Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

I kráva z pastviny se může utkat o titul šampiona

 

Na podlaze sláma, ve vzduchu očekávání. Na brněnském výstavišti se opět odehraje Národní výstava hospodářských zvířat, jejíž součástí je také přehlídka masných plemen skotu a některá plemena budou soutěžit o titul šampiona. O vítězi rozhoduje více faktorů, utváření tělesných partií či motorika pohybu, ale tím hlavním a nejdůležitějším je u masných plemen samozřejmě kvalitní osvalení. To nejlepší, s čím se mohou čeští chovatelé pochlubit, budou hodnotit sudí z Ameriky, Kanady, Francie a Belgie.


Přehlídka plemen může mnohým připomínat soutěž krásy, i když soutěžící nemusí absolvovat promenádu v plavkách. „Plemenná zvířata se u příležitosti národních šampionátů utkají v kategoriích tele (ale to jen u některých plemen), jalovice, kráva a býk o titul národní vítěz. Celá show vyvrcholí kláním národních vítězů o titul absolutního šampiona plemene,“ řekla Pavla Vydrová z Českého svazu chovatelů masného skotu. Zvířata se v předvadišti prezentují chůzí v kruhu a následným rovnáním do těsných řad pro lepší porovnání předních a zadních partií.

„Královskou disciplínou je soutěž o nejlepšího plemenného býka.
Kde jinde můžete vidět až 1400 kilo živé váhy?“

Pavla Vydrová z Českého svazu chovatelů masného skotu


Výhra titulu národního vítěze či šampion plemene je o přípravě a konkurenci. „I když je nejdůležitější osvalení a kapacita těla, každý sudí se na zvířata dívá trošku jinak, každý preferuje u plemene něco trošku jiného. Rozdíly nejsou zásadní, ale někdy mohou rozhodnout ve prospěch zvířete, ke kterému by se jiný sudí třeba nepřiklonil. Hodnotitelé se zaměřují i na pohyb a utváření končetin.  Důležitým článkem je také vodič zvířete, který by měl udržovat oční kontakt se sudím a podle jeho pokynů se snažit zvíře předvést co nejlépe tak, aby vynikly jeho přednosti,“ vysvětluje Vydrová. U krav se může porotce zaměřovat také na jejich mateřské vlastnosti, například utváření vemene a celkový „samičí“ výraz. Plemenice musí být schopná uživit se na volné pastvině a odchovat tele,“ dodává Vydrová.

„Krmný doping“ se na těchto přehlídkách netrestá, sudí však dobře ví, které zvíře bylo před výstavou krmeno až příliš a překrmováno. „Většinou můžete vidět, jak si porotce zvíře speciálními hmaty na určitých partiích „osahává“. Dělá to proto, aby zjistil, zda jde o svaly nebo tuk,“ vysvětluje Vydrová. Na to, jestli bude jednou zvíře šampionem, má vliv celá řada faktorů. Jedná se jak o dobrý genetický základ po rodičích, tak obrovský vliv má také přístup chovatele a jeho péče v průběhu života zvířete i samotná příprava na výstavu. Každé zvíře je třeba naučit chodit a to je práce navíc, kterou musí svým miláčkům chovatel věnovat, pokud chce na šampionátu uspět. Tohle všechno rozhoduje, jestli bude jednou zvíře aspirovat na „přehlídkové molo“.

 



 

FAKTA

Národní šampionáty skotu

  • Při soutěži jsou zvířata rozdělena do několika kategorií. Sudí začínají hodnotit od nejmladší kategorie, kterou zastupuje u některých plemen tele, ale většinou se začíná mladšími jalovicemi, následně se přechází ke starším jalovicím a krávám. Mladší kráva je charakterizovaná tím, že má první či druhé tele a ve starší kategorii jsou plemenice, které za svůj život odchovaly tři a více telat. Býci se zpravidla dělí do tří kategorií. Na mladé plemenné býky (roční), na býky do tří let věku. Královskou disciplínou je potom kategorie býků starších tří let.
  • Sudí pak z každé kategorie daného plemene vybere první (národní vítěz) až třetí místo. Národní vítězové soutěží o titul absolutního šampiona plemene.
  • Kompletní rozpis soutěže najdete v sekci doprovodného programu
Text: Vojtěch Labuda, BVV
Foto: archiv BVV

 

Další informace k výstavě a účasti ČSCHMS

Obecné informace: http://www.cschms.cz/index.php?page=akce_home&aid=206

Počty zvířat a plemen na výstavě: http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2595

Ani letos nebude na výstavě chybět kvalitní hovězí: http://www.cschms.cz/index.php?page=novinka&id=2622

 

Datum: 26.4.2019 10:21:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště