenesou do prostředí prvorepublikové kavárny. Připravená je pro ně například baristická show nebo dobová módní přehlídka. Říká brněnská radní pro marketing a cestovní ruch Petra Rusňáková z Hnutí ANO.

Petr RUSŇÁKOVÁ, brněnská radní: V tomto roce se octnete v kavárně, ve které si budete moci dát kávu tak jak se připravovala za první republiky. Budete se moct vyfotit v dobových kostýmech, ve speciálním foto koutku s fotografem a samozřejmě budete se moci seznámit s novými typy, trendy turistické sezóny na rok 2018

 

V Brně začal veletrh cestovního ruchu Regiontour

18. ledna 2018, ČT 1

Iva KUBANKOVÁ, moderátorka: 860 vystavovatelů z 26 zemí, v  Brně začaly veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. Dnes byly určené pro odborníky, zítra se ale otevřou veřejnosti. Prezentují se tam všechny kraje, včetně Moravskoslezského a Olomouckého. Jak, zjišťovala redaktorka Veronika Kynčlová, která je na brněnském Výstavišti. Veroniko, na co se právě tyto 2 kraje snaží návštěvníky nalákat?

Veronika KYNČLOVÁ, redaktorka: Pěkný den. Tak my v tuto chvíli stojíme u stánku Moravskoslezského kraje, on je už prázdný a to proto, že pro dnešní den ta prezentace skončila v 18. hodin. Nicméně, co se týká Moravskoslezského kraje, tak ten se snaží nalákat na mnoho aktivit, například na to, že si lze užít zimní i letní dovolenou na horách, také láká na technické památky spojené s těžbou a nebo na pohádkové Poodří. Co se týká Olomouckého kraje, tak tam vsadili především na regionální produkty, ať už na typické tvarůžky, pivo a nebo sirupy. A také lákají na možnost prohlédnout si ruční výrobu papíru ve Velkých Losinách.

Iva KUBANKOVÁ, moderátorka: Letos se veletrh rozšířil hned do 2 pavilonů. Ten druhý je věnovaný zážitkům. Co si tam lidé můžou vyzkoušet?

Veronika KYNČLOVÁ, redaktorka: Tak v pavilonu F si lidé můžou vyzkoušet například různé druhy dovolených. Můžou si prohlédnout historická kola, můžou si projít jachtu a nebo zdolat první mobilní feratovou stěnu v Česku. Myslí se také na gurmány, protože lidé budou moci ochutnat různé nápoje míchané z exotických zemí a nebo také kuchaři připraví maso z krokodýla, hmyz a cvrčky.

Iva KUBANKOVÁ, moderátorka: Prosím, řekni ještě, do kdy se zájemci na tento veletrh můžou přijet do Brna podívat?

Veronika KYNČLOVÁ, redaktorka: Určitě, nejedná se jen o to, o čem jsem mluvila, to, co jsem mluvila, tak si můžou vyzkoušet lidé, ale můžou se přijet podívat a nabrat si například informační letáky a to od zítřka až do neděle. Je tady toho opravdu hodně. A já ještě připomenu, že to je oblíbený veletrh. Na veletrhy Go a Regiontour loni se přijelo podívat 30500 diváků.

Iva KUBANKOVÁ, moderátorka: Veronika Kynčlová přišla s pozvánkou do Brna na veletrhy cestovního ruchu. Moc děkuji, Veroniko. Přeju hezký večer.

 

V Česku se loni ubytovalo meziročně o šest procent turistů více

18. ledna 2018, ČTK

V České republice se loni ubytovalo 15,8 milionu turistů. Vyplývá to z údajů předběžných statistik, které má k dispozici ministerstvo pro místní rozvoj. Proti roku 2016 jde o šestiprocentní nárůst, řekla dnes ČTK při zahájení veletrhů turistického ruchu Go a Regiontour na brněnském výstavišti ministryně Klára Dostálová (ANO).

Pomocí spolupráce s destinačními agenturami už se daří zahraniční turisty dostat i jinam než do Prahy. "Ale zatím jsou to spíše jednodenní výlety. Je potřeba jim připravit takový program, aby strávili mimo Prahu dvě tři noci," řekla Dostálová.

Podle ní sice Praha ještě stále není přeplněná jako například Benátky či Barcelona, kde mají místní s turisty problémy, ale obsazenost hotelů považuje za alarmující. "Hoteliéři hlásí 98 procent, proto musíme opravdu usilovat o to, aby turisté jeli jinam. Intenzivně se věnujeme tomu, aby turisté přinášeli prospěch a nedošlo k tomu, že bude Praha přeplněná," řekla Dostálová.

Stále roste počet turistů z Číny, brzy se dostanou mezi pětici států, odkud jich přijíždí nejvíc. "Roste i počet turistů z Koreje a obecně je v Asii stále velký potenciál," uvedla Dostálová.

Ministerstvo usiluje o rozvoj turistické infrastruktury a marketingu v regionech, loni dalo na projekty dotace 150 milionů korun, připraveno bylo 200 milionů. Stejná částka je připravená pro samosprávy a destinační agentury i letos. "Jde například o sociální zázemí, odpočinková místa či servis pro cyklisty. A dobrý marketing je také důležitý," zdůraznila Dostálová. Dotace poskytuje projektům z národních zdrojů, protože je nelze podpořit z evropských peněz.

Ministryně by ráda připravila vznik nového ministerstva turistického ruchu a kultury. "Máme to v programovém prohlášení, zkusím to připravit a uvidíme, co s tím udělají další vlády. Máme spoustu památek, turismus je ekonomicky významné odvětví a přijde nám to logické spojit. Jde o obrovský potenciál," míní Dostálová. (mei)

 

CzechTourism: Zájem zahraniční turistů o ČR roste

18. ledna 2018, ČTK

Zájem zahraničních turistů o Českou republiku v posledních letech roste. Turisté jezdí stále více také do regionů, i když hlavním lákadlem je stále Praha. Podle ředitelky agentury CzechTourism Moniky Palatkové se loni v hromadných ubytovacích zařízení v České republiky ubytovalo kolem 10 milionů zahraničních turistů. Meziroční růst odhadla kolem deseti procent. Palatková to dnes řekla na veletrzích cestovního ruchu v Brně.

"Lze očekávat, že se dočkáme za loňský rok možná dvouciferných nárůstů v domácím i zahraničním cestovním ruchu," uvedla. K deseti milionům zahraničních turistů ubytovaných v hotelech a penzionech je podle ní nutné přičíst ještě poměrně vysokou jednodenní návštěvnost a návštěvnost v individuálních ubytovacích zařízeních.

"Nabídka regionů i nabídka Prahy pro zahraniční klienty se zlepšuje co do pestrosti a kvality," řekla Palatková. Zájem turistů v minulosti podporovala i slabá koruna. Její posílení zatím ale nijak negativně nepůsobí.

CzechTourism láká do republiky i turisty ze vzdálených destinací. Palatková zmínila Indii, Čínu, Jižní Koreu, kde jsou nárůsty 30 až 50 procent. "Ta znalost je u některých poměrně vysoká, ale je to poměrně hodně o znalosti Prahy. Na hlavní město se snažíme napojit i region, což se nám v posledních dvou třech letech daří," uvedla Palatková. Pro zahraniční klienty je podle ní důležitým faktorem i bezpečnost.

Tématem letošního roku je 100 let výročí vzniku Československa tedy státu, který už čtvrtstoletí neexistuje. "Partneři se ptají, jaké budou eventy, co se bude chystat. Bude to téma, které bude rezonovat velmi globálně," uvedla Palatková, která očekává letos zejména zvýšený zájem turistů ze Slovenska.

Na veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour jsou letos zastoupeny všechny kraje ČR, což nebývalo zvykem, a s výjimkou Nitranského kraje také všechny slovenské. Různým způsobem se v Brně prezentuje 26 zemí včetně exotické Kuby či Dominikánské republiky. Dnes je veletrh určen odborné veřejnosti, od pátku do soboty už mohou přijít i běžní návštěvníci. (vrn)

 

Na veletrzích cestovního ruchu v Brně se představí všechny kraje

18. ledna 2018, ČTK

Na brněnském výstavišti dnes začnou veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour. Představí se na něm všechny kraje ČR, což nebývalo zvykem, a s výjimkou Nitranského kraje také všechny slovenské. Různým způsobem se bude prezentovat 26 zemí včetně exotické Kuby či Dominikánské republiky. Dnes je veletrh určen odborné veřejnosti, od pátku do soboty už mohou přijít i běžní návštěvníci.

Součástí veletrhů budou i ochutnávky extrémní gastronomie, návštěvníci tak budou moci zjistit, jaké je hadí maso, odkud pochází nejvíce zapáchající ovoce na světě či jakou chuť má štíří lízátko. Současně se bude konat festival krajových specialit a regionálních potravin RegFoodFest.

Oba veletrhy letos přestaví nový koncept. Nový festivalový pavilon F přinese zážitky pro celou rodinu, bude možné si zde různé zážitkové produkty vyzkoušet.

Součástí je také cestovatelský festival přednášek a promítání Go Kamera, který se postupně proměnil v největší středoevropský festival svého druhu. Letošním tématem bude východní Afrika.

Velkým tématem veletrhu budou také moderní technologie a aplikace a jejich využití v cestovním ruchu.

Veletrhy začínají každý den v 10:00, od pátku stojí vstupenka pro veřejnost 180 korun, při registraci přes internet 140 korun. (mei)

 

Další rekord: největší česká vlajka je 18 metrů široká a 12 metrů vysoká

17. ledna 2018, MFD

Je tak velká, že se ani na výšku nevejde do brněnského veletržního pavilonu. Aby ji složili, museli si její výrobci pronajmout tělocvičnu. A váží čtvrt metráku. V Pelhřimově se včera po poledni představila největší česká vlajka. Vyrobili ji v Liberci a má rozměry 18 krát 12 metrů. Pelhřimovská Agentura Dobrý den, která eviduje veškeré české rekordy a kuriozity, bude letos zahajovat veletrh cestovního ruchu Regiontour v Brně. A protože se jedná o rok s osmičkou na konci, v němž uplyne sto let od vzniku Československa, vezme s sebou i vlajku coby státní symbol. Ta vlajka ovšem musí být nějakým způsobem rekordní. A takové jsou její rozměry. Vlajka je 18 metrů široká a 12 metrů vysoká. „Přesně odpovídá zákonu o státních symbolech,“ prozradil předseda agentury Miroslav Marek.

Tuto oficiálně dosud největší českou vlajku vyrobil tým Jana Vereščáka z Liberce. Sedm lidí ji dávalo dohromady třicet hodin čistého času. Je z odlehčené syntetické textilie, přesto váží čtvrt metráku. „Museli jsme sešít pruhy látky o šíři 150 centimetrů. Nejvíce práce a času zabralo sestavit nástřihový plán, protože každý pruh každé barvy je kvůli modrému klínu sešikmený,“ popisoval majitel firmy, která se normálně věnuje potisku textilií.

Na dvoumetrové trubce

Kusy látky se sešívaly strojově. Jenže kvůli jejich délce muselo okolo stroje pracovat více lidí, kteří textilii posouvali, rovnali a skládali. Pro finální složení již hotové vlajky si firma musela pronajmout tělocvičnu. Zaměstnanci ji nejprve důkladně vytřeli, poté na zemi vlajku složili.

Nakonec se ji podařilo navinout na dvoumetrovou trubku. „Nesli jsme ji jako Slovanskou epopej,“ smál se Vereščák. Vlajka je ovšem tak obrovská, že v brněnském veletržním pavilonu nebude moci být pověšena na výšku. Jen tak tak se do něj vejde na šířku. První prezentaci však mělo dílo včera v Pelhřimově, kde se vlajky ujalo šestnáct studentů. Ti s ní vyšli před radnici. Z takového aktu ale měli pořadatelé zprvu obavy.

„Schylovalo se k tomu, že vlajka zapadá sněhem, ztěžkne a chlapci a děvčata ji neunesou nebo se roztrhne. Naštěstí chvíli před nástupem jakoby symbolicky sněžit přestalo,“ popsal Marek. Představení největší české vlajky je předzvěstí rekordu, který Dobrý den chystá na státní svátek 28. října. To uplyne přesně sto let od vzniku Československa. Agentura ten den chce vytvořit rekord ve vyvěšení co největšího počtu českých vlajek po celé zemi.

 

Veletrhy cestovního ruchu ukážou možnosti moderních technologií

16. ledna 2018, ČTK

Návštěvníci letošních veletrhů cestovního ruchu Go a Regiontour, které se uskuteční v Brně od čtvrtka do neděle, mohou zjistit, jaké možnosti propagace umožňují moderní technologie či aplikace. Pro odborné návštěvníky jsou určené prezentace a přednášky, veřejnost si bude moct některé produkty, například virtuální realitu, vyzkoušet, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel veletrhů Miloň Mlčák.

"Říkám, že aplikace jsou pomocná ruka, která dokáže zpříjemnit dovolenou. A také zefektivnit. Z křesla domova se lze například pomocí virtuální reality po nasazení helmy či 3D brýlí podívat tam, kam se chystám a dovolenou si předchystat. Abych nic neopomenul z toho, co můžu vidět," řekl Mlčák. Podle ředitelky Centrály cestovního ruchu jižní Moravy Zuzany Vojtové jsou technologie i dalším nástrojem marketingu cestovních kanceláří či destinačních agentur.

Pro odborníky jsou určené především semináře. "Návštěvníci si mohou nejzajímavější věci vyzkoušet na pódiu či u stánku, který je téměř hned u vstupu do pavilonu P," řekl Mlčák.

Například virtuální realita nabízí mnohem víc než jen prohlídku konkrétního místa. "Je to například procházka pro Karlově mostě v různých historických epochách," uvedl ředitel veletrhů.

Kromě virtuální reality se představí také hry pro chytré telefony navádějící návštěvníka na různá zajímavá místa, která chce město či kraj ukázat a nepatří mezi klasické nejnavštěvovanější cíle.

Odborníci se dozvědí také o možnostech využití geolokačních her pro propagaci regionu, o využití dronů, o aplikacích, které pomáhají plánovat dovolenou a také obecně o digitální revoluci v turismu.

Původně museli organizátoři firmy, které technologie a aplikace poskytují, k účasti na veletrzích složitěji přemlouvat. Nakonec však byl jejich zájem výrazný. (mei)

 

Nejen vůně dálek, veletrhy nabídnou i skvělé jídlo a pití

15. ledna 2018, MF DNES

Na brněnském výstavišti ve čtvrtek začínají cestovatelské veletrhy GO a Regiontour. Až do neděle čeká jejich návštěvníky bohatá nabídka zájezdů a tipů, jak trávit volný čas. A taky spousta zážitků, mezi nimiž nechybí ani gastronomické.

Veletrhy GO a Regiontour už dávno nejsou jen stánky plné zájezdových prospektů a turistických map. Návštěvníci si z nich kromě inspirace a dovolenkových tipů odnesou také spoustu zážitků. K těm patří neodmyslitelně i dobré jídlo a pití, kterého bude letos opravdu dost. „K ochutnání bude špičková gastronomie v podání hvězdných brněnských restaurací, speciální koktejly, ale také cvrčci. A samozřejmě skvělé víno a pivo,“ slíbila Karolína Křenková ze společnosti Veletrhy Brno.

Uzobávat a ochutnávat se bude téměř všude. Že na stánku nabídnou krajové speciality, avizují představitelé Zlínského, Moravskoslezského nebo Bratislavského kraje. V jihočeské expozici ohromí vyhlášené masopustní koblihy, od Olomouce se zase potáhne aroma tvarůžků. Už tradičně je součástí veletrhů festival krajových specialit a regionálních výrobků a potravin RegFoodFest. V pavilonu P tak zavoní klobásky, sýry, koláčky a další dobroty. Lidé je mohou nejen ochutnat, ale také nakoupit.

Špičkovou gastronomii na veletrhy přivezou vyhlášené brněnské restaurace. Přímo před zraky návštěvníků kuchaři z Koishi, Pavillonu, Signature a mnoha dalších vykouzlí svoje degustační menu. Zájemci si je mohou za zvýhodněnou cenu koupit, speciální pokrmy bude ale možné vyhrát i v soutěži.

Gastronomické zážitky

Ke skvělému jídlu patří neméně skvělé pití. O to se postará barman Martin Hoffman, jenž dlouhá léta mixoval drinky v opěvovaném baru Super Panda Cirkus. „Jeden ze sloganů GO a Regiontour zní: „Nezůstaneme na noc“, stejný název ponese i speciální drink. Z mott vyjdou i další koktejly,“ přiblížila mluvčí veletrhů Go a Regiontour.

Pavilon P provoní i káva. Na stánku města Brna ji bude připravovat trojnásobný Mistr kávy Adam Troubil. Ten se také dvakrát denně rozpovídá o černém moku a jeho přípravě za první republiky. „Byla to poměrně drahá surovina. Většinou byla v koloniálech k dostání jen zelená káva, kterou si potom lidé pražili doma sami, postupně si pár větších obchodníků pořídilo pražírny,“ popisuje barista. Jeho umění ochutnají šťastlivci, kteří vyhrají soutěž. Prvorepublikovou kavárnu najdou zájemci i v expozici východních Čech.

Kdo stojí o opravdu velké zážitky, zamíří do pavilonu F, kde se svými specialitami bude čekat kuchař a velký cestovatel Milan Václavík. Ten se zabývá extrémní kuchyní a odvážlivcům naservíruje třeba cvrčky. „Hmyz je úžasně výživný, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík, který nabídne i maso krokodýla, štíra nebo sklípkana.

Dobré jídlo je potřeba spláchnout skvělým pitím. Na jižní Moravě pochopitelně vínem. Těch bude k ochutnání hned několik. „Svoje skvosty přiveze Rajhradské klášterní, které navazuje na tradici benediktýnských pěstitelů z 13. století. Mladé vinaře zastoupí třeba Vinařství Cigánek. Na stánku znojemské oblasti se bude nalévat víno z Vinařství Schwarz. Na veletrhy přijede i Vinselekt Michlovský, rakvická společnost ověnčená desítkami ocenění,“ vyjmenovala Křenková. Motoristé určitě ocení nealkoholická vína, jejichž výrobě se Michlovský začal věnovat jako první v Česku. Komu chutná více pivo, zamíří na stánek Plzeňského kraje, kde se bude ochutnávat Plzeňský Prazdroj, Chodovar a Purkmistr. Speciály přivezou například východočeské a olomoucké malé pivovary, Znojemsko doporučí krumlovský Rokiten. A pít se bude i slovenské pivo.

Kláním kuchařů provede Markéta Hrubešová

Jaké jsou dnešní trendy v gastronomii, mohou zájemci sledovat na tradiční součásti veletrhů Gastro Junior Brno – Bidfood Cup. Klání kuchařů, cukrářů, číšníků, barmanů a baristů do 23 let se koná již po čtyřiadvacáté. „Soutěž se určitě bude líbit lidem, kteří sledují show jako MasterChef. Jde o pódiové klání, u nějž rozhoduje odvaha, zkušenosti a rychlost,“ poznamenala Eva Bílá ze Střední školy Charbulova v Brně. „Hrou“ dovedností a nervů bude po celé čtyři dny provázet herečka a skvělá kuchařka Markéta Hrubešová.

Autor: Milada Nedopilová

 

Tématem festivalu Go Kamera bude východní Afrika

14. ledna 2018, tyden.cz

Ústředním tématem cestovatelského festivalu Go Kamera bude letos východní Afrika. O své zážitky se do Brna přijede podělit 50 cestovatelů.

Ústředním tématem cestovatelského festivalu Go Kamera bude letos východní Afrika. O své zážitky se do Brna přijede podělit 50 cestovatelů. Festival bude jako každý rok součástí veletrhů cestovního ruchu Go a Regiontour, které se konají od 18. do 21. ledna, uvedl organizátor akce Rudolf Švaříček v tiskové zprávě. Lidé si budou moct poslechnout zážitky i z jiných koutů světa.

"Půjde o čtyřdenní maraton přednášek a promítání. Přednášet budou cestovatelé, horolezci, dobrodruzi, fotografové, umělci či hudebníci. Festival za 21 let vyrostl v největší cestovatelské setkání v Česku i na Slovensku," uvedl Švaříček.

První den zahájí Kateřina Chauveau, která pomáhá aktivitami Bwindi Orphans právě ve východní Africe. Organizace se stará o školu v Ugandě i adopce na dálku. Ve stejný den bude také horolezec Josef Šimůnek hovořit o osmitisícovkách a záchranářka Vlaďka Kennettová o Novém Zélandu.

Druhý den budou vyprávět o své cestě kolem světa autem Ladislav a Katka Bezděkovi. Horolezci Rudolf Švaříček a Pavel Bém promluví o zdolání nejvyšší peruánské hory Huascarán.

V sobotu bude řeč o projektu Kola pro Afriku, představí se malíř Tashi Norbu původem z Tibetu. O Japonsku bude vykládat Martin Vačkář, který chystal cesty do této země pro bývalého prezidenta Václava Havla. Neděle bude patřit 3D projekcím. Speleolog Marek Audy přiveze film z natáčení jeskyní ve Venezuele, Tomáš Loun z cestování po Číně a Jihoafrické republice. O zážitky z cest se podělí mladý cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura či fotograf Jan Šibík.

Východní Afriku budou moct lidé na veletrhu také ochutnat. Bude se podávat pět druhů kávy, která se v této oblasti pěstuje, a organizátoři připraví k ochutnání i některá tamější jídla.

https://www.tyden.cz/rubriky/relax/cestovani/tematem-festivalu-go-kamera-bude-vychodni-afrika_462843.html

 

Cestovatelské veletrhy slibují tipy, zábavu a taky zážitky

12. ledna 2018, 5+2

Plánování dovolené může začít. Na brněnském výstavišti za týden startují tradiční veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour. Návštěvníci najdou brány otevřené od 18. do 21. ledna.

Pestrou nabídku tuzemských i zahraničních zájezdů a kompletní prezentaci krajů České republiky najdou lidé na první akci brněnského výstaviště v roce 2018. Veletrhy Go a Regiontour však nabídnou i řadu novinek. Tou největší je nový festivalový pavilon s nadupaným programem. Návštěvníci budou také soutěžit o luxusní zájezd na Mauricius. Výstaviště se otevře od 18. do 21. ledna, první den patří odborníkům. „Pavilon F se nově stává festivalovým pavilonem, kde si návštěvník může vyzkoušet jednotlivé formy dovolené, které mu jsou nabízeny v největší výstavní hale P,“ vysvětlila Karolína Křenková ze společnosti Veletrhy Brno.

Návštěvníci v efku například zjistí, jaké pohodlí nabízí dovolená strávená na jachtě, jednu takovou si totiž budou moci detailně prohlédnout. Součástí programu je i prezentace dovolené s karavanem, který si lze na cestu pronajmout. Ti, co rádi jezdí na kole, ale v kopcích jim dochází dech, si vyzkoušejí elektrokola, která doveze Cyklo Klub Kučera Znojmo. Připravena bude i testovací dráha pro dětská kola a koloběžky nebo dráha pro šlapací káry.

Velkým tahákem festivalového pavilonu F je projekt Nomádi. Návštěvníci se setkají s některými dobrodruhy, kteří po celém světě cestují na vlastní pěst, v nezvyklých vozech a často po neobvyklých místech planety.

Klub českých turistů připravil unikátní program pro všechny nadšence pěší turistiky. Čeká je poznávání památek, malování turistických značek a mnoho dalších soutěží. Na výstavišti se objeví i první mobilní ferratová stěna v Česku. „Říkejme tomu ferratová hora, protože na vršek umístíme vrcholovou knížku, aby každý po zdolání zajištěné cesty zažil pocit horolezce na vysokém skalním štítu,“ říká Tomáš Košut, jednatel cestovní kanceláře V-tour.

Zástupci jednotlivých krajů mají připravené promyšlené prezentace, které by měly přilákat turisty právě do jejich regionu. A jelikož rok 2018 patří oslavě 100. výročí vzniku Československa, toto téma bude rezonovat i na cestovatelském veletrhu. „Například Kraj Vysočina nabídne sto lidských příběhů spjatých s výročím, které začne vyprávět právě v Brně. Jihomoravský kraj zase chystá tematickou módní přehlídku dobového oblečení,“ podotkla Křenková.

GO Kamera i rekordy

K veletrhům GO a Regiontour patří cestovatelský festival GO Kamera. V programu se střídá jedno velké jméno za druhým. Projdete se světem s Láďou Ziburou, vylezete na osmitisícovky s Radkem Jarošem nebo Josefem Šimůnkem, své africké hraní přiblíží Jura Pavlica, proletíte se s výtvarníkem Davidem Černým, dozvíte se více o novém filmu Václava Marhoula, prohlédnete si fotky Jana Šibíka nebo Zdeňka Thomy. Ústředním tématem je východní Afrika. Součástí bude i cupping – degustace pěti druhů kávy právě z tohoto území, nebo kulinářské skvosty.

České rekordy a kuriozity přiveze pelhřimovská Agentura Dobrý den. „Necháváme vyrábět rekordně velikou českou vlajku, kterou následně zaneseme do České knihy rekordů,“ přiblížil Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov. Návštěvníci veletrhu si pak mohou zasoutěžit a tipnout, kolik vlajek o velikosti A4 by se do té obří vešlo.

GO A REGIONTOUR 2018 Brněnské výstaviště 18.–21. 1. 2018 (první den patří odborníkům) Vstupné: rodina 280 Kč, základní vstupenka 180 Kč (lze koupit výhodněji on-line) Otvírací doba: 10.00–18.00, poslední den jen do 16.00

GO KAMERA Kongresové centrum BVV, Vstupné od 180 Kč (vstupenka na festival je rovněž vstupenkou na veletrhy o víkendu) Více na www.bvv.cz

Autor: Milada Nedopilová

 

Novodobí nomádi míří na brněnské výstaviště

12. ledna 2018, Brněnský deník

Velkým tahákem veletrhů GO a Regiontour a hlavně festivalového pavilonu F bude projekt Nomádi. Rozhodně jste o seriálu zpravodajského portálu Lidovky.cz už slyšeli.

V lednu budete mít možnost se s některými dobrodruhy, kteří po celém světě cestují na vlastní pěst, v nezvyklých vozech a často po neobvyklých místech planety, setkat osobně. Zde je malá ochutnávka toho, co na brněnském cestovním veletrhu uvidíte a uslyšíte.

Projekt Bronco namiesto hotela

Martin Remiš je slovenský architekt, který si už v dětství zamiloval pravý americký koráb silnic: Ford Bronco. Není divu, že se svojí ženou Zuzanou vyrazil na poněkud neobvyklou svatební cestu. Trvala půl roku a zavedla je na Sibiř a do Mongolska. Cestu absolvovali, jak se dá tušit, ve Fordu Bronco, pro který si nechali postavit speciální expediční nástavbu podle vlastního návrhu. Konstrukce prošla zatěžkávací zkouškou v podobě těžce průjezdného terénu i sibiřský mrazů. Vůz si návštěvníci veletrhu budou moci prohlédnout v expozici.

Projekt Aviou

Na první pohled to vypadá jako hodně špatný nápad: vezmete obytnou Avii A30 z roku 1974, najdete si pokud možno hodně vzdálenou destinaci s nejistým stavem silnic (pokud tam vůbec nějaké silnice jsou) a vyrazíte na cestu s vidinou maximální rychlostí 85 kilometrů v hodině. Jenže Vojta Wertich a jeho přátelé dokázali, že to jde. Nejprve avií dojeli do Mongolska, pak na sever Evropy a také do severní Afriky. Jejich poslední expedice je zavedla do Jižní Ameriky. Tam Amálka, jak láskyplně letitému expedičnímu stroji říkají, čeká na další dobrodružství, které začne za pár měsíců.

Expedice Čezetou kolem Afriky

Martin Magnusek oprášil v garáži socialistický motocykl značky ČZ, který tam stál zapomenutý několik dlouhých let. Řekl si, že „Číza“ nepatří do starého železa a aby to dokázal, vyrazil v roce 2015 na cestu napříč Afrikou. Po pěti měsících dorazil na Střelkový mys – nejjižnější místo černého kontinentu. Letos se do Afriky vrátil a putoval jinou cestou zpět na sever. Jeho stroj jej opět bezpečně dopravil přes celý kontinent.

Projekt Hugo a my

Hugo je nenápadná dodávka, jakých po Evropě jezdí desítky tisíc. Ona se zabývá marketingem, on se pohybuje kolem filmu a videa. Jednoho dne se přestěhovali i se svým psem do dodávky a vyrazili z Prahy. Na cestě kromě poznávání nových míst fotili, natáčeli dronem a pracovali. O svém životním stylu digitálních nomádů vedli pečlivě udržované webové stránky, kam zaznamenali dobrá místa na přenocování i životní náklady. Z jejich statistik mimo jiné vyplývá, že za jídlo denně utráceli 273 korun.

 

Nebojte se experimentovat v jídle. Zkuste cvrčka nebo krokodýla

12. ledna 2018, Brněnský deník

Neobvyklé gastronomické speciality představí na veletrhu brněnský kuchař Milan Václavík

Jak chutná štíří lízátko, je hadí maso tuhé a odkud pochází nejsmradlavější ovoce na světě? Odpovědi na tyto i další otázky má Milan Václavík. Cestovat po světě a poznávat tak extrémní gastronomii začal před lety. Hmyzu se věnuje od roku 2011, předtím brněnský vyučený kuchař pracoval v Rakousku a Anglii.

„Dodnes aktivně za jídlem cestuji. Poznávám ho přímo v kultuře, do jaké patří,“ prozrazuje kuchař. „Člověk by se měl odprostit od zažitého zvyku, že se něco nejí. Ale ani já nesním všechno,“ kroutí hlavou Václavík, který ve Vietnamu odmítl sníst psa.

Hmyzí pochoutky chybět nebudou

Kdo se nebojí zkusit třeba krokodýla, štíra nebo sklípkana, může na lednovém Regiontour festivalu přímo od Václavíka ochutnat exotické speciality.

Před návštěvníky připraví taky čerstvé cvrčky. „Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík.

Entomofágie, tedy připravování hmyzu jako potraviny, je běžná v Africe, jihovýchodní Asii a v severní části Latinské Ameriky. Pro svou výživovou hodnotu může hmyz dokonce zachránit lidské životy. „U nás je buď za delikatesu, nebo vůči němu mají lidé předsudky,“ poukazuje Václavík. V Československu vyšel první recept na pokrm z hmyzu asi v roce 1928 v kuchařce Luisy Ondráčkové. Byla to chroustová polévka.

Připravovat hmyz doma by ale začátečníci měli s opatrností. Kupovat brouky nebo larvy je lepší u specializovaných chovatelů nebo si je chovat doma, a to jen přírodními materiály. Běžně venku je totiž spousta jedovatých nebo chráněných druhů.

Na své si přijdou i milovníci kávy

Kromě smažených sklípkanů a štírů na víně představí v pavilonu F brněnského výstaviště Václavík pro Středoevropana i povědomější chutě.

„Mám procestovaný i Blízký východ. V severním Iráku krásně voní tržnice, samozřejmostí je kvalitní arabská káva,“ popisuje Václavík, který také dobře ví, jak šikovné jsou libanonské kuchařky a jak se večeří u Kurdů. Stále nové variace netypických pokrmů předkládá Milan Václavík svým hostům v arabsko – indické restauraci Klub cestovatelů v Brně.

Kromě jídla si tu mohou vyslechnout i kulturní přednášky o dalekých zemích od světaznalých cestovatelů. Václavík ale nepůsobí jen tam. Píše také články o etnických kuchyních a s Davidem Švejnohou se snaží o osvětu. Pro mládež také organizuje kurzy vaření právě arabských a indických jídel.

 

Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je velká kuchařská show

12. ledna 2018, Brněnský deník

Jen pár dnů už zbývá do finálových bojů v prestižní soutěži Gastro Junior Brno – Bidfood Cup.

Divácky i odborně atraktivní klání se odehraje mezi 18. a 21. lednem 2018 současně s veletrhy GO a Regiontour, jejichž je Gastro Junior Brno – Bidfood Cup už nedílnou součástí.

„Opravdu člověk nemá po Vánocích na nic chuť a ten lednový termín nenechává v klidu nás organizátory, ani soutěžící. Jsme pokaždé moc nervózní,“ směje se Eva Bílá ze Střední školy Brno, Charbulova. Známá brněnská škola celou soutěž už 24. rokem spolu s Veletrhy Brno a Asociací kuchařů a cukrářů organizuje.

„Soutěž se určitě bude líbit lidem, kteří sledují show jako MasterChef. Jde o pódiové klání, u nějž rozhoduje odvaha, zkušenosti a rychlost,“ poznamenala Bílá. Ale nejedná se jen o kuchařskou show, ve stejném duchu probíhá zápolení v dalších studiích, které obsadí obory cukrář a číšník, letošní ročník je zajímavý také tím, že se poprvé přidají i barman a barista.

Kuchařské soutěžení je velmi napínavé. Úkoly jsou odtajněny až těsně před soubojem

Soutěžící neznají dopředu své úkoly, mají od zadavatelů jen základní informace. Přesné úkoly se odtajňují až na místě. Třeba kuchaři budou mít před sebou takzvaný black box, a jestli v něm bude drůbeží maso, ryba, zvěřina, prostě cokoliv, co vás napadne, poznají těsně před bojem samotným.

Soutěžící oboru kuchař mají 40 minut na přípravu, sestavení menu či svého výrobku a postupu, s nímž mu pomáhá „sparingpartner“, což bývá nejčastěji některý z jeho pedagogů. A pak má 45 minut na samotné zhotovení, kde už musí pracovat samostatně.

„Samozřejmě trénujeme, co se dá. Studenti se před soutěží připravují, ale nenacvičíte všechno, základ úspěchu je chtít něco dokázat a především vás to musí bavit. Velkou roli hraje nervozita, která u takto mladých lidí úřaduje opravdu hodně, domnívám se, že účast v soutěži této úrovně je pro hodně žáků zážitkem, který nezapomenou,“ popisuje Eva Bílá. Gastro Junior Brno – Bidfood Cup je určen výhradně studentům gastronomických škol do 23 let.

Hodnoticí komisi tvoří uznávaní profesionálové

Roztřást je mohou i jména těch, kteří soutěžní úkoly sestavují a poté hodnotí. Jde o vysoce postavené členy jednotlivých asociací, které už mnoho let nejprestižnější klání své věkové kategorie zaštiťují – Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR či České barmanské asociace. Kuchařské umění letos bude hodnotit například Marek Svoboda, certifikovaný komisař WACS, tedy Světová asociace kuchařských spolků a zástupce generálního sponzora akce Bidfood. A například barmany bude pečlivě sledovat Martin Vogeltanz, pětinásobný držitel titulu Barman roku.

Záštitu nad soutěží převzali mimo jiné i kontinentální ředitel WACS pro střední Evropu, prezident AKC ČR – Miroslav Kubec a president České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Pro diváky je pódiová show velkým zážitkem, sledují ji i na velkých obrazovkách ve velké aréně. Letos se odehraje v pavilonu P a provázet programem bude populární herečka a vyhlášená kuchařka Markéta Hrubešová.

 

Užijte si krásy Česka. Které vybrat, poradí jednotlivé kraje na veletrhu Regiontour

12. ledna 2018, Brněnský deník

Kam se vypravit za sportem, kam za kulturou či historickými památkami? Tipů bude bezpočet.

Procestovali jste už přímořské oblasti, zažili dobrodružství i poznávací výlety v cizině a nechce se vám za příští dovolenkovou destinací jezdit daleko?

Zůstaňte v Česku. Všechny naše kraje nabízí nespočet krásných míst, atraktivních cykloturistických, pěších a památkových tras nebo zajímavé akce či festivaly. Za čím se do kterého kraje vydat, poradí jednotliví zástupci krajů na brněnském výstavišti. Ve čtvrtek 18. ledna zde startuje mezinárodní veletrh cestovního ruchu GO a Regiontour.

Až do neděle 21. ledna můžete v pavilonech F a P sbírat tipy a přemýšlet, kam se nakonec vydáte.

A protože v roce 2018 oslavíme sté výročí vzniku Československa, spousta krajů si toto téma vzalo za své. Rezonovat bude i na veletrhu. Třeba Kraj Vysočina nabídne sto lidských příběhů spjatých s výročím, které začne vyprávět právě v Brně.

Za unikátní prvorepublikovou architekturou se můžete vydat do východních Čech. Pardubický a Královéhradecký kraj společně vyberou ty nejzajímavější tipy na budovy, které se ze začátku dvacátého století v regionu zachovaly. Přímo na výstavišti si pak můžete posedět v kavárně stylizované do doby Karla Čapka se secesními židlemi a lustry.

Jen o vzpomínání to na brněnském výstavišti ale rozhodně nebude. Některé kraje přivezou ochutnávky regionálních piv nebo potravin. Těšit se tak můžete na tvarůžky nebo levandulové produkty z Olomouckého kraje, na jihočeské masopustní koblihy i na poctivou plzeňskou dvanáctku.

Pokud hledáte inspiraci pro sportovní dovolenou, neopomeňte navštívit stánky Libereckého a Ústeckého kraje. Podrobně vás seznámí s nabídkou horských areálů nebo s cyklotrasami v regionu.

S vodou se zase pojí kraje Zlínský a Karlovarský. Ten první poznáte z paluby lodi, která popluje po Baťově kanálu, ten druhý vás svými vodami vyléčí a dá vám odpočinout ve vyhlášených lázních.

Zájemce o industriální stavby nadchne Moravskoslezský kraj. Návštěvy technických památek spojených s místním těžebním průmyslem můžete hravě prokládat výlety do svěží přírody jesenických hor. Za řemeslnou tradicí se pak můžete vypravit buď na Liberecko za sklem, nebo do západních Čech za porcelánem.

Kromě českých krajů se představí také regiony Slovenska. Novinkou veletrhu bude festivalový pavilon F, kde si návštěvník bude moc vyzkoušet a doslova „ochutnat“ jednotlivé formy trávení volných dnů, jako je dovolená na vodě, vysokohorská turistika, lázeňství, wellness.

 

Když se královna marmelád usadí pod Marmoladou

12. ledna 2018, Brněnský deník

Cestovatelka a královna marmelád Blanka Milfaitová přijede na veletrh.

Marmolada a marmeláda, úsměvné spojení. A kouzlo nechtěného. Pod horu v Dolomitech se totiž přestěhovala „královna marmelád“ Blanka Milfaitová. A míní tam zůstat, s manželem na úpatí Marmolady koupili pozemky a velký kemp. Svůj božský kout země přijedou představit na lednový veletrh GO do Brna.

„Asi je to osud,“ směje se spojení marmeláda­Marmolada Blanka Milfaitová. „Sedí to k sobě jako pr..l na hrnec, jasně, ale neplánovali jsme to. Muž sem jezdí dvacet let a mě sem vzal poprvé před pěti lety, místo jsem si zamilovala, protože spojení dokonalé přírody, vysokých hor a trochu té samoty, to je prostě dokonalé…,“ vysvětluje Milfaitová.

Absolutní klid a čistota nedotčené alpské přírody, to jsou největší lákadla kempu s třemi hvězdičkami. Je zanořen do konce údolí vedoucího pod Marmoladu, ta začíná stoupat vzhůru sto metrů za kempem. Po všech stranách jsou hory na dosah ruky a místo ohraničují tři potoky a říčka.

Je stranou od státní silnice, ale v dosahu několika lanovek, včetně té hlavní na nejvyšší bod Dolomit. „Soustředíme se na služby cestovatelům s obytnými vozy i přívěsy nebo stany, kteří mimo relax v kempu milují například skialpinismus, vysokohorskou turistiku, horolezectví, paragliding, alpské běhání, extreme nordic walking, cyklistiku silniční i mimo a všechny druhy lyžování,“ představuje kemp.

„Jsme daleko jiných obydlí, takže vedle stanu potkáte kamzíka, lišku, jelena nebo naše kozy, to když utečou z ohrady. Zakládáme si na klidu a pohodlí pro klienty, máme super bar, kde se dá najíst, a prodáváme tu vše možné, co vyrobíme.

Marmeládovat se musí,“ líčí Blanka Milfaitová. Právě její marmelády ji dostali do širokého povědomí, je několikanásobnou držitelkou zlatých medailí v Mistrovství světa ve výrobě marmelád a dalších titulů a ocenění. Na výrobu dobrot si čas najde: „Večery jsou dlouhé, nemáme televizi, a tak si buď čteme, nebo vyrábíme.“ Takže návštěvníci kempu ochutnají také likéry nebo dorty a výrobu mohou s tvůrkyní probrat, rodina Blanky Milfaitové bydlí přímo v resortu.

Život „na samotě u hory“ si nemůže vynachválit. „Já se s nadšením věnuju všem činnostem tady. Taky meju hajzlíky nebo patlám pizzu, je­li třeba,“ píše e­mailem a dodává, že už musí běžet, protože u nich sněží a k odhrabování sněhu je potřeba každá ruka a noha. A nakonec taky traktor. „Ale máme suprovej, Lamborghini,“ posílá se smajlíkem.

Do Brna na GO přijede osobně, a jak říká, moc se těší, bude to vůbec první veletržní prezentace jejich kempu. A pak… se chystá s celou rodinou na expedici do Afriky. Na ní by měla vzniknout již její čtvrtá kniha. Nedávno křtila svoji třetí, nazvanou Nebát se přát si. Její předešlé tituly Příběh opravdové vášně a Příběh psaný do vody byly bestsellery.

Stejně jako pod Marmoladu i do Afriky s sebou vezme své dvě děti – čtyřletou Elišku Annu a dvouletou Miu Ronju. Ty už mají kus cestování za sebou – v součtu 135 000 kilometrů za předešlé dvě expedice. Dobrodružné už bylo jejich narození: E­liška Anna přišla na svět na dálnici a Mia Ronja se narodila pod Etnou na Sicílii. „Prckové cestování milují, baví je to a milují poznávání, zážitky. A malý nutný diskomfort? To je nic oproti šedivému nudnému životu ve městech,“ tvrdí marmeládová královna.

Čerstvou třetí knihu psala už v Dolomitech, po přestěhováních a po nocích. „Jasně, občas něco dostává na frak, ale odskáče to spíš spaní nebo partner, protože marmeládovat se musí, psát se chce a být s malejma indiánkama v toulání po okolí, to je snad i lék,“ je nadšená.

Pokud chcete velkou cestovatelku, královnu marmelád, spisovatelku a nově také majitelku kempu potkat osobně, přijďte mezi 18. a 21. lednem do pavilonu P na brněnském výstavišti.

 

Dobrý den, opět jsme tu s rekordy

12. ledna 2018, Brněnský deník

Na veletrzích GO a Regiontour nesmějí chybět české rekordy a kuriozity. A přiveze je odborník na slovo vzatý – pelhřimovská Agentura Dobrý den, která už od první půle devadesátých let dává dohromady Českou knihu rekordů. Na Regiontour má nachystáno několik pecek! Zaprvé zde odstartuje svoji hlavní aktivitu pro rok 2018 nazvanou Český den s českými vlajkami. Váže se k 100. výročí československé samostatnosti a chystá u této příležitosti dvě velké akce. „Necháváme vyrábět rekordně velikou českou vlajku, kterou následně zaneseme do České knihy rekordů,“ přiblížil jedno z lákadel lednové expozice v Brně Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov. Návštěvníci si mohou zasoutěžit a tipnout, kolik vlajek o velikosti A4 by se do té obří vešlo.

 

Cestovatelské veletrhy slibují tipy, zábavu a taky zážitky

11. ledna 2018, MF DNES

Plánování dovolené může začít. Na brněnském výstavišti za týden startují tradiční veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour. Návštěvníci najdou brány otevřené od 18. do 21. ledna.

Pestrou nabídku tuzemských i zahraničních zájezdů a kompletní prezentaci krajů České republiky najdou lidé na první akci brněnského výstaviště v roce 2018. Veletrhy Go a Regiontour však nabídnou i celou řadu novinek. Tou největší je nový festivalový pavilon, který naplní atraktivní program. Návštěvníci budou také soutěžit o luxusní zájezd na Mauricius. Výstaviště bude otevřeno od 18. do 21. ledna, první den bude patřit odborníkům. „Pavilon F se nově stává festivalovým pavilonem, kde si návštěvník může vyzkoušet jednotlivé formy dovolené, které mu jsou nabízeny v největší výstavní hale P,“ vysvětlila Karolína Křenková ze společnosti Veletrhy Brno. Podle ní si návštěvníci z efka odnesou spoustu zážitků.

Například zjistí, jaké pohodlí je čeká na dovolené strávené na jachtě, jednu takovou si totiž budou moci detailně prohlédnout. Součástí programu bude i prezentace dovolené s karavanem, který si člověk může na cestu pronajmout. Ti, co rádi jezdí na kole, ale v kopcích už jim dochází dech, si rádi vyzkoušejí elektrokola, která na výstaviště doveze Cyklo Klub Kučera Znojmo. Připravena bude mimo jiné i testovací dráha pro dětská kola a koloběžky či dráha pro šlapací káry.

Velkým tahákem festivalového pavilonu F bude projekt Nomádi. Návštěvníci budou mít možnost se setkat s některými dobrodruhy, kteří po celém světě cestují na vlastní pěst, v nezvyklých vozech a často po neobvyklých místech planety.

Klub českých turistů připravil unikátní program pro všechny nadšence pěší turistiky. Čeká je poznávání památek, malování turistických značek a mnoho dalších soutěží. Na výstavišti se objeví i první mobilní ferratová stěna v Česku. „Říkejme tomu ferratová hora, protože na vršek umístíme vrcholovou knížku, aby každý po zdolání zajištěné cesty zažil pocit horolezce na vysokém skalním štítu,“ říká Tomáš Košut, jednatel cestovní kanceláře V-tour.

Zástupci jednotlivých krajů mají připravené promyšlené prezentace, které by měly přilákat turisty právě do jejich regionu. A jelikož rok 2018 patří oslavě 100. výročí vzniku Československa, toto téma bude rezonovat i na cestovatelském veletrhu. „Například Kraj Vysočina nabídne sto lidských příběhů spjatých s výročím, které začne vyprávět právě v Brně. Jihomoravský kraj zase chystá tematickou módní přehlídku dobového oblečení,“ podotkla Křenková.

Na unikátní prvorepublikovou architekturu lákají východní Čechy. Pardubický a Královéhradecký kraj společně vyberou ty nejzajímavější tipy na budovy, které se ze začátku 20. století v regionu zachovaly. Přímo na výstavišti si pak můžete posedět v kavárně stylizované do doby Karla Čapka se secesními židlemi a lustry. Některé kraje přivezou ochutnávky regionálních piv nebo potravin. Zavoní tvarůžky nebo levandulové produkty z Olomouckého kraje, jihočeské masopustní koblihy i poctivá plzeňská dvanáctka. Představí se také regiony Slovenska.

Tipy z veletrhu

 * Festival GO Kamera K veletrhům GO a Regiontour neodmyslitelně patří cestovatelský festival GO Kamera. V letošním programu se střídá jedno velké jméno za druhým. V maratonu přednášek a promítání se představí cestovatelé, horolezci, dobrodruzi, fotografové, umělci i hudebníci. Projdete se světem s Láďou Ziburou, vylezete na osmitisícovky s Radkem Jarošem nebo Josefem Šimůnkem, své africké hraní přiblíží Jura Pavlica, proletíte se s výtvarníkem Davidem Černým, dozvíte se více o novém filmu Václava Marhoula, prohlédnete si fotky Jana Šibíka nebo Zdeňka Thomy. A to je zlomek z nabitého programu. Letošním ústředním tématem je východní Afrika. Součástí bude i cupping, tedy degustace pěti druhů kávy právě z tohoto území, nebo kulinářské skvosty.

* Rekordy z Pelhřimova Ani letos nebudou chybět české rekordy a kuriozity. Přiveze je pelhřimovská Agentura Dobrý den, která na lednových veletrzích odstartuje svoji hlavní aktivitu pro rok 2018 nazvanou Český den s českými vlajkami. Váže se k 100. výročí československé samostatnosti. „Necháváme vyrábět rekordně velikou českou vlajku, kterou následně zaneseme do České knihy rekordů,“ přiblížil Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov. Návštěvníci veletrhu si pak mohou zasoutěžit a tipnout, kolik vlajek o velikosti A4 by se do té obří vešlo.

* Zabobujte si v suchu a teple Zajímavý zážitek nabídne speciální rampa, na které půjde bobovat. Malí i velcí si díky ní v suchu a teple užijí tubing, který je velkou atrakcí v horských střediscích. „Rampa se dá různě nastavovat a modelovat, my v Brně vytvoříme zhruba dvacetimetrovou dráhu,“ přiblížila Lada Kelčová z firmy PIM24, která atrakci zajišťuje. Bude to jako bobování za domem. Zájemci si počkají na volný snowtubingový kruh, vyšlapou schody a šup z kopečka dolů. To, že tuby, ale i snowboardy nebo lyže po „koberci“ jedou, zajišťuje speciální povrch tkaniny.

Užitečné informace GO – Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu REGIONTOUR – Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech Otvírací doba 18.–20. 1. 10.00–18.00 21. 1. 10.00–16.00 Vstupenky Dny pro veřejnost 19.–21. 1. Základní 180 Kč Zlevněná 140 Kč (neděle, registrace přes web, děti 6–15 let, studenti, senioři od 60 let, držitelé ZTP a ZTP/P) Vstup po 14.00 hodině (pá) 80 Kč Školní skupiny (pá) 80 Kč Rodinná 280 Kč Děti do 6 let a doprovod ZTP/P zdarma Více na www.bvv.cz.

Autor: Milada Nedopilová

 

Zkuste cvrčka nebo krokodýla

11. ledna 2018, MF DNES

Jak chutná štíří lízátko, je hadí maso tuhé a odkud pochází nejsmradlavější ovoce na světě? Na tyto i další otázky bude v zážitkovém pavilonu F odpovídat Milan Václavík. Cestovat po světě a poznávat extrémní gastronomii začal před lety, hmyzu se věnuje od roku 2011. „Dodnes aktivně za jídlem cestuji. Poznávám ho přímo v kultuře, do jaké patří,“ prozrazuje brněnský vyučený kuchař, který dříve pracoval v Rakousku a v Anglii. „Člověk by se měl oprostit od zažitého zvyku, že se něco nejí. Ale ani já nesním všechno,“ kroutí hlavou Václavík a vzpomíná, jak ve Vietnamu odmítl sníst psa.

Kdo se nebojí zkusit třeba krokodýla, štíra nebo sklípkana, může na veletrhu Regiontour přímo od Václavíka ochutnat exotické speciality. Před návštěvníky připraví taky čerstvé cvrčky. „Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny, a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík.

Entomofagie, tedy připravování hmyzu jako potraviny, je běžná v Africe, jihovýchodní Asii a v severní části Latinské Ameriky. Pro svou výživovou hodnotu může hmyz dokonce zachránit lidské životy. V Československu vyšel první recept na pokrm z hmyzu asi v roce 1928 v kuchařce Luisy Ondráčkové. Byla to chroustová polévka. Připravovat hmyz doma by ale začátečníci měli s opatrností. Kupovat brouky nebo larvy je lepší u specializovaných chovatelů nebo si je chovat doma. Běžně venku je totiž spousta jedovatých nebo chráněných druhů.

Kromě smažených sklípkanů a štírů na víně představí v pavilonu F Václavík pro Středoevropana i povědomější chutě. „Mám procestovaný i Blízký východ. V severním Iráku krásně voní tržnice, samozřejmostí je kvalitní arabská káva,“ popisuje muž, který také dobře ví, jak šikovné jsou libanonské kuchařky nebo jak se večeří u Kurdů.

 Stále nové variace netypických pokrmů předkládá Milan Václavík hostům v arabsko-indické restauraci Klub cestovatelů v Brně. Kromě jídla si tu mohou vyslechnout i kulturní přednášky o dalekých zemích od světaznalých cestovatelů. (jm)

 

Jihočeši míří na veletrh s pohodou

9. ledna 2018, Právo

Pohoda. Tak zní letošní téma dovolených a výletů po Jihočeském kraji. A právě pohodu chce centrála cestovního ruchu přivézt i na veletrh Regiontour, který se koná od 18. ledna na brněnském výstavišti.

„Koncept projektu Jižní Čechy pohodové a turistické novinky, které si pro letošní rok region pro své návštěvníky připravil, představí hejtmanka kraje Ivana Stráská (ČSSD),“ uvedl Jiří Gruntorád, vedoucí oddělení marketingu a cestovního ruchu Jihočeského kraje.

Turisté se mohou těšit na řadu novinek. Jednou z nich je i pivní stezka, která mapuje v šesti trasách regionální pivovary i minipivovary. Pro milovníky lyžování je dokonale zpracován přehled běžeckých tras.

„Na veletrhu se představí i členové baletu Jihočeského divadla, kteří „roztančí“ strom fantazie, což bude dominantní prvek celé expozice,“ doplnil Gruntorád.

A chybět nebude ani ukázka toho, jak na jihu Čech vypadá masopustní veselí. Výstavní halou projde průvod veselých masek a lidé budou moci ochutnat i pravé jihočeské masopustní koblihy. (kal)

 

Brněnské veletrhy Go a Regiontour 2018: vyhrajte zájezd na Mauricius a navštivte nový festivalový pavilon

4. ledna 2018, kdykde.cz

Tradiční lednové veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour připravily pro návštěvníky řadu novinek. Těšit se lze nejen na pestrou nabídku zájezdů či rozsáhlou prezentaci krajů České republiky, ale také na zcela nový festivalový pavilon. Zážitkové veletrhy se odehrají 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti, první den patří odborníkům. Lednové brněnské veletrhy lákají návštěvníky na unikátní zážitkový program. Novinkou je totiž obří festivalový pavilon, který bude nadupaný atraktivním programem. A návštěvníci budou soutěžit o luxusní zájezd na Mauricius od CK Livingstone.

Dovolená na vodě, na kolech, karavanem či vzdušnou čarou

Pokud uvažujete o dovolené, kterou si zorganizujete na vlastní pěst, je pro vás veletrh jako stvořený. Přijedou na něj totiž lidé, kteří jsou v konkrétních typech cestování zběhlí. Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci na vlastní kůži prohlédnout. Hned po veletrhu pak zamíří rovnou na moře. Součástí programu budou i informace k cestování na čtyřech kolech, a to třeba karavanem, který si lze na cestu pronajmout. Cyklo Klub Kučera Znojmo na brněnské výstaviště doveze elektrokola, která si mohou návštěvníci otestovat a součástí bude i testová dráha pro dětská kola a koloběžky. A připravena je též výstava historický kol, dráha pro šlapací káry a zkusit si lze dopravní testy a soutěže. Na své si přijdou i milovníci létání a letadel.

Pěší turistika, lezení a umělá sjezdovka

Klub českých turistů připravil unikátní program pro všechny nadšence pěší turistiky. Lidé ale budou muset zapojit i mozkové buňky, protože je čeká poznávání památek, malování turistických značek a mnoho dalších vědomostních a dovednostních soutěží. Na výstavišti se objeví i první mobilní ferratová stěna v Česku. „Říkejme tomu ferratová hora, protože na vršek umístíme vrcholovou knížku, aby každý po zdolání zajištěné cesty zažil pocit horolezce na vysokém skalním štítu,“ říká Tomáš Košut, jednatel cestovní kanceláře V-tour. Via-ferraty v současnosti prožívají boom nejen v Alpách, ale každý rok vzniká několik nových cest na českých skalách. Jediný zážitek přinese také rampa s umělou sjezdovkou.

Drinky s příběhy, gastronomie a exotika

Jak chutná štíří lízátko, je hadí maso tuhé a odkud pochází nejsmradlavější ovoce na světě? Odpovědi na tyto i další otázky má Milan Václavík. Cestovat po světě a poznávat tak extrémní gastronomii začal před lety. Hmyzu se věnuje od roku 2011, předtím brněnský vyučený kuchař pracoval v Rakousku a Anglii. Kdo se nebojí zkusit třeba krokodýla, štíra nebo sklípkana, může na lednovém Regiontour festivalu přímo od Václavíka ochutnat exotické speciality. „Před návštěvníky připravím taky čerstvé cvrčky. Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík.

Uprostřed festivalového pavilonu vyroste bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Návštěvníci si dopřejí například drink s názvem Nezůstaneme na noc?. Kdo by si chtěl ještě více pochutnat, může soutěžit na Facebooku Go-Regiontour o degustační menu od deseti luxusních brněnských restaurací, na místě si mohou návštěvníci degustaci také zaplatit, ale množství bude omezené. Součástí doprovodného programu veletrhů je též festival krajových specialit a regionální potraviny REGFOODFEST. A s chutí budou kouzlit také studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit v rámci 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup. Těšit se lze na přednášky o exotické gastronomii z různých koutů světa.

Cestovatelé: první setkání nomádů v ČR a Go Kamera

Na veletrhu se odehraje setkání nomádů. „Přivítáme nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou dva obytné vozy, které mohou zájemci prozkoumat,“ vypráví mluvčí veletrhů cestovního ruchu Karolína Křenková. Souběžně s veletrhy se odehraje cestovatelský festival GO Kamera, jehož hlavním tématem je Východní Afrika. O zážitky z cest se podělí známí cestovatelé, nejlepší horolezci, dobrodruzi či fotografové. Jedná se o největší cestovatelské setkání v Čechách i na Slovensku. Ve čtyřdenním maratonu přednášek a promítání se naživo vystřídá a setká více než 50 účinkujících. Vyhlášena bude i soutěž o zájezd na slunečný Mauricius.

Děti s sebou: Koutek pro malé cestovatele, wellnees či lázně

Akce je vhodná pro rodiny s dětmi. Připraven bude dětský koutek, který bude spjat s cestováním. I program je přizpůsoben dětem. Ty se mohou těšit také na vědecké atrakce od vědeckého zábavního parku VIDA!. A protože je důležitý i odpočinek, nesmí chybět ani prezentace lázeňských míst, včetně ochutnávky procedur přímo na místě. Wellness a tobogány bude hned ve vedlejším pavilonu P prezentovat oblíbený aquapark Aqualand Moravia. Více informací najdete zde: www.regiontour.cz

http://www.kdykde.cz/clanky/aktuality/brnenske-veletrhy-go-a-regiontour-2018-vyhrajte-zajezd-na-mauricius-a-navstivte-novy-festivalovy-pavilon

 

Kam na výlet s dětmi a rodinou

4. ledna 2018, rodinnevylety.cz

Tradiční lednové veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour připravily pro návštěvníky řadu novinek. Těšit se lze nejen na pestrou nabídku zájezdů či rozsáhlou prezentaci krajů České republiky, ale také na zcela nový festivalový pavilon. Zážitkové veletrhy se odehrají 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti, první den patří odborníkům.

Lednové brněnské veletrhy lákají návštěvníky na unikátní zážitkový program. Novinkou je totiž obří festivalový pavilon, který bude nadupaný atraktivním programem. A návštěvníci budou soutěžit o luxusní zájezd na Mauricius od CK Livingstone.

Dovolená na vodě, na kolech, karavanem či vzdušnou čarou

Pokud uvažujete o dovolené, kterou si zorganizujete na vlastní pěst, je pro vás veletrh jako stvořený. Přijedou na něj totiž lidé, kteří jsou v konkrétních typech cestování zběhlí. Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci na vlastní kůži prohlédnout. Hned po veletrhu pak zamíří rovnou na moře. Součástí programu budou i informace k cestování na čtyřech kolech, a to třeba karavanem, který si lze na cestu pronajmout. Cyklo Klub Kučera Znojmo na brněnské výstaviště doveze elektrokola, která si mohou návštěvníci otestovat a součástí bude i testová dráha pro dětská kola a koloběžky. A připravena je též výstava historický kol, dráha pro šlapací káry a zkusit si lze dopravní testy a soutěže. Na své si přijdou i milovníci létání a letadel.

Pěší turistika, lezení a umělá sjezdovka

Klub českých turistů připravil unikátní program pro všechny nadšence pěší turistiky. Lidé ale budou muset zapojit i mozkové buňky, protože je čeká poznávání památek, malování turistických značek a mnoho dalších vědomostních a dovednostních soutěží. Na výstavišti se objeví i první mobilní ferratová stěna v Česku. „Říkejme tomu ferratová hora, protože na vršek umístíme vrcholovou knížku, aby každý po zdolání zajištěné cesty zažil pocit horolezce na vysokém skalním štítu,“ říká Tomáš Košut, jednatel cestovní kanceláře V-tour. Via-ferraty v současnosti prožívají boom nejen v Alpách, ale každý rok vzniká několik nových cest na českých skalách. Jediný zážitek přinese také rampa s umělou sjezdovkou.

Drinky s příběhy, gastronomie a exotika

Jak chutná štíří lízátko, je hadí maso tuhé a odkud pochází nejsmradlavější ovoce na světě? Odpovědi na tyto i další otázky má Milan Václavík. Cestovat po světě a poznávat tak extrémní gastronomii začal před lety. Hmyzu se věnuje od roku 2011, předtím brněnský vyučený kuchař pracoval v Rakousku a Anglii. Kdo se nebojí zkusit třeba krokodýla, štíra nebo sklípkana, může na lednovém Regiontour festivalu přímo od Václavíka ochutnat exotické speciality. „Před návštěvníky připravím taky čerstvé cvrčky. Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík.

Uprostřed festivalového pavilonu vyroste bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Návštěvníci si dopřejí například drink s názvem Nezůstaneme na noc?. Kdo by si chtěl ještě více pochutnat, může soutěžit na Facebooku Go-Regiontour o degustační menu od deseti luxusních brněnských restaurací, na místě si mohou návštěvníci degustaci také zaplatit, ale množství bude omezené. Součástí doprovodného programu veletrhů je též festival krajových specialit a regionální potraviny REGFOODFEST. A s chutí budou kouzlit také studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit v rámci 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup. Těšit se lze na přednášky o exotické gastronomii z různých koutů světa.

Cestovatelé: první setkání nomádů v ČR a Go Kamera

Na veletrhu se odehraje setkání nomádů. „Přivítáme nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou dva obytné vozy, které mohou zájemci prozkoumat,“ vypráví mluvčí veletrhů cestovního ruchu Karolína Křenková. Souběžně s veletrhy se odehraje cestovatelský festival GO Kamera, jehož hlavním tématem je Východní Afrika. O zážitky z cest se podělí známí cestovatelé, nejlepší horolezci, dobrodruzi či fotografové. Jedná se o největší cestovatelské setkání v Čechách i na Slovensku. Ve čtyřdenním maratonu přednášek a promítání se naživo vystřídá a setká více než 50 účinkujících. Vyhlášena bude i soutěž o zájezd na slunečný Mauricius.

Děti s sebou: Koutek pro malé cestovatele, wellnees či lázně

Akce je vhodná pro rodiny s dětmi. Připraven bude dětský koutek, který bude spjat s cestováním. I program je přizpůsoben dětem. Ty se mohou těšit také na vědecké atrakce od vědeckého zábavního parku VIDA!. A protože je důležitý i odpočinek, nesmí chybět ani prezentace lázeňských míst, včetně ochutnávky procedur přímo na místě. Wellness a tobogány bude hned ve vedlejším pavilonu P prezentovat oblíbený aquapark Aqualand Moravia.

http://www.rodinnevylety.cz/kam-s-detmi/v-brne/brnenske-veletrhy-go-a-regiontour-2018

 

Kdyby to šlo, zavedl bych do KLDR povinné školní výlety, říká průvodce

3. ledna 2018, brno.iDNES.cz

Když Karel Starý vypráví o svých zážitcích ze Severní Koreje, občas u toho zamrazí. Do nejizolovanější země světa s totalitním systémem pod vládou Korejské strany práce se dostal jako průvodce už třikrát, letos se chystá znovu.

Pod hlavičkou CK Nomád ze Žďáru nad Sázavou přivádí Karel Starý do KLDR malé skupinky lidí, kteří Severní Koreu chtějí poznat z nejrůznějších důvodů. Malé nakouknutí do státu, kde jsou návštěvníci hlídáni na každém kroku a bez státního průvodce nesmějí udělat krok, je zajímavé, nikoliv však veselé.

Zájemci mohou za oponu tajemného státu nakouknout také 16. ledna v brněnském Klubu cestovatelů nebo 18. až 21. ledna na cestovatelském veletrhu GO na  brněnském výstavišti .

KLDR je považovaná za nejizolovanější zemi světa. Jak to, že si tam pouští turisty?

Určitě kvůli valutám, kterých se zemi těžce nedostává, teď kvůli sankcím ještě víc než dříve. A cestovní ruch se za  Kim Čong-una  silně rozvíjí. Když jsem tam byl poprvé, ještě za vlády  Kim Čong-ila  v roce 2010, tak nám říkali, že přijíždí kolem 20 tisíc turistů ročně, z toho jen dva tisíce mimo Čínu. Když jsem tam byl naposledy, už bylo turistů tři čtvrtě milionu. A na příští rok plánovali milion. Toho sice asi vzhledem k vystupňovanému napětí s USA nedosáhnou, ale i tak je nárůst neskutečný. Vzpomínám, že v roce 2010 jsme byli v Yanggakdo, obřím hotelu, jednom ze dvou, kam umisťují zahraniční turisty v Pchjongjangu, jako téměř jediní cizinci. Na tom obrovském parkovišti stál náš mikrobus a jinak bylo prázdné. O pár let později již bylo přeplněné autobusy.

Pořád převládají Číňané?

Samozřejmě, stejně jako jinde, absolutně převažují Číňané. Ti jsou pohroma pro cestovní ruch celosvětově. Jsou všude a jak bohatnou, stále jich přibývá, takže zarezervovat hotely v této části světa je kvůli nim stále obtížnější. Je jedno, jestli jste ve Vladivostoku nebo v Japonsku. Když se zvedne koupěschopnost miliardy a čtvrt lidí… Jsou samozřejmě požehnáním pro hotely a pro incoming, ale pro ostatní turisty a pro nás z cestovek nikoliv. V Koreji je jich fakt hodně. Posledně, když jsme byli na rozdělené hranici, což je takové vyvrcholení cesty, se nám poprvé stalo, že jsme se do jižní Koreje nedostali. Přímo na hranici jsou montované domky, ještě z dob dohod o příměří, rozdělené napůl mezi Severní a Jižní Koreu. O jejich správu se dělí podle domluveného klíče. A když je řada na KLDR, můžete vejít dovnitř a pomyslně překročit tu nejstřeženější hranici světa, jít dva metry do jižní Koreje a tam se vyfotit třeba pod americkou vlajkou a vlajkami těch, kteří bojovali v korejské válce pod OSN. Je to celé silně absurdní, kdybyste přes tutéž hranici chtěli přejít o metr vedle hned za oknem, zastřelí vás. V Panmundžomu na hranici, kde jsme před pár lety byli úplně sami, najednou byly desítky výprav Číňanů, turistů jak v červenci na Karlově mostě a my měli strach, abychom se jeden druhému neztratili. Hlavně naši místní průvodci ho měli. Ale pořád je KLDR zemí, kam vycestovat znamená překonat mnoho administrativních překážek.

Sama do KLDR vycestovat nemůžu?

Sama na vlastní pěst, bez místního doprovodu, to neexistuje. Snad jedině s diplomatickým pasem. Mám kamaráda, který ho měl, a ten projel Severní Koreou na kole. I tak ho několikrát na čas zavřeli. Prostě když nejste zaštítěn diplomatickým pasem, musíte mít nad sebou místního průvodce. Samozřejmě můžete jet i sama nebo ve dvou, ale pak se to moc prodraží. Místního průvodce, řidiče, organizátory musíte zaplatit tak jak tak a čím méně lidí jede, tím větší podíl na každého vyjde. Ani skupinový zájezd není levná záležitost, protože všechny tyto povinné služby, stejně jako plnou penzi, si musíte zaplatit.

Místní průvodci, co to znamená? Jsou to režimem vycvičení lidé, kteří mají přesné instrukce, kam vás pustí a na co odpoví?

Přesně tak. Ale jsou také odpovědní za chování skupiny a při nedodržení pravidel jsou postihováni. Usměrňují fotografování, kontakty s místními, denní režim, všechno. I mezi nimi jsou rozdíly, někteří vás drsně zkritizují, když pravidla porušíte, jiní dělají, že to nevidí. Jak čas běží a vy se s nimi spřátelíte, občas vám udělají i zeď, což se nám taky stalo. Ale také se nám na kontrolním místě, která bývají před vjezdy do měst, stalo, že někdo fotil, byť nesměl. A tak nás po čtyřiceti kilometrech dojeli, zastavili, zkontrolovali foťáky a počkali, až se smažou konkrétní snímky. Přístroje nezabavovali nebo nerozbíjeli karty, jen ty fotky musely pryč. Jenže průvodci jsou pak velmi rozladění, dostanou od svých nadřízených co pro to. Takže já se vždy snažím na turisty apelovat, aby nedělali hrdiny na úkor druhých, protože první, kdo to odskáče, budou naši místní průvodci.

Jak jejich hlídání v praxi vypadá?

Bez dozoru se můžete pohybovat jen v hotelu a kolem něj máte výběh jen pár desítek metrů. Jakmile jdete dál, je problém. Oni vám natvrdo neřeknou, že nesmíte, ale tak nějak jasně naznačí, že dál to nejde. Četl nebo slyšel jsem o Čechovi, který tento zákaz ignoroval, a podařilo se mu proniknout samotnému do večerního Pchjongjangu. Pohyboval se tam asi půl hodiny, než si pro něj přijeli a odvezli ho zpět do hotelu. Pro něj to určitě byla vzrušující historka, ale pro místní lidi, kteří ho měli na starost, to takové bezvadné dobrodružství nejspíš nebylo. Sám jsem příznivcem šíleností nejrůznějšího druhu a na cestách jsem se jich dopustil víc než dost. Ale tehdy, když si za ně ručím sám a nesu svou kůži na trh. A ne, aby to za mě odnášel někdo jiný.

Určují vám i náplň cest? Nebo plánujete vy a čekáte na posvěcení?

Za Kim Čong-una došlo k poměrně velkým reformám a země se za pár let hodně proměnila. Za Kim čong-ila dostal člověk na výběr z několika okruhů, kam se mohl podívat. Teď jsou Korejci mnohem flexibilnější a víceméně vás pustí, kam chcete. Zároveň jsou věci, které navštívit musíte - mauzoleum velkých vůdců v první řadě. Návštěva má totiž sloužit - z jejich pohledu - k propagandistickým účelům. Ale kromě těchto „jistot“ vám dávají poměrně na výběr a chovají se překvapivě tržně. Jen u některých věcí vám řeknou, že to možné není. Ale většinou se s nimi dá docela dobře domluvit a na spolupráci si nemůžu stěžovat.

Jak s Korejci komunikujete?

Já anglicky, korejsky bohužel neumím. Tamní agentura vám dodá průvodce, kterého potřebujete. Česky mluvící v nabídce nebývají, což je pro nás ale spíš výhoda. Přímo na cestě totiž sloužím v podstatě jako tlumočník, protože platí, že informace má podávat jen a pouze místní průvodce - a to ty „správné“, „zdravé“, prověřené. Takže já překládám a do toho mám možnost vložit svoje doplňující informace, kterým oni nerozumí. Můžu ale jen nějakou dobu, protože když už mluvím dlouho, začínají se ptát, co vykládám.

Dá se mluvit o uvolnění situace? Říkal jste, že došlo k reformám…

Za Kim Čong-una došlo k reformám ekonomickým - v obchodech je víc zboží, i když my se do normálních jejich obchodů nedostaneme. Myslím tím obchody v hotelech nebo „supermarkety“ pro zahraničí turisty a bohatou místní klientelu. Na první pohled je ekonomická situace lepší. I kontakty místních s cizinci jsou běžnější. Což je dáno, jak už jsem zmínil, hlavně nárůstem jejich počtů. Dřív byli raritou a při mé první cestě do KLDR před námi místní utíkali a neodvážili se nám ani podívat do očí. Dnes už je i pro mnoho vesničanů pohled na cizince všední záležitost. Občas se na vás i usmějí nebo vám zamávají. Je poznat, že ekonomicky se Korea do jisté míry nechává inspirovat Čínou a jejich hospodářským modelem.

A v politickém směru?

Tak tam nedošlo k posunu ani v nejmenším. Asi i v tomto směru je vzorem Čína, kde přešli ke kapitalismu, aniž utrpěla vedoucí úloha komunistické strany. Kim Čong-un zřejmě předpokládá, že i jemu se podaří reformovat ekonomiku nebo přejít na jiný model, aniž by se změnila současná politická struktura. Prostě taková perestrojka bez glasnosti. Změny jsou ale viditelné na každém kroku. V Pchjongjangu vznikl pivní festival s výletními party-plavbami po řece Taedong, v horách u Wonsanu vybudovali velkorysé lyžařské středisko, obnovil se vozový park veřejné dopravy v Pchjongjangu, paneláky už nevypadají tak omšele a na pohled nehrozí zřícením a šokem pro mě bylo vybudování „malé Dubaje“, architektonicky zajímavého Bulváru vědců s mrakodrapy zářícími neony. V Pchjongjangu, kde před několika lety svítilo několik lamp a v noci občas vypínali elektřinu kvůli úsporám. Kdybych si měl vsadit, jestli bude mít vysokorychlostní železnici dříve KLDR nebo Česká republika, vsadil bych balík na Severní Koreu. Na první pohled je tato země čím dál „normálnější“. Aspoň tedy pro mě, který má možnost porovnávat s minulostí. Pak už záleží na každém, do jaké míry vnímá ty ostatní souvislosti. Za Kim Čong-ila byla ekonomická a politická situace v souladu, návštěvník dostal to, co předem očekával. Dnes vnímá narůstající rozpor mezi ekonomikou a politikou, a o to je současná situace absurdnější i zajímavější. Jenže vše, co vám teď vyprávím, už vůbec nemusí být pravda. V KLDR jsem byl naposledy na podzim 2016, tedy ještě před nástupem Trumpa, testy raket, nárůstem napětí a sankcemi. Tipl bych si, že v současné době bude situace celkově poněkud horší než v době mé poslední návštěvy.

Nebojí se tam kvůli tomu všemu člověk? Když si představíte, že jedete do naprosto nesvobodné země, kde odpůrci končí na popravištích a v lepších případech v gulazích… Proč tam turisté jezdí?

To je různé. Předloni se mnou jel středoškolák, viděl jsem ho později v televizi jako představitele nějaké studentské organizace. Mladý, vysoce inteligentní, zvídavý člověk, který chtěl vidět na vlastní oči, jak to v té zemi vypadá. Jezdí s námi lidé různého věku. I důvody mají různé. Jedni jsou sběratelé, kteří si prostě jen odškrtávají navštívené země a KLDR jim chybí v seznamu. Někteří jedou ze zvědavosti, KLDR prostě zajímá a dráždí. Málokdo přijíždí bez vnímání politických souvislostí jako by jel třeba do Japonska nebo sousední Jižní Korey jen za památkami nebo za krásou přírody. Přitom ta je v Severní Koreji opravdu nádherná.

Vidíte, o tom se nikde nemluví.

Ano, to je paradox, Severní Korea je totiž mimořádně krásná země. Kdyby člověk mohl být mimo toho všeho, nevnímat, co se tam děje, a být třeba v Diamantových horách, v lagunách, u moře... To je nádhera. A to jsem zdaleka zemi neprocestoval celou a ta nejkrásnější místa, jako třeba jejich posvátnou sopku Paektu, dle režimních legend rodiště Kim Čong-ila, jsem ještě neviděl. Takže jsou lidé, kteří se dokáží oprostit od ostatního a jedou tam opravdu jen kvůli přírodě. Což já tak úplně nechápu, to bych nedokázal. A pak s námi jedou lidé, jejichž pohnutky jsou - podle mého - nejlogičtější: jedou tam a chtějí si na věc udělat názor sami, protože lepší je jednou vidět na vlastní oči než něco stokrát přijímat zprostředkovaně. Já vám něco řeknu. Kdybychom byli bohatí třeba jako Norsko a já měl tu moc o tom rozhodovat, tak bych do KLDR zavedl povinné školní výlety pro všechny. Děti obvykle historie nezajímá, staří zase zapomínají. A pak to špatně končí. Nechci to moc rozebírat, tak bych raději vzpomněl na doktora Vlacha ze Saturnina, který hlásal, že osud by nám prokázal neocenitelnou službu, kdyby nás občas popadl za límec a vyhodil ven na mráz. Pak bychom nevzpomínali na to, že kamna trochu kouřila, ale na to, že hřála. A že bylo jen na nás, aby jenom hřála.

Kolikrát jste v KLDR byl?

Třikrát. V roce 2010, v roce 2015 a 2016.

A letos pojedete kdy? I to vám korejské úřady určují?

Kdepak, to si volíme sami. Dříve jsme tam jezdívali v době mezi oslavami osvobození od Japonců a založení KLDR. V tomto měsíci mezi oběma svátky se tam totiž konávaly Arirangy, které před lety zrušili. Ale různé slavnosti bývají i tak poměrně běžné. Třeba neděle v parku Moran, kdy místní hromadně tančí. A myslíte-li konkrétně naše zájezdy, tak zmíněné Diamantové hory na hranici s Jižní Koreou.

Kolik lidí s jedním zájezdem vyjede?

Pobyt v KLDR plánujeme o něco delší než je běžné, tím pádem jsou cesty nákladnější a nejsou masové. Což ale ani není náš cíl. Snažíme se dostávat, až kam to jde. A v KLDR víc než jinde klient ocení, když je skupina menší. Tak do deseti lidí, jak ty naše obvykle bývají.

Celou dobu mluvíme o cestování zahraničních turistů. Jak to ale mají místní?

Těžké, bez povolení nemohou ani oni. Také musí procházet přes všudypřítomné check-pointy, kde je pohyb místních kontrolován. Na všechno musí mít takové ty bumážky, kterými se na check-pointech prokazují. A když chce vesničan navštívit Pchjongjang, musí mít posvěcení od předsedy družstva nebo stranické organizace. Takže, když jede třeba za synem, musí mít schválení, že dobře pracoval, že je bezproblémový a že si to zaslouží.

Text a fotogalerie zde.

 

Zážitkový GO a REGIONTOUR přináší unikátní odborný program

28. prosince 2017, denik.obce.cz

Brněnské veletrhy cestovního ruchu GO a REGIONTOUR mají za sebou zásadní restart. Tradiční lednová akce se tak v roce 2018 předvede s atraktivním odborným programem a přivítá více krajů České republiky než v loňském roce. Nově se veletrhy rozrostly o festivalový pavilon, který láká návštěvníky na zážitky.

Že je Česká republika atraktivní destinací pro zahraniční turisty ukazují i čerstvá data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj totiž do hromadných ubytovacích zařízení v Česku přijelo za první tři čtvrtletí celkem 7,8 milionu zahraničních turistů. To je o deset procent více než ve stejném období loňského roku. Stejně tak vzrostl počet domácích turistů v regionech České republiky. Právě podpora incomingu a domácího cestovního ruchu je klíčovou součástí nového konceptu veletrhů Go a Regiontour 2018. Ty zároveň nově vytvářejí kvalitní diskusní platformu pro řešení aktuálních témat oboru.

Čtyřdenní událost nově zahájí konference na téma „Aktuální podpora cestovního ruchu v regionech a jak dále“. Na ni navážou odborné panely, které budou řešit aktuální témata. „Odborné přednášky a diskuse se zaměří například na marketing v cestovním ruchu, konkrétně i na marketing regionů či nové technologie v oboru. Tematicky se program bude věnovat též novým trendům a výzvám v cestování, kvalitě služeb, klasifikaci destinačních managementů či cestovním kancelářím a agenturám,“ vyjmenoval příklady ředitel veletrhu Miloň Mlčák. Pozornost bude věnována i velmi aktuálnímu tématu vzdělávání pracovníků v cestovním ruchu a nové segmentaci turistů.

Celé Česko na čtyři dny v Brně

Návštěvníci ocení i širokou prezentaci destinací v České republice. „Díky intenzivní spolupráci s Asociací krajů ČR máme přihlášených více krajů než v letošním roce,“ doplňuje Mlčák. Na brněnském výstavišti však podle něj nebudou chybět ani zástupci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Rakouska či Německa. Změny se promítly i do rozmístění veletrhů v pavilonech. K Regiontouru, který je již tradičně spojen s nejmodernější a největší výstavní halou P, se přestěhuje přehlídka cestovních kanceláří a agentur – „výjezdový“ veletrh GO.

Zážitkový pavilon

Pavilon F se nově stane festivalovým pavilonem, kde si návštěvníci vyzkouší jednotlivé formy dovolené, které jim budou nabízeny v pavilonu P. „Ve spolupráci s vystavovateli jsme posílili zážitkový program a nabídneme jim opravdu až festivalový koncept. To je pro nás z pohledu veřejnosti a koncového zákazníka největší přidaná hodnota nového konceptu: návštěvník si vybere dovolenou z komplexní nabídky, vyzkouší si ji v rámci doprovodných programů a nově i zakoupí za veletržní cenu,“ vysvětluje nový záměr Miloň Mlčák.

Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci lidé na vlastní kůži prohlédnout. Program nadchne též milovníky cykloturistiky, potápění, pěší turistiky, ale i například wellness. „Program jsme pro návštěvníky připravili pečlivě podle aktuálních trendů. Přivítáme například i nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou obytné vozy. A také už můžeme prozradit, že se návštěvníci mohou těšit na první mobilní ferratovou stěnu v Česku,“ říká mluvčí veletrhu Karolína Křenková. Via-ferraty v současnosti prožívají boom nejen v Alpách, ale každý rok vzniká několik nových cest na českých skalách. Atraktivní doprovodný program obohatí znalostní a dovednostní soutěže, k dispozici bude „cestovatelský“ dětský koutek, unikátní bar a relax zóna. „Bar bude připraven na míru našim veletrhům a každý nabízený drink bude mít vlastní příběh. Mimo speciální nápoje, chceme dát lidem ochutnat i kousek brněnské gastronomie, která je na vysoké úrovni. I prestižní deník New York Times zařadil Brno do exkluzivního výběru míst, kam se mají lidé vydat, takže jsme nadšeni, že právě v Brně toto všechno vzniká,“ uzavřela Karolína Křenková.

Souběžně s veletrhy se odehrají cestovatelský festival GO Kamera a festival krajových specialit a regionální potraviny REGFOODFEST.

Veletrhy získaly také tvář v podobě nové komunikační kampaně, která cílí na cestovatelské emoce. Akce se odehrají 18. až 21. ledna 2018, přičemž první den patří odborníkům. Na veřejnost zacílí dvojice Go a Regiontour v pátek a během víkendu. Veletrhy, které se tradičně konají na brněnském výstavišti, navštěvuje více než 30 tisíc lidí. Pro rok 2018 si projektový tým dal za cíl přilákat jich ještě více, a to kvalitní koncepcí a programem.

http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6746170

 

Veletrh cestovního ruchu láká na novinku: Do Brna se sjedou nomádi

15. prosince 2017, Blesk

Velkolepé a v mnoha ohledech nové mají být lednové veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour v Brně. Nově obsadí i pavilon F a lákají například na první setkání nomádů v České republice.

 „Přivítáme nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou dva obytné vozy, které mohou zájemci prozkoumat,“ slibuje mluvčí veletrhů cestovního ruchu Karolína Křenková.

Kromě toho si na své přijdou i zájemci o turistiku všeho druhu. „Čeká je poznávání památek, malování turistických značek a první mobilní ferratová hora v Česku. Na její vršek umístíme vrcholovou knížku, aby si každý mohl zažít pocit horolezce na vysokém skalním štítu,“ upřesnil za pořadatele turistické části Tomáš Košut.

Kromě pavilonu P bude nově obsazen i pavilon F. „Návštěvníci si v něm budou moci vyzkoušet jednotlivé formy dovolené. K prohlédnutí bude například jachta, bude možné si na dovolenou pronajmout karavan, nebo elektrokola. Na své si přijdou i milovníci létání a letadel,“ slibuje Křenková.

Veletrhy Go a Regiontour jsou největší prezentací průmyslu cestovního ruchu na regiony ve střední Evropě. Loni je navštívilo více než 35 tisíc návštěvníků.

http://www.blesk.cz/clanek/512502/veletrh-cestovniho-ruchu-laka-na-novinku-do-brna-se-sjedou-nomadi

 

Z Brna na Mauritius. Moravskou metropoli čekají dva veletrhy cestovního ruchu a podle plánů to bude pěkná jízda

14. prosince 2017, krajskelisty.cz

Tradiční lednové veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour připravily pro návštěvníky řadu novinek. Těšit se lze nejen na pestrou nabídku zájezdů či rozsáhlou prezentaci krajů České republiky, ale také na zcela nový festivalový pavilon. Zážitkové veletrhy se odehrají 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti, první den patří odborníkům.

Lednové brněnské veletrhy lákají návštěvníky na unikátní zážitkový program. Novinkou je totiž obří festivalový pavilon, který bude nadupaný atraktivním programem. Návštěvníci budou také soutěžit o luxusní zájezd na Mauricius.

Dovolená na vodě, na kolech, karavanem či vzdušnou čarou

Pavilon F se nově stává festivalovým pavilonem, kde si návštěvník může vyzkoušet jednotlivé formy dovolené, které mu jsou nabízeny v největší výstavní hale P. Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci na vlastní kůži prohlédnout. Součástí programu bude i prezentace dovolené s karavanem, který si lze na cestu pronajmout. Na výstavě budou i elektrokola, která si mohou návštěvníci otestovat a součástí bude i testová dráha pro dětská kola a koloběžky. A připravena je též výstava historický kol, dráha pro šlapací káry a zkusit si lze dopravní testy a soutěže. Na své si přijdou i milovníci létání a letadel.

Pěší turistika, lezení a umělá sjezdovka

Klub českých turistů připravil unikátní program pro všechny nadšence pěší turistiky. Lidé ale budou muset zapojit i mozkové buňky, protože je čeká poznávání památek, malování turistických značek a mnoho dalších vědomostních a dovednostních soutěží. Na výstavišti se objeví i první mobilní ferratová stěna v Česku. „Říkejme tomu ferratová hora, protože na vršek umístíme vrcholovou knížku, aby každý po zdolání zajištěné cesty zažil pocit horolezce na vysokém skalním štítu,“ říká Tomáš Košut.. Via-ferraty v současnosti prožívají boom nejen v Alpách, ale každý rok vzniká několik nových cest na českých skalách. Jediný zážitek přinese také rampa s umělou sjezdovkou.

Drinky s příběhy, špičková gastronomie a exotika

Jak chutná štíří lízátko, je hadí maso tuhé a odkud pochází nejsmradlavější ovoce na světě? Odpovědi na tyto i další otázky má Milan Václavík. Cestovat po světě a poznávat tak extrémní gastronomii začal před lety. Kdo se nebojí zkusit třeba krokodýla, štíra nebo sklípkana, může na lednovém Regiontour festivalu přímo od Václavíka ochutnat exotické speciality. „Před návštěvníky připravím taky čerstvé cvrčky. Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík.

Kuchaři, cukráři a číšníci

Uprostřed festivalového pavilonu vyroste bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Návštěvníci si dopřejí například drink s názvem Nezůstaneme na noc?. Kdo by si chtěl ještě více pochutnat, může si koupit výhodné degustační menu od deseti luxusních brněnských restaurací. Součástí doprovodného programu veletrhů je též festival krajových specialit a regionální potraviny REGFOODFEST. A s chutí budou kouzlit také studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit pod hlavičkou 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup.

První setkání nomádů v ČR a Go Kamera

Na veletrhu se odehraje setkání nomádů. „Přivítáme nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou dva obytné vozy, které mohou zájemci prozkoumat,“ vypráví mluvčí veletrhů cestovního ruchu Karolína Křenková. Souběžně s veletrhy se odehraje oblíbený cestovatelský festival GO Kamera, jehož hlavním tématem je Východní Afrika. Své zážitky přiblíží například fotograf Jan Šibík, který dlouhodobě formuje podobu české reportážní fotografie. Přední český japanolog Martin Vačkář zavzpomíná na cesty po Japonsku. Jedná se o největší cestovatelské setkání v Čechách i na Slovensku. Ve čtyřdenním maratonu přednášek a promítání se naživo vystřídá a setká více než 50 účinkujících. Vyhlášena bude i soutěž o zájezd na slunečný Mauricius.

Akci si užijí i rodiny s dětmi

Akce je vhodná pro rodiny s dětmi. Připraven bude dětský koutek, který bude spjat s cestováním. I program je přizpůsoben dětem. Ty se mohou těšit také na vědecké atrakce od vědeckého zábavního parku VIDA!. A protože je důležitý i odpočinek, nesmí chybět ani ochutnávka wellness procedur přímo na místě.

O dvojici veletrhů GO & REGIONTOUR

Veletrh GO se zaměřuje na výjezdovou turistiku. Vedle tuzemských cestovních kanceláří a agentur se jej účastní poskytovatelé služeb cestovního ruchu v oblíbených zahraničních destinacích a zahraniční turistické centrály. Jedná se o největší prezentaci průmyslu cestovního ruchu s akcentem na regiony ve střední Evropě. V roce 2018 se odehraje už 28. ročník.

Veletrh REGIONTOUR je hlavní prezentační platformou platformou potenciálu cestovního ruchu v regionech České republiky. Je nosným projektem na podporu incomingu a domácího cestovního ruchu. Účastní se jej klíčové subjekty a osoby s rozhodovacími pravomocemi v cestovním ruchu ČR a jednotlivých regionů. V roce 2018 se odehraje už 27. ročník.

https://www.krajskelisty.cz/jihomoravsky-kraj/okres-brno-mesto/18500-z-brna-na-mauritius-moravskou-metropoli-cekaji-dva-veletrhy-cestovniho-ruchu-a-podle-planu-to-bude-pekna-jizda.htm

 

Veletrhy Go a Regiontour mění tvář i komunikaci

11. prosince 2017, mediaguru.cz

Brněnské veletrhy cestovního ruchu přistoupily ke změně celkové koncepce.

Brněnské veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour připravily na rok 2018 zásadní změnu, která se dotýká celkové koncepce, loga i komunikace. „Hlavním cílem tohoto kroku je dosáhnout toho, aby se naše veletrhy staly nosným bodem prezentace incomingové i výjezdové turistiky,“ popsal ředitel veletrhu Miloň Mlčák s tím, že si od změny slibuje také výraznější nárůst návštěvnosti. Ta se v minulých ročnících přesahovala 30 tisíc návštěvníků.

„Jedním z hlavních bodů nového konceptu veletrhu je ucelená prezentace všech krajů České republiky. To je i cílem intenzivní spolupráce s Asociací krajů ČR, která byla ztvrzena nově podepsanou víceletou smlouvou o spolupráci,“ řekl Miloň Mlčák. Rovněž bude posílena i zahraniční účast – na veletrhu budou zastoupeny téměř všechny kraje Slovenska, prezentováno bude i Maďarsko a příhraniční regiony.

„Nezbytným předpokladem k úspěchu je nejen komplexnost, ale i obsah doprovodného programu,“ dodal Miloň Mlčák. Veletrhy otevře zahajovací konference na téma „Aktuální podpora cestovního ruchu a jak dále“, na ni navážou jednotlivé odborné panely, které se tematicky dotknou například marketingu v cestovním ruchu, využití nových technologií, certifikace destinačních managementů, systému kvality služeb, nadregionální spolupráce nebo vzdělávání pracovníků.

Souběžně s veletrhy Go a Regiontour se odehraje cestovatelský festival Go Kamera a festival krajových specialit a regionální potraviny Regfoodfest.

Změnu koncepce podtrhuje i nový vizuální styl a komunikační kampaň. „Nová kampaň podtrhuje myšlenku posílat tu správnou informaci té správné cílové skupině, proto pracujeme s devíti vizuály, s nimiž chceme cílit na různorodé cílové skupiny,“ vysvětlil Miloň Mlčák.

https://www.mediaguru.cz/clanky/2017/12/veletrhy-go-a-regiontour-meni-tvar-i-komunikaci/

 

Veletrhy Go a Regiontour nabídnou festivalový pavilon

27. prosince 2017, ČTK

Brněnské veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour mění po letech koncept a z pavilonu F, který patřil v minulosti převážně cestovním kancelářím, udělá festivalový pavilon. Na jednu stranu chce lidem ukázat možnosti trávení dovolené a některé atrakce bude možné přímo si vyzkoušet, vyplývá z tiskové zprávy Veletrhů Brno. Na druhou stranu cestovních kanceláří v pavilonu ubývalo úměrně tomu, jak lidé hledají častěji nabídku na internetu.

Veletrhy se příští rok uskuteční na brněnském výstavišti od 18. do 21. ledna. Zatímco cestovní kanceláře se přesunou do pavilonu P, kde se představují jednotlivé regiony Česka i dalších středoevropských zemí, v pavilonu F bude možné si jejich nabídku částečně vyzkoušet. "Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci prohlédnout. Součástí bude například prezentace dovolené s karavanem, který si lze na cestu pronajmout. Cyklo Klub Kučera Znojmo doveze elektrokola, která si mohou návštěvníci otestovat, a součástí bude i testovací dráha pro dětská kola a koloběžky," uvedla ve zprávě mluvčí turistických veletrhů Karolína Křenková.

Klub českých turistů připravil například program pro vyznavače pěší turistiky. "Lidé budou poznávat památky, vyzkouší si malování turistických značek a mohou se otestovat ve vědomostních a dovednostních soutěžích," uvedla Křenková. Na výstavišti se objeví i první mobilní ferratová stěna v Česku a rampa s umělou sjezdovkou.

O podobný koncept se organizátoři snažili už v minulých letech, letos však udělali radikální krok a na zážitky bude vyčleněn celý pavilon. Ve čtvrtek jsou veletrhy určené pouze pro odbornou veřejnost, od pátku do neděle už jsou přístupné všem. Výjimečné budou letos i tím, že v Brně se na začátku léta chystá velkorysá akce k oslavám vzniku republiky před 100 lety a toto výročí budou připomínat i ostatní regiony či instituce.

 

Svět na 4 dny v Brně: blíží se zážitkové veletrhy cestovního ruchu

12. prosince 2017, PROBRNĚNSKO

Tradiční lednové veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour připravily pro návštěvníky řadu novinek. Těšit se lze nejen na pestrou nabídku zájezdů či rozsáhlou prezentaci krajů České republiky, ale také na zcela nový festivalový pavilon. Zážitkové veletrhy se odehrají 18. až 21. ledna 2018 na brněnském výstavišti, první den patří odborníkům.

Lednové brněnské veletrhy lákají návštěvníky na unikátní zážitkový program. Novinkou je totiž obří festivalový pavilon, který bude nadupaný atraktivním programem.

Dovolená na vodě, na kolech, karavanem či vzdušnou čarou

Pokud uvažujete o dovolené, kterou si zorganizujete na vlastní pěst, je pro vás veletrh jako stvořený. Přijedou na něj totiž lidé, kteří jsou v konkrétních typech cestování zběhlí. Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci na vlastní kůži prohlédnout. Hned po veletrhu pak zamíří rovnou na moře. Součástí programu budou i informace k cestování na čtyřech kolech, a to třeba karavanem, který si lze na cestu pronajmout. Cyk-lo Klub Kučera Znojmo na brněnské výstaviště doveze elektrokola, která si mohou návštěvníci otestovat a součástí bude i testová dráha pro dětská kola a koloběžky. A připravena je též výstava historický kol, dráha pro šlapací káry a zkusit si lze dopravní testy a soutěže. Na své si přijdou i milovníci létání a letadel.

Pěší turistika, lezení a umělá sjezdovka

Klub českých turistů připravil unikátní program pro všechny nadšence pěší turistiky. Lidé ale budou muset zapojit i mozkové buňky, protože je čeká poznávání památek, malování turistických značek a mnoho dalších vědomostních a doved-nostních soutěží. Těšit se lze i na lezecké stěny. „Návštěvníky čeká také dobrodružství v podobě lezení, protože na veletrhy zamíří první mobilní ferratová stěna v Česku," říká mluvčí veletrhu Karolína Křenková. Via-ferraty v současnosti prožívají boom nejen v Alpách, ale každý rok vzniká několik nových cest na českých skalách. Jediný zážitek přinese také rampa s umělou sjezdovkou či golf.

Drinky s příběhy, gastronomie a exotika

Uprostřed festivalového pavilonu vyroste bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Návštěvníci si dopřejí například drink s názvem Nezůstaneme na noc? „Jedna vstupenka na veletrhy cestovního ruchu je pro návštěvníka i slevou na jeden drink v centrálním baru v pavilonu F. A to padesát procent. Nápoje bude připravovat špičkový barman na míru veletrhům, takže je nikde jinde nanajdete" doplňuje Křenková. Součástí bude i relax zóna. Kdo by si chtěl ještě více pochutnat, může soutěžit na Faceboo-ku Go-Regiontour o degustační menu od deseti luxusních brněnských restaurací, na místě si mohou návštěvníci degustaci také zaplatit, ale množství bude omezené. Součástí doprovodného programu veletrhů je též festival krajových specialita regionálních potravin REGFOODFEST. A s chutí budou kouzlit také studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit v rámci 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno - Bidvest Cup. Těšit se lze na přednášky o exotické gastronomii z různých koutů světa.

Cestovatelé: první setkání nomádů v ČR a Go Kamera

Na veletrhu se odehraje setkání nomádů. „Přivítáme nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou dva obytné vozy, které mohou zájemci prozkoumat," vypráví Křenková. Souběžně s veletrhy se odehraje cestovatelský festival GO Kamera, jehož hlavním tématem je Východní Afrika. O zážitky z cest se podělí známí cestovatelé, nejlepší horolezci, dobrodruzi či fotografové. Jedná se o největší cestovatelské setkání v Čechách i na Slovensku. Ve čtyřdenním maratónu přednášek a promítání se naživo vystřídá a setká více než 50 účinkujících. Vyhlášena bude i soutěž o zájezd.

Děti s sebou: Koutek pro malé cestovatele, wellnees či lázně

Akce je vhodná pro rodiny s dětmi. Připraven bude dětský koutek, který bude spjat s cestováním. I program je přizpůsoben dětem. Ty se mohou těšit také na vědecké atrakce od vědeckého zábavního parku VIDA!. A protože je důležitý i odpočinek, nesmí chybět ani prezentace lázeňských míst, včetně ochutnávky procedur přímo na místě. Wellness a tobogány bude hned ve vedlejším pavilonu P prezentovat oblíbený aquapark Aqualand Moravia. Více informací najdete zde: www.regiontour.cz.

 

Veletrhy GO a REGIONTOUR odtajňují špičkový odborný program

5. prosince 2017, COT business

Brněnské veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour připravily pro rok 2018 atraktivní odborný program. Čtyřdenní událost odstartuje ve čtvrtek 18. ledna, a první den patří pouze odborníkům. Jedním z klíčových témat bude marketing v cestovním ruchu. Na veřejnost zacílí dvojice GO a Regiontour v pátek a během víkendu.

Nová koncepce GO a Regiontour se výrazně dotkla odborného doprovodného programu. Součástí přeměny je též nová diskusní platforma pro řešení aktuálních témat oboru. Dvojici veletrhů zahájí konference na téma „Aktuální podpora cestovního ruchu v regionech a jak dále“. Na ni navážou odborné panely, které budou řešit aktuální témata oboru.

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism, Asociací cestovních kanceláří ČR a Asociací českých cestovních kanceláří a agentur vzniká ucelený odborný panel, jehož tématem budou nové výzvy v cestování a trendy v oboru. Odborné přednášky a diskuse se zaměří také na marketing v cestovním ruchu. „Marketingový odborný panel bude rozdělen na dvě části. První se bude detailně věnovat marketingu v regionech a destinačním agenturám. Experti představí úspěšné příklady z Česka i zahraničí. Druhá část patří novým technologiím v cestovním ruchu,“ přibližuje odborný program ředitel veletrhu Miloň Mlčák.

Mluvit se podle něj bude například o virtuální realitě

Mezi vystupující experty patří například Travelbakers.cz – tým lidí, kteří usilují o rozvoj v cestovním ruchu. Atraktivní formu prezentace zajímavých míst či obecně měst a regionů představí Zbyšek Podhrázský z firmy Cryptomania. Ta se věnuje přípravě a pořádání šifrovacích her. Díky hře umějí představit krásná místa, kterých by si člověk v „běžném režimu“ třeba ani nevšiml. Jsou schopni zabalit historii do šifer, logických úkolů a skrýší, jako například u hry na míru – Bitva o Brno. Tematicky se program bude věnovat též nové segmentaci turistů, vzdělávání zaměstnanců, nadregionální spolupráci a kvalitě služeb. Kamil Schaumann (Klastr cestovního ruchu) bude mluvit o kvalitě služeb v cestovním ruchu a pod taktovkou Aleše Pangráce (CzechTourism) se povede diskuse nad tématem nového systému klasifi kace destinačních managementů. Tereza Picková (AČCKA) otevře téma cestovních kanceláří a agentur, EET a GDPR, které přináší nová pravidla ochrany údajů.

Celé Česko na 4 dny v Brně

Veletrh Regiontour, jehož cílem je podpora domácího cestovního ruchu a incomingu, hostí v roce 2018 i širokou prezentaci destinací v České republice. „Díky intenzivní spolupráci s Asociací krajů ČR máme přihlášené všechny kraje,“ doplňuje Mlčák.

Téměř všechny kraje představí na veletrhu i Slovensko. Na brněnském výstavišti však nebudou chybět ani zástupci z Maďarska, Polska, Rakouska či Německa. Změny koncepce projektu se promítly i do rozmístění veletrhů v pavilonech. K Regiontouru, který je již tradičně spojen s nejmodernější a největší výstavní halou P, se přestěhuje přehlídka cestovních kanceláří a agentur – „výjezdový“ veletrh GO.

Prázdniny na venkově, vzdušnou čarou, či dovolená na vodě?

Pavilon F se nově stane festivalovým pavilonem, kde si návštěvníci vyzkoušejí jednotlivé formy dovolené, které jim budou nabízeny v pavilonu P. Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci na vlastní oči prohlédnout. Program nadchne též milovníky cykloturistiky, potápění, pěší turistiky, agroturistiky, létání i například wellness.

„Přivítáme nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou dva obytné vozy, které mohou zájemci prozkoumat. Návštěvníky čeká také dobrodružství v podobě lezení, protože na veletrhy zamíří první mobilní ferratová stěna v Česku,“ doplňuje mluvčí veletrhu Karolína Křenková. Via-ferraty v současnosti prožívají boom nejen v Alpách, ale každý rok vzniká několik nových cest na českých skalách. Atraktivní doprovodný program obohatí znalostní a dovednostní soutěže. A je vhodný pro rodiny s dětmi, k dispozici bude i dětský „cestovatelský“ koutek, unikátní bar a relaxační zóna.

„Bar bude připraven na míru našim veletrhům a každý nabízený drink představí vlastní příběh, který je spjat s novým komunikačním stylem našich veletrhů GO a Regiontour,“ prozrazuje Křenková s tím, že jeden z drinků se jmenuje „Nezůstaneme na noc?“ Souběžně s veletrhy se odehrají cestovatelský festival GO Kamera a festival krajových specialit a regionálních potravin REGFOODFEST.

Veletrhy cestovního ruchu se odehrají 18. až 21 ledna 2018 na brněnském výstavišti. Pravidelně akci navštěvuje více než 30 000 lidí. Význam veletrhů podtrhují udělené záštity od ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, primátora města Brna Petra Vokřála a předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové. Dále od ACK ČR, AČCKA, CzechTourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace leteckých provozovatelů ČR a Arcibiskupství pražského.

 

Zážitkové veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour

1. prosince 2017, Štamgast & Gurmán

Brněnské veletrhy cestovního ruchu GO a REGIONTOUR mají za sebou zásadní restart. Tradiční lednová akce se tak v roce 2018 předvede s atraktivním doprovodným programem. Nově se totiž veletrhy rozrostly o festivalový pavilon, který láká návštěvníky na zážitky. Nebude chybět unikátní bar a degustace deseti prestižních brněnských restaurací. S chutí budou pracovat i studenti v rámci soutěže Gastro Junior Brno - Bidvest Cup.

Brněnské výstaviště ve dnech 18. až 21. ledna 2018 přivítá v rámci veletrhu Regiontour všechny kraje České republiky a téměř všechny kraje Slovenska. Dovolenou si lidé mohou vybrat i v zahraničí díky „výjezdovému“ veletrhu GO. Nově bude dvojice veletrhu více atraktivní pro širokou veřejnost díky festivalovému pavilonu. V něm nebude chybět například první mobilní ferratová stěna v Česku a nomádi, kteří přivezou i obytné vozy. Program potěší také zájemce o dovolenou na vodě, pěší turistiku, cykloturistiku či wellness. Uprostřed pavilonu vyroste bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Na veletrhu budou moci lidé využít degustaci od deseti jedinečných brněnských restaurací, které jim připraví luxusní menu.

Součástí doprovodného programu veletrhů je též festival krajových specialit a regionálních potravin REGFOODFEST. S chutí budou pracovat i studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit v rámci 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno - Bidvest Cup. Jejich práci bude hodnotit tradičně odborná porota složená z mezinárodně certifikovaných odborníků gastronomie. Veletrhy cestovního ruchu se otevřou návštěvníkům v pátek o víkendu, první den totiž patří pouze odborníkům.

 

Gastro Junior Brno 2018 - Bidfood Cup

1. prosince 2017, Štamgast & Gurmán

Neuplynul ještě ani rok co zazněly fanfáry vyhlášení Gastro Junior Brno 2017 Bidvest Cup. Mezinárodní soutěž Gastro Junior Brno 2018 Bidfood Cup je připravena s řadou inovací, což se od organizátorů také každoročně očekává.

Soutěž je vnímána jako živý organizmus, jenž potřebuje neustále změny, živit a přinášet nové podněty, sledovat trendy, potřeby nejen z oblasti kuchařské a cukrářské, ale také harmonizační procesy z hlediska servisu, vyšší gastronomie, moderních výživových trendů a podobně.

Jedna z významných změn bude připravena i pro nadcházející 24. ročník této soutěže. Zadání u oborů cukrář a kuchař s malými změnami zůstává.

 

Zážitkový GO a REGIONTOUR přináší unikátní odborný program

27. listopadu 2017, Obec & finance

Brněnské veletrhy cestovního ruchu GO a REGIONTOUR mají za sebou zásadní restart. Tradiční lednová akce setakvroce2018předvedesatraktivnímodbornýmprogramemapřivítá vícekrajůČeskérepublikynežvloňskémroce.Nověseveletrhyrozrostly o festivalový pavilon, který láká návštěvníkynazážitky.

Že je Česká republika atraktivní destinací pro zahraniční turisty ukazují i čerstvá data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj totiž do hromadných ubytovacích zařízení v Česku přijelo za první tři čtvrtletí celkem 7,8milionuzahraničníchturistů.Tojeodeset procent více než ve stejném období loňského roku. Stejně tak vzrostl počet domácích turistů v regionech České republiky. Právě podporaincominguadomácíhocestovníhoruchu je klíčovou součástí nového konceptu veletrhů Go a Regiontour 2018. Ty zároveň nově vytvářejí kvalitní diskusní platformu pro řešení aktuálních témat oboru.

Čtyřdenní událost nově zahájí konference na téma „Aktuálnípodpora cestovního ruchu v regionech a jak dále“. Na ni navážou odborné panely, které budou řešit aktuální témata. „Odbornépřednášky a diskuse se zaměří například na marketing v cestovním ruchu, konkrétně i na marketing regionů či nové technologie v oboru. Tematicky se program bude věnovat též novým trendům a výzvám v cestování, kvalitě služeb, klasifikaci destinačních managementů či cestovním kancelářím a agenturám,“ vyjmenoval příklady ředitel veletrhu Miloň Mlčák. Pozornost bude věnována i velmi aktuálnímu tématu vzdělávání pracovníkůvcestovnímruchuanovésegmentaci turistů.

Celé Česko na čtyři dny v Brně

Návštěvníci ocení i širokou prezentaci destinací v České republice. „Díkyintenzivní spolupráci s Asociací krajů ČR máme přihlášenýchvícekrajůnežvletošnímroce,“ doplňuje Mlčák. Na brněnském výstavišti však podle něj nebudou chybět ani zástupci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Rakouska či Německa. Změny se promítly i do rozmístění veletrhů v pavilonech. K Regiontouru, který je již tradičně spojen s nejmodernější a největší výstavní halou P, se přestěhuje přehlídka cestovních kanceláří a agentur – „výjezdový“ veletrh GO.

Zážitkový pavilon Pavilon F se nově stane festivalovým pavilonem, kde si návštěvníci vyzkouší jednotlivé formy dovolené, které jim budou nabízeny vpavilonu P. „Ve spolupráci s vystavovateli jsme posílili zážitkový program a nabídneme jim opravdu až festivalový koncept. To je pro nás z pohledu veřejnosti a koncového zákazníka největší přidaná hodnota nového konceptu: návštěvník si vybere dovolenou z komplexní nabídky, vyzkouší si ji v rámci doprovodných programů a nově i zakoupí za veletržní cenu,“ vysvětluje nový záměr Miloň Mlčák.

Zájemce o dovolenou na vodě potěší například jachta, kterou si budou moci lidé na vlastní kůži prohlédnout. Program nadchne též milovníky cykloturistiky, potápění, pěší turistiky, ale i například wellness. „Program jsme pro návštěvníky připravili pečlivě podle aktuálních trendů. Přivítáme například i nomády, kteří budou návštěvníkům vyprávět zkušenosti ze svých cest a přivezou obytné vozy. A také už můžeme prozradit, že se návštěvníci mohou těšit na první mobilní ferratovou stěnu v Česku,“ říká mluvčí veletrhu Karolína Křenková. Via-ferratyv současnosti prožívají boom nejen v Alpách, ale každý rok vzniká několik nových cest na českých skalách. Atraktivní doprovodný program obohatí znalostní a dovednostní soutěže, k dispozici bude „cestovatelský“dětský koutek, unikátní bar a relax zóna. „Bar bude připraven na míru našim veletrhům a každý nabízený drink bude mít vlastní příběh. Mimo speciální nápoje, chceme dát lidem ochutnat i kousek brněnské gastronomie, která je na vysoké úrovni. I prestižní deník New York Times zařadil Brno do exkluzivního výběru míst, kam se mají lidé vydat, takže jsme nadšeni, že právě v Brně toto všechno vzniká,“ uzavřela Karolína Křenková.

Souběžně s veletrhy se odehrají cestovatelský festival GO Kamera a festival krajových specialit a regionálních potravin REGFOODFEST. Veletrhy získaly také tvář v podobě nové komunikační kampaně, která cílí na cestovatelské emoce. Akce se odehrají 18. až 21. ledna 2018, přičemž první den patří odborníkům. Na veřejnost zacílí dvojice GO a Regiontour v pátek a během víkendu. Veletrhy, které se tradičně konají na brněnském výstavišti, navštěvuje více než 30 tisíc lidí. Pro rok 2018 si projektový tým dal za cíl přilákat jich ještě více, a to kvalitní koncepcí a programem. www.regiontour.cz

 

5 zásadních novinek, které zkvalitňují veletrhy Go & Regiontour 2018

6. listopadu 2017, COT business

Veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour navštívilo loni více než 30 000 návštěvníků, kteří měli šanci si prohlédnout stánky 812 vystavujících firem. To je minulostí. Nová koncepce veletrhů 2018 má totiž ambici přilákat ještě více lidí, ale také podpořit veletrh jako unikátní B2B platformu. Na jaké další novinky se lze těšit?

Více krajů České republiky

Jedním z dlouhodobých cílů brněnských veletrhů je podpora národní prezentace cestovního ruchu v regionech České republiky. Nové pojetí tak více podporuje incoming i domácí cestovní ruch. „Jedním z hlavních bodů nového konceptu veletrhu je ucelená prezentace všech krajů České republiky. To je i cílem intenzivní spolupráce s Asociací krajů ČR, která byla stvrzena nově podepsanou víceletou smlouvou o spolupráci. Jsem rád, že již nyní můžeme potvrdit účast více krajů než při předchozím ročníku,“ uvedl ředitel veletrhu Miloň Mlčák. Brno se tak na čtyři dny promění v místo, kde budou moci lidé „procestovat“ Česko.

Kvalitní odborný program

Na brněnském výstavišti nebudou chybět ani špičkoví experti z oboru. Veletrd hy proto odstartují konferencí na téma „Aktuální podpora cestovního ruchu v regionech a jak dále“. Následovat budou odborné panely. Ty se tematicky zaměří například na témata marketing v cestovním ruchu, certifikace destinačních managementů, systémy kvality služeb v cestovním ruchu, nadregionální spolupráce či vzdělávání pracovníků v daném oboru.

Nové rozmístění veletrhů

K Regiontouru se do nejmodernějšího pavilonu P nově přesune veletrh Go, který je zaměřen na výjezdový cestovní ruch. Nově k akci přiroste festivalová část, která kompletně obsadí pavilon F. Díky této kombinaci vzniká nové pojetí veletrhu, které návštěvníkům navíc nabízí zážitkovou část doprovodného programu.

Festivalový pavilon

Zájemce o dovolenou na vodě potěší prohlídka jachty, která hned po veletrhu zamíří na moře do Chorvatska. Na své si přijdou i milovníci cykloturistiky, potápění, pěší turistiky, golfu a wellness. Doprovodný program doplní cestovatelský festival GO kamera a festival krajových specialit a regionálních potravin REGFOODFEST.

Nová tvář tradičních veletrhů

S novým konceptem vznikla i nová komunikační kampaň, která cílí na cestovatelské emoce. Veletrhy, které připadají na 18. až 21. ledna 2018, se postupně představí s kampaní, která osloví rodinu s dětmi, ale třeba i horolezce, milovníky dovolené na vodě či pěší turistiky. Veletrhy Brno www.regiontour.cz

 

11. ročník Velké ceny cestovního ruchu odstartoval

1. listopadu 2017, Gastro & hotel

Velká cena cestovního ruchu každoročně oceňuje nejlepší projekty, které přispívají k rozvoji cestovního ruchu (a návazných služeb) v České republice. Vyhlášení výherců se odehraje v rámci veletrhů cestovního ruchu GO a Regiontour v Brně, 18. až 21. ledna 2018. Slavnostní vyhlášení výsledků Velké ceny cestovního ruchu připadá hned na první den. Brněnské veletrhy připravily pro odborníky unikátní odborný program, pro návštěvníky zase atraktivní doprovodný program v podobě festivalového pavilonu. Účast v soutěži je zcela zdarma a připraveny jsou kategorie: Nejlepší jednotná kampaň, Nejlepší turistický produkt, Nejlepší lázeňský a wellness balíček a Nejlepší elektronický projekt. Novinkou loňského ročníku byla kategorie Startup roku v cestovním ruchu. Pět hlavních kategorií doplňuje kategorie šestá - Cestovní kancelář roku, do které jsou automaticky přihlášeny všechny cestovní kanceláře s platným pojištěním proti úpadku. O vítězi této kategorie rozhoduje veřejnost v on-line hlasování na www.icot.cz. Projekty bude hodnotit porota složená z odborníků ze segmentu cestovního ruchu, marketingu a PR.

 

Podvodníci loví mezi klienty Veletrhů

23. září 2017, Právo

Podvodníci zkoušejí své triky na firmy a instituce, které se v lednu příštího roku budou prezentovat na veletrzích cestovního ruchu GoRegiontour na brněnském výstavišti.

Zástupci některých z nich dostali internetem formuláře, jejichž vyplněním si prý firma může bezplatně zaktualizovat údaje o sobě v katalogu vystavovatelů. Na konci dokumentu je drobným písmem uvedeno, že firma zaplatí 1200 eur, tedy 30 000 korun. „S podobnými triky jsme se setkali již v minulosti. Ačkoliv se tato písemnost tváří jako legitimní komunikace BVV (Brněnských výstav a veletrhů), upozorňujeme, že nemá naprosto žádnou vazbu na naši společnost Veletrhy Brno, a. s.,“ řekl Právu její mluvčí Jiří Smetana.

Falešný formulář

Veletrhy zveřejnily upozornění na podvodníky na svých webových stránkách bvv.cz, a to i s kopiemi podvodného formuláře. Jde zpravidla o anglicky psaný text, který na první pohled vypadá naprosto bezproblémově. Zástupce veletrhů na to, že dokumenty někdo zasílá internetem, upozornili již i někteří z tradičních vystavovatelů prezentujících se v Brně.

Celý formulář hovoří o tom, že zasilatel zajistí bezplatnou aktualizaci údajů o vystavovateli v internetovém katalogu veletrhů Go a Regiontour. Letos se na nich prezentovalo 800 firem z 26 zemí světa a obě akce přilákaly přes 30 000 návštěvníků. Hlavní nástraha spočívá v odstavci napsaném drobným písmem až na úplném konci formuláře. V něm se uvádí, že formulář je zároveň objednávkou reklamního prostoru na webových stránkách.

Odstoupení od smlouvy

Po vyplnění a odeslání písemnosti přijde klientovi faktura, která požaduje úhradu 1200 eur. Veletrhy Brno již vyzvaly své klienty, aby pečlivě pročetli podobné podivné nabídky dříve, než se rozhodnou vyplnit a odeslat formuláře. Pokud někdo přece jen dokument odešle, může později na stejnou adresu před zaplacením zaslat zprávu, že odstupuje od smlouvy kvůli podvodnému jednání, popřípadě pohrozit odesílateli trestním oznámením.

„Naštěstí naši klienti jsou informovaní a někteří z nich podobné zkušenosti již mají. Nemáme informace o tom, že by tomuto triku již někdo naletěl. Vystavovatelé dobře vědí, že komunikace mezi nimi a naší společností Veletrhy Brno rozhodně neprobíhá formou vyplňování nějakého formuláře ve formátu PDF,“ zdůraznil Smetana.

Autor: Vladimír Klepáč

 

Nová tvář GO & REGIONTOUR: víc krajů a atraktivní odborný program

6. září 2017, COT business

Brněnské veletrhy cestovního ruchu GO a REGIONTOUR vyhlásily na rok 2018 velký restart. Tradiční lednová akce prošla výrazným „faceliftem“, který poznáte podle atraktivního obsahu i nové tváře. A nová podoba i ambice dvojici GO & REGIONTOUR sluší.

Že Česká republika potřebuje silnou národní prezentaci cestovního ruchu, je jasné už dlouhou dobu. Není proto divu, že právě taková poptávka vznikla od hlavních partnerů letošního ročníku GO & REGIONTOUR. A Veletrhy Brno ji vyslyšely. Nový koncept připravují právě s cílem dát prostor pro podporu incomingu a domácího cestovního ruchu a zároveň vytvářejí kvalitní diskusní platformu pro řešení aktuálních témat oboru. „Naším cílem je dostat na jedno místo co nejširší prezentaci destinací v České republice. Klíčové je z tohoto pohledu zastoupení krajů. Už nyní můžeme říci, že jich bude vystavovat víc než v letošním roce a pro rok 2019 jsme si vytyčili ambici mít kraje na veletrhu všechny. Zásadní je pro nás nová forma intenzivní spolupráce s Asociací krajů ČR,“ popisuje obchodní ředitelka společnosti Veletrhy Brno Dana Maria Staňková s tím, že veletrh se rozhodně neomezuje jen na regiony české. Silné bude zastoupení Slovenska, Maďarska a příhraničních regionů, intenzivně se jedná s Polskem, Rakouskem či Německem.

Zaměření na domácí cestovní ruch a incoming se promítne i do témat odborného doprovodného programu. Veletrhy GO & REGIONTOUR „otevře“ zahajovací konference na téma „Aktuální podpora cestovního ruchu v regionech a jak dále“ a na ni navážou odborné panely zaměřené na atraktivní témata. Tematicky se program dotkne například marketingu v cestovním ruchu, certifikace destinačních managementů, systému kvality služeb v cestovním ruchu, nadregionální spolupráce, ale i velmi aktuálního vzdělávání pracovníků v cestovním ruchu.

Pomyslná škatulata nastala i v rozmístění veletrhů v pavilonech. „K Regiontouru, který je již tradičně spojen s nejmodernější a největší výstavní halou P, se přestěhuje přehlídka cestovních kanceláří a agentur – ‚výjezdový‘ veletrh GO. Pavilon F se stane festivalovým pavilonem, kde si návštěvník bude moci vyzkoušet, ‚ochutnat‘ jednotlivé formy dovolené, které mu budou nabízeny v pavilonu P. Atraktivní doprovodný program obohatí znalostní a dovednostní soutěže,“ nastínil ředitel veletrhu Miloň Mlčák. Aktivní dovolená se bude prolínat i veletrhem GO, který je zaměřený na výjezdovou turistiku. I zde kromě tradiční nabídky destinací přibude důraz na aktivní způsob dovolené.

Na veřejnost zacílí dvojice veletrhů v pátek a během víkendu. „Ve spolupráci s vystavovateli chceme posílit doprovodný program a nabídnout opravdu až festivalový koncept pro všechny, kdo se chtějí nechat třeba jen inspirovat. To je pro nás z pohledu veřejnosti a koncového zákazníka největší přidaná hodnota nového konceptu: návštěvník si vybere dovolenou z komplexní nabídky, vyzkouší si ji v rámci doprovodných programů a nově i zakoupí za veletržní cenu,“ uzavírá Mlčák. Souběžně s veletrhy GO & REGIONTOUR proběhnou  cestovatelský festival GO Kamera a festival krajových specialit a regionální potraviny REGFOODFEST. Spolu s novým konceptem odstartuje i úplně nová komunikační kampaň, která cílí na cestovatelské emoce. Veletrhy Brno ji představí v září v Praze. Samotný veletrh pak startuje v polovině ledna na brněnském výstavišti.

 

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště