Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MOBITEX
2.-4.3. 2023

Veletrh nábytku a interiérového designu

Komise soutěže GRAND PRIX MOBITEX 2023

Mgr. Elena Farkašová, ArtD.

Elena Farkašová působí od roku 2010 na Katedre dizajnu nábytku a interiéru Technickej univerzity vo Zvolene. Věnuje se zejména teorii a metodologii dizajnu a kompetenčním schopnostem v odboru design. Podílela se na více než desítce výzkumných a výstavních projektů. Byla kurátorkou 7. a 9. ročníku soutěže Cena prof. Halabaly (2011, 2013), kurátorkou putovních výstav v České republice, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku). Je spoluautorkou publikací Furniture and interior design, Design of environment a autorkou vědecké monografie Kreativita dizajnéra a jej rozvoj vo výučbe. Od roku 2014 externě přednáší na Inštitúte duševného vlastníctva při Úrade priemyselného vlastníctva SR.


Rudolf Fukal

Rudolf Fukal, absolvent Střední průmyslové školy strojní ve Zlíně (1973–1977), je spolumajitelem a jednatelem firmy RIM CZ s.r.o., kterou založil v roce 1991. V letech 1979–1990 pracoval v Moravanu Otrokovice v podnikové zkušebně, dále jako kontrolor, revizní technik a mistr. Provozoval aktivně hokej (1968–2008), na profesionální úrovni se věnuje fotografování: jako člen SČF, ČFFU a Fotoklubu Beseda Otrokovice se podílí na organizaci výstav, zejména fotografických, a také prezentací nábytkového designu; v roce 2018 inicioval reprízu výstavy „Anonymní“ ohýbaný nábytek v Otrokovické Besedě. Zajímá se o hudbu, cestování, historické automobily, sběratelství. V rámci svých pracovních aktivit podporuje tvorbu mladých designérů a studentů.


Ing. Lucia Haraslínová, Ph.D.

Předsedkyně Klastru českých nábytkářů, družstvo, vystudovala Dřevařské inženýrství a navazující doktorské studium Procesy tvory nábytku na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Od roku 2008 působila na univerzitě jako technický pracovník pro výzkum v oboru nábytek, poté pracovala v Asociaci český nábytkářů a v Katastru českých nábytkářů jako manažer. V rámci KČN usiluje o posílení nábytkářského oboru v České republice: je koordinátorem vědecko-výzkumné činnosti, zřizuje technologická centra KČN pro účely VaV v oboru nábytek, řídí internacionalizační aktivity klastru a jeho členů, stará se o propagaci a rozvoj nábytkářství, pořádá odborné semináře a workshopy pro odbornou i laickou veřejnost v oboru Nábytek. Od roku 2012 je členkou hodnotící komise GP MOBITEX a od roku 2017 hodnotící komise Wood-Tec Award.


Mgr. A. David Karásek

David Karásek absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze se zaměřením na produktový design. Po skončení studií založil společně s Radkem Hegmonem v roce 1996 společnost mmcité, která se od svého vzniku zabývá návrhy, vývojem, výrobou a dodávkami městského mobiliáře. Portfolio firmy s pobočkami v mnoha zahraničních zemích je velmi široké: nabízí parkové lavičky, odpadkové koše, stojany na kola, přístřešky pro zastávky MHD, konstrukce pro nástupiště, prodejní stánky nebo informační nosiče. Společnost se podílí i na nekomerčních projektech, v minulosti připravila např. projekt On the street zaměřený na design předmětů pro bezdomovce. David Karásek, spoluzakladatel firmy mmcité a kreativní ředitel studia mmcité design, je autorem řady oceněných produktů městského mobiliáře.


PhDr. Dagmar Koudelková

Historička umění, od roku 2010 působí na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, od roku 2013 je také ředitelkou Národního centra nábytkového designu, o. p. s. Věnuje se především problematice ohýbaného nábytku, meziválečné bytové kultury a designu 20. století. Jako kurátorka sbírky nábytku Moravské galerie v Brně (1990–2001) a později kurátorka výstav Design centra ČR (2002–2007) se podílela na řadě velkých výstavních projektů ((Princip Thonet, Český kubismus, František Bílek, Antonín Procházka ad.) a připravila desítky menších výstav. V letech 2000–2003 byla kurátorkou přehlídek českého a zahraničního designu v rámci projektu art & interior ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze, 2006–2011 kurátorkou projektu Designstory, od 2012 projektu studentské přehlídky Grand Prix Mobitex v rámci veletrhu Mobitex. Je autorkou publikací Jiří Pelcl. Subjective x Objective (ERA 2006) a Atika 1987–1992. Emoce a forma (ERA 2007) a spoluautorkou publikace Jindřich Halabala a Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně (ERA 2003).


Ing. Viktor Sinajský

Vystudoval Design nábytku na Mendelově univerzitě v Brně. Za studií se účastnil mnoha designérských soutěží včetně soutěží vypisovaných Design centrem České republiky. Od roku 2004 pracoval jako designér pro interiérové firmy, od roku 2006 je členem designérského týmu Viewart, který navrhoval interiéry pro různé obchodní společnosti. V roce 2011 založil s kolegy ateliér design ATAK, v němž působí jako vedoucí kreativního designérského týmu a je specialistou na interiérový a nábytkový design; pod jeho vedením byly realizovány desítky úspěšných interiérových projektů. Zajímá se o fotografii, připravil několik autorských fotografických výstav.


Současně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště