Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

O titul nejlepšího mladého vodiče zabojují i pětiletí odvážlivci

 

Jsou neodmyslitelnou součástí výstav zvířat – vodiči. Na brněnském výstavišti se u příležitosti veletrhu Animal Tech a Národní výstavy hospodářských zvířat odehrají nejen národní šampionáty masného či dojeného skotu, ale do křížku se již tradičně pustí právě i vodiči, a speciálně pak členové Junior teamu Českého svazu chovatelů masného skotu. Třem nejmladším vodičům soutěže juniorů je teprve pět let.

O titul se bude bojovat ve třech věkových kategoriích. „Soutěž je zaměřená na práci vodičů, kteří musí zvíře do soutěže nejen připravit, tedy vyčistit, načesat, ostříhat a případně i na některých partiích vyholit, ale zejména bezchybně předvést a umět reagovat na pokyny hodnotící komise v předvadišti,“ řekla Pavla Vydrová z Českého svazu chovatelů masného skotu. I v nejmladší kategorii pět až deset let se bude klást důraz na schopnost komunikace se zvířetem i rozhodčími.

Letos organizátoři zaznamenali zvýšený nárůst juniorských vodičů v kategorii šestnáct až pětadvacet let. „ Stejně jako v nejmladší a II. kategorii, je i ve třetí kategorii kolem 12 studentů, což je na velikost předvadiště velké množství a zájem o to, utkat se v soutěžním ringu, projevili opět také studenti středních škol, které s námi dlouhodobě spolupracují.  V letošním roce jsme proto vytvořili čtvrtou kategorii, ve které se utkají studenti Střední školy v Trhových Svinech a Střední zemědělské školy v Lanskrouně,“ dodala Vydrová.

Šanci získat titul nejlepšího juniorského vodiče mají děti a studenti jak z malé farmy, tak z větších chovů. Jejich dovednost a vztah se zvířetem poukazuje na čas strávený společnou přípravou na výstavu. V předvečer juniorského klání, které se uskuteční poslední den výstavy 15. května v odpoledních hodinách, se bude v předvadišti „u masňáků“ konat také seminář na přípravu zvířat na výstavu a mladí si budou moci na generální zkoušce vyzkoušet, zda jsou dostatečně připravení. Zároveň se koná workshop s cílem naučit zejména starší členy Junior teamu dívat se na zvířata a umět je hodnotit.

Text: BVV, ČSCHMS
Ilustrační foto: archiv BVV


Datum: 3.5.2019 10:33:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště